Implantet Zigomatike në Shqipëri

Implantet zigomatike janë zgjidhje inovative dhe efikase për ata që përballen me mungesë të theksuar të kockës në maxilar, duke ofruar një alternativë të sigurt dhe të qëndrueshme për rikthimin e funksionit dhe estetikës së dhëmbëve. 

Falë zhvillimeve të fundit në fushën e implanteve zigomatike, pacientët të cilëve u thuhej se nuk janë të përshtatshëm për implantet tradicionale ose që do të duhej të mjaftoheshin me vendosjen e protezave dentare, tani mund të trajtohen me sukses. Në Shqipëri nuk ka pasur klinika që merrnin përsipër trajtimin e pacientëve pa sasi të mjaftueshme kockore në nofullën e sipërme me anë të implantve dentare. Dr. Ersted është një nga kirurgët e vetëm që ka kryer një Master Shkencor në Universitetin e Pisa, Itali. Deri më sot, ai është i vetmi kirurg shqiptar me këtë kualifikim si dhe aftësitë e duhura në rehabilitimin implanto-protetik edhe në mungesë totale të kockës në nofullën e sipërme.

Dentist ne Tirane - Kirurg i implanteve zigomatike në Shqipëri
Panorame e implanteve zigomatike.

Dr. Ersted Muço

Themelues i City Dental Clinic

Kirurg Oral dhe Maksilo-Facial

Dr. Ersted Muço është diplomuar në Stomatologji në vitin 2011 në Fakultetin e Mjekësisë Dentare në Tiranë. Më pas, specializohet me nota maksimale si Kirurg Oral dhe Maksilo-Facial pranë Universitetit të Mjekësisë në Tiranë dhe Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza”. Në mënyrë të vazhdueshme përditëson njohuritë në kongrese apo konferenca europiane dhe botërore. Gjatë karrierës ka marr pjesë dhe ka qenë drejtues i seminareve të ndryshme në fushën e kirurgjisë dhe implantologjisë. Në vitin 2021 përfundon një Master Shkencor në Univeristetin e Pisa, Itali, me titull “Rehabilitimi i nofullave atrofike me implantologjinë nazale, pterigoide dhe zigomatike.” Deri më sot është i vetmi kirurg shqiptar me këtë kualifikim dhe i aftë për rehabilitimin implanto-protezik edhe në mungesë totale të kockës në nofullën e sipërme. Dr. Ersted Muço është autor i shumë artikujve shkencor kirurgjikal të publikuar në revista e traktate të ndryshme, si edhe lektor në shumë kurse implantologjie të zhvilluara në qytetin e Tiranës. Gjithashtu është anëtar i shoqatave të mirënjohura internacionale si “ Association of Dental Implantology ” (ADI) dhe “ European Association for Cranio Maxillo Facial Surgery ” (EACMF). Njohës shumë i mirë i gjuhës italiane dhe angleze.

Çfarë janë implantet dentare zigomatike?

Vendosja e implanteve zigomatike është një metodë specifike që përdoret për të trajtuar pacientët që kanë pësuar humbje kockore. Këto implante janë më të gjata dhe me kënd më të pjerrët sesa ato që përdoren gjatë procedurave të zakonshme të implanteve dentare. Në vend që të vendosen direkt në kockën e nofullës, gjatësia e implanteve zigomatike mundëson vendosjen e tyre në mollëzën e pacientit (zigoma). Zigoma është një kockë tepër e dendur e cila ofron mbështetje të mjaftueshme për implantet gjatë gjithë jetës së pacientit.
Shpjegimi i vendit ku vendosen implantet zigomatike
Proteza e implantit zigomatik nga CDC Tirana

Teknikë e specializuar për implantet zigomatike

Kirurgët e City Dental Clinic njihen gjerësisht si specialistët më të mirë në Shqipëri kur bëhet fjalë për vendosjen e implanteve zigomatike. Gjatë konsultimit, kirurgu juaj do t’ju shpjegojë trajtimet e disponueshme dhe do të shqyrtojë nëse implantet zigomatike janë zgjidhja e duhur për ju. Ky lloj implanti është veçanërisht i dobishëm për pacientët me humbje të rëndë kockore të cilët janë refuzuar nga klinika të tjera. Shkalla e suksesit është jashtëzakonisht e lartë pasi transplantimi kockor nuk është i nevojshëm. Kur vendosen nga një kirurg i trajnuar, implantet zigomatike janë të sigurta dhe kanë ndihmuar mijëra njerëz të rikuperojnë shëndetin e tyre.

