Si të kuptoni nëse keni nevojë për trajtimin e kanalit të rrënjës?

Dhimbja e dhëmbit zakonisht është indikacion i problemeve të rënda të dhëmbëve, megjithatë, kjo nuk do të thotë se gjithmonë ka nevojë për trajtimin e kanalit të rrënjës. Ky trajtim eliminon bakteret nga kanali i rrënjës së infektuar, për të parandaluar riinfeksionin e dhëmbit dhe për të shpëtuar dhëmbin natyral. Kur dikush i nënshtrohet një kanali rrënjë, pulpa e infektuar hiqet, pjesa e brendshme e dhëmbit pastrohet dhe dezinfektohet me kujdes, pastaj mbushet dhe mbyllet. Lexoni më tej për të kuptuar se si të kuptoni nëse simptomat tuaja nënkuptojnë se keni nevojë për një kanal rrënje.

Infeksion i kanalit te rrenjes se dhembet

Çfarë është kanali i rrënjës?

Kanali i rrënjës mund të jetë dhëmbi i brendshëm i pozicionuar midis rrënjëve të dhëmbit dhe pulpës ose një trajtim dentar që ka si qëllim të vetëm heqjen e materialit të infektuar dhe pakësimin e dhimbjes së dhëmbit. Kanalet e rrënjëve përmbajnë enë gjaku që ndihmojnë në dërgimin e lëndëve ushqyese te dhëmbët dhe nervat dhe identifikojnë çdo faktor ndikues, duke përfshirë nxehtësinë, presionin ose të ftohtin.

Disa pacientë shpesh bëjnë pyetjen: “Kur do të ishte i nevojshëm një kanal rrënjësor dhe nëse nevojitet heqja e një nervi në rastet kur nuk kam asgjë tjetër përveç një dhimbje dhëmbi?” Të gjitha këto pika janë të lidhura ngushtë. Heqja e një nervi është një nga fazat e terapisë së kanalit të rrënjës që nevojitet sa herë që ka prishje të dhëmbëve dhe infeksion të pulpës. Më tej, ne do t’i hedhim një vështrim kësaj procedure, më me kujdes.

Trajtim per kanal rrenje ne Shqiperi

Çfarë e shkakton infeksionin e kanalit të rrënjës?

Një infeksion i kanalit të rrënjës mund të ndodhë për shumë arsye, edhe pse arsyeja bazë është rruga që bakteret ndjekin për të pushtuar pulpën e dhëmbit. Në paragrafin e mëposhtëm do të listojmë të gjithë shkaqet kryesore të një infeksioni të tillë. Arsyet e infeksionit të kanalit në rrënjë përfshijnë:

 • Kariesi ose prishja e dhëmbëve mundëson që bakteret të depërtojnë në pulpë dhe të  infektohen
 • Një dhëmb i dëmtuar ose i copëtuar, lejon bakteret të hynë
 • Një shumëllojshmëri e gjerë e zhvendosjeve të dhëmbëve vijnë si rezultat i intrusionit, nxjerrjes ose subluksimit
 • Nekroza sterile që vjen si rezultat i tronditjes së dhëmbit (tregues përfshijnë kanale jashtëzakonisht të kalcifikuara, të cilat mund të vihen re në një imazh me rreze X ose zbardhjen e dhëmbit)
 • Deformime të anatomisë së dhëmbëve që mundësojnë bakteret të shkaktojnë infeksion në indin e pulpës
 • Trajtime të përsëritura dentare tek i njëjti dhëmb

Sipas përvojës sonë, arsyeja përfundimtare për infeksionin e kanalit të rrënjës është kariesi që dëmton dhëmbin dhe u mundëson baktereve të kenë akses dhe të infektojnë pulpën. Kjo është  arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme diagnostikimi dhe heqja e tij për të parandaluar infeksionet e pulpës. 

Kur nevojitet kanali i rrënjës?

