Të mirat dhe të këqijat e turizmit dentar në Shqipëri

Nuk është e pazakontë që puna dentare në vendet më të vogla të kushtojë një fraksion të asaj që do të kushtonte në vendet perëndimore. Në Shqipëri ka pasur një shpërthim në turizmin dentar si pasojë e shtimit të klinikave dentare. Udhëtimi për punë dentare mund të jetë mjaft joshës dhe një zgjedhje shumë e mençur. Një përmbledhje e të mirave dhe të këqijave mund të gjendet më poshtë.

dentisti me i mire ne Shqiperi

Çfarë është Turizmi Dentar?

Ndoshta nuk keni udhëtuar shumë kohët e fundit. Është e zakonshme që njerëzit të udhëtojnë për të ndryshuar mjedisin e tyre, për t’u çlodhur dhe për të lehtësuar stresin. Shumica e njerëzve ikin vetëm që të mund të shohin një vend krejtësisht të ndryshëm dhe të pushojnë nga rutina e tyre e përditshme. Sido që të jetë rasti, ata do të dëshironin që destinacioni i tyre i ardhshëm të ishte një vend argëtues dhe i paharrueshëm. Padyshim që keni dëgjuar për njerëz që udhëtojnë me qëllimin e vetëm për të kaluar pushime gjatë kryerjes së punës ortodontike. Gjërat u ndalën disi gjatë shpërthimit të COVID.

Megjithatë, tani ata janë kthyer në rrugën e duhur dhe tregu i turizmit dentar është rihapur. Kjo falë hoteleve dhe linjave ajrore që ndihmojnë me çmime më të ulëta. Kjo u mor si një shenjë që njerëzit të fillojnë të kërkojnë përsëri për marrëveshje globale shëndetësore. Ndërsa askush nuk dëshiron të shkojë në plazh i ënjtur dhe i mpirë, çmimet e procedurës dentare larg janë interesante për shumë njerëz. Për një fakt të thjeshtë, çmimet në vende si Shqipëria janë 90% më të ulëta në krahasim me vendet e tjera të Europës Lindore dhe Perëndimore. Disa njerëz madje janë në gjendje të paguajnë hotelin dhe fluturimin e tyre me paratë që kursejnë nga procedura dentare. 

A duhet të bëheni turist dentar?

Paratë nuk janë aq të rëndësishme sa kujdesi dentar që ju ofrohet. Për t’u bërë një turist dentar, ju rekomandojmë të planifikoni gjithçka me kujdes. Së pari, bëni kërkimin tuaj. Përpara se të planifikoni të hidhni zarin dhe të përfundoni duke prishur udhëtimin tuaj, mos harroni të lexoni çdo rishikim që mundeni, çdo artikull në lidhje me klinikën që planifikoni të vizitoni. Kontrolloni akreditimet.

trajtimet më të mira dentare në Shqipëri

Pro

Pushime “falas”

Ndoshta pyetja më e shpeshtë është “Cilat janë të mirat?”, por ne mendojmë se përgjigja është mjaft e qartë. Kush do t’i thoshte jo fluturimit në një vend krejtësisht tjetër? Më pas mund të shijoni pamjet, kulturën dhe ushqimin, të gjitha duke i bërë dhëmbët në të njëjtën kohë. Si bonus, çmimet janë ende më të ulëta se në çdo vend perëndimor. Padyshim, një nga dy arsyet kryesore pse njerëzit zgjedhin pushimet dentare është fakti se ata mund të marrin një pushim pothuajse falas.

Me kosto efektive

Siç u përmend më parë, përdorimi i pushimeve dentare si një mënyrë për të marrë shërbimet tuaja dentare ju kursen qindra ose mijëra dollarë. Ndërsa një procedurë mund t’ju kushtojë 10,000 dollarë në çdo vend nga jeni, ajo kushton 1000 dollarë në Shqipëri, fluturimet dhe akomodimi i përfshirë.

