DENTIST PER FEMIJE

Dentist për fëmijë në Tiranë, Shqipëri | Klinikë Dentare për Fëmijë

Nëse jeni duke kërkuar një dentist profesionist për fëmijë në Tiranë, Shqipëri, City Dental Clinic është zgjidhja më e mirë. Me dashamirësi dhe profesionalizëm maksimal, ne mund t’u sigurojmë fëmijëve tuaj një shërbim që nuk do t’i trembë ata, nuk do të shkaktojë dhimbje dhe do t’i mësojë ata për rëndësinë e kujdesit oral.

A mund të shkojnë fëmijët te dentisti? Sigurisht që munden. Në fakt, rekomandohet shumë ta bëni këtë në moshë të hershme dhe të keni një dentist të specializuar për fëmijë. Specialisti që merret me këtë fushë quhet dentist pediatër dhe detyra e tij është të kujdeset për kujdesin dentar të fëmijës tuaj kur ai të lindë dhe kur të rritet. Prandaj, ata kanë studiuar për t’i mbajtur nën kontroll gjatë viteve, që do të thotë që ju duhet të zgjidhni mirë se kush do të kujdeset për ta gjatë gjithë rritjes së tyre.

Stomatolog për fëmijët në Tiranë

Bebet fillojnë formimin e dhëmbëve pas moshës 7 muajshe. Nga mosha 8 vjeç, fillon humbja e dhëmbëve, ku dhëmbët e përkohshëm bëhen të përhershëm në një proces mutacioni. Nëse nuk kujdesemi seriozisht për dhëmbët e fëmijëve dhe nuk i çojmë tek dentisti që në moshë të vogël, mund t’i ekspozojmë ndaj llojeve të ndryshme të sëmundjeve si prishja e dhëmbëve ose periodontiti, të cilat do të jenë gjithmonë të pranishme në jetën e tyre.
 • Malokluzioni dhe ndryshimet në pozicionin e dhëmbëve: Studiohen ndryshimet e mundshme të kafshimit që mund të kërkojnë trajtim ortodontik. Në këtë rast, fëmija do të drejtohet tek një ortodontist.
 
 • Ndryshimet kongjenitale: Këto ndikojnë në madhësinë, numrin dhe formën e dhëmbëve.
 
 • Ankiloza e përkohshme dentare: Trauma shkakton nekrozë të pulpës së dhëmbit, e cila bëhet e zezë dhe pengon daljen e dhëmbit të ri.

Duhet theksuar fakti se është e rëndësishme të kuptojmë fëmijët tanë dhe të kemi parasysh se ata nuk janë adoleshentë.

Prandaj, ata nuk do të bashkëpunojnë gjithmonë me ne kur duhet t’i çojmë tek dentisti, e cila është arsyeja pse dentistët pediatër janë të aftë në trajtimin e fëmijëve të vegjël dhe janë në gjendje të punojnë me ta për ta bërë konsultimin të suksesshëm.

Përveç kësaj, dentistët që punojnë me fëmijë kanë një dhomë posaçërisht për fëmijë, me idenë se është miqësore dhe e besueshme, duke e bërë më të lehtë dhe më argëtues procesin e kontrollit.

Çfarë situatash trajton një dentist pediatrik?

Ka shumë patologji dhe probleme orale që mund të lindin në fëmijëri:

 • Kariesi: shfaqja e kariesit dentar është gjithnjë e më e zakonshme tek fëmijët. Në fakt, ka një referencë për kariesin e biberonit.
 
 • Trauma: Goditjet dhe rëniet janë të zakonshme tek fëmijët në rritje dhe është e zakonshme që ata të përjetojnë humbjen ose thyerjen e disa pjesëve dentare pas rënies. Ato mund të kërkojnë restaurim ose rimplantim të dhëmbëve.
5513187
 • Malokluzioni dhe ndryshimet në pozicionin e dhëmbëve: Studiohen ndryshimet e mundshme të kafshimit që mund të kërkojnë trajtim ortodontik. Në këtë rast, fëmija do të drejtohet tek një ortodontist.
 
 • Ndryshimet kongjenitale: Këto ndikojnë në madhësinë, numrin dhe formën e dhëmbëve.
 
