Pse duhet të zbardhni dhëmbët?

Këto janë këshillat që vijnë nga CDC se pse duhet të zbardhni dhëmbët

Është normale që me kalimin e viteve dhëmbët tanë të errësohen disi ose më tepër se aq. Shumë njerëz janë të vetëdijshëm për faktin se dhëmbët do të mbeten të tillë gjatë gjithë jetës së tyre. Por në të vërtetë, është një fakt që mund të përmirësohet dhe që do të ndikojë në jetën tuaj në shumë mënyra, pasi buzëqeshja juaj është një nga gjërat e para që njerëzit shohin kur komunikojnë me ju.

Mbi procesin e zbardhjes, sot do të shpjegojmë pak më shumë për fenomenin e njollosjes dhe zgjidhjet e tij, ndaj lexoni dhe mos humbisni asnjë sekondë!

1 4

Shkaqet E Zakonshme Të Njollosjes Së Dhëmbëve

Midis tyre mund të konsiderojmë:

Mosha

Siç e përmendëm në fillim, është krejt normale që dhëmbët tanë të errësohen me kalimin e viteve. Smalti errësohet dhe gradualisht nga përdorimi çdo herë fillon të konsumohet, duke ekspozuar ngjyrën e dentinës, e cila është e verdhë natyrale (Dentina është shtresa që ndodhet poshtë smaltit).

Gjenetika

Ngjyra e smaltit varet shumë nga personi, pasi jo të gjithë lindin me dhëmbë me të njëjtën ngjyrë ose krejtësisht të bardhë. Zakonisht kjo varet nga prindi ose gjenetika që qëndron pas saj. Në fakt, ka njerëz të cilëve dhëmbët u errësohen shumë më shpejt për shkak të gjenetikës së tyre.

2 4

Dhëmbët mund të ndryshojnë në ngjyrë dhe jo domosdoshmërisht për shkak të një faktori më specifik. Disa njerëz lindin me një nuancë më të hapur ose më të errët. Të tjerë me një më opake, dhe të tjerë me një smalt më transparent. Por në varësi të cilës është, rezultati i zbardhjes do të jetë i ndryshëm.

Pije dhe ushqime

Ka disa ushqime të veçanta që mund të përmirësojnë ose përkeqësojnë ngjyrën e dhëmbëve tanë. Disa nga ushqimet që i njollosin më shumë nëse konsumi i tyre është konstant janë: kafeja, coca-cola, vera e kuqe, çaji, karotat, portokalli dhe madje edhe lloje të tjera ushqimesh që kanë ngjyra shumë të forta ose përbërës gërryes.

Madje ka ushqime që mund të dëmtojnë pak smaltin e dhëmbëve dhe ta bëjnë dentinën shumë më të ekspozuar, veçanërisht ushqimet citrike dhe acide si uthulla. Prandaj duhet të konsiderojmë uljen e disa prej tyre në rast se abuzojmë vazhdimisht me konsumin e tyre.

Pirja e duhanit

Përveç efekteve të dëmshme të nikotinës në trupin tonë, duke krijuar probleme me kancerin në mushkëri, lëkurë dhe gojë, duhani gjithashtu mund të nxisë njollosjen e dhëmbëve tanë. Çon në krijimin e njollave kafe të errëta që ngjiten në smaltin e dhëmbëve të cilat janë mjaft të vështira për t’u hequr.

3 4

Ilaçe

Konsumimi i vazhdueshëm i barnave të ndryshme, duke përfshirë antibiotikët si tetraciklina dhe doksiciklina, gjatë zhvillimit të dhëmbëve mund të shkaktojë njolla shumë të forta gri që janë shumë të vështira për t’u hequr në mënyrë normale.

Përveç kësaj, shpëlarjet e gojës të bëra me klorheksidinë, antihistamine si Benadryl dhe medikamente antipsikotike, gjithashtu mund të shkaktojnë njollosjen e dhëmbëve ose dobësimin e smaltit.

