CfarË ËshtË stomatologjia dhe ku ndryshon nga dentistria

Shpjegimi i stomatologjisë

Nëse i hedhim një vështrim grupeve të profesionistëve që bëjnë jetë në klinikat dentare, mund të mendojmë vetëm se të gjithë ata janë dentistë ose higjenistë. Por kjo është pikëpamja e gabuar e klinikave dentare. Në fakt, në këto mjedise mund të gjeni një larmi të gjerë specialistësh në fushën e gojës që janë të ndarë nga degët e ndryshme të shëndetit që ata praktikojnë dhe që e bëjnë kujdesin e një pacienti aq të plotë.
Ndër specialitetet e shumta që mund të gjejmë tek një dentist, sot do t’i hedhim një sy stomatologëve. Ky specializim është i fshehur nga sytë e shumicës së pacientëve, dhe ata madje mund të mendojnë se nuk ka të bëjë me shëndetin oral, por është krejt e kundërta.
Jeni kurioz? Ne jemi të lumtur ta dimë, sepse në këtë artikull ne do t’ju drejtojmë përmes stomatologjisë dhe pyetjeve të bëra shpesh rreth këtij profesioni që është i zhytur në shëndetin tonë oral.

cfare eshte stomatologjia

Cilat janë degët e stomatologjisë?

Ashtu si çdo degë e mjekësisë, stomatologjia ndahet nga rrënjë të ndryshme që mund të përfshijnë blloqe të mëdha të specializimeve. Këtu janë disa nga ndarjet e gjetura në këtë fushë:

● Rehabilitimi oral
● Ortodonci, protezë dhe protezë dentare.
● Periodontikë, endodontikë dhe implantologji dentare.
● Stomatologji pediatrike dhe stomatologji geriatrike
● Stomatologji estetike
● Kariologji, kirurgji maksilofaciale ose stomatologji parandaluese
● Stomatologji neurofokale
● Kariologjia dhe stomatologjia ligjore
● Ortopedi e fytyrës, gnatologji
● Proteza maksilofaciale
● Patologjia e gojës
● Stomatologji foshnjore dhe para lindjes
● Radiologjia e gojës
● Stomatologji sportive

stt

Çfarë e dallon stomatologjinë nga dentistria?

Ky profesion, përveç përmbushjes së një roli të veçantë në mjekësinë e përgjithshme, ruan disa dallime me motrat e tij: stomatologji dhe kirurgji nofullore..

Ndër dallimet më të spikatura mund të vërejmë se nuk është i njëjti titull dhe ka degë të ndryshme studimi për këtë profesion. Stomatologët marrin titullin Licencuar në Mjekësi të specializuar në Stomatologji. Ndërsa dentisti është i licencuar vetëm në stomatologji, prandaj mund të thuhet përmes këtyre të dhënave se një stomatolog është më i kualifikuar për të ofruar kujdes mjekësor të përgjithshëm sesa një dentist, dhe gjithashtu ka gëzimin të jetë në gjendje të praktikojë pa asnjë problem karrierën e mjekësisë së përgjithshme.

Sëmundjet e gojës të trajtuara me stomatologji

Ne kemi shpjeguar tashmë se çfarë trajton, por cilat sëmundje mund të shërojë ose trajtojë ky specialist? Këtu është një listë e shkurtër e disa prej problemeve më të rëndësishme që stomatologjia mund të trajtojë:

● Stomatiti traumatik.

Kjo sëmundje paraqitet përmes flluskave ose ulcerave të vogla që mund të shfaqen në pjesën e brendshme të faqes sonë falë kafshimit të vazhdueshëm, kjo është shumë e zakonshme tek njerëzit me gjendje psikologjike si ankthi ose OCD. Edhe pse ato mund të shfaqen edhe falë higjienës së dobët të gojës, djegieve të brendshme, implanteve dentare të vendosura keq dhe madje edhe një diete të organizuar dobët. Isshtë më e zakonshme në popullatat më të vjetra, midis moshës 65 vjeç e lart.