 • Ankiloza e përkohshme dentare: Trauma shkakton nekrozë të pulpës së dhëmbit, e cila bëhet e zezë dhe pengon daljen e dhëmbit të ri.

Kur të dërgoni fëmijët tek dentisti?

Në rast se prindërit nuk vërejnë ndonjë gjë të rëndësishme në dhëmbët e fëmijëve të tyre, rekomandohet që vizita e parë te dentisti pediatrik të jetë rreth moshës katër vjeç. Specialisti do të vlerësojë dhe mbikëqyrë pastrimin e dhëmbëve dhe do të kryejë një ekzaminim vizual për të parë ndonjë problem ose anomali në dhëmbët e fëmijës. Në moshën gjashtë vjeç, monitorohet rritja e fytyrës dhe vendosja e molarëve dhe dhëmbëve të parë.

Në varësi të shëndetit të dhëmbëve të fëmijës, vizitat e rregullta te dentisti pediatrik do të bëhen një herë në gjashtë muaj ose një herë në vit, në varësi të higjienës orale dhe zhvillimit të dhëmbëve të fëmijës. Stomatologu pediatrik është gjithashtu përgjegjës për trajtimin e fëmijëve me nevoja të veçanta, të tilla si paaftësi fizike, mendore ose shqisore.

Në këtë rast, specialisti specializohet në teknikat psikologjike, ka aftësinë ose njeh teknikat për të relaksuar fëmijën dhe ka aftësinë për të vepruar në situata të papritura. Ndër fëmijët me nevoja të veçanta që mund të trajtohen nga dentisti është si më poshtë:

 • Pacientët me autizëm
 • Pacientët me ADHD
 • Pacientët me probleme onkologjike
 • Pacientët me diabet
 • Pacientët me problemet e mpiksjes së gjakut

Ndër llojet e tjera të sëmundjeve, ky lloj i pacientit është më i prirur të vuajë nga trauma, bruksizëm, pozicioni i keq i pjesëve të dhëmbëve, gingiviti, halitosis.

Kjo është arsyeja pse City Dental Clinic është plotësisht e përgatitur dhe e aftë për të trajtuar çdo situatë me butësi dhe profesionalizëm.

Trajtimet më të zakonshme dentare për fëmijët në Stomatologjinë Pediatrike

diana polekhina fmB7IdFjhTM unsplash scaled 1

Mbushjet Dentare

Mbushjet përdoren si një masë parandaluese kundër kariesit dentar. Trajtimi konsiston në vendosjen e një filmi të hollë rrëshire në gropat dhe të çarat e sipërfaqeve okluzale të molarëve, i cili do të veprojë si një barrierë mbrojtëse për të parandaluar që mbeturinat e ushqimit dhe pllakat dentare të ngjiten në çarjet dhe brazdat e molarëve.

Kjo minimizon rrezikun e formimit të kaviteteve në këto zona, pasi larja e bën më të vështirë pastrimin, heqjen e duhur të mbetjeve të ushqimit, pllakave të dhëmbëve ose biofilmit dentar në këto gropa dhe çarje. Ato janë aq të vogla sa fijet e furçave nuk mund të arrijnë këto zona mjaft mirë për t’i pastruar ato. Kështu, ngjitëset e gropave dhe të çarave kanë dy efekte kryesore parandaluese, përfshirë këtu:

1. Duke vepruar si një pengesë fizike, duke parandaluar depozitimin e ushqimit dhe baktereve kariogjene në çarjet e dhëmbëve.
2. Lehtëson pastrimin gjatë larjes së dhëmbëve, duke e bërë atë një metodë parandaluese të higjienës orale plotësuese e larjes së përditshme të dhëmbëve.

Pulpotomia:

Ky trajtim përdoret vetëm në dhëmbë të përkohshëm, kështu që mund të përdoret vetëm tek fëmijët ose adoleshentët që nuk kanë ndryshuar ende dhëmbët e tyre. Kjo teknikë përdoret kur kariesi ka kaluar sipërfaqen e dhëmbit, por ende nuk ka arritur rrënjën. Gjithashtu, kur ka një ndikim mjaft të fortë për të dëmtuar indet dentare. Është një trajtim i zakonshëm për t’u parë tek fëmijët që mësojnë, pasi ata po mësojnë higjenën e tyre dhe mund të mos e bëjnë atë mirë, kështu që ata do të zhvillojnë prishjen e dhëmbëve që do të duhet të trajtohet.