Fluori i tepërt

Edhe pse mund të konsiderohet një komponent i mirë për dhëmbët, sasia e tepërt mund të shkaktojë dëmtim të shtresave të smaltit. Kjo mund të jetë për shkak të ujit të rubinetit, përdorimit të tepërt të shpëlarësit të gojës, pastës së dhëmbëve ose suplementeve të fluorit.

Zakonet e këqija të higjienës së dhëmbëve

Kjo është një nga më të zakonshmet dhe është se sa më keq të bëjmë rutinën tonë të larjes, aq më keq do të duken dhëmbët tanë, dhe do të shkaktojnë zverdhje që mund të çojnë gjithashtu në sëmundje periodontale.

4 4

Trauma

Trauma dentare gjithashtu mund të shkaktojë njolla, qofshin ato rënie, goditje ose probleme të tjera. Të gjithë mund të ndalojnë formimin e smaltit, veçanërisht te fëmijët e vegjël që ende nuk janë zhvilluar plotësisht. Prandaj, nuk është për t’u habitur të shohësh disa njolla pas një aksidenti ose rasti të ngjashëm.

Arsye Të Tjera

Ndër këto arsye hyn: rrezatimi, kimioterapia, ndër procedurat e tjera mjekësore.

6 arsye për të zbardhur dhëmbët

Me kalimin e viteve, kur njerëzit arrijnë një moshë të rritur, dhëmbët e tyre kanë tendencë të marrin një ngjyrë të verdhë. Kjo zakonisht shkakton pasiguri tek njerëzit që mendojnë se dhëmbët e tyre janë të ndotur dhe ata kufizohen të buzëqeshin ose të bëjnë ndonjë gjest që mund t’i ekspozojë dhëmbët e tyre.

Siç u përmend më lart, në shumë raste konsumimi i produkteve të tilla si kafeja, pijet freskuese, disa lloje të verës, pirja e duhanit ose produkte me bazë duhani mund të shkaktojnë njolla në dhëmbë. Për fatin e të gjithëve, ka trajtime dentare tërësisht profesionale që mund të heqin atë njollë nga dhëmbët dhe t’i zbardhin ata, përveçse një procedurë e thjeshtë.

Dentistët e shohin zbardhjen e dhëmbëve si një nga procedurat kozmetike më të kërkuara. Kjo është për shkak të rezultateve të marra nga pacientët, pasi në shumë raste procesi shkon më mirë se sa pritet. Sipas statistikave, çdo pacient që i nënshtrohet zbardhjes së dhëmbëve fiton vetëbesim dhe e rrit atë.

Pse Duhet Të Konsideroni Procesin E Zbardhjes Së Dhëmbëve?

Heq njollat

Kur një pacient konsumon sasi të mëdha produktesh me ngjyra, si kafe, pije freskuese, verë, ëmbëlsira dhe disa të tjera, rrit gjasat për të krijuar njolla në dhëmbë ose që këta të fundit të zverdhen. Padyshim që këto arsye janë plotësisht të vlefshme për të hequr të gjitha papastërtitë nga dhëmbët dhe për të lejuar një hije vizualisht më të këndshme.

Rrit besimin tek vetja

Siç e kemi përmendur edhe më parë, shumë pacientë nuk ndihen rehat duke parë se dhëmbët e tyre nuk kanë një ngjyrë të këndshme. Në këtë mënyrë ulet vetëbesimi. Kjo ndikon në jetën e përditshme të individit. Pra, kjo është një arsye tjetër pse këshillohet zbardhja e dhëmbëve. Mundëson personit të ketë një pamje më të mirë, veçanërisht nëse është një njeri që është i përkushtuar ndaj marrëdhënieve me klientët, ku reflektimi i besimit dhe sigurisë është thelbësor kur mbyllet një marrëveshje. Po kështu, në shumë pacientë ndikon në intimitetin me partnerin apo ai i mundshëm.

5 4

Pasja e një trajtimi për zbardhjen e dhëmbëve mund t’i japë një personi atë motiv shtesë për t’u ndjerë i sigurt dhe i realizuar kur bëhet fjalë për pamjen e tij.