Zgjidhja për të parandaluar këtë sëmundje është të lajmë vazhdimisht dhëmbët siç duhet dhe të shmangim dëmtimin e gojës. Gjithashtu, shmangni ushqimet që janë shumë të forta në shije, me këtë nënkuptojmë agrume ose ushqime me përmbajtje të lartë kripe. Por në çdo rast, ajo duhet të trajtohet nga një stomatolog në mënyrë që të paraqesë trajtimin më të mirë kundër flluskave.

stressful youngster with small beard keeps hand cheek suffers from toothache keeps eyes shut dressed stylish clothes big round spectacles models white wall 11zon scaled 1

● Sindromi i djegies së gojës

Kjo sëmundje nuk është shumë e njohur në përgjithësi, por mund të prekë një pjesë të konsiderueshme të popullatës. Simptomat e tij janë djegie e vazhdueshme në pjesën e brendshme të gojës e shoqëruar me një ndjesi të pakëndshme mpirje, si me ndërprerje ashtu edhe në mënyrë specifike kur kryeni çdo lloj lëvizjeje. Zonat më të prekura janë zakonisht gjuha ose faqet.

Në gjysmën e rasteve origjina e tij është e panjohur, megjithëse arsyet më të shpeshta për të cilat zhvillohet ky sindrom janë: Shqetësimet me mekanikën maksilofaciale, infeksioni i brendshëm, alergjia ushqimore, trajtimi mjekësor para çdo sëmundjeje shtesë, konsumi i duhanit dhe madje edhe situatat e stresit dhe kushtet psikologjike siç është ankthi.

Nevojitet një diagnozë e saktë për të qenë në gjendje të përqëndrohet në zgjidhjen e problemit nga rrënja, nuk është një trajtim i lehtë sepse kërkon durim të madh dhe për të vërtetuar se është ajo që funksionon për pacientin. Madje mund të shoqërohet me ndihmë psikologjike në rast se është për shkak të një problemi stresi ose ankthi.

jonathan borba Gt4CWOnHdEE unsplash

● Halitoza.

Edhe pse kjo mund të shihet si një sëmundje e zakonshme, ndonjëherë ju duhet të shqetësoheni për shpeshtësinë me të cilën shfaqet dhe llojin e erës që mund të zhvilloni.

Është normale që goja të mos nuhasë si mente dhe lule gjatë gjithë ditës, të gjitha falë pH të pështymës sonë, por as nuk duhet të mbajmë aroma të pakëndshme dhe të padurueshme në zgavrën tonë me gojë.

Ekzistojnë dy lloje të halitozës, orale dhe ekstraorale. Megjithëse duhet të kemi parasysh se në të dy origjina e problemit do të vijë gjithmonë nga një problem i brendshëm. Arsyet më të zakonshme për halitozën janë higjiena e dobët e dhëmbëve, duke filluar nga mos përdorimi i pastës së dhëmbëve me fluor deri tek larja e dobët e dhëmbëve. Përveç kësaj ne gjithashtu mund të gjejmë probleme me varësinë nga duhani ose cigarja, të cilat përfundimisht mund të dëmtojnë ose infektojnë mishrat e dhëmbëve tanë.

Megjithëse ato janë pak raste, dhe siç e kemi përmendur tashmë, halitoza mund të jetë ekstraorale. Kjo do të thotë se ato vijnë nga arsye që nuk janë zhvilluar në mënyrë specifike në gojën e personit. Për shembull, problemet që kanë të bëjnë me sistemin e tretjes së trupit tonë ose sëmundjet që rrjedhin nga veshkat.

Po, halitoza mund të shihet si një problem më i fokusuar në shoqëri sepse duket i padëmshëm, por në fakt mund të jetë një shenjë e problemeve më të thella që ne duhet të kontrollojmë nëse zhvillohet në baza të vazhdueshme.