Megjithëse është mjaft e zakonshme, nuk duhet të nënvlerësojmë rëndësinë e tij, pasi nëse kariesi ndikon në rrënjën e brendshme të dhëmbit mund të ketë heqje dhëmbi.

Aplikimi i fluorit:

c rotated 1

Fluori është i rëndësishëm për shëndetin e dhëmbëve si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit, pasi siguron një shtresë mbrojtëse në smaltin e dhëmbit për të parandaluar që pllaka bakteriale të na prekë dhe të krijojë lloje të ndryshme sëmundjesh, siç është gingiviti ose prishja e dhëmbëve. Por gjithçka duhet të kontrollohet sepse një tepricë e këtij produkti mund të shkaktojë njolla që nuk mund të hiqen.

Duke hyrë më thellë në temë, fluori është një nga agjentët themelorë që luftojnë prishjen e dhëmbëve dhe na ndihmon të mos marrim sëmundje infektive. Rrit forcën e smaltit të dhëmbit dhe krijon një shtresë mbrojtëse më vete. Një tjetër avantazh është se është një antibakterial i fortë, prandaj, mban larg gurët e dhëmbëve dhe bakteret.

Siç e kemi thënë tashmë, fluori është i nevojshëm në faza të ndryshme të jetës sonë, por është edhe më i domosdoshëm kur jemi fëmijë, pasi dhëmbët tanë po rriten dhe kanë nevojë edhe më shumë për mbrojtje. Ky element mund të merret në shumë mënyra. Një shembull është uji mineral nga disa prodhues që shtojnë një sasi të konsiderueshme të fluorit ose markave të ndryshme të pastës së dhëmbëve për fëmijë, por në veçanti, ekziston një trajtim dentar që merret me aplikimin e një paste të hollë fluori në garantojnë mbrojtjen e dhëmbëve nga agjentë të ndryshëm të jashtëm.

Fluori vendoset në dhëmbët e fëmijës me një lloj furçe dhëmbësh mjekësore që mbulon si pjesën e përparme dhe të pasme të dhëmbëve. Në aplikimin e parë, ai ka një qëndrueshmëri të madhe, por ngurtësohet sa të ketë kontakt të drejtpërdrejtë me pështymën e personit, kështu që edhe nëse fëmija përpiqet ta heqë atë, ai nuk do të jetë në gjendje ta bëjë këtë, por ai do të ndiejë se është aplikuar në dhëmbët e tij.

Ortodonci për fëmijë:

Vizitat e fëmijëve në klinikën tonë të specializuar dentare që nga mosha e hershme mund të lehtësojë më shumë probleme dentare para se të fillojnë të shfaqen, pasi në kohën kur dalin molarët e dytë të përhershëm, dhëmbi nuk ka problem të futet në bazën dentare.

Duhet të bëhet një plan korrigjimi parandalues nëse vërehet rritje e dobët e kockave të nofullës. Prandaj, një trajtim ortodontik i fëmijës që në moshë të vogël siguron që dhëmbët të rriten më mirë dhe që fëmija të mos zhvillojë probleme të kafshimit në të ardhmen, gjë që do të shmangë shpenzimet e tepërta që ai duhet të bëjë në moshën e rritur për të përmirësuar buzëqeshjen e tij, të tilla si: heqja e dhëmbëve, mbajtëse të forta ose operacion për të lëvizur kockën e nofullës në vend. Përveç se është e shtrenjtë, kjo mund të jetë mjaft e dhimbshme.

v

Në varësi të këtyre dy faktorëve, ekzistojnë dy lloje të pajisjeve:

❖     Ortodoncia interceptive (aparate të lëvizshme).

Kjo ortodonci mund të shihet edhe tek të rriturit. Konsiston në aparate dentare që mund të vendosen dhe hiqen në kohë të ndryshme të ditës. Kjo zakonisht përdoret tek fëmijët e vegjël sepse ata ende kanë dhëmbë të përkohshëm, në rritje.

Këto janë pllaka të rindërtuara në materiale të përziera që mbajnë peshën e dhëmbëve me grepa. Funksioni i tyre është të kujdesen për krosimin e pasëm dhe të zgjerojnë kockën e nofullës në mënyrë që dhëmbët të lëvizin dhe të vendosen.