Nevoja për trajtimin e kanalit të rrënjës mund të diagnostikohet me efikasitet nga një dentist i aftë, megjithatë, pacientët mund të përgatiten vetë duke marrë parasysh të gjitha tiparet specifike. Gjatë këtij paragrafi, do të flasim pak për simptomat dhe shenjat kryesore që janë mjaft të dukshme dhe tregojnë që keni nevojë për trajtimin e kanalit të rrënjës.

Simptomat që mund të identifikohen nga pacientët

Vetëm stomatologët ekspertë që përdorin teknika profesionale kanë aftësinë të përcaktojnë nëse kanali i rrënjës është i nevojshëm ose jo..Shenjat e përshkruajtura më poshtë të kanaleve të rrënjës mund t’i përgatisin pacientët për disa nga efektet që do të kenë trajtimet e ardhmshme dentare:

 • Dhimbje;
 • Ënjtje;
 • Butësi e mishrave të dhëmbëve; dhe,
 • Një ndjenjë këputje.

Nëse pacienti vuan nga një ose disa nga kto shenja ka shumë të ngjarë që ai po vuan nga një problem. Çdo veçori duhet të ekzaminohet më tej, dhe në mënyrë të hollësishme, për të përcaktuar nëse ka nevojë për një kanal të rrënjës.

Dhimbje

Dhimbja dhe shqetësimi i fortë nuk janë gjithmonë shenja që kanali i rrënjës duhet të trajtohet.

Në disa raste dhëmbi që kërkon trajtim mund dhe të mos shkaktoj asnjë dhimbje. 

Gjithsesi, nëse dhimbja është e vazhdueshme, mund të tregoj se kanali i rrënjës është i nëvojshëm.  Duke përcaktuar shkallën e dhimbjes, qoftë ajo e mprehtë dhe intensive apo thjesht një dhimbje e vogël, njeriu mund të kuptojë se çfarë duhet të pres nga vizita e radhës te dentisti.

Disa nga llojet e dhimbjes që mund të ndihmojnë në identifikimin e nevojës së kanalit të rrënjës përfshijnë:

 • Një dhimbje dhëmbi pulsuese;
 • Intensiteti i dhimbjes ndryshon kur pacienti ndryshon pozicionin e ndenjes së tij;
 • Dhimbja është aq e rëndë sa pacienti nuk mund të flejë gjatë natës.
 • Dhimbje dhëmbi e papritur (e vazhdueshme ose e ndërprerë);
 • Dhimbje e shkaktuar nga faktor të ndryshëm si goditjet, presioni ose një fryerje termike (ngrënia e ushqimit të nxehtë menjëherë pas ushqimit të ftohtë dhe anasjelltas);
 • Dhimbja e dhëmbit nuk mund pushon me qetësues; dhe,
 • Pacienti mund të identifikojë shumë thjeshtë se cili dhëmb dhemb.

Kështu, çdo lloj dhimbjeje mund të jetë një tregues i infektimit të kanalit të rrënjës dhe trajtimi i tij është i nevojshëm. Dhimbja duhet të merret parasysh bashk me simptomat e tjera për të identifikuar problemin.

Dhimbja nga infeksioni i dhembit

Ënjtja dhe zbutja e mishrave të dhëmbëve

Ënjtja nuk është gjithmonë një tregues që kanali i rrënjës duhet trajtuar. Megjithatë, kur vjen bashkë me dhimbje trajtimi i saj bëhet i nevojshëm. Ënjtja mund të gjendet në lloje dhe forma të ndryshme. Mund të jetënë gjëndje normale dhe me pak butësi ose një gungë e dukshme që mund të ndihet ose shihet lehtësisht dhe shpeshherë kjo do të thotë se nderhyrja kirurgjikale është e domosdoshme. Në disa raste, ënjtja mund të zgjerohet në qafë ose në fytyrë.

