Zbardhimi i dhembeve

Zbardhja e dhëmbëve, si të zbardhojmë dhëmbët në kushte shtëpie.

Zbardhimi i dhëmbëve është një trajtim dentar që synon të përmirësojë estetikën dentare. Duke pasur parasysh këtë, ndër përparësitë e tij është eliminimi i njollave të dhëmbëve dhe bërja e dhëmbëzimeve, të marrë një hije më të bardhë, dhe të ndritshme.

Popullariteti aktual i estetikës e ka kthyer këtë procedurë dentare në një nga më të kërkuarat në vitet e fundit, dhe një nga më të shtrenjtat, duke bërë që tregu i dhëmbëve të zgjerojë horizontet e tij.

Sidoqoftë, ky treg ka sjellë me vete “specialistë” të rremë, të cilët, arrijnë të dëmtojnë vetëm shëndetin e dhëmbëve. Prandaj është veçanërisht e rëndësishme të kryhet kjo procedurë me një dentist i cili gjithashtu është i trajnuar në trajtimin e agjentëve zbardhues, duke ndjekur një protokoll të duhur diagnostikues, planifikimin e procedurës dhe mirëmbajtjen e rezultateve.

Prandaj, është thelbësore që profesionisti të njihet plotësisht me udhëzimet e trajtimit dhe kundërindikacionet e teknikave të zbardhjes së dhëmbëve, në mënyrë që të jenë në gjendje t’i transmetojnë ato tek pacienti, pasi procesi nuk mbaron kur pacienti largohet nga konsulta.

Nga ana tjetër, është e nevojshme të theksohet se, është e mundur të gjendet një specialist vetëm në një klinikë dentare të çertifikuar. Prandaj, kryerja e këtij trajtimi diku tjetër mbart një rrezik të madh. Smalti i dhëmbit është shumë delikat, dhe një praktikë e keqe për sa i përket trajtimit mund të shkaktojë dëme serioze të dhëmbit. 

Duhet gjithashtu të merret parasysh se jo të gjitha trajtimet janë të njëjta, dhe as nuk kryhen me të njëjtat procedura; e gjithë kjo varet nga diagnoza dhe nevojat e pacientit.

zbardhimi i dhembeve foto ilustruese

Çfarë është zbardhja e dhëmbëve?

Çfarë është zbardhja e dhëmbëve? Zbardhja e dhëmbëve mund të jetë një mënyrë shumë efektive për të zbardhur ngjyrën natyrale të dhëmbëve tuaj pa hequr asnjë sipërfaqe të dhëmbit dhe pa i demtuar ata.
Zbardhimi profesional me lazer

Kjo proçedurë nënkupton vendosjen e një xheli më përmbajtje peroksidi hidrogjeni në sipërfaqen e dhëmbëve. Ky xhel sapo rrezatohet nga lazeri, fillon veprimin mbi smalt duke lëshuar radikale të lira të cilat mund të penetrojnë në shtresat e thella të dhëmbit, dhe të largojnë nga aty molekulat e pigmentuara të cilat janë shkaku kryesor për ndryshimin e ngjyrës së dhëmbëveVeprimi i xhelit të peroksidit dhe nxitja e lazerit, krijojnë një rezultat të menjëhershëm, duke i bërë dhëmbët të bardhë dhe të shndritshëm.

Zbardhimi dentar në shtëpi

Xheli zbardhues vendoset në një maskerinë (shinë) plastike individuale e cila prodhohet në laborator pasi merret masa në gojën e pacientit. Shina mbahet kryesisht gjatë natës por mund të mbahet edhe disa orë gjatë ditës. Proçesi i zbardhimit zgjat 8-10 ditë.

A janë efektive të gjitha procedurat e zbardhjes së dhëmbëve?

Së pari, duhet të kuptohet se ekziston një larmi e madhe e zbardhjes së dhëmbëve dhe jo të gjitha janë të përshtatshme për të gjithë. Aktualisht ekzistojnë tre procedura që ndahen në kategori të mëdha, por ato janë bërë të njohura në këtë mënyrë:

Zbardhja ambulatore e dhëmbëve: Ky është një trajtim në të cilin goja e pacientit është e pajisur me splinte të bëra sipas dëshirës, mbi të cilat vendoset produkti zbardhues (specialistit do t’i duhet të përcaktojë sasinë më të përshtatshme për secilin rast).

Zbardhimi i kombinuar i dhëmbëve: Ky trajtim kombinon veprimin e agjentit zbardhues të përdorur në splinte, me aplikimin e llambës së dritës së ftohtë ose lazerit në klinikë; kjo është një nga më të efektshmet.

Së fundmi, ka ilaçe shtëpiake që përhapen përmes rrjetit ose produkteve të zbardhjes së dhëmbëve që mund të blini në farmaci. Këto nuk janë plotësisht efektive, për të mos përmendur që nuk janë me të vërtetë efektive si përshembull: xhel zbardhues, produkte zbardhues në shtëpi, etj.

Natyrisht, hija e dëshiruar nuk do të arrihet vetëm në një seancë trajtimi, është e nevojshme ta ndiqni dhe të tregoni kujdes të veçantë.