Ata janë efikasë për lehtësinë e përdorimit dhe sepse fëmijët më të vegjël mund të mësojnë si t’i përdorin ato pa pasur nevojë që prindërit të jenë pas tyre për t’i kujtuar se si t’i vendosin ato. Mënyra e tij e përdorimit është vendosja e tij një herë në ditë për një periudhë të zgjatur kohe që do të specifikohet nga dentisti.

E vetmja pengesë është se ortodoncia interceptive funksionon vetëm në varësi të kohës kur fëmija mban aparatin pa e hequr.

❖     Ortodonci fikse (pajisje)

Midis pajisjeve fikse, më të njohurat janë brackets (kllapat), të cilat mund të konsiderohen si pajisjet kryesore ortodontike më të përdorura në botë. Ato mund të përdoren pas humbjes së shumicës së dhëmbëve primar, e cila ndodh pas moshës 10 vjeç e sipër. 

Duhet të theksohet se nuk ka vetëm një lloj brackets (kllapash), kështu që këtu do të shpjegojmë pak më shumë për secilin material:

little boy patient dentist 1 scaled 1
  • Tela Dhëmbësh Metalike: Këto janë kllapat klasike dhe themelore; çmimi i tyre është mjaft i ulët, por duhet theksuar se ato janë shumë më të dukshme se të tjerët.
   
  • Tela Dhëmbësh Zafiri: Ata kanë një kosto më të lartë, por ato priren të jenë më të këndshme për syrin sepse nuk janë aq të dukshme. Në fakt, në varësi të ngjyrës së dhëmbit, ato mund të bashkohen me smaltin e tij.
   
  • Tela Dhëmbësh Porcelani ose Qeramike: Ndërsa kanë pak më shumë estetikë sesa kllapat metalike, ato priren të njollosen pas një periudhe të gjatë përdorimi, kështu që nëse po kërkoni diçka transparente, kjo nuk është një mundësi e mirë.
   
  • Tela Dhëmbësh gjuhësorë të fshehura: Ato janë më të shtrenjtat, por janë krejtësisht të padukshme, kështu që fëmija nuk do të shqetësohet për pamjen e tij, pasi të gjitha mbajtëset futen brenda dhëmbit. Në klinikën tonë të specializuar dentare për fëmijë në Tiranë, ne jemi ekspertë të pajisjeve ortodontike dhe të kësaj lloj teknike.

Puna dentare dhe fëmijët, si të bëni një praktikë të suksesshme dentare?

Mësimdhënia dhe edukimi për higjienën e dhëmbëve në shtëpi.

Vendi më i mirë për të mësuar është në shtëpi, dhe opsioni më i mirë për trajtimin e ndonjë sëmundjeje është parandalimi i sëmundjes. Pra, nëse doni të shmangni vizitat e vazhdueshme te dentisti përveç kontrolleve rutinë, duhet të siguroheni që të ruani higjenën e mirë të dhëmbëve dhe ta mësoni fëmijën tuaj se nuk ka asgjë të keqe tek një dentist.

Gjithashtu, sigurohuni që të gjeni një specialist të mirë për fëmijët tuaj. Ju mund ta konsideroni dërgimin e tij në klinikën dentare të fëmijëve në CDC City Dental Clinic, ku do të ketë një dentist profesionist, duke e bërë atë të ndihet rehat dhe të dëshirojë të kthehet për një vizitë tjetër.

b

Bëhuni model i fëmijës suaj

Ashtu si në higjienë, mbani higjenën tuaj dentare në mënyrë të përsosur, dhe vizitoni zyrën dentare herë pas here në mënyrë që fëmija të mos ndiejë se është i sëmurë, vetëm se është e nevojshme. Një shembull i kësaj praktike është të caktoni një takim me ne para fëmijës dhe t’i tregoni atij se nuk ka asgjë për t’u shqetësuar kur ai shkon te dentisti. Bëjinin zakon këto vizita dhe do të shihni që nuk do të shqetësoheni më kurrë.