Në një përqindje të lartë të rasteve, kjo mund të zgjidhet me higjienë të plotë nga një specialist dhe ndoshta teknika të reja pastrimi, por kjo do të përcaktohet vetëm nga mjeku juaj, prandaj është e rëndësishme që të bëni një kontroll të rastit për t’u siguruar që nuk ka probleme të mëdha.

● Afta.

Shanset janë që ju të keni vuajtur tashmë nga kjo në një moment të jetës tuaj për çfarëdo arsye, ndoshta si fëmijë ose në një udhëtim në një vend tjetër, pasi është një sëmundje shumë e zakonshme që mund të prekë këdo.

Plagët e thella janë topa të vegjël të bardhë që mund të jenë të dhimbshëm dhe shoqërohen me simptoma të tjera të tilla si ethe. Ato janë shumë të bezdisshme, por nuk janë plotësisht serioze nëse trajtohen si duhet.

Ato zakonisht shkaktohen nga ndryshimet e temperaturës, kafshimet aksidentale, diçka që ka prekur zonën dhe ka lënë bakteret, ngrënia e ushqimeve shumë acidike ose të kripura dhe një mori arsyesh të tjera!

Zakonisht plagët largohen pas disa ditësh, kështu që nuk kërkohet trajtim. Sidoqoftë, ne duhet të shqetësohemi nëse ka një përhapje të tyre dhe ato nuk largohen pas disa ditësh. Përveç sjelljes së simptomave të reja të tilla si dhimbje koke ose vështirësi në ngrënie, kjo është kur ne duhet të marrim pjesë tek një stomatolog për të rivlerësuar situatën dhe mund të na ndihmojë me trajtimet e duhura.

● Kanceri i gojës.

Kanceri oral po bëhet më konstant seç duhet. Aktualisht raportohet se 50 nga çdo 100,000 burra mund të preken, duke qenë gjinia më e sulmuar nga kjo sëmundje.
Kanceri oral mund të zhvillohet përmes sëmundjeve që dukeshin të padëmshme në atë kohë, ose ndoshta simptomave që nuk kaluan përmes sinjalizimeve të trurit tonë dhe mund të kishin parandaluar zhvillimin e afërt të kësaj sëmundjeje katastrofike.

Nëse doni të dini se cilat janë simptomat më të rëndësishme të kancerit oral, ne do t’i lëmë ato këtu më poshtë:

foto3 3

● Pika me origjinë të çuditshme:

Ato mund të jenë të ngjyrave të ndryshme, më të spikaturat janë të bardha, të kuqe ose të ndërthurura midis këtyre dy llojeve. Vlen të përmendet se ato shfaqen në zonën e buzëve, gjuhës, mishit të dhëmbëve dhe pjesës së brendshme të faqeve.

Plagë të vazhdueshme:
Si në zonën e gojës ashtu edhe në fyt, dhe kanë veçantinë se ato nuk largohen me ditët dhe janë shumë të dhimbshme. Në fakt, ato mund ta bëjnë të vështirë ngrënien dhe gëlltitjen sepse kontakti i thjeshtë me ushqimin shkakton shumë dhimbje.

● Problemet e lëvizshmërisë:

Kjo mund të jetë si në gjuhë ashtu edhe në kockat e nofullës.

● Gungat me origjinë të çuditshme:

Këto janë pak më të përgjithshme, pasi ato mund të jenë kudo në fytyrë, qafë, faqe, në çdo anë të nofullës, çamçakëzit ose gjuhës.

Nëse keni paraqitur ose paraqitur ndonjë nga këto simptoma, rekomandohet që të merrni kohë për të vizituar një specialist në stomatologji dhe ata mund të dërgojnë ekzaminimet përkatëse për të përcaktuar saktësisht se çfarë po ndodh me ju.

Si të shmangni sëmundjet e gojës?

Disa sëmundje nuk mund të shmangen plotësisht dhe madje janë të nevojshme për t’u zhvilluar, por shumica e tyre mund të shmangen me masa specifike shëndetësore dhe higjienike.

