Shëndeti Oral dhe Dentar: Gjërat që Duhet të Dini

Higjiena e dhëmbëve dhe e gojës janë një pjesë thelbësore e shëndetit të përgjithshëm të njerëzve, si dhe mirëqenies së tyre. Nëse nuk ndiqni këshillat e higjienës dentare dhe orale, atëherë kjo do të thotë se keni shëndet të dobët oral. Kështu, higjiena e dobët orale mund të çojë në probleme dentare, si dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe gjithashtu lidhet me sëmundjet e zemrës, kancerin dhe diabetin.

How does your dental health impact you? - Southern Delaware Dental Specialists

Ruajtja e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm është një angazhim i përjetshëm. Sa më herët të mësoni të ndiqni zakonet e duhura të higjienës orale, aq më e lehtë do të jetë të shmangni procedurat e shtrenjta dentare së bashku me problemet shëndetësore afatgjata. Zakonet më thelbësore të higjienës që dikush duhet të ndjekë, përfshijnë: larja e dhëmbëve me furçë, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar dhe kufizimi i konsumimit të tepërt të sheqerit.

Çështjet e dhëmbëve dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve janë një gjendje e zakonshme. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë:

 • 60-90% e studentëve përjetojnë të paktën një problem dentar
 • pothuajse 100% e të rriturve përjetojnë të paktën një problem dentar
 • 15-20% e të rriturve të moshës 35 deri në 44 vjeç kanë sëmundje të rënda të mishrave të dhëmbëve
 • Rreth 30% e njerëzve në mbarë botën nga mosha 65 deri në 74 vjeç nuk kanë dhëmbë natyralë
 • Në shumë vende, është 1 deri në 10 raste të kancerit oral për çdo 100,000 njerëz.
 • Përqindjet e sëmundjeve orale janë shumë më të larta në grupet e varfëra ose të pafavorizuara

Ka shumë hapa që mund të ndiqni për të mbajtur dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm. Për të dhënë një shembull: sëmundjet e dhëmbëve dhe të gojës mund të reduktohen ndjeshëm në disa mënyra. Këto mënyra janë si më poshtë:

 • lani dhëmbët me një pastë dhëmbësh që përmban fluor, të paktën dy herë në ditë
 • pastroni dhëmbët me fill dentar të paktën një herë në ditë
 • zvogëloni konsumin e sheqerit
 • ruani një dietë të pasur me fruta dhe perime
 • shmangni produktet e duhanit
 • pini ujë të fluorizuar
 • kërkoni kujdes profesional dentar

Oral Hygiene and its Importance - Elite Dental Care Tracy

Cilat janë Simptomat e Problemeve Dentare dhe Orale?

Ju nuk jeni të detyruar të prisni derisa të shfaqni simptoma për të vizituar dentistin tuaj. Zakonisht, nëse dikush nuk po përjeton një problem dentar, vizita tek dentisti dy herë në vit është e mjaftueshme për të parandaluar problemet e ardhshme dentare në mënyrë efikase, para se të vini re ndonjë simptomë.

Megjithatë, nëse përjetoni ndonjë nga shenjat paralajmëruese të problemeve të shëndetit të dhëmbëve që do të përmendim më poshtë, atëherë duhet të caktoni një takim dhe të vizitoni dentistin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur:

 • ulçera, plagë ose zona të ndjeshme në gojë që nuk shërohen pas një ose dy javësh
 • gjakderdhje ose ënjtje e mishrave të dhëmbëve pas larjes së dhëmbëve ose pastrimit të dhëmbëve me fill dentar
 • era e keqe e gojës si një problem kronik
 • ndjeshmëri e papritur ndaj temperaturave të nxehta dhe të ftohta ose pijeve
 • dhimbje dhëmbi
 • dhëmbë të lirshëm
 • mishrat që largohen
 • dhimbje kur përtypni ose kafshoni
 • ënjtje e fytyrës dhe faqeve
 • tingull karakteristik kur lëvizni nofullën
 • dhëmbë të plasaritur ose të thyer
 • tharje e shpeshtë e gojës

Nëse ndonjë nga simptomat e sipërpërmendura shoqërohet me temperaturë të lartë dhe ënjtje të fytyrës ose qafës, atëherë duhet të kërkoni kujdes urgjent mjekësor.

