Të mirat e vendosjes së implanteve dentare në Shqipëri

Ka përfitime të shumta për kryerjen e implanteve dentare në Shqipëri, por ato nuk janë zgjidhja e duhur për të gjithë. Në përgjithësi, të mirat i tejkalojnë të këqijat, dhe implantet dentare janë përdorur në mënyrë të sigurtë në dekadat e fundit dhe i janë nënshtruar kërkimeve të rëndësishme. Këshilla jonë për pacientët është që të bëjnë sa më shumë pyetje të jetë e mundur dhe të vendosin me dentistin e tyre për të ndjekur një metodë strikte planifikimi për të kufizuar rreziqet në një minimum absolut. Klinikat në Shqipëri ju propozojnë implantet dentare vetëm nëse besojnë se janë alternativa më e mirë për ju. Përndryshe, ata ju bëjnë thirrje që të përdorni një metodë alternative të zëvendësimit të dhëmbëve të humbur. Në këtë artikull, ne kemi theksuar disa nga përfitimet dhe disavantazhet e trajtimit të implanteve dentare dhe pse duhet t’i zgjidhni ato në vend të protezave aparateve ortodontike.

Foto që ilustron implantet dentare në Shqipëri

Përfitimet e Implanteve Dentare

 • Dhëmbë që duken natyralë. Implantet dentare kanë pamjen dhe ndjesinë e dhëmbëve natyralë sepse shtylla e implantit dentar përputhet ngushtë me rrënjën e një dhëmbi natyral.
 • Më e lehtë për të ngrënë. Implantet dentare bëjnë të mundur përtypjen e duhur të ushqimit, veçanërisht nëse në të vërtetë jeni duke mbajtur proteza jo të përshtatshme. Ju do të jeni në gjendje të konsumoni një përzgjedhje më të gjerë të ushqimeve dhe gjendja juaj shëndetësore mund të përmirësohet si rezultat i ushqyerjes së përgjithshme të përmirësuar. Përtypja mund të jetë mjaft e vështirë kur protezat rrëshqasin dhe në gojë. Implantet dentare, nga ana tjetër, funksionojnë njësoj si dhëmbët natyralë. Kjo do të thotë që ju mund të hani të gjitha vaktet tuaja të preferuara pa frikë se mos rrëshqasin ose përjetoni dhimbje.
 • Komoditeti rritet. Implantet nuk mund të hiqen. Ndërsa shtylla e titanit shërohet në nofullën tuaj, ajo bëhet një pjesë e juaja. Si pasojë, implantet eliminojnë dhimbjen që vjen me protezat e lëvizshme.
 • Pamja përmirësohet. Implantet dentare mund të përmirësojnë pamjen tuaj duke mbështetur mollëzat dhe gojën tuaj dhe duke siguruar dimensionet e duhura të fytyrës. Siç u tha më parë, implantet dentare duken dhe ndjehen tamam si dhëmbët tuaj natyralë. Ata gjithashtu synojnë të lidhen me nofullën tuaj. Kjo është ajo që i bën implantet një ilaç të përhershëm për humbjen e dhëmbëve. Ndryshe nga protezat, implantet janë të përhershme dhe nuk kanë nevojë të zëvendësohen.
 • Një zëvendësim afatgjatë për dhëmbët që mungojnë. Implantet dentare janë shumë elastike dhe ofrojnë një alternativë afatgjatë për dhëmbët e humbur. Ata duhet të zgjasin për disa vite, nëse jo një jetë, nëse kujdesen siç duhet. Implantet dentare, kur kujdesen siç duhet, mund të zgjasin për shumë vite – në raste të caktuara, gjithë jetën e një personi. Qëllimi këtu është ruajtja e mirëmbajtjes së duhur, e cila përfshin larjen dhe pastrimin me fill dentar, si dhe ekzaminime të shpeshta dentare.

