Si ndikojnë çrregullimet e të ngrënit tek dhëmbët tuaj?

Sipas studimeve, mbi 10,500 njerëz vdesin çdo vit si rezultat i çrregullimeve të rënda të të ngrënit si anoreksia, bulimia dhe ngrënia e tepërt, që barazohet me një vdekje çdo 50 minuta. Në mbarë botën, 70 milionë njerëz vuajnë nga çrregullimet e të ngrënit. Një çrregullim i të ngrënit mund të prekë këdo, por është veçanërisht i zakonshëm tek adoleshentët dhe gratë e reja. Mjekë, psikiatër dhe psikologë përdoren shpesh për të identifikuar dhe trajtuar çrregullimet e të ngrënit. 

Rreth dy të katërtat e të gjitha rasteve të diagnostikuara me bulimi nervore dhe anoreksi nervore janë identifikuar nga profesionistët dentarë. Për shkak të efekteve anësore të zakonshme orale që lidhen me gjendjen, dentistët në klinikën tuaj mund të jenë të parët që dallojnë indikacionet e një çrregullimi të të ngrënit. Për shkak se shumë adoleshentë dhe të rinj me çrregullime të të ngrënit shmangin kujdesin mjekësor, rolet e profesionistëve të dhëmbëve në jetën e tyre mund të jenë vërtet jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Foto që ilustron se si çrregullimet e të ngrënit ndikojnë në dhëmbët

Llojet e çrregullimeve të të ngrënit

Çrregullimet e të ngrënit mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh, duke përfshirë çështjet fizike, emocionale dhe sociale. Trajtimi i këtyre çrregullimeve është hapi i parë drejt trajtimit. Edhe pse e vështirë për shumë njerëz, anëtarët e familjes mund të jenë të dobishëm në situata të tilla duke inkurajuar zakone të shëndetshme të të ushqyerit dhe duke ofruar reagime pozitive. Megjithëse termi “çrregullim i të ngrënit” nënkupton se gjithçka ka të bëjë me imazhin, ushqimin dhe peshën, ka kushte themelore që duhet të adresohen. Një diagnozë dhe një ndërhyrje e hershme përmirëson shumë shanset për shërim.

Anoreksia nervoze është një çrregullim i të ngrënit i karakterizuar nga humbje të konsiderueshme në peshë, një frikë e fortë për të shtuar peshë dhe një perceptim i shtrembëruar peshimi. Anoreksikët vendosin shumë theks në përpjekjen për të kontrolluar madhësinë dhe formën e trupit të tyre, duke bërë përpjekje të tepruara që prishin ndjeshëm stilin e jetës së tyre. Njerëzit që vuajnë nga anoreksia në përgjithësi e kufizojnë seriozisht marrjen e ushqimit për të shmangur ose ruajtur humbjen e peshës. Ata mund të kufizojnë marrjen e kalorive duke u fryrë pasi kanë ngrënë ose kanë abuzuar me laksativë, suplemente diete ose diuretikë. Njerëzit gjithashtu mund të përpiqen të humbin peshë duke u sforcuar shumë. 

Foto që ilustron problemet e dhëmbëve nga çrregullimet e të ngrënit

Pavarësisht se sa peshë humbet, individi ende ka frikë nga shtimi i peshës. Anoreksia nuk ka të bëjë vetëm me dietën. Është një mënyrë e rrezikshme dhe shpesh kërcënuese për jetën për t’u marrë me çështjet psikologjike. Kur vuani nga anoreksia, shpesh e lidhni dobësinë me identitetin. Anoreksia, si çrregullimet e tjera të të ngrënit, ka potencialin të marrë përsipër jetën tuaj dhe të jetë jashtëzakonisht e vështirë për t’u kapërcyer. Megjithatë, terapitë mund t’ju ndihmojnë të rizbuloni identitetin tuaj, të rifilloni zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm dhe të ktheni disa nga simptomat e rënda të anoreksisë.