Ushqeni fëmijën tuaj para vizitës

Nuk është problem t’i jepni fëmijës një snack para se të shkoni tek dentisti, diçka e lehtë si rrushi ose dardha. Kjo do ta ndihmojë fëmijën tuaj të mos dëshpërohet kur duhet të presë dhe gjithashtu do ta parandalojë atë të jetë në humor të keq, gjë që do ta bëjë takimin më pak të mërzitshëm. Por, sigurohuni që mos ta mbushni atë me ushqim, dhe të lani dhëmbët para takimit, në mënyrë që ai të ketë një frymëmarrje të freskët.

Ruani qetësinë

Është normale që si prindër të rinj mund të nervozohemi pak nëse foshnja jonë shkon në takimet e para të dhëmbëve, por duhet të marrim frymë thellë dhe të qetësohemi pak për t’i dhënë besim fëmijës tonë, përndryshe do ta bëjë atë edhe më nervoz duke e asimiluar këtë përvojë si diçka negative, diçka që duam ta shmangim me çdo kusht. Mos harroni se ai/ajo është me profesionistë të cilët do të kujdesen për gjithçka që ai/ajo ka nevojë.

Mos streso me të

Ka disa fëmijë me një temperament pak më të fortë dhe jo të lehtë për tu qetësuar, kështu që nëse fëmija juaj është shumë nervoz dhe nuk mund të kontrollojë nervat e tij, duke e qortuar ose duke i treguar zemërimin tuaj nuk do ta ndihmojë atë të qetësohet. Do të jetë e kundërta, pasi do të përkeqësoni sjelljen e tij.

Gjëja më e mirë për të bërë është të prisni që ai të kuptojë dhe të qetësohet, sepse ai më pas mund të pranojë dentistin me diçka të keqe dhe të refuzojë të kthehet. Si specialisti, ashtu edhe ju, duhet të bien dakord dhe të ndihmoni njëri-tjetrin në mënyrë që fëmija të pranojë të paraqitet në konsultë.

dental smile for kids

Mbajtja e higjienës dentare në shtëpi

Siç thamë më parë, mënyra e vetme për të shmangur problemet e dhëmbëve është të monitorojmë higjienën e dhëmbëve të fëmijëve tanë dhe t’i lëmë ata të mësojnë se si ta bëjnë vetë. Nëse ne mund t’i mësojmë ata në mënyrë korrekte, ata do të jenë në gjendje të bëjnë vetë këto lloje aktivitetesh, dhe të shmangin problemet e ardhshme me dhëmbët e tyre që mund të zhvillohen edhe në adoleshencë.

Gjatë disa viteve të para të të mësuarit, është e rëndësishme që ne të jemi aty për t’i mësuar ata se si të lajnë dhëmbët siç duhet dhe t’u kujtojmë orarin e larjes, sepse edhe nëse motivohen për ta bërë atë, ata mund të humbin përqendrimin. Mbikëqyrja është kritike për të parë nëse ata kanë hequr të gjitha pllakat dentare dhe mbeturinat e ushqimit që mund të çojnë në pllaka bakteriale. Këtu janë disa këshilla për ta bërë më të lehtë këtë proces dhe gjërat për t’u kontrolluar, për t’u siguruar që gjithçka është në rregull:

Sasia e pastës së dhëmbëve ose kremës dentare

Sasia e pastës së dhëmbëve që përdorim në dhëmbët e fëmijëve tanë duhet të rritet në përputhje me moshën e tyre. Në moshën tre vjeç duhet të përdorim një sasi pastë dhëmbësh në madhësinë e një temine. Duhet të theksohet se, duhet të përpiqemi ta pëlqejë këtë ndjesi në mënyrë që ai të mos e ndiejë atë si një përvojë negative.

Ne gjithashtu duhet të sigurohemi që fëmija të mësojë të mos gëlltisë pastën e dhëmbëve. Edhe nëse ata janë ende shumë të vegjël për t’i kuptuar me shenja të thjeshta, ne mund ta bëjmë atë të kuptojë që ata duhet të heqin përmbajtjen nga goja.

Shmangni sheqerin e tepërt

Duhet t’ju kujtojmë se jo vetëm duhet të kemi kujdes për higjienën e drejtpërdrejtë të dhëmbëve të fëmijës, por edhe për faktorët e jashtëm që mund të ndikojnë në të. Për shembull, dieta e tyre, e cila jo vetëm që luan një rol themelor në rritjen e dhëmbëve të fëmijës, por edhe në një nivel të përgjithshëm. Trupi ynë nuk funksionon pa lëndë ushqyese, por duhet t’i kushtojmë vëmendje ushqimit që hamë çdo ditë.

