Tharja E Gojës: Shkaqet, Simptomat Dhe Trajtimi

Shumë njerëz sot po kërkojnë mënyra për të përmirësuar buzëqeshjen e tyre për arsye të ndryshme. Stomatologjia kozmetike përfshin një gamë të gjerë procedurash që mund të rregullojnë defektet e dhëmbëve tuaj. Nëse keni kërkuar opsione për të rregulluar dhëmbët tuaj, sigurisht keni dëgjuar për fasetat dentare. Ky teknikë do të transformojë dhëmbët tuaj të thyer ose të zbardhur në dhëmbë të përsosur. Në këtë blog, do të shpjegojmë çfarë janë fasetat dentare, kush konsiderohet një kandidat i mirë për këtë procedurë, dhe më të rëndësishmet si të dini nëse kjo është procedura e duhur për ju.

Çfarë Janë Fasetat Dentare?

Fasetat dentare janë kapakë të hollë ose mbrojtës që kanë ngjyrë të ngjashme me dhëmbët dhe aplikohen mbi pjesët e dukshme të tyre. Ata përbëhen nga porcelani ose lloje të ndryshme të materialeve kompozite. Qëllimi i këtyre mbrojtësve të dhëmbëve është të bëjnë buzëqeshjen tuaj të duket më mirë duke mbuluar pjesën përpara të secilit dhëmbë me një dhëmb artificial që është i ngjashëm madje dhe më mirë se, dhëmbët natyral.

Qëllimi i fasetave dentare është të zëvendësojnë dhëmbët dhe të përputhen me formën dhe ngjyrën e tyre në mënyrë perfekte. Pas përfundimit të procedurës, dhëmbët tuaj të rinj do të duken natyral dhe një version i përmirësuar i atyre të vërtetë. Zakonisht, kjo teknikë përdoret për individ që kanë shenja të dukshme të thyerjeve, të dhëmbëve. Po ashtu, nëse dhëmbët tuaj janë të zbardhur dhe nuk mund të rregullohen me trajtimet profesionale zbardhuese, ju do të konsideroheni si një kandidat i përshtatshëm për fasetat dentare.

Si Funksionojnë Fasetat Dentare?

Siç thamë dhe më parë, fasetat dentare janë mbrojtës të hollë zakonisht të përbëra nga porcelani që vendosen mbi dhëmbët tuaj. Për t’i bërë ata të qëndrojnë, dentisti duhet të gërryej një shtresë të smaltit nga dhëmbët tuaj, duke e bërë procedurën të parikthyeshme. Fasetat do të personalizohen dhe maten sipas dhëmbëve tuaj për të qëndruar dhe për tu dukur sa më mirë.

Si Duken Fasetat Dentare?

Screenshot 2024 05 08 101751

Siç thamë më parë, fasetat dentare janë të personalizuara posaçërisht për ju dhe pasi procedura të përfundojë, ato do të duken si një version i përmirësuar dhe i përforcuar i dhëmbëve tuaj natyralë. Për më tepër, duke ndryshuar pamjen dhe vendndodhjen e dhëmbëve tuaj, duke mbushur çdo boshllëk, drejtimin e çdo dhëmbi, dhe duke e nivelizuar pamjen e tërë të buzëqeshjes suaj, fasetat dentare mund të ju ndihmojnë gjithashtu të arrini një formë dhe pamje më të mirë të dhëmbit.

Për më tepër, fasetat dentare gjithashtu do t’ju ndihmojnë të përmirësoni pamjen e dhëmbëve të zbardhur dhe të ngjyrosur, duke i bërë ata të duken të bardhë si perla. Gjithashtu, dhëmbët e prekura nga kavitetet, ose ato me një sipërfaqe jo të rregullt mund të trajtohen me ndihmën e kësaj procedure. Fasetat do të jenë procedurat më të mira nëse dhëmbët tuaj nuk janë dëmtuar rëndë dhe nëse dëshironi një buzëqeshje tërësisht natyrale por jeni në kërkim të trajtimeve jo-invazive.

Llojet E Fasetave Dentare

Fasetat dentare ndryshojnë në materiale dhe zgjedhja e duhur për ju do të varet nga problemet që doni të zgjidhni. Për më tepër, do të shpjegojmë dy teknika të disponueshme dhe kur duhet t’i përdorni ato:

Fasetat E Porcelanit Dhe Fasetat Me Rezinë

Nëse dëshironi të trajtoni njollat rezistente dhe të mbani një pamje sa më natyrale dhe të shëndetshme për dhëmbët tuaj, fasetat e porcelanit do të jenë zgjedhja e duhur për ju. Megjithatë, kjo është një procedurë më e shtrenjtë krahasuar me të tjerat. Nga ana tjetër, fasetat e rezinës do të funksionojnë gjithashtu shumë mirë, por janë më të lira dhe nuk do të zgjasin aq gjatë sa ato të porcelanit.