Nuk ka kohë pritjeje

Pacientët e kanë quajtur këtë një nga detajet më të rëndësishme, madje edhe më domethënëse sesa kursimi i kostos. Pse ta shtyni trajtimin dentar? Nëse fluturoni jashtë vendit për kujdesin tuaj dentar, orari i takimit do të jetë në përputhje me orarin tuaj të qëndrimit. Nuk do të ketë nevojë të presësh me muaj për një procedurë të menjëhershme. Ju mund të rezervoni një takim sa më shpejt të jetë e mundur dhe të komunikoni me dentistin tuaj nëpërmjet telefonit ose e-mail.

Turizmi dentar në Shqipëri: zgjidhja më e mirë

Shërbim ekonomik dhe i besueshëm

E gjithë ideja e vjetër për të marrë atë që paguani shpejt është një ide e gabuar kur shkoni jashtë vendit për trajtim dentar. Do të vini re se puna dentare kushton një pjesë e asaj që kushton në vendet e tjera, por ka të njëjtin shërbim premium.

Duke fluturuar jashtë vendit, me shumë mundësi do të merrni shërbim edhe më të mirë. Kemi vënë re një rritje të cilësisë në Shqipëri para se ta vëmë re në vendet perëndimore. Është si të zgjedhësh një klinikë me 5 yje për çmimin 3 yje. Ju do të duhet ta përjetoni këtë për të kuptuar plotësisht se për çfarë po flasim.

Komunikimi/gjuha

Megjithëse një pengesë e madhe në komunikim mund të jetë pengesa gjuhësore, në Shqipëri nuk keni pse të shqetësoheni për këtë. Shumica e klinikave kanë staf dygjuhësh ose shumëgjuhësh, që flasin gjuhë të tilla si anglisht, italisht, spanjisht, frëngjisht, gjermanisht ose/dhe greqisht. Kjo shërben si një mjet për të parandaluar shfaqjen e problemeve.

Kundër

Disa nga anët negative të turizmit dentar janë rreziqet e sigurisë. Sigurisht, udhëtimi jashtë vendit vjen me rreziqet e veta. Për shembull, një nga problemet më të mëdha në ditët e sotme ka qenë COVID-19 dhe rreziku i kontraktimit të tij. Ndonëse shumica e vendeve, nëse jo të gjitha, lejojnë fluturimin dhe përdorimin e maskave, rreziku është ende. Sa më larg të udhëtoni, aq më të larta janë rreziqet. Shqipëria nuk është më shumë se tre orë larg vendit tuaj nëse jetoni në Evropë. Disavantazhet e tjera përfshijnë:

Siguria orale

Suksesi i shumicës së procedurave dentare përcaktohet kryesisht nga shëndeti i mishrave të dhëmbëve. Nëse keni një sëmundje të pranishme ose infeksion në mishrat e dhëmbëve, kjo duhet të adresohet përpara se të filloni procedurën. Turizmi dentar do të ishte i vështirë sepse përfshin udhëtime të shumta. Megjithatë, nëse mund të fluturoni më shumë se një herë, ose të kaloni pak kohë në Shqipëri, kjo nuk do të ishte problem pasi vendi ju ofron gjithçka – nga kultura, te plazhet dhe qendrat tregtare.

trajtimet dentare me te volitshme ne Shqiperi

Nuk përfshihen anëtarët e familjes

Një problem tjetër, megjithëse jo aq kritik sa vetë trajtimi. Si hap i parë, duhet të dini se shumica e klinikave në Shqipëri ofrojnë paketa, por ato zakonisht janë ose individuale ose të dyfishta. Do të thotë, ju ose mund të shkoni vetë në Shqipëri ose të merrni vetëm një person me vete. Nuk ka vend për anëtarët e tjerë të familjes. Çmimet e biletave për në Shqipëri variojnë nga 30 deri në 100 dollarë, që do të thotë se një biletë është lehtësisht e arritshme dhe e përballueshme.

