Sa shpesh duhet të lani dhëmbët?

Ndiqni këto këshilla për një larje të shëndetshme të dhëmbëve tuaj!

Goja jonë është një lloj porte për lloje të shumta të organizmave që mund të jenë të dobishëm, të tillë si ato që marrim përmes ushqimit, dhe negative, siç janë bakteret. Ushqimi i mbetur midis dhëmbëve mund të fillojë të dekompozohet në zgavrën e gojës pa e vënë re menjëherë. Përmes kësaj, ne krijojmë një terren të vazhdueshëm për bakteret midis linjave të dhëmbëve që mund të çojnë në lloje të shumta të sëmundjeve dhe problemeve. Në fakt, kjo nuk është e kufizuar vetëm në gojë, sepse mikroorganizmat e dëmshëm gjithashtu mund të arrijnë në brendësi të organeve tona dhe të krijojnë sëmundje serioze.

Mënyra e vetme për të dezinfektuar siç duhet zgavrën e gojës është të zgjedhim një furçë dhëmbësh cilësore që na lejon të arrijmë në gropat më të thella të dhëmbëve tanë, të heqim mbetjet e ushqimit, si dhe të eliminojmë ato që kanë mbetur atje shumë gjatë dhe rrezikojnë të bëhen baktere. Përveç furçës së dhëmbëve, është e rëndësishme të zgjidhni një pastë dhëmbësh të mirë. Jo të gjitha pastat e dhëmbëve janë të përshtatshme për të gjithë njerëzit.

Ato kanë kufizime moshe në mënyrë që të mos komplikojnë procesin e rritjes së dhëmbëve të fëmijëve. Funksioni kryesor i pastës së dhëmbëve është të bëjë pastrimin më intensiv, të balancojë florën bakteriale të gojës, si dhe të eliminojë erën e keqe.

Sa herë në ditë duhet të lajmë dhëmbët?

Edhe pse larja e vazhdueshme dhe e shpeshtë është mënyra e vetme për të shmangur sëmundjet orale si prishja e dhëmbëve ose periodontiti, ne nuk duhet ta bëjmë atë shumë shpesh pasi mund të jetë e dëmshme. Larja e tepërt mund të çojë në tharjen e mukozave të gojës sonë, acarim spontan dhe ndryshim të florës bakteriale të zgavrës së gojës, duke krijuar edhe më shumë probleme nga sa kishim pa pastruar.

Numri ideal i larjes së dhëmbëve është vetëm tre herë në ditë, dhe të gjitha pas ngrënies. Nuk ka asnjë problem të lani dhëmbët tuaj katër herë, por tejkalimi i vazhdueshëm i këtij numri mund të jetë vetëm i dëmshëm. Një shembull është se nëse i keni larë tashmë dhëmbët para mëngjesit, nuk keni nevojë ta bëni më pas. Thjesht shpëlajeni gojën me një shpëlarës dhe do të keni një frymë të mirë deri në drekë, gjithmonë nëse shëndeti juaj oral është i mirë, ose nëse larja është bërë mirë.

Rastet kur nuk keni nevojë të lani dhëmbët menjëherë.

Ndërsa kemi thënë se duhet të lajmë dhëmbët pas ngrënies, ka skenarë të veçantë ku nuk mund ta bëjmë këtë për të promovuar shëndetin tonë oral. Për shembull, pasi keni ngrënë ushqime me një nivel të lartë aciditeti ose sasi të mëdha sheqeri.

Kur gëlltitet ky lloj ushqimi, pH i dhëmbëve ndryshon pak nga sasia e përbërësve të fortë që përmbajnë, kështu që ideale do të ishte të prisnit të paktën 40 minuta para se të vazhdoni me pastrimin e dhëmbëve në mënyrë që pH i dhëmbëve të stabilizohet përsëri dhe në mënyrë që të mos ketë probleme që mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbit.

national cancer institute nj5kCsu bk unsplash

Sa gjatë duhet të pastrojmë dhëmbët dhe pse?

Kjo varet shumë nga lloji i dhëmbit. Nuk ka asnjë masë të saktë me të cilën duhet të lani dhëmbët. Por ne mund t’ju japim një vlerësim për t’i mbajtur ata të shëndetshëm dhe kjo është rreth tre minuta larje. E gjitha varet nga numri i dhëmbëve që keni, shëndeti i zgavrës tuaj të dhëmbëve, aparate që korrigjojnë pozicionin e dhëmbëve, mbajtëseve ose lloje të tjera të ortodontikës.

Larja e dhëmbëve për një kohë të gjatë gjithashtu mund t’i dëmtojë ato në mënyrë të pariparueshme, sepse mund të krijojë lezione mikroskopike në shtresën e smaltit. Për të përmirësuar forcën e smaltit të dhëmbëve rekomandohet të hani shumë fruta dhe perime të cilat kanë një sasi të mirë të mineraleve.

Këshilla që duhen marrë parasysh kur lani dhëmbët.

Nga CDC ne do t’ju japim disa rekomandime se si të lani dhëmbët siç duhet dhe si të ruani shëndetin e duhur të dhëmbëve për të shmangur vizitat e pakëndshme për problemet dentare që mund të ishin shmangur lehtë:
Kur lani dhëmbët, është e rëndësishme të mbani furçën e dhëmbëve të lagur për disa sekonda para se të vendosni pastën e dhëmbëve, në mënyrë që të hiqni mbetjet e vjetra që nuk mund të hiqen me larjen e mëparshme.