Një alarm tronditës është konsumimi i shumë ushqimeve me shumë sheqer, të cilat ndonjëherë i sjellim brenda dhe u japim fëmijëve tanë si shpërblim. Sheqernat ngjitëse si çamçakëzi ose karamele kremoze janë mjaft të dëmshme sepse, përveç që nuk kanë lëndë ushqyese, ato mund të ngecin diku në dhëmb dhe të krijojnë një terren shumë të rrezikshëm për bakteret nga të cilat do të konsumohet dhëmbi i foshnjës.

Ne nuk po e ekzagjerojmë, por thjesht po ju paralajmërojmë që të mos shkoni në heqjen e dhëmbëve të fëmijëve. Ju mund t’i sillni fëmijët në klinikën tonë të specializuar dentare për një pastrim dentar, çdo herë, për të shmangur problemet e lidhura me sheqerin.

n

Larja e dhëmbëve

Sapo fëmija të zhvillojë dhëmbin e parë, është e nevojshme të lani dhëmbët e fëmijës të paktën dy herë minimumi dhe me një sasi të vogël pastë dhëmbësh, e gjithë kjo me produkte të veçanta që nuk dëmtojnë pjesët e tyre të buta. Për shembull, duhet të përdorni një pastë dhëmbësh fluoride të veçantë për fëmijët dhe një furçë dhëmbësh të vogël me fije delikate. Gjithashtu duhet të kini kujdes kur vazhdoni të përpiqeni të mos i lëndoni sa më shumë që të jetë e mundur.

Lëvizja e furçës

Kjo duhet të jetë shumë e qartë. Shumë nëna mund t’ju tregojnë se si duhet të lani dhëmbët e fëmijës tuaj me teknika të shkëlqyera pastrimi dhe ndoshta duke kaluar në ekzagjerim, por duhet të theksohet se në të vërtetë drejtimi i pastrimit nuk ka shumë rëndësi më shumë se sa është e nevojshme të pastrohen dhëmbët në tërësinë e tyre.

Nëse fëmija juaj është mjaft i rritur, ju mund të luani pak me të, pasi ai ka të ngjarë të përqendrohet vetëm në dhëmbët e përparmë. Ju mund t’i mësoni atij lojën “Gjeni molarët” ose ndoshta të numëroni sa dhëmbë ka; kjo do ta bëjë foshnjën të interesohet të pastrojë pjesën e brendshme të gojës dhe nuk do të jetë në gjendje të ruajë bakteret. Sidoqoftë, nëse ai nuk është aq i rritur sa ta bëjë vetë, mbikëqyrni ose bëjeni vetë.

Kontrolli ose ekzaminimi dentar

dental check up

Ne kemi qenë duke folur për këtë që kur kemi filluar këtë artikull dhe është absolutisht e nevojshme. Vizitat dentare janë thelbësore për të mbajtur shëndetin oral në gjendje të përsosur, edhe nëse nuk ka ndonjë problem themelor në shikim të parë. Specialisti i konsultimit do të kontrollojë çdo pjesë të gojës së pacientit për t’u siguruar që nuk ka kavitete ose lloje të tjera të sëmundjeve që zhvillohen në heshtje.

Përveç kësaj, dentisti i fëmijëve do të jetë në gjendje t’ju udhëzojë gjithashtu se si të zgjasni shëndetin e dhëmbëve të fëmijës tuaj me teknika që përshtaten me nevojat e dhëmbëve të tyre, pasi jo të gjithë janë njësoj dhe nganjëherë na duhen disa masa specifike për të mbajtur gjithçka nën kontroll.

Një nga gjërat që unë do të kryejmë kur fëmija shkon për herë të parë tek dentisti është të japim pika fluori ose tableta të ngrënshme në mënyrë që fëmija të ketë më shumë mbrojtje dentare. E gjitha varet nga rasti, asgjë nga këto nuk duhet të bëhet pa mbikëqyrjen e një specialisti dentar.