Duhet të merret parasysh gjithashtu se mjetet juridike në shtëpi ose trajtimet e blera në farmaci jo vetëm që nuk janë të dobishme, por ndonjëherë mund të jenë të dëmshme për shëndetin tuaj oral. Në disa raste, ato janë gërryese për smaltin e dhëmbit ose dëmtojnë indet që rrethojnë dhëmbin.

Me pak fjalë, çdo produkt që nuk sigurohet nga një dentist, mund të paraqesë një rrezik të konsiderueshëm dhe të pakthyeshëm për dhëmbët tuaj, nga humbja e smaltit deri tek vdekja e nervit dentar kur aplikohet me nxehtësi ose në mënyrë të tepruar. Gjithashtu, mungesa e një mbikëqyrjeje paraprake të një dentisti, mund të përkeqësojë një patologji ekzistuese që mund të ketë qenë e panjohur. Prandaj, është e nevojshme të shkohet tek një specialist!

8

Gjërat që duhet të dini nëse po mendoni të zbardhni dhëmbët.

Të kesh një buzëqeshje të bukur është një letër motivuese e pamposhtur. Goja është një nga aspektet e para që ne shikojmë kur hyjmë në marrëdhënie të çdo lloji. Për këtë arsye, zbardhja e dhëmbëve është bërë një mundësi për ata që dëshirojnë të përmirësojnë imazhin e tyre personal, me një buzëqeshje më estetike. 
Sidoqoftë, ka një numër faktorësh që duhet të merren parasysh kur vendosni të filloni këtë trajtim, në dukje të thjeshtë. 
Së pari, shëndeti është një faktor kryesor para se të dëshironi të keni një buzëqeshje për të treguar. Domethënë, do të jetë e pamundur të kryeni një zbardhje të dhëmbëve nëse vuani nga ndonjë gjendje orale; prishja e dhëmbëve, sëmundja periodontale ose ndryshe janë të papranueshme kur procedoni.  
 
Së dyti, është e rëndësishme të mbani mend se zbardhja e dhëmbëve nuk është një proces thjesht estetik, por një trajtim mjekësor dentar, që përfshin një procedurë rigoroze dhe duhet të mbikëqyret nga një specialist në fushën dentare, i cili do të sigurojë përshtatshmërinë dhe mirëmbajtjen e trajtimit. 
 
E fundit, edhe nëse është përmendur më parë, jo gjithmonë zbardhja e dhëmbëve është zgjidhja! Ka kërkesa dentare që nuk mund të zgjidhen me një zbardhje, edhe pse mund të duket e lehtë dhe e arritshme. Duhet të kuptohet se është diçka më e komplikuar sesa të vizitohet një estetist për të zgjedhur një stil të ri për ne. 
 
Gjithashtu, një pyetje e bërë shpesh është: “A dhemb? Ekspertët sigurojnë që zakonisht nuk dhemb. Sidoqoftë, në disa pacientë, ndjeshmëria e dhëmbit mund të duket si një efekt anësor, i cili është gjithmonë i kthyeshëm.
Në rastin e njerëzve që kanë mbindjeshmëri dentinale para trajtimit, ka më shumë të ngjarë të përjetojnë këtë ndjesi, e cila konsiston në një rritje të ndjeshmërisë së dhëmbëve, kryesisht ndaj stimujve të ftohtë; megjithatë, kjo nuk nënkupton rrezik për pacientin. 
 
Sapo të qartësohen të gjitha këto detaje, gjëja më e sigurt për të bërë është të konsultoheni me dentistin tuaj ose të kërkoni një të ri nëse nuk e keni. Shëndeti juaj i dhëmbëve është i rëndësishëm! 
 

Sa është kostoja e këtij trajtimi?

Nuk ka një përgjigje të vetme, sepse kostoja e zbardhjes së dhëmbëve do të varet gjithmonë nga diagnoza dhe parashikimi i rastit, siç u përmend më lart. 
Megjithëse referencat me siguri mund të konsultohen në lidhje me çmimin që mund të ketë, nuk është shumë konkrete; është shumë e përgjithshme si një vlerësim “pako” që përfaqëson një realizim që ka të ngjarë të jetë joefektiv. 
Pa kaluar një vlerësim klinik, asnjë dentist nuk mund të vlerësojë kohën, teknikën ose çmimin e zbardhjes së dhëmbit. Kjo duhet të mbahet mend nga çdo person para se të fiksohet nga ndonjë ofertë jo e vërtetë. 
Ka njerëz me dhëmbë që marrin shumë më tepër kohë se të tjerët për të arritur rezultatet e dëshiruara, dhe bazuar në këtë është që çmimet për trajtimin e zbardhjes do të vlerësohen. 
 
Secila strukturë e dhëmbëve është e ndryshme, kështu që është e qartë që kjo është mënyra se si bëhet trajtimi. Zbardhja e dhëmbëve të shëndetshëm, nuk është e njëjtë me zbardhjen e dhëmbëve që kanë probleme të ndryshme, ose i janë nënshtruar proceseve të tilla si kanalet rrënjë.
 