  • Kur vendosni pastën në furçën e dhëmbëve, sigurohuni që sasia të jetë e madhe sa ose pak a shumë sa një fasule. Nuk keni nevojë për sasi të mëdha të pastës së dhëmbëve për të pastruar gojën më mirë. Ajo që me të vërtetë bën dallimin është cilësia e larjes dhe lloji i furçës së dhëmbëve që përdorni.
  • Në fillim pastrohet është pjesa e poshtme e nofullës, pastaj fshijeni pjesën e dytë që është pjesa e sipërme, dhe më pas bëni një kombinim mes dy pjesëve.
  • Mënyra e duhur për të vendosur furçën e dhëmbëve në gojën tonë për një larje të mirë është rreth 40 gradë në raport me pozicionin e dhëmbëve.
  • Ndani zonat e larjes me teknika të ndryshme për ta bërë pastrimin më efektiv. Për shembull, pjesa e sipërme e molarëve duhet të pastrohet butësisht dhe në mënyrë rrethore.
  • Mos harroni se gjuha juaj është gjithashtu pjesë e gojës tuaj, kështu që pastrimi është i rëndësishëm për të kontribuar në shëndetin e dhëmbëve dhe për të shmangur erën e keqe të gojës. Ka disa furça që kanë një anë të veçantë për pastrimin e gjuhës ose ka mjete të specializuara për pastrimin e gjuhës të quajtur “pastrues i gjuhës.”
  • Për të përfunduar larjen, kalojeni furçën lehtë mbi mishrat e dhëmbëve duke u siguruar që nuk po i dëmtoni ato.
  • Pas ngrënies, nëse jeni larg shtëpisë dhe nuk keni marrë furçën e dhëmbëve me vete, shpëlajeni gojën me ujë mineral. Kjo do të parandalojë erën menjëherë dhe do t’ju japë kohë për të shkuar në shtëpi për të larë dhëmbët. Nëse mundeni, sigurohuni që filli dentar të jetë një mjet i pranishëm në çantën tuaj.

Cila është mënyra e duhur për të larë dhëmbët e fëmijëve?

Një nga vizitat më të shpeshta te dentisti kur bëhet fjalë për fëmijët është formimi shumë i hershëm i kariesit në zgavrën e gojës, veçanërisht tek molarët. Fakti që është e zakonshme nuk do të thotë se nuk është e rëndësishme, pasi prishja e dhëmbëve në një moshë kaq të hershme mund të çojë në probleme të mëdha që mund të ndikojnë në indet e pulpës së foshnjës dhe do të shkaktojnë dhimbje për pjesën tjetër të jetës së tij.

Edhe nëse dhëmbi hiqet, një malokluzion mund të zhvillohet dhe madje të ndërhyjë në mënyrën natyrale të të folurit të fëmijës. Prandaj, është e rëndësishme të dini se higjiena dentare e fëmijës suaj është po aq e rëndësishme sa ajo e një të rrituri mesatar. Me të vërtetë ne mund ta konsiderojmë atë edhe më të rëndësishme se ajo e një të rrituri mesatar, sepse është faza në të cilën themelohen zakonet e pastrimit që do të jenë të pranishme gjatë gjithë jetës!

Do t’ju duhen vetëm dy minuta nga koha juaj për të bërë të gjithë pastrimin e dhëmbëve, dhe për ta bërë atë argëtues mund ta bëni atë në mënyra didaktike që do të tërheqin vëmendjen e vogëlushit tuaj. Gjithashtu, nëse ai ka probleme të qëndrojë i fokusuar në për një kohë të caktuar, ju mund ta ndihmoni duke vendosur një kohëmatës dhe ta bëni atë të kryejë pastrimin e tij, i cili natyrisht, duhet të mbikëqyret nga ne.

Ashtu si me të rriturit, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është nga poshtë lart dhe duke u përqëndruar tek molarët për të shmangur grumbullimin e ushqimit. Nëse fëmija është ende shumë i vogël, për shembull i porsalinduri, pastrimi i dhëmbëve gjithashtu duhet të inkurajohet, por me garzë të lagur, edhe nëse ai nuk ka dhëmbë, meqenëse mishrat e dhëmbëve janë ende atje dhe lehtë mund të infektohen.

Kur fëmija është mbi moshën tre vjeç, ne mund të inkurajojmë përdorimin e një furçë dhëmbësh që merret vetëm nga ne. Ka furça dhëmbësh për bebe me fije më të buta që përshtaten me nevojat higjienike të fëmijës, madje edhe pasta dhëmbësh të specializuara për fazën në të cilën ndodhen. Duhet të theksohet se është e rëndësishme të mos përdorni shumë pastë dhëmbësh pasi mund të ketë pasoja të tmerrshme në rritjen e dhëmbëve.

Pas moshës katër vjeç fëmija mund të fillojë të përdorë një sasi pastë dhëmbësh të ngjashme me atë të një të rrituri, por me mbikëqyrjen e prindërve për të respektuar pastërtinë.
Dëshironi të merrni informacion më të thelluar se si të kujdeseni për dhëmbët tuaj? Ejani dhe na vizitoni në City Dental Clinic në Tiranë, dhe ne do të jemi të lumtur t’ju përgjigjemi të gjitha pyetjeve tuaja!

Ne kemi një gamë të gjerë specialistësh në këtë fushë të cilët janë të trajnuar për të kryer ndërhyrje të rëndësishme dentare. Përveç kësaj, ne ofrojmë çmime konkurruese që sigurisht do të përshtaten me nevojat tuaja!

diana polekhina y3q 2m9zBoA unsplash

Tabela Përmbledhëse