Karakteristikat e ënjtjes që mund të jenë tregues i një infeksioni të kanalit të rrënjës përfshijnë:

 • Ënjtje të mishrave të dhëmbëve afër rrënjës
 • Fryerje në majë të rrënjës
 • Ënjtja mund të jetë në madhësi të ndryshme: nga pothuajse e padukshme në një gungë të dukshme që është e lehtë për t’u ndjerë
 • Ënjtja mund të zgjasë për ditë ose muaj
 • Ekziston një erë e keqe e gojës, që vjen si pasojë e qelbit që vjen nga kanali i rrënjës
 • Dhëmbi i infektuar ndihet më i gjatë se dhëmbët ngjitur

Ënjtja mund të mos shoqërohet me dhimbje dhëmbi, por gjithsesi mund të nënkuptojë se nevojitet një kanal i rrënjës. Për më tepër, siç u përmend më lart, ënjtja në vetvete nuk është një tregues se ju duhet t’i nënshtroheni një kirurgjie të tillë, por,  gjithmonë tregon që dhëmbi ka nevojë për trajtim urgjent mjekësor. Në shumicën e rasteve, dentistët do të japin një recetë për antibiotikë oralë për të trajtuar infeksionin dhe për të zvogëluar ënjtjen.

Ndjenjë këputjeje

Nyjet limfatike të ndjeshme ose të fryra, një ndjesi shqetësimi dhe temperatura mund të jenë të gjitha shenja se pacienti ka nevojë për kirurgji endodontike, veçanërisht kur simptoma të tilla ndiqen nga të tjera. Nëse nuk ndiheni mirë dhe keni ndonjë nga shenjat e përmendura më parë, duhet të njoftoni dentistin tuaj dhe të bëni maksimumin që të gjeni diagnozën e duhur.  Diskutimi me një dentist me eksperiencë do t’ju kursejë kohë dhe do të siguroheni që të jeni në gjendje të shpëtoni dhëmbin tuaj në kohën e duhur. 

Simptomat e identifikueshme vetëm nga dentistët

Pasi të dëgjojë shqetësimet dhe simptomat tuaja, dentisti do të përdorë teknika profesionale për të përcaktuar nëse ka nevojë për terapi endodontike apo jo. Në këtë pjesë të artikullit, ne do të shqyrtojmë teknikat dhe metodat më të përdorura që përdorin dentistët për të kuptuar nevojën për një kanal rrënjë.

Teknikat që përdorin dentistët për të treguar se nevojitet një rrënjë kanali përfshijnë:

 • Rrezet X;
 • Acarimi i vazhdueshëm i mishrave të dhëmbëve;
 • Identifikimi i dhëmbit problematik të nxirë;
 • Ekspozimi i nervit;
 • Goditja e lehtë mbi dhëmbin problematik;
 • Testimi termik dhe elektrik;
 • Anestezia selektive;
 • Testi i kavitetit. 

Dentistët mund të mos përdorin gjithmonë secilën nga teknikat e lartpërmendura dhe diagnoza për infektimin e kanalit të rrënjës nuk ka nevojë për praninë e acarimit të mishit të dhëmbëve, një dhimbje të mprehtë që vjen si rezultat i goditjes ose errësimit të dhëmbit. 

Për një dentist, disa simptma janë më se të mjaftueshme për të vendosur nëse nevojitet terapi endodontike. Në shumicën e rasteve, edhe pse vetëm një nga simptomat mund të jetë prezente, dentisti mund te gjejë një trajtim të përshtatshëm ose mund te kombinoj disa prej tyre për të zgjidhur problemin. 

Grafi dentare para nje trajtimi per kanalin e rrenjes

Rrezet X

Pasi të keni lexuar këtë blog, me siguri keni krijuar një ide se çfarë mund të jetë shkaku i infektimit të kanalit të rrënjës, megjithatë, ka disa raste që këto probleme nuk shfaqin dhimbje ose shqetësime, duke e bërë më të vështirë identifikimin e tyre. Kjo është pikërisht arsyeja pse kontrollet rutinë me rreze X mund të identifikojnë në kohën e duhur problemet e dhëmbëve, duke e bërë të mundur trajtimin me teknikat më të mira. Dentistët përdorin rreze X për të identifikuar një radiolucencë, e cila i referohet një njolle të errët në majën e dhëmbit që del, që është një tregues i ndryshimeve të kockave që kanë ndodhur tashmë për shkak të infeksionit të gjetur brenda dhëmbit.