Rezultatet e implanteve zigomatike në Shqipëri

Transplanti kockor vs. Implantet zigomatike

Nëse keni menduar të vendosni implante dentare, por ju kanë thënë se nuk jeni të përshtatshëm për to, implantet zigomatike mund të jenë zgjidhja e duhur për ju. Nëse vuani nga një humbje e rëndë e kockës në nofullën e sipërme, mund të jeni kandidati i duhur për implantet zigomatike, të cilat janë më të suksesshme krahasuar me një proces si transplanti kockor. Me implantet zigomatike do të keni mundësi të vendosni dhëmbët tuaj në një ditë, ndërkohë që transplanti kockor kërkon disa muaj rikuperim përpara se të mund të vendosni dhëmbët e përhershëm.

Përpara se trajtimi zigomatik të ishte i mundur, pacientët me humbje kockore në nofullën e sipërme duhej të kalonin një proces të gjatë dhe shpesh të vështirë të transplantit kockor që mund të zgjaste deri në një vit. City Dental Clinic ka dëshmuar një shkallë të lartë suksesi me implantet e tyre zigomatike. Kjo është arsyeja pse njerëz nga e gjithë bota i drejtohen klinikës tonë për këtë trajtim. Kirurgët e certifikuar në City Dental Clinic janë në gjendje të ofrojnë restaurim të plotë të gojës në një ditë të vetme, pa pasur nevojë për transplantin kockor.

Përdorimet e Implanteve Zigomatike

Kur nuk ka kockë të mjaftueshme në dispozicion, implantet zigomatike mund të përdoren për të vendosur një  proteze fikse, e cila përmirëson jo vetëm funksionin por edhe estetikën e dhëmbëve, duke përmirësuar kështu cilësinë e jetës së pacientit. E gjithë procedura zakonisht zgjat rreth 24 orë. Kirurgu do të vendosë për numrin e saktë të implanteve zigomatike që nevojiten; zakonisht kërkohen 2 deri në 4 implante.

Kirurgët tanë Oral dhe Maksilo-Facial janë të vetmit specialistë me përvojë që kryejnë procedurat e implantit zigomatik. Ky trajtim është më i komplikuar se implantet e zakonshme dentare dhe kërkon më shumë kohë për t’u kryer. Megjithatë, brenda 24 orëve, dentistët tanë mund të sigurojnë vendosjen e një grupi dhëmbësh të përhershëm të mbështetur tek implantet. Implantet zigomatike ofrojnë një zgjidhje për pacientët që kanë nuk kanë sasi të mjaftuehme kockore për implantet dentare tradicionale. Përdorimi i këtyre implanteve shmang problemet që mund të ndodhin gjatë një procedure për transplantin kockor.

Ky trajtim është zgjedhja e preferuar për njerëzit me humbje të rëndë kockore që duan të zëvendësojnë dhëmbët e humbur. Studimet shkencore kanë vërtetuar qendrueshmërinë, sigurinë dhe efektivitetin afatgjatë të implanteve zigomatike. Për më tepër, të gjithë ata pacientë që kanë kryer këtë trajtim janë të kënaqur me pamjen dhe funksionin e dhëmbëve të rinj.

Implantet Zigomatike te vendosura
Implantet Zigomatike

Si funksionon një procedurë zigomatike?

Pas vendosjes së implantit zigomatik, një grup dhëmbësh të përkohshëm, i cili njihet si “protezë me ngarkesë të menjëhershme” që vendoset mbi implante. Ndryshe nga protezat e lëvizshme, implantet qëndrojnë të palëvizshme kur flisni apo hani. City Dental Clinic do t’ju japë të gjitha udhëzimet që ju nevojiten për të mbajtur të pastër dhëmbët tuaj. Gjithashtu ne do të kryejmë kontrolle vjetore për të garantuar mirëqenien tuaj.

Pas 4 muajsh rikuperim, do të vendosen dhëmbët e përhershëm të cilët janë njësoj me dhembët tuaj natyralë si në pamje ashtu edhe në ndjesi. Vendosja e këtyre dhëmbëve ndihmon për të rregulluar çdo problem të mundshëm si rikthimi e indit të mishrave të dhëmbëve në madhësinë e tij normale pas operacionit. Para se të vendosen dhëmbët e përhershëm, sugjerohet që të konsumoni një dietë me ushqime të buta. Por, cilat janë karakteristikat kryesore të dhëmbëve që vendosen me anë të implanteve zigomatike?