Foto që ilustron një dentist në Shqipëri që ofron implante dentare

 • Përfitimet e shëndetit oral. Implantet dentare ndihmojnë në mirëmbajtjen e dhëmbëve tuaj të mbetur duke i mbajtur ato më mirë në vend. Për më tepër, asnjë dhëmb i shëndetshëm nuk duhet të bluhet ose modifikohet për të mbajtur një urë ose protezë. Futja e implanteve dentare nuk kërkon vërtet asnjë heqje dhëmbi. Nëse zgjidhni një urë të mbështetur në dhëmbë, duhet ta përfundoni këtë hap. Për shkak se dhëmbët përreth nuk janë modifikuar për të vazhduar sigurimin e stabilitetit për implantin, më shumë nga dhëmbët tuaj natyralë mbeten në vend dhe të paprekur. Kjo kontribuon në shëndetin tuaj oral të përgjithshëm dhe afatgjatë. Për më tepër, një implant individual mundëson akses më të thjeshtë rreth dhëmbëve tuaj. Kjo kontribuon në një kujdes dukshëm më të mirë oral.
 • Fjalimi përmirësohet. Implantet dentare të forta, në kontrast me protezat e dobëta dhe të paqëndrueshme që mund të rrëshqasin ose të kërcasin kur flisni, mund të ndihmojnë në përmirësimin e të folurit.
 • Vetëbesim. Do të keni më shumë vetëbesim dhe vetëvlerësim pasi askush nuk do ta kuptojë se ju mungojnë dhëmbët. Thuhet se deri në gjysmën e të gjithë njerëzve nuk e pëlqejnë buzëqeshjen sepse dhëmbët e tyre janë në formë të dobët. Shqetësime të tilla si mungesa e dhëmbëve, kalbja, zhvendosja dhe të tjera përfshihen në këtë kategori. Ndërsa implantet dentare nuk mund t’i rregullojnë të gjitha këto shqetësime, ato mund të ndihmojnë me çështjet që përfshijnë dhëmbët e humbur. Si një nënprodukt, njerëzit që kënaqen me këtë alternativë restaurimi mund të jenë në gjendje të rimarrin një pjesë të vetëvlerësimit që mund të kenë vuajtur si rezultat i një buzëqeshje jo tërheqëse.
 • Nuk ka nevojë për proteza të ndashme. Me një urë të qëndrueshme dhe të sigurt, implantet dentare mund të zëvendësojnë protezat e plota ose të pjesshme.

Foto që ilustron implantet dentare në Shqipëri me çmime të përballueshme

Të metat e implanteve dentare

 • Jo çdo individ është i përshtatshëm për këtë trajtim. Megjithëse implantet dentare janë të pranueshme për shumicën dërrmuese të njerëzve, ato mund të mos jenë qasja e duhur për të gjithë. Nëse vuani nga një sëmundje e rëndë ose pini duhan dhe refuzoni ta lini, jeni në një rrezik më të lartë të inflamacionit ose refuzimit të implantit dentar.
 • Higjiena orale është kritike. Disa njerëz mendojnë se implantet dentare janë joaktive dhe, për rrjedhojë, nuk kërkojnë shumë kujdes. Në realitet, për shkak se ato kufizohen nga inde të gjalla që mund të kontaminohen, ata kërkojnë kujdes. Implantet dentare mund të mos jenë të përshtatshme për një individ që nuk dëshiron t’i mirëmbajë ato në baza të rregullta përmes higjienës së mirë të përditshme dentare, ekzaminimeve të rregullta dentare, pastrimeve periodontale dhe mirëmbajtjes.
 • Vetëm një pjesë e vogël e implanteve dentare dështojnë. Kjo mund të ndodhë pas disa vitesh funksionimi pa trazira. Kujdesi adekuat dentar mund të ulë ndjeshëm shanset që kjo të ndodhë, por nuk mund ta eliminojë plotësisht rrezikun. Megjithatë, ky raport është mjaft modest.