Bulimia nervore, e njohur gjithashtu si thjesht bulimia, është një çrregullim i rëndë dhe ndoshta fatal i të ngrënit. Bulimikët mund të hanë tepër në mënyrë klandestine dhe më pas të pastrohen, duke u përpjekur të heqin qafe kaloritë e tepërta në një mënyrë të pahijshme. Bulimikët mund të përdorin një sërë qasjesh për të djegur kalori dhe për të shmangur peshën e tepërt. Për shembull, pas gëlltitjes, ju mund të shkaktoni vetë fryrje ose të abuzoni me laksativë, suplemente për humbje peshe ose diuretikë. Ju gjithashtu mund të përdorni metoda të tjera për të djegur kalori dhe për të shmangur shtimin në peshë, të tilla si kufizimi i kalorive, dieta e rreptë ose ushtrimet e forta. 

Fot që ilustron një paciente të prekur nga një çrregullim i të ngrënit e shqetësuar për shëndetin e saj oral

Nëse vuani nga bulimia, me siguri jeni të fiksuar pas madhësisë dhe formës së trupit tuaj. Ju mund të gjykoni rëndë dhe mizorisht veten për papërsosmëritë tuaja. Bulimia mund të jetë e vështirë për t’u kapërcyer sepse lidhet me identitetin dhe jo vetëm me ushqimin. Terapia e suksesshme, nga ana tjetër, mund t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë me veten, të përqafoni zakone ushqimore më ushqyese dhe të ktheni problemet serioze mjekësore.

Ngrënia e tepërt është një çrregullim jashtëzakonisht serioz i të ngrënit, në të cilin konsumoni sasi të tepërta ushqimi në baza të rregullta, ndërkohë që nuk jeni në gjendje të përmbaheni nga ngrënia. Për momentin, pothuajse të gjithë hanë tepër, si p.sh. gjatë një feste. Konsumimi i tepërt i ushqimit që ndihet jashtë kontrollit dhe bëhet zakon, nga ana tjetër, kalon kufirin e çrregullimit të ngrënies së tepërt për disa njerëz. Ju mund të ndiheni të turpëruar për ushqimin jo të shëndetshëm nëse keni një çrregullim të ngrënies së tepërt dhe keni bërë një premtim solemn për të pushuar. Por ju jeni aq të detyruar sa nuk jeni në gjendje t’i kundërshtoni impulset dhe të vazhdoni me ngrënien e tepruar. Terapitë për çrregullimet e ngrënies së tepërt mund të jenë vërtet të dobishme.

Foto që ilustron problemet e dhëmbëve që kanë nevojë për ndihmën e një dentisti në Shqipëri

Komplikimet dentare dhe orale të çrregullimeve të të ngrënit

Çdo çrregullim i të ngrënit që shkakton vjellje të rregullt mund të çojë në ushqim të keq dhe të ndikojë negativisht në higjienën e dhëmbëve. Më poshtë janë disa nga skenarët me të cilët duhet të njiheni.

Erozioni i smaltit të dhëmbëve

Erozioni dhe konsumimi i smaltit të dhëmbëve janë dy nga problemet më të zakonshme që lidhen me të vjellat kronike. Smalti i dhëmbëve është shtresa më e jashtme e mbrojtjes për dhëmbët. Siç e dini shumë prej jush, të vjellat përmbajnë acide gastrike, të cilat përfundimisht gërryejnë smaltin e dhëmbëve nëse pastrimi përsëritet. Sipërfaqja e brendshme e dhëmbëve të përparmë fillon të shpërthejë brenda gjashtë muajve të parë të puçimit të shpeshtë. Shenja kryesore e një çrregullimi të të ngrënit është kur dhëmbët bëhen të hollë, të verdhë, të shndritshëm apo edhe transparent pranë majave. Erozioni i dhëmbëve prek gati 90% të bulimikëve. Mund të jetë delikat edhe te anoreksikët. Për shkak se sipërfaqja e brendshme dhe e jashtme e dhëmbëve janë të dyja të lëmuara gjatë ekzaminimeve rutinë te dentisti, dentisti mund të jetë personi i parë që zbulon erozionin e smaltit të dhëmbëve.