Demonstration of zygomatic implants in an animated picture

Dhëmbë të fiksuar tek implantet zigomatike

 

Trajtimi i implantit zigomatik do t’ju sigurojë një grup dhëmbësh të përhershëm të cilët ofrojnë avantazhe të ndryshme. Ju do të jeni në gjendje të kënaqeni duke ngrënë pa merakun se proteza juaj do të levizë. Gjithashtu, këto implante do t’ju ndihmojnë të buzëqeshni me vetëbesim, duke ju bërë të ndiheni rehat në një sërë situatash sociale, si kur drekoni jashtë me familjen apo kur flisni gjatë një interviste pune.

Implantet zigomatike janë krijuar për të qëndruar në vend për një periudhë të gjatë kohore. Klinika jonë dentare do të sigurojë që proteza juaj të pastrohet dhe ekzaminohet siç duhet pa pasur nevojë për procedura invazive. Ekipi ynë do të shqyrtojë gjithashtu se si rezultatet kanë ndikuar në jetën tuaj dhe nëse jeni të kënaqur me to. E vetmja gjë që mbetet për të bërë është të filloni të buzëqeshni përsëri!

A është e dhimbshme vendosja e implanteve zigomatike?

Procedura e City Dental Clinic për implantet zigomatike nuk shkakton ndonjë shqetësim për pacientët pasi ata do të jenë nën anestezi të përgjithshme gjatë gjithë kohës. Përveç kirurgut, një profesionist i kualifikuar i anestezisë do të jetë atje për të monitoruar pacientin gjatë operacionit. Krahasuar me përdorimin e qetësuesit IV dhe anestezisë lokale për ndërhyrje kirurgjikale, anestezia e përgjithshme siguron që individi të mos ndjejë asgjë gjatë operimit. Kjo është mënyra më e sigurt dhe më e rehatshme për të kryer restaurimin e plotë të gojës. Medikamentet kundër dhimbjeve janë një opsion i mirë për periudhën e rikuperimit, por shumë pacientë zbulojnë se nuk kanë nevojë për asgjë më shumë se sa ilaçet pa recetë si Tylenol ose Advil.

Zëvendësoni të gjithë dhëmbët tuaj të sipërm

Këto implante të cilat janë projektuar posaçërisht për raste specifike janë një zbulim i rëndësishëm për ata që kanë humbje mesatare, të avancuar apo ekstreme të kockës në nofullën e sipërme. Me fjalë të tjera, implantet zigomatike mund të zëvendësojnë të gjithë dhëmbët në nofullën e sipërme edhe në rastet e humbjes më të rëndë kockore. Kështu, ju mund të fitoni një buzëqeshje krejtësisht të re, pa pasur nevojë të kryeni një procedurë të transplantit kockor ose ngritje të sinuseve. Sidoqoftë, ky trajtim nuk përdoret shpesh për të zëvendësuar vetëm një ose dy dhëmbë.

Kohë e shpejtë rikuperimi

Shërimi nga trajtimi i implantit dentar zigomatik është pothuajse i njëjtë me procesin e zakonshëm të vendosjes së implanteve dentare. Shumë nga klientët tanë janë të befasuar nga koha e shkurtër e rikuperimit. Disa pacientë mund të kenë mavijosje rreth qepallave të poshtme. Megjithatë, pas përfundimit të procedurës, ju do të jeni në gjendje t’i ktheheni rutinës tuaj të përditshme për rreth tre deri në pesë ditë.

Sa kohë duhet për të përfunduar trajtimin e implanteve zigomatike?

Diagnostikimi

Kujdesi dentar për implantet zigomatike përbëhet nga disa hapa. Si fillim, duhet të merren masat e duhura diagnostikuese. Kjo mund të përfshijë një ekzaminim me rreze X dhe një ekzaminim oral. Nëse ekzaminimet tregojnë se implantet zigomatike janë alternativa më e mirë për ju, dentisti do t’ju shpjegojë procesin në thellësi, së bashku me avantazhet dhe rreziqet e mundshme. Ju do të merrni një përmbledhje të plotë të planit të trajtimit nga fillimi në fund.

Procedura kirurgjikale për implantet zigomatike

Operacioni për implantet zigomatike zakonisht realizohet në mënyrë që pacientit t’i mundësohen dhëmbë provizorë fiks brenda 24 orëve. Si anestezia lokale ashtu edhe ajo e përgjithshme janë praktika normale të cilat varen nga elementë të ndryshëm, duke përfshirë prirjet e individit. Dhëmbët provizorë filetohet mbi implante. Pacienti do të fillojë të rikuperohet nga operacioni duke ndjekur udhëzimet e dhëna nga specialisti i tyre mjekësor. Operacioni i implanteve zigomatike mund të sjellë një ndryshim të madh në jetën e çdo pacienti.