Pamja rinore

Të kesh dhëmbë të verdhë mund të nënkuptojë se shëndeti ynë nuk është mirë ose se jemi tashmë në një moshë pak më të madhe. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz zgjedhin të zbardhin dhëmbët e tyre. Kjo u lejon atyre të kenë një pamje më rinore. Të kesh dhëmbë të bardhë mund të heqë vite nga buzëqeshja jote.

Pa dhimbje

Procedurat e zbardhjes së dhëmbëve janë plotësisht pa dhimbje. Meqenëse nuk është një procedurë kirurgjikale, nuk ka dhimbje, pasi nuk krijohen plagë gjatë procesit. Pas procedurës ka pak ndjeshmëri në dhëmbë, për shkak të pastrimit, por ajo zhduket brenda pak orësh.

Rezultate të shkëlqyera

Ka disa metoda dhe produkte që premtojnë të zbardhin dhëmbët tuaj nga komoditeti i shtëpisë tuaj. Megjithatë, kryerja e një procedure zbardhjeje është më e këshillueshme në duart e një profesionisti. Mos harroni se dentistët janë plotësisht të kualifikuar dhe kanë produktet më të mira për ta bërë atë më efektiv dhe të sigurt, duke ofruar rezultate cilësore të pakrahasueshme.

Siguria

Kur flasim për sigurinë, gjëja më e mirë që duhet të bëni është të jeni në duart e një profesionisti. Një dentist është i kualifikuar profesionalisht për të kryer procedurat e zbardhjes, duke e lejuar atë të ketë përvojën e nevojshme për ta bërë procedurën totalisht efektive pa dëmtuar shëndetin tuaj. Kryerja e këtyre procedurave në shtëpi pa njohuritë e duhura mund të shkaktojë vetëm dëmtim të mishrave të dhëmbëve dhe indeve të buta në gojën tuaj. Mos rrezikoni shëndetin tuaj oral. Konsultohuni me një profesionist. 

Procedurat e zbardhjes së dhëmbëve mund të përmirësojnë vizualisht dhëmbët tuaj dhe madje të zbardhin deri në 8 nuanca, gjithmonë në duart e një profesionisti.

6 3

Pyetje Të Shpeshta Në Lidhje Me Zbardhjen E Dhëmbëve

Gjithmonë ka shumë dyshime kur nuk keni njohuri për një procedurë, prandaj detyra jonë është të sqarojmë të gjitha pasiguritë dhe t’u përgjigjemi pyetjeve më të shpeshta që zakonisht ka një pacient përpara se të marrë në konsideratë hapin tjetër.

A ka ushqime të ndaluara pas zbardhjes së dhëmbëve?

Pasi të kryhet trajtimi, çdo pacienti i jepet informacioni i nevojshëm për kujdesin e dhëmbëve që nga ai moment, përmes një liste të plotë të ushqimeve dhe pijeve që nuk duhen konsumuar në ditët në vijim pas procedurës.

Në përgjithësi rekomandohet të shmangni çdo ushqim ose pije që tenton të njollosë dhëmbët, si: manaferra, shega, kafeja, çokollata, vera ose çaji. Këto rekomandime janë për shkak të një shpjegimi. Kur kryhet një trajtim zbardhues, sipërfaqja e dhëmbëve bëhet më poroze.

Kjo kur konsumimi i këtij lloji të ushqimit mund të ndikojë negativisht në evoluimin e procedurës. Këto janë kufizime të vogla që do të ndihmojnë në sigurimin e dhëmbëve më të shndritshëm. Pasi të ketë kaluar koha e rekomanduar e shërimit, përveç një buzëqeshje perfekte, do të mund t’i riktheheni shijeve tuaja pa shqetësime, ndaj është një përpjekje e vogël për një rezultat të shkëlqyer.

Sa shpesh mund të bëhet zbardhja e dhëmbëve?

Një nga pyetjet më të shpeshta kur bëhet fjalë për zbardhjen e dhëmbëve është sa shpesh mund të kryhet kjo procedurë? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, duhet të merren parasysh dy faktorë. Nga njëra anë duhet pasur parasysh smalti i dhëmbëve dhe nga ana tjetër duhen pasur parasysh zakonet e çdo personi.