Si mund të parandaloj që dhëmbët e mi të bëhen të verdhë?

Një nga faktorët kryesorë që shkaktojnë errësimin e ngjyrës së dhëmbëve tuaj është kalimi i kohës. Nëse një dhëmb zbardhet, ai do të errësohet përsëri me kalimin e kohës (jo si gjendja fillestare, por do të errësohet, është e pashmangshme). Në mënyrë që kjo shkallë e zbardhjes të zgjasë me kalimin e kohës, është e nevojshme të merren masa të mirëmbajtjes, duke përfshirë, me kalimin e kohës, disa përpunime, por asgjë menjëherë pas zbardhjes.
 

 • Ushqimet & Mos Larja e Dhëmbëve

Nga ana tjetër, ka ushqime dhe pije që ndikojnë në ngjyrën e dhëmbëve tuaj para, gjatë dhe pas zbardhjes. Por ajo që me të vërtetë ndikon më shumë janë masat joadekuate të higjienës (mos larja e dhëmbëve pas çdo vakti; gjithashtu ka rëndësi, siç e dini këtë gjë); pijet që njollosin ose errësohen duhet të shmangen; dhe dietat me ushqime me shumë ngjyra gjithashtu duhet të kontrollohen.
 

• Duhanpirja 

Duhanpirja gjithashtu duhet të shmanget, edhe pse nëse jeni duhanpirës, zbardhja mund të jetë shumë më pak efektive. Në njerëzit që pinë duhan ose marrin një lloj lënde që errëson dhëmbët (të tilla si kafeja), e kombinuar me higjienë të dobët orale, bën që dhëmbi të ketë më shumë të ngjarë të bëhet i errët. Ky lloj errësimi është më pak i rëndësishëm se errësimi i shkaktuar nga faktorë të tjerë, pasi kjo është në nivelin e jashtëm. 
 
Zvderdhja e rëndë e dhëmbit shoqërohet me faktorë që errësojnë dhëmbin nga brenda, të tilla si: sëmundja, marrja e ilaçeve, problemet që shkaktojnë njollosjen e dhëmbit në mënyrë më të fortë dhe më të rëndë. 
 

• Pastat Nuk Zbardhin Dhëmbët

Dhe diçka që duhet të dini është se “pastat e dhëmbëve zbardhues” nuk ekzistojnë, është një mit. Nuk ka pasta dhëmbësh zbardhuese, ato thjesht rikthejnë dhëmbin në ngjyrën e tij origjinale, por nuk i zbardhin ata vërtet. 
 
Pastat e vërteta të dhëmbëve për zbardhjen nuk mund të blihen në farmaci, supermarkete të mëdha ose në internet sepse ato janë produkte pastë zbardhuese, dhe mund të zbardhen, por duhet të jetë një dentist që i furnizon ato dhe shpjegon se si t’i përdorin. Nuk është një trajtim që një pacient duhet ta zbatojë i vetëm.
Me fjalë të tjera, bërja e tij do të ishte ekuivalente e vetë-mjekimit. 
 
Me pak fjalë, aktualisht farmacitë mund të shpërndajnë pasta zbardhuese dhëmbësh me një përmbajtje të peroksidit të hidrogjenit që nuk tejkalon një përqendrim prej 0.1% (ose peroksid karbamidi prej 0.3%).
 
Sidoqoftë, pastat e tjera të dhëmbëve mund të tregtohen në një përpjekje për të rikthyer dhëmbin në ngjyrën e tij origjinale dhe për të ndihmuar në zvogëlimin e tonit të verdhë që mund të marrë me kalimin e kohës, me synimin për të ndihmuar në nxitjen e eleminimit të njollave sipërfaqësore në dhëmbë, dhe parandalimin e formimit të tyre.
 
Si i pari, ashtu edhe i dyti, janë një plotësues i duhur gjatë realizimit të një trajtimi zbardhues të treguar, dhe mbikëqyrur gjithmonë nga dentisti. Në këto raste, është e nevojshme vëmendja e specializuar dhe e personalizuar. Shëndeti i dhëmbëve nuk është lojë, edhe nëse normalisht nuk është një përparësi në sytë e pacientit, i cili e konsideron atë një kërkesë thjesht estetike. 
7

Zbardhimi i dhëmbëve: A kam nevojë për trajtim?

Megjithëse kemi folur tashmë për të, zgjidhja e ndryshimit të ngjyrave të dhëmbëve nuk është gjithmonë zbardhimi. Ka shumë faktorë që ndikojnë në të, dhe për këtë arsye, vendimi më i zgjuar është të vizitoni një specialist, i cili di të ju japë një vlerësim profesional për këtë çështje.

Nga ana tjetër, para se të merrni parasysh zbardhjen e dhëmbëve mund të përpiqeni të përmirësoni zakonet tuaja orale, (dentisti juaj patjetër do t’ju qortojë për këtë) kështu që filloni që sot! Konsiderimi i rrugës së lehtë nuk është gjithmonë gjëja e duhur për të bërë, por nëse e keni menduar tashmë, shkoni te dentisti juaj dhe filloni.

Tabela Përmbledhëse