Jeta Reale Grafia Dentare

Jeta me implante zigomatike

Pas disa muajsh nga operacioni, pasi implantet të jenë integruar plotësisht dhe mishrat të jenë komplet të shëruar do t’ju mundësohet vendosja e dhëmbëve të përhershëm me të cilët do të buzëqeshni për gjithë jetën. Këta dhëmbë do të jenë të këndshëm dhe praktik. Dentisti juaj do t’ju ftojë në zyrën e tij çdo vit për një kontroll dhe pastrim të implanteve dhe dhëmbëve, i cili është një proces jokirurgjikal që duhet të zgjasë jo më shumë se 30 minuta.

Më e rëndësishmja është fakti që ju do të jeni në gjendje të përmirësoni ndjeshëm cilësinë e jetës tuaj pas operacionit. Do të mund të konsumoni ushqim, të buzëqeshni dhe të qeshni me lirshmëri. Shijoni buzëqeshjen tuaj si kurrë më parë!

Pyetjet e bëra më shpesh

During your first appointment, your dentist will have an initial consultation. He will take a look at your teeth and ask for any examinations you’ve previously done. Your dentist will talk to you about your dental and medical history as well.

During this time you should make sure to address any questions you may have. Let him know about your concerns and listen to his advice carefully. After evaluating if you’re a suitable candidate for zygomatic implants, he will tell you more about the other steps of the treatment.

Trajtimi i implantit zigomatik mund të realizohet pa dhimbje. Kirurgët Maksilo-Facial dhe anestezistët tanë në City Dental Clinic do të sigurohen që të përdorin anestezi në mënyrë që pacienti të mos ndjejë dhimbje. Është normale që të përjetoni shqetësime të lehta pas trajtimit, megjithatë, ato mund të menaxhohen lehtësisht me përdorimin e qetësuesve.

Mbani mend se duhet të ndiqni me kujdes këshillat e dentistit në lidhje me procesin e kujdesit pas operacionit për një shërim sa më të shpejtë. Çdo shqetësim i mundshëm, mavijosje ose dhimbje do të zhduken brenda disa ditësh. Dentisti juaj do të sigurohet që t’ju rekomandojë ilaçet më të mira për ju.

Operacioni i implantit zigomatik zakonisht zgjat përafërsisht 6 orë. Kjo periudhë kohore përfshin fazën përgatitore, operacionin dhe fazën e pushimit pas operacionit. Në ditën e operacionit, dentisti juaj do t’ju vendosë një urë të përkohshme në mënyrë që të mos keni nevojë të shpenzoni kohë pa dhëmbë.

Duke qenë se kjo procedurë mund të jetë mjaft komplekse, duhet të siguroheni që të kontaktoni një dentist me speriencë i cili është i specializuar në realizimin e kësaj teknike. Stomatologët tanë në City Dental Clinic kanë vite përvojë në kryerjen e këtij operacioni specifik, kështu që ju mund të jeni të sigurt se shëndeti juaj oral do të jetë në duar të sigurta.

Në përgjithësi, rikuperimi nga implantet zigomatike është shumë më i shpejtë se ai i një procedure për transplantin kockor. Kjo është arsyeja pse kaq shumë njerëz preferojnë këtë opsion të zëvendësimit të dhëmbëve kundrejt metodave të tjera. Megjithatë, mund t’ju duhet pak kohë që të rikuperoheni plotësisht.

Koha totale e rikuperimit mund të zgjasë nga gjashtë deri në nëntë muaj. Gjithçka varet nga aftësia e mishrave tuaj të dhëmbëve për t’u shëruar, sa mirë i ndiqni këshillat e dentistit dhe sa kujdes tregoni për implantet tuaja.

Në përgjithësi, tre deri në katër ditë pushim janë të mjaftueshme për çdo pacient. Ju mund të përjetoni disa shqetësime menjëherë pas operacionit, megjithatë, të gjitha simptomat do të zhduken brenda disa ditësh. Ju duhet të jeni në gjendje t’i riktheheni rutinës tuaj normale brenda një jave.

Shumë stomatologë këshillojnë që operacioni për implantet zigomatike të realiziohet në mes të javës në mënyrë që të përfitoni edhe nga fundjava. Sigurohuni që të pushoni siç duhet gjatë kësaj kohe dhe mos konsumoni ushqime të forta.