7 1

Kur dhëmbi ka një smalt të mineralizuar, ai tenton të jetë shumë më i errët dhe, për rrjedhojë, me kalimin e kohës tenton të errësohet. Nga ana tjetër, nëse pacienti tenton të konsumojë produkte të tilla si kafe, çaj, verë, pije joalkoolike ose duhan, kjo gjithashtu do të prodhojë një errësim shumë më të shpejtë.

Në përgjithësi, gjithmonë në varësi të rastit, qëndrueshmëria e zbardhjes mund të ndryshojë, por mund të mbahet pa probleme për rreth një vit, për sa kohë që pacienti ka zakone të mira.

Një seancë në vit konsiderohet e mjaftueshme për t’i mbajtur ato në gjendje perfekte.

Si të qetësoni ndjeshmërinë e dhëmbëve pas zbardhjes?

Ndjeshmëria që shfaqet pas këtij trajtimi është relativisht e shpeshtë. Përdorimi i produkteve të tilla si pastat e dhëmbëve ose shpëlarësit që përmbajnë antisensibilizues duhet të jetë i mjaftueshëm. Përndryshe, rekomandohet të merrni ibuprofen, me kusht që të diskutohet me dentistin tuaj.

Kjo do të ndihmojë në uljen e shqetësimit që mund të jetë intensiv për një ditë pas zbardhjes. Po kështu, këto shqetësime janë të ngjashme me pirjen e një gote me ujë të ftohtë. Nëse nuk është kështu, këshillohet të kontaktoni specialistin tuaj të besuar për të ndryshuar trajtimin ose për të ndryshuar përqendrimet e produkteve gjatë kryerjes së procedurës.

Sa zgjat ndjeshmëria e dhëmbëve pas zbardhjes?

Siç e përmendëm në pyetjen e mëparshme, është normale që ndjeshmëria të zgjasë 24 orë pas trajtimit.

Sa seanca janë të nevojshme për zbardhjen e dhëmbëve?

Siç e kemi përmendur tashmë, çdo smalt është i ndryshëm, kështu që çdo pacient do të ketë nevojë për një numër të ndryshëm seancash për të siguruar efektivitetin e trajtimit. Nuk mund të themi saktësisht se sa seanca do të duhen, por mund të shpjegojmë se, në varësi të ngjyrës së errët të dhëmbëve, aq më gjatë do t’u duhet që zbardhuesit të bëjnë punën e tyre.

8

Në disa raste, kryhet një trajtim i kombinuar që lejon zbardhjen e dhëmbëve në klinikë dhe më pas në shtëpinë e pacientit, duke i lejuar pacientit të optimizojë rezultatet në mënyrë efektive.

Në përgjithësi, seanca e parë përbëhet nga tre cikle me një kohë të vlerësuar prej 20 minutash secila, duke pasur parasysh se pacienti nuk paraqet asnjë lloj ndjeshmërie intensive. Pasi të përfundojë kjo seancë, pacienti mund të aplikojë trajtimin në shtëpi dhe rezultati do të vlerësohet javë pas jave për të verifikuar ngjyrën. Në çdo rishikim, fotot e dhëmbëve dhe gojës do të merren për të kontrolluar dhe vlerësuar situatën.

Sa herë duhet të laj dhëmbët për të pasur dhëmbë të bardhë?

Larja e dhëmbëve është një mekanizëm që na lejon të mbajmë gojën të shëndetshme dhe të pastër, nuk na ndihmon të zbardhim dhëmbët. Prandaj, ka të ngjarë që, nëse i pastrojmë dhëmbët pas konsumimit të ushqimit ose produkteve që mund të njollosin sipërfaqen e dhëmbit, ne do të shmangim evoluimin e të njëjtit.

Kjo është arsyeja pse ne përmendëm se, nëse qëllimi është të zbardhim dhëmbët për të përmirësuar buzëqeshjen tonë, duhet t’i drejtohemi trajtimeve ose metodave zbardhuese si fasetat ose të dyja metodat e kombinuara.

Tabela Përmbledhëse