Acarimi i Mishrave

Dentistët gjithashtu i kushtojnë shumë vëmendje acarimit të mishit të dhëmbëve që në mjekësi quhen trakte fistuloze. Në fakt, ato lejojnë qelbin që ndodhet në mishëra të shfryhet, në vend që të depërtojë në indet e buta që rrethojnë dhëmbin. Në thelb, qelbi kërkon një rrugëdalje nga dy opsione – ose të depërtojë në indet e buta dhe të çojë në ënjtje ose të ndërtojë një kanal dhe të dalë jashtë. Në rast se dalja bllokohet, qelbi mund të shkaktojë ënjtje. Këto trakte zakonisht janë të buta në prekje, por ato nuk nënkuptojnë automatikisht se kërkohet një ndërhyrje kanal i rrënjës. Në disa raste, lezione të tilla mund të krijohen për shkak të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve ose çështjeve periodontale.

Çngjyrosja

Prania e çngjyrosjes së dhëmbëve sugjeron se ka pasur disa ndryshime brenda hapësirës nervore. Në raste të caktuara, ky tregues tregon se terapia e kanalit të rrënjës është e nevojshme. Zbardhja e ngjyrës ndodh shpesh si pasojë e një lloj dëmtimi ose traume të dhëmbit,dhe në shumë raste duhen deri në 10 vjet për të shfaqur njollën. Dhimbja e dhëmbit dhe ënjtja ne disa raste nuk ndodhin në të njëjtën kohë me nxirjen e mishit.  Megjithatë, duhet theksuar se ky faktor nuk tregon gjithmonë që terapia endodontike është e nevojshme. Kjo shenjë zakonisht bashkohet me simptomat e tjera për të gjetur trajtimin e duhur për ju. 

Ekspozimi i nervit

Nervi është i pozicionuar shumë afër sipërfaqes së dhëmbit dhe duke parë këtë pozicionim të tij ekspozimi mund të ndodhë kur dentisti bën kontakt më indin e pulpes gjatë trajtimit. Në këto raste rekomandohet kanali i rrënjës, për faktin se ekspozimi mund të shkaktojë dëmtim total të indeve në të ardhmen. 

Procedura e kanalit te rrenjes ne Shqiper

Metodat e Testimit

Ekspozimi i nervave, ndryshimi i ngjyrës së dhëmbëve, rezultatet e rrezeve X dhe traktet fistuloze janë treguesit kryesor që tregojnë që kanali i rrënjës është i nevojshëm. Dentistët mund të përdorin gjithashtu teknika testimi të ndryshme për të përcaktuar domosdoshmërinë për trajtimet përkatëse.

Teknikat e testimit për të përcaktuar nëse keni nevojë për  kanalin e rrënjës përfshijnë:

 • Prekja në dhëmbin e dëmtuar;
 • Testet termike dhe elektrike;
 • Anestezia selektive;
 • Testi i kavitetit;
 • Rreze X shtesë në kënde të ndryshme.

Një dentist mund të prekë dhëmbin e dëmtuar për të përcaktuar nëse ka ndonjë dhimbje të pranishme kur ushtrohet presion. Ndjesia e pakëndshme mund të nënkuptojë se ekziston nevoja për trajtimin kanalin e rrënjës. Me të njëjtin qëllim dentisti mund të përdorë testimin termik dhe elektrik. Anestezia selektive përdoret për identifikimin e burimit të dhimbjes sa herë që një pacient nuk është në gjendje të tregojë qartë dhëmbin që e shkakton atë.

Rrezet X shtesë mund të ndihmojnë në verifikimin nëse ekziston një radiolucencë, në rast se filmi fillestar nuk ka qenë në gjendje të japë ndonjë informacion. Në rastet kur një dentist nuk është i sigurt se problemi është dhëmbi aktual, ose kur ai/ajo dyshon se nervi është i vdekur, atëherë mund të aplikohet testi i kavitetit, gjatë të cilit një ekspert shpon një vrimë në dhëmb për të inspektuar nëse indi nervor është i shëndetshëm apo jo.

Tabela Përmbledhëse