Fëmijët dhe adoleshentët që vuajnë nga çrregullimet e të ngrënit mund të përjetojnë ndjeshmëri të dhëmbëve. Erozioni i smaltit të dhëmbëve është një shkak i zakonshëm i ndjeshmërisë ekstreme ndaj temperaturave të nxehta dhe të ftohta. Pjesa thelbësore e dhëmbit mund të zbulohet pasi veshja mbrojtëse e smaltit konsumohet. Në raste të rënda, pulpa mund të ekspozohet, duke rezultuar në inflamacion, errësim ose ndoshta edhe vdekje të pulpës. Larja e dhëmbëve, konsumimi i një gote me lëng ose ndoshta edhe marrja e një frymëmarrjeje të gjatë përmes gojës mund të bëhen jashtëzakonisht të pakëndshme si pasojë e erozionit të smaltit.

Foto që ilustron prishjen e dhëmbëve që mund të trajtohet nga një dentist në Shqipëri

Zgjerimi i gjëndrave të pështymës dhe dëmtimi i qiellzës së butë

Adoleshentët bulimikë shpesh fusin gishtat e tyre ose materiale të huaja në fyt për të nxitur të vjella pas një ngjarje të qejfit. Si pasojë e drejtpërdrejtë, eritema, gërvishtjet dhe shkurtimet janë të shpeshta brenda gojës, veçanërisht në sipërfaqen e sipërme të njohur si “qieza e butë”. Meqenëse modelet e sjelljes së ekuilibruar dhe të shëndetshme shumë rrallë shkaktojnë dëme në këtë rajon, ky lloj dëmtimi është një paralajmërim. Për më tepër, dëmtimi i qiellzës së butë shihet shpesh në lidhje me prerjet ose kontuzionet në kyçet e dorës. 

Kjo shkaktohet nga presioni i dhëmbëve të adoleshentit në lëkurë gjatë pastrimit. Së fundi, një cikël i rregullt i qejfit dhe pastrimit mund të rezultojë në zgjerimin e gjëndrave të pështymës, gjë që mund të jetë veçanërisht shqetësuese për bulimikët. Gjëndrat e pështymës mund të rriten më shumë, duke e bërë nofullën të duket më e gjerë dhe më e mprehtë. Buzët mund të bëhen të përflakur, të thatë dhe të këputen dhe adoleshenti mund të zhvillojë një dhimbje kronike të fytit.

Foto që ilustron dentistin më të mirë në Shqipëri

Trajtimi i pasojave të shëndetit oral të çrregullimeve të të ngrënit

Çrregullimet e të ngrënit shkaktohen nga një sërë faktorësh fiziologjikë, psikologjikë dhe shoqërorë, të cilët duhet të njihen të gjithë për të eliminuar dhe kuruar këto çrregullime. Të rinjve duhet t’u mësohet rëndësia e higjienës orale të përditshme.

Nëse keni një çrregullim të të ngrënit, praktikat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë me shëndetin tuaj oral:

  • Larja e përditshme me pastë dhëmbësh desensibilizuese që përmban fluor, jo vetëm që lehtëson dhe parandalon ndjeshmërinë ekstreme, por gjithashtu ndihmon në ruajtjen e smaltit, duke kufizuar prishjen.
  • Përdorimi i përditshëm me fill parandalon prishjen e dhëmbëve duke ndaluar grumbullimin e ushqimit dhe baktereve midis dhëmbëve. Pirja e ujit, qumështit ose çdo lloj çaji në vend të lëngjeve të frutave ose pijeve të gazuara me aciditet të lartë është gjithashtu e rëndësishme për ruajtjen e dhëmbëve të fortë dhe të shëndetshëm.
  • Një shpëlarës me fluor duhet të përdoret menjëherë pas larjes për të mbrojtur dhëmbët e njerëzve që vjellin shpesh për shkak të bulimisë nervore.
  • Në vend që të lani dhëmbët pas të vjellave, shpëlani me sodë buke për të neutralizuar efektet e acideve të stomakut.
  • Së fundi, lini një takim 6-mujor për konsultim dentar në klinikën tuaj.

 

Hapi i parë drejt rimëkëmbjes dhe trajtimit është, pa dyshim, një ekip dentar mikpritës dhe dashamirës. Dentistët duhet të jenë afër dhe t’ju ofrojnë mbështetje pa ju gjykuar, duke ju lejuar të shmangni sikletin dhe duke ju inkurajuar të kërkoni ndihmë për shërimin e çrregullimeve të të ngrënit.

Tabela Përmbledhëse