 

Pyetje të shpeshta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Si fëmijët ashtu edhe të rriturit duhet të dinë se sa e pakëndshme dhe e dhimbshme mund të jetë dhimbja e dhëmbëve. Në fakt nganjëherë është aq e rëndë sa ne të rriturit e kemi të vështirë të bëjmë aktivitete themelore, siç janë lëvizja e kokës ose larja e dhëmbëve, deri në pikën që të kemi nevojë për një antibiotik,  për të zvogëluar intensitetin e dhimbjes.

Në fakt, kjo dhimbje pulsuese mund të vazhdojë të përhapet dhe jo vetëm të jetë në zonën e gojës, por mund të shtrihet përgjatë gjithë nofullës deri në kokë. Prandaj, imagjinoni këtë dhimbje tek një fëmijë i vogël i cili mezi mund të menaxhojë emocionet e tij. Pra, do të duhet t’i kushtojmë vëmendje të madhe foshnjës sonë dhe t’i marrim parasysh të gjitha këto hapa për të arritur në arsyen e dhimbjes:

 • Kontrolloni gojën e fëmijës për të përjashtuar vështirësitë e tjera: Jo gjithmonë kur ka një dhimbje në gojë kjo është një urgjencë, kështu që nuk është e nevojshme të vraponi te mjeku. Mos harroni se disa nga këto shqetësime mund të shkaktohen nga dhimbja në veshë, sinusit ose plagë dhe në këto raste, pediatri do të përshkruajë trajtimin më të përshtatshëm.
 
 • Nëse dhimbja prodhohet nga një dhëmb në lëvizje ose dhëmballë: është e rëndësishme të kujtojmë fëmijët tanë se ata nuk duhet ta lëvizin dhëmbin as me gishta ose me gjuhë. Kjo sepse vetëm se do të shkaktojë më shumë shqetësime dhe mund të bëjë që dhëmbi themelor të lëvizë.

Nëse shqetësimi është pak më intensiv dhe fëmija ka tendencë të ankohet, ju mund të shpëlani gojën me ujë të ngrohtë me pak kripë. Kjo do të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjes dhe zvogëlimin e inflamacionit. Ju gjithashtu mund të përdorni një top pambuku për të aplikuar peroksid hidrogjeni në zonë.

 • Nëse dhimbja prodhohet nga një dhëmb i ri që po shfaqet: Mund të aplikohet një xhel gingival pediatrik, lëngje topike, ose ilaçe analgjezike apo anti-inflamatore. Përveç kësaj, këshillohet që fëmija të shpërqendrohet për ta parandaluar atë që të mendojë vazhdimisht për dhimbjen.
 
 • Në rast të prishjes së dhëmbëve: Kariesi shpesh mund të shihet me sy të lirë. Nëse në një ekzaminim të parë vërejmë se ai dhëmb ose dhëmballë ka ndryshuar ngjyrë në krahasim me të tjerët dhe ka një ton kafe, të verdhë ose të zi, mund të na japë një të dhënë të kariesit të mundshëm. Ne duhet të këshillohemi me dentistin në mënyrë që ai të konfirmojë dhe trajtojë problemin. Ndërsa jemi duke pritur të shkojmë tek dentisti, edhe një herë ne mund të administrojmë një anti-inflamator ose një analgjezik, sipas rekomandimit të zakonshëm të pediatrit tuaj.

dentist per femije

 • Kur fëmija thyen një dhëmb ose dhëmballë: Në këto raste, këshillohet të shkoni urgjent tek dentisti, nëse është me copën e vogël të dhëmbit ose molarit që ka rënë, madje edhe më mirë që të mund të ngjitet përsëri. Është e mundur që dentisti t’i përshkruajë fëmijës ibuprofen për të shmangur dhimbjen që mund të mbetet pas goditjes.

Ne kemi stomatologji për qendrat e fëmijëve në Tiranë, Shqipëri. Quhet CDC City Dental Clinic dhe ka kujdesin më të mirë për sa i përket shërbimeve dentare. Ne e mbajmë profesionalizmin në një nivel tjetër për sa i përket kujdesit dhe trajtimit të fëmijëve, të specializuar në të gjitha llojet e fushave në mënyrë që të ofrojmë një shërbim më të plotë.

