Zbardhja e dhëmbëve me laser

Çfarë është zbardhja e dhëmbëve me laser?

Zbardhja e dhëmbëve është një proces që heq njollat ​​nga dhëmbët dhe në mënyrë natyrale dhëmbët bëhen më të bardhë. Zbardhja e dhëmbëve me laser është një metodë pa dhimbje që mund t’i bëjë dhëmbët tuaj deri në 7 ton më të bardhë.

Zbardhja e dhëmbëve me laser heq pigmentet që janë përgjegjëse për zbardhjen e dhëmbëve, duke përdorur një agjent zbardhues dhe efektivitetin e një rreze laser.

Laser-i aktivizon agjentin zbardhues të dhëmbëve në mënyrë që të funksionojë më shpejt dhe më efektivisht. Në të njëjtën kohë, zbërthen pigmentet që gjenden në sipërfaqen e smaltit ose dhëmbit, duke e bërë më të lehtë heqjen e tyre nga agjenti zbardhues.

Pi7compressedfemale patient wearing safety protective glasses going through laser teeth whitening treatment

Cilat janë shkaqet e zbardhjes së dhëmbëve?

Ngjyra e dhëmbëve ndryshon nga personi në person, më shpesh me nuanca të verdhë apo edhe gri. Ka disa arsye për çngjyrosjen dhe njollsjen e dhëmbëve. Ato mund të ndahen në dy kategori: pika ekzogjene dhe endogjene.

Njollat ​​ekzogjene janë shenjat që shfaqen në sipërfaqen e dhëmbëve si pasojë e konsumimit të kafesë, çajit, verës së kuqe, pijeve joalkoolike, frutave, lëngjeve të perimeve, ushqimeve me ngjyra të ndezura dhe sigurisht duhanit. 

Grumbullimi i gurëve të pulpës me kalimin e kohës gjithashtu shkakton njollë. Njollat ​​ekzogjene mund të hiqen lehtësisht me furçë, fill dhe pastrim dentar.

Nëse njolla është më e madhe, dhëmbët do të duhet të zbardhen për t’u kthyer në ngjyrën e tyre natyrale ose edhe një ngjyrë më të ndritshme dhe më të bardhë.

Nga ana tjetër, njollat ​​endogjene janë njollat ​​që vijnë nga njolla e vetë dhëmbit. Nëse dikush ka marrë tetraciklinë, ata kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një ngjyrë të verdhë të errët ose kafe në dhëmbët e tyre. Marrja e tepërt e fluorit mund të shkaktojë hiperfluorozë, e cila është e dukshme nga njollat ​​e bardha që zhvillohen në dhëmbë.

Lëndimi ose denervimi i dhëmbëve janë dy faktorë të tjerë endogjen të zbardhjes që shpesh çojnë në zbardhjen e dhëmbëve për shkak të dëmtimit të nervit dhe inaktivizimit. Çngjyrosja për shkak të faktorëve endogjenë është e vështirë për t’u rikthyer thjesht me një zbardhje, shumë herë kemi nevojë për ndihmën kurorave për të marrë rezultatin e dëshiruar të bardhë dhe natyral. 

Pi7compressedperfect healthy teeth smile young woman teeth whitening stomatology concept

Fazat e procedurës së zbardhjes së dhëmbëve me laser.

Për të kuptuar procesin, ne do të kontrollojmë se si zbardhja e dhëmbëve me laser përparon gradualisht.