How Oral Bacteria Can Affect the Rest of Your Body - Choice Dental

Cilët janë Shkaqet e Problemeve Dentare dhe Orale?

Zgavra e gojës mban të gjitha llojet e baktereve, viruseve dhe kërpudhave. Disa prej tyre vendosen aty, duke qenë pjesë e florës normale të gojës. Si rregull i përgjithshëm, ato janë të padëmshme kur gjenden në sasi të vogla. Megjithatë, një dietë e pasur me sheqer, krijon gjendje dhe probleme në të cilat bakteret që prodhojnë acid mund të shumohen. Ky acid shpërndan smaltin e dhëmbëve dhe shkakton probleme të mëtejshme dentare.

Bakteret që mund të gjenden pranë mishrave të dhëmbëve lulëzojnë në një matricë ngjitëse e cila quhet pllakë bakteriale. Kjo pllakë dentare krijohet, ngurtësohet dhe lëviz përgjatë gjatësisë së dhëmbit tuaj nëse nuk hiqet rregullisht me larje dhe pastrim me fill dentar. Kështu, kjo mund të shkaktojë inflamacion në mishrat e dhëmbëve dhe si rezultat të provokojë gjendjen e njohur si – gingivit.

Inflamacioni i shtuar i detyron mishrat e dhëmbëve të fillojnë të largohen nga dhëmbët. Kjo procedurë krijon hapësira, në të cilat qelbi mund të grumbullohet përfundimisht. Kjo gjendje, e cila është në një fazë më të avancuar të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, quhet periodontiti.

Ka një numër të madh faktorësh që kontribuojnë në gingivitin dhe periodontitin. Faktorë të tillë janë:

 • pirja e duhanit
 • zakonet e këqija të larjes së dhëmbëve
 • konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të tilla si ushqimet dhe pijet me sheqer
 • diabetit
 • përdorimi i barnave që zvogëlojnë sasinë e pështymës në gojë
 • historiku familjare ose gjenet
 • disa sëmundje, si HIV ose SIDA
 • ndryshimet hormonale tek femrat
 • refluksi i acidit gastrik ose urthi
 • të vjella të shpeshta për shkak të acidit

Si Diagnostikohen Problemet Dentare dhe Orale?

Shumica e gjendjeve dhe problemeve dentare dhe orale mund të diagnostikohen gjatë një ekzaminimi dentar. Prandaj, gjatë një ekzaminimi, dentisti do të ekzaminojë:

 • dhëmbët
 • gojën
 • gjuhën
 • faqet
 • nofullën
 • qafën

18 Pearly-White Tips for Oral Health from Practicing Dentists — Etactics

Një dentist mund të lajë ose gërricë dhëmbët e pacientit me mjete ose pajisje të ndryshme për të ndihmuar në diagnozën. Një teknik në klinikën e dentistit do të bëjë radiografinë e dhëmbëve të gojës së pacientit, duke u siguruar që të bëjë një fotografi të secilit prej dhëmbëve të tij ose të saj. Sigurohuni që të informoni dentistin tuaj nëse jeni shtatzënë. Gratë shtatzëna nuk duhet të bëjnë ekzaminim me rreze X.

Një mjet dentar i quajtur detektor mund të përdoret për të matur hapësirat e mishrave të dhëmbëve. Kjo vizore e vogël mund t’i bëjë të ditur dentistit tuaj nëse keni apo jo një sëmundje të mishrave të dhëmbëve ose që çajnë mishrat e dhëmbëve. Në një gojë të shëndetshme, thellësia e hapësirave midis dhëmbëve është zakonisht midis 1 dhe 3 milimetra (mm). Çdo matje që është më e madhe se ajo normale mund të nënkuptojë se keni sëmundje të mishrave të dhëmbëve.

Nëse dentisti zbulon gunga, lezione ose rritje jonormale në gojën e pacientit, atëherë ai ose ajo mund të kryejë një biopsi të mishit të dhëmbëve. Gjatë një biopsie, një sasi e vogël indi hiqet nga rritja ose dëmtimi. Mostra më pas dërgohet në laborator për ekzaminim mikroskopik në mënyrë që të kontrollohen qelizat e kancerit.

