Stomatologjia Estetike: Gjithçka që Duhet të Dini

Stomatologjia Estetike është fusha e Stomatologjisë e cila merret me përmirësimin e pamjes së gojës, dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Sot, stomatologjia estetike është dega e stomatologjisë e cila është më e zhvilluar. Kjo vjen si rezultat i zhvillimeve teknologjike të viteve të fundit, të cilat kanë nxjerrë në dritë materiale të reja të avancuara dentare dhe metoda të përmirësuara si dhe teknika që ofrojnë tashmë alternativa shumë më të përballueshme dhe efikase.

Stomatologjia Estetike mbulon një gamë të gjerë shërbimesh dentare të cilat ndihmojnë në rivendosjen e një buzëqeshjeje të bukur, tërheqëse dhe të shëndetshme. Kjo fushë e stomatologjisë nuk është e përfshirë drejtpërdrejt me higjienën orale apo trajtimin e sëmundjeve orale. Për këto probleme ka trajtime të tjera konvencionale dentare të cilat ofrojnë rezultate estetike shtesë dhe pozitive.

Nga ndryshimet e vogla delikate deri te restaurimet e mëdha kirurgjikale, ka një numër të madh teknikash dhe metodash të stomatologjisë kozmetike që mund të shërojnë dhëmbët e dekoloruar, dhëmbët që janë dëmtuar dhe madje edhe dhëmbët e deformuar ose ato të humbur.

Sidoqoftë, nëse doni të mësoni më shumë rreth procedurave të stomatologjisë kozmetike, vazhdoni të lexoni artikullin tonë.

Affordable Dental Veneers Melbourne and Best Cosmetic Dentist | Free Consultation

Çfarë është Stomatologjia Estetike?

Ndërsa stomatologjia tradicionale ka fokusin e saj në shëndetin e gojës, dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve tuaj – stomatologjia estetike fokusohet në pamjen e gojës, dhëmbëve, mishrave të dhëmbëve dhe buzëqeshjes në të njëjtën kohë.

Zhvillimet e fundit në stomatologjinë estetike i lejojnë dentistët të ofrojnë gjithçka, nga zbardhimi i përmirësuar i dhëmbëve deri te fasetat e tejdukshme prej porcelani, në mënyrë që të ofrojnë një buzëqeshje totalisht të re për çdo pacient. Stomatologjia estetike ka qenë e disponueshme për disa dekada, por materialet e përdorura në ditët e sotme janë më të qëndrueshme dhe gjithashtu pasqyrojnë një bukuri më natyrale sesa ato të përdorura në të kaluarën.

Cilat janë Alternativat e Stomatologjisë Estetike?

Ekziston një numër i madh i procedurave të stomatologjisë estetike. Këto procedura janë si më poshtë:

Zbardhimi i dhëmbëve

Procedura e zbardhimit së dhëmbëve synon zbardhimin e dhëmbëve të pacientit që mund të jenë të zbardhur ose të kenë njollë në disa dhëmbë.

Rregullimi i hapësirës së dhëmbëve

Një procedurë e rregullimit të hapësirës së dhëmbëve përmirëson pamjen e dhëmbëve që mund të thyhen, plasariten, zbardhen apo edhe të kenë boshllëqe midis tyre. Ky përmirësim plotësohet me ndërtimin e dhëmbit me një rrëshirë të përbërë – mbushje e bardhë.

How to Care for Your Porcelain Veneers | Reveal Dental

Fasetat dentare

Fasetat dentare janë guaska të holla porcelani të personalizuara, të cilat mbulojnë sipërfaqen e jashtme të dhëmbëve në mënyrë që të mbulojnë çdo çngjyrosje ose papërsosmëri që mund të kenë dhëmbët.

Riformësimi i dhëmbëve

Procedura e riformësimit të dhëmbëve përfshin ndryshimin e dhëmbëve në mënyrë që të përmirësohet pamja e tyre duke modifikuar ose hequr smaltin. Riformimi i dhëmbëve është një procedurë e kombinuar me lidhjen e dhëmbëve.

Gingivektomia e dhëmbëve

Kjo procedurë estetike stomatologjike mund të korrigjojë një buzëqeshje gingivale – ku mishrat e dhëmbëve janë të dukshëm gjatë buzëqeshjes – ose një linjë heterogjene të mishrave të dhëmbëve, duke hequr indet e tepërta për të ekspozuar më tej dhëmbin dhe për të siguruar pamjen e dhëmbëve më të gjatë. Kjo përfshin një procedurë kirurgjikale e cila duhet të kryhet nga një dentist i specializuar.

Ngritja e Mishit të Dhëmbëve

Procedura e ngritje së mishrave të dhëmbëve përfshin një vlerësim të përgjithshëm të pamjes së përgjithshme të dhëmbëve dhe buzëqeshjes së pacientit. Zakonisht, kërkohen disa procedura estetike dentare për të rishqyrtuar pamjen e buzëqeshjes së pacientit. Konsiderojeni si një lifting të gojës.

AozNTZ4+FSDaAAAAAElFTkSuQmCC

Përfitimet e Stomatologjisë Estetike

Përfundimi i një trajtimi kozmetik dentar mund të sigurojë qindra përfitime për shëndetin tuaj oral. Megjithatë ndër këto përfitime, ato më të zakonshmet përfshijnë:

Përmirëson pamjen tuaj

Buzëqeshja është gjëja më tërheqëse që ka një person. Të gjithë e dimë se gjëja e parë që dallojmë kur dikush buzëqesh janë dhëmbët. Nëse keni një buzëqeshje të bukur dhe të pastër, kjo ju bën të dukeni të sigurt në vetvete, të vetëdijshëm për kujdesin ndaj vetes dhe të disiplinuar në të njëjtën kohë.

Rrit motivimin tuaj në mënyrë që të kujdeseni për dhëmbët tuaj

Personat që i nënshtrohen një procedure estetike dentare kujdesen më shumë për dhëmbët e tyre si rezultat i faktit se dëshirojnë të kenë rezultate afatgjata. Sigurisht, mund të keni rezultate afatgjata nëse i lani dhëmbët dy herë në ditë dhe i pastroni me fill dentar rregullisht. Për më tepër, nuk duhet të harroni kontrollet e rregullta tek dentisti juaj.

Vetëvlerësimi i përmirësuar

Siç e përmendëm edhe më sipër, trajtimet estetike dentare ju bëjnë të ndiheni më mirë me veten. Kur nuk keni një buzëqeshje të shëndetshme, ndiheni në siklet kur flisni rreth njerëzve. Nga ana tjetër, të kesh një buzëqeshje të shëndetshme dhe të bukur rrit vetëvlerësimin dhe të bën të gatshëm të takosh njerëz të rinj si dhe të qeshësh lirshëm pranë tyre.

Ngrënia e ushqimeve tuaja të preferuara

Nëse ju mungojnë një ose shumë dhëmbë, mund ta keni të vështirë të hani disa ushqime që mund të preferoni. Për fat të mirë, implantet dentare janë një zgjidhje e jashtëzakonshme për zëvendësimin e dhëmbëve tuaj të humbur dhe për këtë arsye ato ndihmojnë në rikthimin e funksionit të tyre.