 1. Para së gjithash, kaviteti oral i pacientit duhet të ekzaminohet për karies dhe lëndime të tjera. Para zbardhjes, është më mirë të hiqni qafe të gjithë kariesin. Në këtë rast, stomatologu do të zgjedhë ngjyrën e mbushjeve apo protezave jo sipas nuancës ekzistuese të dhëmbëve, por sipas ngjyrës së dëshiruar, e cila do të merret pas sqarimit. Ju nuk mund të zbardhni dhëmbët tuaj që kanë nevojë për trajtim – nuk është vetëm e padobishme, por edhe e rrezikshme, mund të çojë në pasoja të pakëndshme.
  * Nëse planifikoni të zbardhni dhëmbët pas trajtimit, sigurohuni që të informoni paraprakisht mjekun tuaj. 
 2. Kur zgavra e gojës është gati, dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve janë shëruar, procesi i zbardhjes mund të fillojë. Buzët e pacientit fiksohen me një mjet të posaçëm që të mos ndërhyjnë. Mishrat dhe indet e tjera të buta duhet të fshihen nën një shtresë mbrojtëse, përndryshe ato mund të dëmtohen nga ekspozimi me laser.
 3. Pastaj një zgjidhje e veçantë e peroksidit të hidrogjenit aplikohet në dhëmb, për të cilën kemi folur tashmë. Nuk ka asnjë kimi të komplikuar në të, gjë që është shumë e rëndësishme për dhëmbët – ata mbeten të sigurt dhe të shëndetshëm.
 4. Pasi gjithçka është gati, mjeku fillon ekspozimin me laser – rreth 30 sekonda për çdo dhëmb.
 5. Kur çdo dhëmb trajtohet, shtresat mbrojtëse hiqen, zgavra e gojës pastrohet.
 6. Si përfundim, dhëmbët trajtohen me preparate që përmbajnë fluor që çorganizojnë smaltin dhe, si të thuash, korrigjojnë rezultatin e marrë nga procedura.

Në përgjithësi, procedura pa devijime të veçanta nga një mjek me përvojë zgjat rreth një orë. Efekti zbardhues është i dukshëm menjëherë. Nëse është e nevojshme, kryhen disa procedura për të arritur rezultatin e dëshiruar. Intervali kohor ndërmjet procedurave përcaktohet nga dentisti. 

Efektet anësore dhe dhimbjet e zbardhjes së dhëmbëve me laser.

Përdorni sasinë dhe cilësinë e duhur të materialit zbardhues të dhëmbëve në mënyrë që të mos ketë shqetësime dhe ndjeshmëri të fortë:

 1. Nuk keni erozion dentar ose zona me dentinë të ekspozuar. Nëse dentisti juaj vëren njërën nga këto dy gjëra, atëherë ai duhet t’i mbulojë ato me një vulë të bardhë (rrëshirë) për të ruajtur rezultatin më të mirë estetik.
 2. Përdorni sasinë dhe cilësinë e duhur të materialit zbardhues të dhëmbëve në mënyrë që të mos ketë shqetësime dhe ndjeshmëri të fortë.
 3. Bëni një krijim të saktë të splintës (dhëmbëve), në mënyrë që të përshtaten siç duhet dhe që xheli të mos dalë.

Nëse ka simptoma, ato ndjehen paksa. Në këtë rast, ju mund të vazhdoni rutinën tuaj të përditshme. Në të njëjtën kohë, trajtimi mund të pezullohet për disa ditë.

Nga ana tjetër, kur i referohemi efekteve anësore, ndjeshmëria ndaj mishrave të dhëmbëve është i vetmi efekt anësor i mundshëm që një pacient mund të përjetojë gjatë trajtimit të dhëmbëve, i cili dobësohet kur përfundon zbardhja.

Kjo ndodh sepse zbardhja e dhëmbëve me laser është një procedurë krejtësisht e sigurt dhe efikase. Në këtë rast, nuk ka gjasa të shkaktojë ndonjë efekt anësor të rëndësishëm. 

Pi7compressedteeth before after whitening

Cilat janë përfitimet e zbardhjes së dhëmbëve me laser?

Zbardhja e dhëmbëve me laser ka një numër të madh përfitimesh. 

 • Zbardhja me laser është vërtet e aftë të përmirësojë ngjyrën e dhëmbëve me 8-10 tonalitete Ky është një rezultat shumë i vërtetë dhe befasues për syrin. 
 • Nuk ka nevojë të presësh për rezultatin e procesit të zbardhjes – ai është menjëherë i dukshëm.
 • Zbardhja me laser është shumë më e shpejtë se, për shembull, zbardhja me dritë.
 • Ka një proces të shpejtë – zgjat maksimumi 1 orë.
 • Zbardhja e dhëmbëve me laser ruan rezultatet e saj për një vit ose më shumë, në varësi të cilësisë së kujdesit dentar. (Për krahasim, zbardhja LED zgjat maksimumi 3-4 muaj).
 • Rrezatimi me laser ka një efekt tjetër të lezetshëm – dezinfekton në mënyrë të përsosur, pengon rritjen e baktereve në zgavrën e gojës. Ky është një parandalim i madh i kariesit.
 • Pas procesit të zbardhjes me laser, i cili kryhet në faza të ndryshme, dhëmbët bëhen jo vetëm më të bardhë, por edhe të lëmuar me një sipërfaqe të tillë dhe me shkëlqim.
 • Pas zbardhjes me laser, ndjeshmëria e smaltit nuk rritet, përkundrazi, mineralizimi në fund të procedurës lejon që smalti i dhëmbit të bëhet më i fortë dhe më i shëndetshëm.
 • Procesi i zbardhjes me laser është krejtësisht pa dhimbje, gjë që është një faktor i rëndësishëm.
 • Pacienti nuk ka nevojë të bëjë asgjë vetë.