Edhe pse fasetat e porcelanit janë më të përdorura dhe lloji origjinal i fasetave, dentisti do të bëjë zgjedhjen midis këtyre dy llojeve në varësi të atyre që doni të trajtoni, cilin qëllim po përpiqeni të arrini, dhe nëse ato janë të përshtatshme për ju apo jo.

Fasetat Dentare Pa Përgatitje

Pyesni dentistin tuaj nëse fasetat pa përgatitje janë një opsion për ju. Konsiderojini këto lloj fasetash dentare si lente kontaktit për dhëmbët tuaj. Fasetat pa përgatitje nuk kërkojnë asnjë gërryerje të dhëmbëve dhe as anestezi. Megjithatë kjo metodë mund të ndryshoj si ngjyrën ashtu dhe pamjen e dhëmbëve tuaj.

Megjithatë, fasetat pa përgatitje mund të mos jenë opsion për ju nëse dhëmbët tuaj janë dëmtuar rëndë, ose nëse ata janë formuar ose vendosur në një mënyrë që kërkon trajtime ortodontike.

Pyesni dentistin tuaj se çfarë mund të jetë më e mira për dhëmbët tuaj dhe merrni parasysh qëllimet tuaja. Është gjithashtu e mundur të merrni një kombinim të fasetave prej porcelani tradicionale dhe pa përgatitje në të njëjtën kohë. Kjo mund të jetë e dobishme sepse mund të shkurtohet periudhën e rikuperimit dhe të zvogëlohet mundësia e dëmtimit të smaltit të dhëmbëve.

Procedura E Vendosjes Së Fasetave Dentare

Screenshot 2024 05 08 101804

Zakonisht, procedura e vendosjes së fasetave do të ketë nevojë për tre vizita tek klinika dentare. Vizita e parë do të jetë konsultimi, e dyta është përshtatja e fasetave dhe matjeve dhe e treta është përshtatja e tyre. Kjo mund të bëhet në një ose disa dhëmbë në të njëjtën kohë.

Diagnoza dhe planifikimi i trajtimit

Gjatë takimit të parë në klinikën dentare, ju do të diskutoni me dentistin tuaj rezultatet që dëshironi të arrini dhe ai do t’ju tregojë nëse kjo do të jetë procedura e duhur për ju apo jo. Nëse është e nevojshme, dentisti do të rekomandojë marrjen e rrezeve X dhe gjithashtu marrjen e masave të dhëmbëve dhe gojës. Kjo do t’i ndihmojë ata të vendosin nëse fasetat janë mënyra më e mirë ose nëse do të nevojitet një procedurë tjetër për rastin tuaj specifik.

Përgatitja

Dentisti juaj do të përgatisë dhëmbët për vendosjen e fasetave duke riformuar sipërfaqen e tij. Ata do të heqin pothuajse të njëjtën sasi të sipërfaqes së dhëmbit që do të mbulohet nga dhëmbi artifical. Ka shumë mundësi që dentisti të mpij zonën përpara se të heqë smaltin,në mënyrë që të mos ndjeni asgjë.

Dentisti juaj më pas do të krijojë një përshtypje ose model të dhëmbit tuaj dhe më pas ajo do ti dërgohet laboratorit dentar. Fasetat zakonisht do të përgatiten nga laboratori midis një dhe dy javësh por ndërkohë do të keni të vendosura faseta të përkohshme dentare për të mbrojtur dhëmbët.

Vendosja E Fasetave

Gjatë vzitës të fundit, dentisti do të vendosë fasetat për të parë nëse ato përputhen me ngjyrën dhe formën e dhëmbëve tuaj. Për të marrë përshtatjen e duhur përpara se të vendosin fasetat në dhëmbin tuaj, ata mund të duhet ti heqin dhe ti shkurtojnë ato disa herë.

Pas kësaj, dhëmbi juaj do të lustrohet, pastrohet dhe formësohet për ta bërë atë gati për vendosjen. Dhëmbi lyhet me cimento dentare për të ngjitur sa më fortë. Gjithashtu dhëmbi artificial do të lyhet me këtë lloj njitësi përpara se të vendoset në dhëmbin tuaj. 

Pasi dentisti vendos fasetat në vendin e duhur ata do të ndriçojnë një dritë që do të ngurtësojë materialin duke aktivizuar kimikatin. Ky është një hap i shkurtër dhe pasi ato të jenë vendosur, hapi i fundit do të jetë kontrolli nëse ka mbetur ngjitës tepër, prova nëse mund të kafshoni saktë dhe bërja e ndonjë rregullimi përfundimtar. Mund të duhet pak kohë për t’u mësuar me dhëmbët tuaj të rinj, por nëse pas disa kohësh vëreni se keni probleme telefononi dentistin tuaj dhe ata do të bëjnë kontrollet e nevojshme.