Çmimet

Megjithëse përmendëm se shërbimet dentare shqiptare janë më të kërkuarat për shkak të kostos së tyre, çmimet nuk janë aq të lira sa në Malajzi. Por nëse jeni duke udhëtuar brenda Europës, Shqipëria mund të jetë zgjidhja më e sigurt. Sepse edhe nëse Malajzia ofron trajtime dentare më të lira, fluturimet kanë tendencë të kenë një kosto të lartë.

Zakonet e pacientit

Tani, një nga çështjet më kritike me pacientët që vendosin të vizitojnë dentistët jashtë shtetit, vjen nga vetë pacientët. Puna është se shumica e pacientëve kërkojnë punë të përqendruar dentare, dhe si pacientë vetë, ne jemi të shqetësuar për mënyrën se si dhëmbët e tyre janë përkeqësuar siç janë përkeqësuar.

Shumë përkeqësim i atribuohet mënyrës se si pacientët kujdesen për dhëmbët e tyre, zakonet e tyre të të ngrënit dhe higjienës orale, ose më mirë mungesës së të gjithave. Ka shumë e shumë faktorë të tjerë. Nëse këta faktorë rreziku nuk kontrollohen vazhdimisht dhe nuk rregullohen brenda pak ditësh, cilat janë shanset për sukses afatgjatë?

Si të zvogëloni rreziqet kur udhëtoni jashtë vendit për shërbime dentare

Pavarësisht nga të këqijat e të gjithave, profesionistët duket se fitojnë, pasi shumë njerëz vendosin të kryejnë punë dentare në një vend tjetër të afërt. Megjithatë, ka disa hapa që do të ndihmojnë në minimizimin e rreziqeve tuaja:

Bëni kërkimin tuaj

Sigurohuni që të lexoni çdo artikull, rishikim dhe informacion zyrtar të faqes në internet të cilësdo klinikë që zgjidhni të merrni pjesë. Kontrolloni për të parë nëse ata kanë gjithashtu sigurim për keqpërdorime. Për më tepër, ju mund t’i kontaktoni ata përmes telefonit ose e-mail për të marrë përgjigje për pyetjet ose kërkesat që mund të keni.

Komunikoni pritshmëritë tuaja

Para fillimit të procedurës, ju dhe dentisti juaj duhet të jeni në të njëjtën faqe. Ju duhet të dini gjithçka për sa kohë do të zgjasë procedura, sa do të kushtojë procedura dhe si do të jenë rezultatet. Duhet të jeni të hapur dhe të sinqertë për çdo gjë që të mos ketë surpriza më pas.

trajtimet më të mira dentare në Shqipëri

Merrni një mendim të dytë

Ne e dimë që keni kërkuar shumë klinika dhe keni vendosur për atë që ju pëlqen më shumë. Sidoqoftë, duhet të merrni një mendim të dytë nga një dentist tjetër. Kjo do të sigurojë plotësisht që ju keni nevojë për atë procedurë dhe se dentisti juaj aktual nuk po ju shet.

Në përfundim

Mënyra më e përballueshme dhe emocionuese për të marrë shërbime dentare është të udhëtoni jashtë vendit. Por jo vetëm kaq, por është me cilësi të jashtëzakonshme. Kur bëhet fjalë për këtë, thënia “merr atë që paguan” nuk vlen. Sepse kryerja e trajtimeve dentare në Shqipëri do t’ju japë sigurinë dhe qetësinë shpirtërore që ju nevojitet. Gjithashtu do t’ju lejojë të vizitoni vende të reja dhe të shijoni pushimet. Të kesh një çmim që pasqyron cilësinë e trajtimeve dentare është thelbësore në mënyrë që të mos kesh nevojë të paguash dy herë për të njëjtin trajtim. Kjo nuk vlen vetëm për sa i përket kostos monetare, por edhe punës së mundshme korrigjuese në krye të trajtimit tuaj fillestar. Ata që kërkojnë trajtim gjithëpërfshirës nuk do të duhet të shkojnë shumë larg sepse klinikat shqiptare janë këtu për të ndihmuar. Shkoni argëtohuni dhe rregulloni dhëmbët, në mënyrë që të riktheni besimin tuaj.

 

Tabela Përmbledhëse