Nëse dyshohet për kancer oral, dentisti mund të kërkojë gjithashtu ekzaminime imazherike për të parë nëse kanceri është përhapur gjerësisht. Këto ekzaminime mund të përfshijnë:

 • Rrezet X
 • Imazhe me rezonancë magnetike
 • Tomografia e kompjuterizuar
 • Endoskopia

Cilat janë Llojet e Sëmundjeve të Dhëmbëve dhe të Gojës?

Të gjithë përdorin shumë dhëmbët dhe gojën e tyre, kështu që nuk është për t’u habitur se sa shumë gjëra mund të shkojnë keq me kalimin e kohës, veçanërisht nëse nuk kujdesemi mirë për dhëmbët tanë. Shumica e çështjeve dentare dhe orale mund të parandalohen me higjienë të përshtatshme orale. Ju ndoshta do të kaloni të paktën një problem dentar në jetën tuaj. Problemet më të shpeshta dentare janë:

7 Ways to Kill Bacteria in Your Mouth and Stop Bad Breath

Kavitetet

Kavitetet quhen ndryshe edhe karies. Këto janë hapësira të dhëmbit që janë dëmtuar vazhdimisht dhe mund të kenë edhe vrima në to. Kavitetet janë një fenomen mjaft i zakonshëm. Ato ndodhin kur bakteret, ushqimi dhe acidi mbulojnë dhëmbët tuaj dhe formojnë pllakë bakteriale. Acidi në dhëmbët tuaj fillon të gërryejë smaltin e dhëmbit dhe më pas dentinën ose indin lidhës. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në dëmtime të përhershme.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve (gingiviti)

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, e cila quhet edhe gingiviti, është një inflamacion i mishrave të dhëmbëve. Zakonisht është rezultat i pllakës dentare në dhëmbët tuaj për shkak të zakoneve të këqija të larjes dhe përdorimit të fillit dentar. Gingiviti mund të shkaktojë që mishrat e dhëmbëve të fryhen dhe të rrjedhin gjak kur lani dhëmbët ose përdorni fillin dentar. Gingiviti i patrajtuar mund të çojë në periodontit, i cili është një infeksion më serioz.

Periodontiti

Ndërsa periodontiti vazhdon të përparojë, infeksioni mund të përhapet në nofullën dhe kockat tuaja. Gjithashtu mund të shkaktojë një përgjigje inflamatore në të gjithë trupin.

Dhëmbë të plasaritur ose të thyer

Një dhëmb mund të thyhet ose plasaritet nga një dëmtim në gojë, nga përtypja e ushqimit të fortë ose nga kërcitja e dhëmbëve gjatë natës. Një dhëmb i plasaritur mund të jetë shumë i dhimbshëm. Prandaj, do të ishte më mirë që ju të vizitoni menjëherë dentistin nëse keni një dhëmb të plasaritur ose të thyer.

Dhëmbë të ndjeshëm

Nëse dhëmbët tuaj janë të ndjeshëm, mund të ndjeni dhimbje ose parehati pasi keni konsumuar ushqime ose pije të nxehta dhe të ftohta. Ndjeshmëria e dhëmbëve quhet edhe “hipersensitiviteti i dentinës”. Rezultati mund të jetë:

 • sëmundje të mishrave të dhëmbëve
 • mishrat që largohen
 • dhëmb të plasaritur
 • dhëmbë të konsumuar
 • dhëmbë natyralë të ndjeshëm, për shkak të smaltit më të imët

Shumicën e kohës, dhëmbët natyrisht të ndjeshëm mund të trajtohen me një ndryshim në higjienën tuaj të përditshme orale. Megjithatë, duhet të dini se ekzistojnë marka specifike të pastës së dhëmbëve dhe solucioneve antiseptic të gojës për njerëzit me dhëmbë të ndjeshëm.

Kanceri oral

Llojet e kancerit të gojës përfshijnë rritjen e qelizave kancerogjene në:

 • mishrat e dhëmbëve
 • gjuha
 • buzët
 • faqet
 • pjesa e poshtme e gojës
 • qiellza e fortë dhe e butë

Dentisti është zakonisht personi i parë që zbulon kancerin oral. Pirja e duhanit është faktori më i madh i rrezikut për kancerin oral.