Foto që ilustron implantet dentare me kosto efektive në Shqipëri

Probleme me implantet dentare

Implantet dentare kërkojnë një operacion të vogël kirurgjik për të instaluar shtyllën, dhe të gjitha operacionet kanë një shkallë rreziku. Klinikat në Shqipëri bëjnë gjithçka që është e nevojshme për të reduktuar këto rreziqe, por është e nevojshme të jemi të ndërgjegjshëm për grackat e mundshme. Çështjet nga implantet dentare mund të përfshijnë:

Implante që nuk bashkohen mirë me kockën e nofullës

Implantet potencialisht mund të dështojnë nëse nuk bashkohen mirë me kockën e nofullës. Kjo fazë, e njohur si osseointegrim, zakonisht zgjat shumë muaj. Nëse një implant bëhet i lirë ose i lëvizshëm përtej kësaj periudhe, ose nëse ka humbje të konsiderueshme të kockave rreth implantit dentar menjëherë pas periudhës së hershme të integrimit, ai mund të dështojë. Kjo mund të ndodhë nëse implanti nuk është i pozicionuar siç duhet, duke shkaktuar që ai të stresohet gjatë përtypjes ose kafshimit, ose kur ka kockë të lirshme rreth implantit dentar.

Kjo është arsyeja pse dentistët shpenzojnë kaq shumë kohë për të përgatitur vendosjen e implantit, duke u siguruar që ai të vendoset siç duhet dhe të mos jetë shumë i stresuar si rezultat i ngarkimit të gabuar me dhëmbin zëvendësues. Nëse nuk ka kockë të mjaftueshme, dentisti do të kryejë një transplantim të mishrave të dhëmbëve ose kockave në mënyrë që të fillojë ndërtimin e kockës në rajonet ku ajo mungon.

Foto që ilustron një implant dentar në Shqipëri me çmim të përballueshëm

Peri-Implantiti

Ky është një problem që mund të lindë nëse baktere zbulohen gjatë operacionit të implantit ose nëse nuk keni arritur të mbani një praktikë të duhur higjienike dentare pas operacionit tuaj. Peri-implantiti është i krahasueshëm me sëmundjen e mishrave të dhëmbëve në atë që shkakton infeksion dhe inflamacion të indit të mishit të dhëmbëve dhe kockave që rrethojnë implantin. Megjithëse çështja është shpesh e trajtueshme, ka raste kur implanti duhet të hiqet në mënyrë që infeksioni të mund të pastrohet. Rastet kur trupi është më pak i aftë për të luftuar infeksionet dhe më shumë gjasa për të marrë peri-implantitis janë ato në të cilat ju pini duhan, keni higjienë të dobët dentare ose jeni diabetik.

Klinikat shqiptare ndjekin standardet më të rrepta të kontrollit të infeksionit dhe sigurojnë që të gjithë pacientët të kuptojnë se sa e rëndësishme është të kujdesen për implantet e tyre dentare. Kontrollet e rregullta dhe mirëmbajtja e implanteve dentare të pastra janë të nevojshme për të reduktuar rrezikun e peri-implantitit. Nëse zbulohet mjaft herët, gjendja mund të trajtohet herë pas here. Ju lutemi caktoni një takim me dentistin tuaj nëse vëreni se keni mishra të fryrë, mishra të infektuar ose mishra të dhëmbëve të lënduar rreth implantit tuaj.

Foto qe ilustron avantazhin e implanteve dentare kundrejt protezave

Implantet në vend të protezave

Pse protezat fillojnë të përshtaten keq?

A keni aktualisht probleme me protezat tuaja? Ndoshta hezitoni të hani ose të shoqëroheni me të tjerët sepse jeni të shqetësuar se protezat tuaja do të rrëshqasin ose do të bien. Këto janë probleme të shpeshta, dhe megjithëse herë pas here është e mundur të rishtrëngosh ose të prodhosh një protezë për ta bërë atë të përshtatet më mirë, problemi themelor ende ekziston. Kjo është për shkak se kocka juaj e nofullës ndryshon formën pasi dhëmbët tuaj tërhiqen për proteza.

Pas nxjerrjes së rrënjëve të dhëmbëve, kocka e nofullës gradualisht rithith, duke u bërë më e sheshtë. Kreshta skeletore që përdoret për të mbajtur dhëmbët tuaj ka shumë të ngjarë të duket më pak e theksuar, duke e bërë më të vështirë që proteza juaj të mbetet në vend. Shumica e humbjes së kockave dentare ndodh brenda vitit të parë pas humbjes së dhëmbit, por ajo përkeqësohet në mënyrë progresive. Çështja është më serioze për mbajtësit e protezave të poshtme, stabiliteti i protezave të të cilëve varet kryesisht nga kreshta e kockave për mbajtje.