Kush Është I Përshtatshëm Për Fasetat Dentare?

Ju do të konsideroheni një kandidat i përshtatshëm për fasetat dentare nëse keni:

 • Dhëmb të zbardhur për shkak të trajtimit të kanalit të rrënjës.
 • Njollat e dhëmbëve të shkaktuara nga përdorimi i drogës.
 • Përdorimi i tepërt i fluorit.
 • Dhëmbë të holluar për shkak të konsumit të tepërt.
 • Dhëmb të thyer ose të copëtuar.
 • Dhëmbë të pabarabartë, të shtrembër ose me formë të çuditshme.
 • Nëse dëshironi të mbyllni hapësirat midis dhëmbëve

Avantazhet E Fasetave Dentare

Nëse vëreni ndonjë nga problemet dentare të lartpërmendura, si p.sh. Çarje. krisje të dhëmbëve, ose  mospërputhje të vogla, fasetat dentare do të ofrojnë shumë avantazhe.

 • Së pari, nëse zgjidhni porcelanin për fasetat tuaja dentare, ato do të imitojnë në mënyrë të përkryer cilësinë, strukturën dhe formën që kanë dhëmbët tuaj natyralë.
 • Pas vendosjes së fasetave, nëse pini duhan ose konsumoni çaj kafeje ose verë të kuqe, porcelani nuk do të ndikohet dhe nuk do të ketë njolla.
 • Nëse dhëmbët tuaj janë mjaftueshëm të shëndetshëm për fasetat, nuk do të keni nevojë për procedurën invazive të kurorave.
 • Fasetat do të ndryshojnë në ngjyra, kështu që ju dhe dentisti juaj do të jeni në gjendje të gjeni një nuancë që do të duket sa më natyrale me pamjen tuaj.

Fasetat Në Krahasim Me Procedura Të Tjera Dentare

Fasetat mund të krahasohen me kurorat, mbushjet dhe implantet dentare. Megjithatë, ato janë një mënyrë më e mirë nëse po kërkoni një zgjidhje të thjeshtë dhe jo invazive. Nëse dëshironi të ndryshoni formën e dhëmbëve tuaj më shumë se sa mund të bëjnë lidhjet kozmetike, por nuk doni të vendosni kurora, fasetat do të jenë opsioni juaj më i mirë.

Fasetat Apo Kurorat Dentare

Fasetat dhe kurorat janë mënyra të shkëlqyera për të ndryshuar formën e dhëmbëve tuaj, megjithëse të dyja teknikat ndryshojnë shumë nga njëra-tjetra. Ndërsa fasetat mbulojnë vetëm pjesën e përparme të dhëmbit tuaj dhe nuk kërkojnë shumë ndryshim në strukturën e dhëmbëve tuaj natyralë, kurorat nga ana tjetër përdoren për të ndryshuar dhe forcuar dhëmbët e dëmtuar ose të prishur duke mbuluar të gjithë dhëmbin tuaj. Zgjedhja midis fasetave dhe kurorave duhet të bëhet me ndihmën e një dentisti profesionist dhe sipas gjendjes dhe nevojave të dhëmbëve tuaj.

Fasetat Apo Implantet Dentare 

Fasetat janë një zgjidhje e shpejtë dhe e lehtë për të mbuluar boshllëqet dhe problemet e tjera në dhëmbët tuaj nëse ato janë në gjendje të mirë. Në përgjithësi, implantet këshillohen nëse keni dhëmbë të dëmtuar ose ato mungojnë për shkak të një sëmundje ose aksidenti. Kostoja e fasetave është rreth një e treta e asaj të implanteve.

Lidhja Kozmetike E Dhëmbëve Apo Fasetat Dentare

Lidhja kozmetike e dhëmbëve mund të përdoret për të rregulluar dhëmbët e copëtuar, të çngjyrosur ose të shtrëmbër. Gjatë kësaj procedure dentisti do të formojë një substancë që i ngjan dhëmbëve tuaj dhe do ta vendos atë aty ku është e nevojshme. Gjatë kësaj procedure, dentisti nuk do të heqë aq shumë smalt nga dhëmbët tuaj ndryshe nga fasetat. Gjithsesi lidhja kozmetike nuk zgjat shumë dhe duhet të zëvendësohet më shpesh nga dentisti. Nga ana tjetër kjo është një procedurë e kthyeshme, ndërsa fasetat jo.

Tabela Përmbledhëse