Krahasimi midis zbardhjes së dhëmbëve me laer dhe zbardhjes së dhëmbëve në shtëpi.   

Ne foto demonstrohet nje dentist i city dental clinic duke mbajtur ne dore nje aparature laser per zbardhimin e dhembeve                      

Zbardhja e dhëmbëve me laser.

Rezultati.

Rezultat i menjëhershëm, i dukshëm.

Kohëzgjatja e procedurës.

Procedura e zbardhjes së dhëmbëve me laser është relativisht e shkurtër. Kryesisht zgjat vetëm një orë.

Çmimi.

Zbardhja e dhëmbëve me laser ka një kosto të moderuar.

Zbardhja e dhëmbëve në shtëpi.

Rezultati.

Rezultat afatgjatë, me rezultate të dukshme në 2 javë.

Kohëzgjatja e procedurës.

Të paktën 2 javë – periudha përcaktohet nga mjeku rast pas rasti.

Çmimi.

Kostoja është më e ulët se të gjitha metodat edhe pse është avantazhi i vetëm që ka zbardhja në shtëpi.

Kostoja e zbardhjes së dhëmbëve me laser.

Kostoja e zbardhjes së dhëmbëve ndryshon dhe varet nga metoda që zgjidhni të aplikoni dhe nga faza e problemit. Kostoja e zbardhjes së dhëmbëve me lazer nuk vjen me një tarifë standarde. 

Zakonisht, çmimet e klinikave tregojnë çmimin për të punuar vetëm në një dhëmb. Totali mund të jetë i ndryshëm në varësi të numrit të tyre.

Si të zgjidhni mjekun e duhur.

Ne foto demonstrohet nje person duke kryer zbardhimin e dhembeve me laser ne city dental clinic

Mjeku i përshtatshëm për aplikimin e zbardhjes së dhëmbëve me laser është dentisti. Për të zgjedhur se kush është më i miri për ju, duhet të merrni parasysh përvojën e tij me këtë trajtim të veçantë dhe të zgjidhni atë që mendoni se mund t’i besoni, në mënyrë që të ndiheni se jeni në duar të mira. 

Ju mund të lexoni vlerësimet e pacientëve të tjerë që e kanë vizituar para jush për aplikimin e këtij trajtimi dhe kjo mund t’ju ndihmojë të vendosni se me kë dëshironi të kontaktoni.

Si të kujdeseni për dhëmbët pas zbardhjes?

Për të zgjatur rezultatin e procedurës dhe për të ruajtur gjendjen e mirë të dhëmbëve, është e nevojshme të kujdeseni për ta pas zbardhjes me laser.

Para së gjithash, do t’ju duhet një furçë dhëmbësh speciale me qime të buta që nuk dëmtojnë smaltin e dhëmbëve. Javën e parë, pas procedurës, është veçanërisht e nevojshme të monitorohet me kujdes higjiena orale dhe përdorimi i fillit dentar.

Është e nevojshme të ndryshoni preferencat ushqimore dhe të hiqni dorë nga çdo lloj ngjyrosjeje ushqimore – si kafe, lëng frutash, ketchup, verë e kuqe, etj. Ju nuk mund të pini lëngje frutash dhe perimesh që janë të pasura me acide frutash – portokalli, luleshtrydhe, të gjitha pijet me manaferra etj..