Protezat e siguruara ose të zëvendësuara me implante dentare

Implantet dentare mund të përdoren për të mbështetur protezat ose për t’i zëvendësuar plotësisht ato (implantet dentare në vend të protezave). Nëse vendosni të ankoroni protezat tuaja duke përdorur implante dentare, do t’ju nevojiten vetëm disa implante të pozicionuara mirë për ta mbajtur protezën në vend. Kjo e bën trajtimin tepër të lirë. Proteza do të kapet në lidhje të veçanta në vetë implantet ose në një shirit të ngjitur në implantet dentare. Kjo parandalon lëvizjen e protezës, duke ju lejuar të konsumoni një shumëllojshmëri më të gjerë vaktesh pa frikë se proteza do të lirohet ose lëviz. Ju do të jeni në gjendje të hiqni protezën dhe të pastroni rreth implantet e vërteta.

Foto që ilustron një klinikë që ofron implante dentare në Shqipëri

Ura e fiksuar për të zëvendësuar protezën

Opsioni tjetër është zëvendësimi i plotë i protezës me një urë fikse. Që të vendoset fort në vend, dentistit mund t’i duhet të instalojë disa implante dentare më shumë sesa do të kërkoheshin normalisht për një protezë. Pa dyshim, ura prej porcelani që keni veshur do të duket jashtëzakonisht natyrale. Edhe pse në shumicën e rasteve është i vidhosur në vend, ai gjithashtu mund të çimentohet. Duke përdorur material mbushës me rrëshirë të përbërë me ngjyrë dhëmbi, vrimat e vidhave janë plotësisht të fshehura dhe të mbuluara. Kjo është alternativa më e popullarizuar sepse i jep dentistit mundësinë që thjesht të heqë protezën kur nevojitet pastrim ose ndonjë mirëmbajtje tjetër.

Zëvendësimi i protezave të sipërme

Implantet dentare përdoren më së shpeshti për të zëvendësuar protezat e poshtme pasi stabiliteti i protezës së sipërme është shpesh shumë më i mirë, duke rezultuar në më pak vështirësi. Protezat e sipërme mund të zëvendësohen me një implant, një protezë të mbajtur nga implanti ose një urë dentare, por nevojiten më shumë implante dentare për të ngjitur protezën e re.

Një avantazh i madh

Një përfitim i rëndësishëm i kësaj terapie është se proteza ose ura e implantit nuk do të kërkohet të përfshijë qiellzën e sipërme. Dhëmbët tuaj zëvendësues do të jenë më pak të rëndë dhe më të këndshëm për t’u veshur. Për më tepër, do të zbuloni se ushqimi ka shije më të mirë. Kjo për shkak se qiellza e sipërme ka miliona sytha shijeje që zakonisht fshihen nga një protezë e sipërme, duke i bërë vaktet e rregullta dukshëm më të këndshme.

Foto që ilustron implantet dentare më të mira me kosto të ulët në Shqipëri

Implantet dentare në vend të mbajtëseve

Hapësirat midis dhëmbëve

Implantet dentare përdoren herë pas here për të mbushur boshllëqet midis dhëmbëve në vend të mbajtëseve. Çdo rast është unik dhe kërkon një konsideratë të veçantë. Nëse arsyeja kryesore për telat është riparimi i hapësirave midis dhëmbëve, atëherë implantet dentare mund të jenë një alternativë më e mirë sesa telat. Nëse keni probleme të mëtejshme, të tilla si dhëmbë të mbushur me njerëz, një kafshim të tepërt ose një mbijetesë, mbajtëset mund të jenë një alternativë e preferuar.

Aparatet ortodontike mund t’ju ndihmojnë të drejtoni dhëmbët.

Nëse dëshironi t’i rreshtoni dhëmbët me mbajtëse dhe t’i zëvendësoni dhëmbët që mungojnë me vendosjen e implantit, është më mirë të bëni fillimisht punë ortodontike, pastaj implante dentare. Kjo duhet të ndihmojë për të garantuar që implantet dentare të pozicionohen në pozicionin optimal për rezultate kozmetike.

Tabela Përmbledhëse