● Përdorni teknika të mira të higjienës dentare.

Lani dhëmbët sa herë që hani, rekomandohet që t’i jepni të paktën 2 minuta në përgjithësi. Gjithashtu, përdorni fill dentar ose një lloj tjetër të ujitësit për t’u siguruar që nuk lini pjesë të ushqimit midis dhëmbëve tuaj.

Përdorimi i një teknike të mirë të pastrimit na lejon të grumbullojmë më pak pllakë dhe gurë dhëmbësh në shtresën sipërfaqësore të dhëmbëve tanë, prandaj nuk do të lejojmë ngjitjen e baktereve të dëmshme që do të ndikojnë në mishrat e dhëmbëve ose pjesë të tjera të gojës.

● Shmangni varësitë.

Me këtë nënkuptojmë zakonin e tmerrshëm të pirjes së duhanit dhe përtypjes së duhanit. Alkooli është i keq, por nuk ka asgjë më të keqe se një cigare jo vetëm për shëndetin tonë të dhëmbëve, por për shëndetin tonë të përgjithshëm. Ato janë fokusi i infeksioneve të shumta dhe nuk na sjellin asgjë më të mirë sesa zhvillimi i kancerit ose sëmundjes parodontale.

ewee 11zon
Përveç kësaj, përtypja e duhanit ngjyros dhëmbët në një ngjyrë të verdhë të tmerrshme dhe nuk ndihmon në zhvillimin e frymës së mirë.

● Hani një dietë të ekuilibruar.

Ju mund të mos mendoni se kjo ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin tuaj të dhëmbëve, por ushqimi është burimi i të gjitha të mirave. Nga ajo ne mund të marrim atë që na nevojitet për të mbijetuar dhe për të mbajtur trupin tonë të shëndetshëm. Për shembull, konsumi i frutave dhe perimeve siguron vitamina dhe minerale, si dhe konsumimi i peshkut, mishit, etj.

Mënyra më e mirë për të shmangur prishjen e dhëmbëve është mbajtja e një diete të pastër pa abuzuar me sheqernat, ushqimet e përpunuara dhe ushqimet junk. Meqenëse këto mund të qëndrojnë të ngjitura tek dhëmbët tanë dhe të shkaktojnë dëm të madh, siç mund ta shohim në zhvillimin e zgavrave.

● Mbani kontrolle të vazhdueshme me specialistë të fushës.

1 1 1 1625298416 46.252.45.5

Vetëm një person me një diplomë në një zyrë dentare mund t’ju japë zgjidhje për problemet tuaja, jo postime eksperimentale nga interneti ose fqinji juaj. Nëse keni një problem, duhet të shkoni te profesionistët pa përjashtim, pasi ata janë ata që kanë informacionin e nevojshëm për t’ju bërë mirë.
Përveç kësaj, është e rëndësishme që ne të jemi përgjegjës për shëndetin tonë dhe që herë pas here të ndjekim një kontroll rutinë për të konfirmuar që gjithçka është mirë. Meqenëse mund të jetë që një sëmundje po zhvillohet në gojën tonë dhe ne nuk mund ta vërejmë atë pasi nuk kemi kapacitetin ose instrumentet e nevojshme për të ditur që diçka nuk është në rregull. Të shkosh një herë në 5 muaj është mirë, është e mjaftueshme. Por ju duhet ta bëni atë, për të mirën tuaj.
Nëse jeni duke kërkuar specialistë të besueshëm që mund të përshtaten me nevojat tuaja dhe që mund të plotësojnë kërkesat tuaja shëndetësore, jeni në vendin e duhur! Ju jeni në vendin e duhur! Na kontaktoni dhe ne do të jemi më se të gatshëm t’ju udhëzojmë në udhëtimin tuaj drejt një shëndeti më të mirë të dhëmbëve.

Tabela e Permbajtjes