Mos hezitoni të na telefononi nëse fëmija juaj ka nevojë për një kontroll ose pulpotomi.  Ne ju garantojmë se kemi një buxhet ideal për ju me cilësinë që ju nevojitet. Ejani të na vizitoni dhe t’i jepni fëmijës tuaj përvojën më të mirë dentare.

Sigurisht që janë! Përndryshe ato nuk do të ekzistonin. Disa prindër nuk e dinë se kur duhet të fillojnë të kujdesen për shëndetin oral të fëmijëve të tyre sapo të fillojnë të rriten, dhe madje kanë tendencë t’i lënë pas dore thjesht sepse janë dhëmbë të përkohshëm, gjë që është një gabim i madh! Ne e dimë që jo të gjithë fëmijët zhvillojnë të njëjtën gjë dhe rriten ndryshe, por është thelbësore të merret parasysh shëndeti i tyre në të gjitha aspektet e jetës së tyre.

dentistri per femije

Pavarësisht nëse janë dy apo tetë, ata gjithmonë do të kenë nevojë për ushqim që të rriten. Prandaj, ata gjithmonë do të kenë nevojë që goja e tyre të jetë në gjendje të kryejë një detyrë themelore siç është ajo e të ngrënit. Për këtë duhet të shmangim që ky organ të jetë një pikë vuajtjeje që fëmija duhet të shmangë, i cili, nëse e shohim nga një pikëpamje fiziologjike , është i pamundur të injorohet.

Dhëmbët e parë janë kritikë për shëndetin oral të fëmijëve tuaj sepse ato mbrojnë vendin për dhëmbët e fundit, kështu që rrënja e dhëmbëve duhet të jetë plotësisht e shëndetshme. Dhëmbët e qumështit me karies dëmtojnë dhëmbët e përhershëm që janë rrugës, pasi ato zhvillohen në pjesën e poshtme të dhëmbëve të qumështit. Nëse gingiva është në gjendje të dobët, kjo do të dëmtojë drejtpërdrejt dhëmbët që rriten nën të.

Duhet të theksohet se parandalimi ose trajtimi i problemeve dentare të fëmijëve tanë paraprakisht do t’i shmangë ata nga kostot e panevojshme dhe dhimbjet e padurueshme. Një shembull i kësaj është që çmimi i një mbushjeje dentare nuk do të jetë kurrë i barabartë me çmimin e një pulpotomie ose një operacioni për gingivitin, i cili edhe nëse trajtohet do të ndikojë në dhëmb për gjithë jetën.

Siç mund ta imagjinoni, problemi më i rëndësishëm i shëndetit të dhëmbëve është prishja e dhëmbëve. Hidhini nje sy:

 • Një fëmijë 2 vjeç në 10 fëmijë tashmë ka një ose më shumë kavitete.
 • Në moshën 3 vjeç, 28% e fëmijëve kanë një ose më shumë kavitete.
 • Në moshën 5 vjeç, 50% e fëmijëve kanë një ose më shumë kavitete.

Siç mund ta shihni nga përqindjet që ju kemi dhënë, kariesi dentar është një konstante tek fëmijët. Ne ju rekomandojmë që të ndiqni udhëzimet që përmendëm më parë për të shmangur vizita të vazhdueshme te dentisti pa asnjë kuptim. Mos lejoni që fëmija juaj të jetë pjesë e përqindjes, kujdesuni për të ashtu siç duhet të jetë me këshillat tona.

dentist per femijet

Kaq për artikullin e sotëm! Shpresoj të keni qenë në gjendje të mësoni më shumë. Çdo dyshim ose shqetësim që po kaloni, mund ta kërkoni në shërbimin tonë ndaj klientit ose direkt në klinikën tonë dentare CDC City Dental Clinic në Tiranë. Ne do të shpjegojmë se çfarë duhet të bëni dhe kur mund të caktoni një takim për fëmijën tuaj në më pak kohë se sa prisni, dhe me zbritje deri në 50% në çdo trajtim dentar.

Vlen të përmendet që ne nuk trajtojmë vetëm fëmijët, kështu që nëse edhe ju keni nevojë për një kontroll rutinë ose ndoshta punë ortodontike, ne jemi akoma vendi për ju! Mbani shëndetin e të gjithë familjes në formën më të mirë, pa pasur nevojë të shpenzoni miliona. Ejani dhe merrni buzëqeshjen tuaj të përsosur, ne po ju presim!