How Stress Can Impact Your Oral Health | Gole Dental Group

Cili është Trajtimi për Problemet Dentare dhe Orale?

Edhe nëse kujdeseni mirë për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve, duhet të bëni pastrim profesional dy herë në vit gjatë një vizite të rregullt te dentisti juaj. Dentisti juaj do t’ju sugjerojë trajtime të tjera dentare nëse shfaqni shenja të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, infeksionit ose probleme të tjera. Trajtimet më të zakonshme për problemet dentare dhe orale përfshijnë:

 • Pastrim Dentar
 • Trajtimet me fluor
 • Antibiotikët
 • Mbushje, dhe silante dentare
 • Endodoncia
 • Probiotikët
 • Ndryshimi i zakoneve të përditshme orale
 • Kirurgji për problemet dentare dhe ato orale
 • Transplanti i kockave
 • Implantet e indeve të buta
 • Heqja e dhëmbëve
 • Implantet dentare

Parandalimi i Çështjeve Dentare dhe Orale

Shëndeti i mirë oral rezulton në shëndet të mirë të përgjithshëm. Mënyrat më të mira për të parandaluar problemet e shëndetit oral janë:

 • Larja e dhëmbëve me një pastë dhëmbësh që përmban fluor, të paktën dy herë në ditë
 • Përdorimi i fillit dentar të paktën një herë në ditë (një nga gjërat më të dobishme që mund të bëni për të parandaluar sëmundjet e gojës)
 • larja e dhëmbëve tek dentisti çdo gjashtë muaj
 • shmangja e produkteve të duhanit
 • Ndjekja e një diete të pasur me fibra, me pak yndyrë dhe me pak sheqer, që përfshin shumë fruta dhe perime
 • Kufizimi i ushqimeve dhe pijeve të ëmbla

Ushqimet me sheqerna të fshehura përfshijnë:

 • salca të tilla si ketchup dhe salcë Barbecue
 • komposto frutash
 • kos me shije të ndryshme
 • salcë makaronash
 • çaj i ëmbël i ftohtë
 • sodë
 • pije sportive
 • lëngje ose përzierje lëngjesh
 • granola dhe shufra drithërash
 • kifle ose kek

15 common oral diseases and treatment

Cilat janë Ndërlikimet e Problemeve Orale dhe Dentare?

Sëmundja periodontale në fund mund të thyejë kockën që mbështet dhëmbët tuaj. Kjo mund të çojë në komplikime të shumta. Ju ndoshta do të keni nevojë për një trajtim dentar për të shpëtuar dhëmbët tuaj.

Rreziqet dhe komplikimet e sëmundjes periodontale të patrajtuar përfshijnë:

 • absceset e dhëmbëve
 • infeksione të tjera
 • lëvizja e dhëmbëve
 • komplikimet gjatë shtatzënisë
 • ekspozimi i rrënjëve të dhëmbëve
 • kanceri i gojës (oral)
 • humbja e dhëmbëve
 • rritja e rrezikut të diabetit, sëmundjeve të zemrës, kancerit dhe sëmundjeve të frymëmarrjes

Nëse nuk trajtohet, një infeksion i abscesit të dhëmbit mund të përhapet në pjesë të tjera të kokës ose fytit tuaj. Madje mund të çojë në sepsis, i cili është një infeksion gjaku kërcënues për jetën.

Për të Përfunduar

Higjiena e mirë orale dhe dentare është thelbësore për shëndetin tuaj oral edhe atë të përgjithshëm, gjithashtu. Për këtë arsye, duhet të mësoni të ruani një rutinë të rregullt higjienike. Megjithatë, nëse keni ndonjë problem apo shqetësim dentar, mund të kontaktoni stafin profesional dhe të specializuar të City Dental Clinic. Dentistët të përgatitur mirë dhe me përvojë të mirë do t’ju ofrojnë zgjidhjet më të mira dentare për ju të cilat padyshim do të organizohen bazuar në nevojat dhe kërkesat tuaja personale.

Na kontaktoni sot dhe ne do të caktojmë një takim për ju, sa më shpejt të jetë e mundur.

Tabela Përmbledhëse