Në ditët e para pas zbardhjes me laser, smalti i dhëmbëve bëhet një lloj sfungjeri që thith ngjyrat. Prandaj, është e nevojshme të mbështeteni më shumë tek produktet e qumështit, pula, orizi. Dentistët e quajnë atë “dieta e bardhë”, e cila ju lejon të konsolidoni rezultatin e zbardhjes me laser.

Sa zgjat zbardhja e dhëmbëve me laser?

Zbardhja e dhëmbëve me laser është një trajtim dentar estetik, rezultatet e të cilit zvogëlohen me kalimin e kohës. Në përgjithësi, efekti i zbardhjes së dhëmbëve zgjat nga 6 muaj deri në 2 vjet.

Kjo gamë e gjerë ekziston sepse kohëzgjatja e efektit varet nga zakonet e pacientit. Për shembull, nëse një pacient pi shumë duhan ose nuk i kushton vëmendje higjienës së tij orale ose madje konsumon ushqime me ngjyra të ndezura – pigmente (kafe, verë e kuqe, çaj, panxhar, qershi), atëherë efekti do të kalojë më shpejt.

Për këto arsye, në shumicën e pacientëve që i nënshtrohen procesit të zbardhjes rekomandohet një përsëritje e vogël e trajtimit 1-2 herë në vit.

Ne foto tregohet nje person duke buzeqeshur mbasi ka kryer zbardhimin e dhembeve me laser ne city dental clinic

Kërkoni një dentist në Shqipëri?

City Dental Clinic ndodhet në Tiranë, dhe ka një staf profesionist të certifikuar me eksperience shumëvjeçare. 

Nëse keni nevojë të bëni zbardhjen e dhëmbëve me metodën e laserit, City Dental Clinic ofron për ju cilësinë më të mirë dhe çmimet më të volitshme. 

Mund të na kontaktoni tani në +355 68 510 7070 ose të na dërgoni një email dhe të bëni çdo pyetje tjetër që mund të keni, info@cdc.com.al.

Pyetje të shpeshta.

Çfarë mund të shkaktojë njolla në dhëmbë?

Njollat ​​në dhëmbë mund të shkaktohen nga:

Mosha.
Ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis moshës dhe ngjyrës së dhëmbëve. Me kalimin e kohës, dhëmbët bëhen më të errët si rezultat i konsumimit dhe grumbullimit të pigmenteve.

Zakonet e të ushqyerit.
Konsumimi i shpeshtë i kafesë, verës së kuqe, çajit, por edhe pijeve joalkoolike, pijeve, karotave, portokalleve, panxharit, si dhe agrumeve apo uthullës në përgjithësi, kontribuojnë në korrozionin e smaltit. Mos harroni se çdo ushqim që ndot rrobat e bardha ngarkon dhëmbët tuaj me pigmente.

Cigare.
Nikotina lëshon pigmente kafe të cilat thithen ngadalë në strukturën e dhëmbit dhe shkaktojnë njollë.

Barnat – Kimikatet.
Përdorimi i tetraciklinës gjatë formimit të dhëmbëve prodhon njolla gri të errëta ose kafe që janë të vështira për t’u hequr. Konsumimi i tepërt i fluorit mund të shkaktojë edhe njolla të bardha.

Trauma.
Goditjet si dhe lëndimet e tjera mund të shkaktojnë çarje të mëdha në dhëmbë, të cilat nga ana tjetër mund të grumbullojnë sasi të mëdha njollash ose mbeturinash.

Tretësira orale që përmbajnë klorheksidinë.

Është e mundur që dhëmbët tanë të mos zbardhen në mënyrë të barabartë gjatë procedurës së zbardhjes?

Përgjigja është jo. Cilado metodë që të ndiqni, qëllimi është i njëjtë me aplikimin. Bëhet njëkohësisht në të gjithë dhëmbët dhe për të njëjtën periudhë kohore, kështu që rezultati është uniform.

Nëse kam mbushje, mund të bëj zbardhjen e dhëmbëve?

Po, është e mundur të zbardhen dhëmbët kur keni mbushje. Megjithatë, mjeku, veçanërisht nëse mbushja është në dhëmbët e përparmë, do t’ju kërkojë ta ndryshoni atë 2 javë pasi të ketë përfunduar zbardhja, në mënyrë që të mos cenohet uniformiteti i rezultatit.

Tabela Përmbledhëse