Pjesët Përbërëse Të Implantit Dentar: Vida, Mbështetësit Dhe Kurora

Siç mund ta dini tashmë, implantet dentare janë trajtimi më efektiv dhe më i mirë nëse kërkoni të zëvendësoni dhëmbët që mungojnë. Në këtë blog, ne do të shpjegojmë se cilët janë përbërësit e një implanti dentar: vida, mbështetësit dhe kurorat. Këto pjesë mund të bëhen nga materiale të ndryshme dhe secila prej tyre ka avantazhet dhe disavantazhet e veta. Vazhdoni të lexoni për të kuptuar më mirë se si funksionojnë implantet dentare dhe nëse jeni një kandidat i përshtatshëm ose jo për këtë trajtim.

Implante dentare ne Shqiperi me cmime ekonomike

Vida E Implantit

Vida e implantit shërben si rrënja e dhëmbit të humbur. E bërë nga materiale biokompatibile si titani, dentisti do ta vendosë atë në shtyllën kirurgjikale në kockën e nofullës ku mungon rrënja. Procedura nuk është e dhimbshme pasi do të kryhet nën efektin e anestezisë, megjithatë, procesi i rikuperimit mund të jetë pak i sikletshëm. Shtylla prej titani shërben si një zëvendësues i shkëlqyeshëm i rrënjëve, të cilat do të jenë mjaft të forta për të shërbyer si një suportues i qëndrueshëm për të gjithë implantin.

Pas vendosjes së vidës, duhet të prisni pak derisa ajo të bashkohet me kockën e nofullës. Ky proces njihet edhe si osseointegrim. Gjatë kësaj periudhe pritjeje, lidhja do të bëhet e fortë dhe e përhershme, ashtu si rrënja e dhëmbit tuaj. Për shkak se implanti do të jetë prej titani, i cili është një material biokompatibël, nuk do të keni nevojë të shqetësoheni për korrozionin ose refuzimin e tij nga trupi.

Mbështetësja E Implantit

Mbështetësja e implantit ngjitet pasi shtylla e implantit të jetë plotësisht në pozicion dhe të jetë shkrirë me kockën e nofullës. Kjo është një pjesë e implantit që qëndron në majë të shtyllës së vendosur dhe e mban kurorën në vend.

Qëllimi i kësaj pjese është të lidhë shtyllën dhe kurorën dhe të krijojë një bazë të fortë për ta ruajtur atë. Mbështetësit mund të garantojnë që kurora përshtatet saktësisht me dhëmbët fqinjë dhe ofron një ndjenjë natyrale. E thënë shkurt, mbështetësja shërben si një lidhje midis shtyllës së implantit dhe kurorës, duke garantuar që restaurimi të jetë estetikisht i këndshëm dhe funksional.

Materiali i përdorur për përbërjen e mbështetëseve mund të ndryshojë dhe gjithashtu dizajni i tyre mund të ndryshojë në bazë të funksionit të tyre, përputhshmërisë së materialit, estetikës së kërkuar dhe sistemit të përdorur. Për më tepër, ne do të shpjegojmë llojet kryesore të abutmenteve dhe cilat janë përfitimet e tyre.

Llojet e implanteve dentare qe mund te gjeni ne Shqiperi

Llojet E Mbështetësve Të Implantit Dentar

Mbështetësit E Parafabrikuar 

Këto janë mbështetëse të parafabrikuara që vijnë në madhësi dhe forma të ndryshme. Ato janë alternativa për restaurimet e implanteve dentare, duke ofruar një zgjidhje të shpejtë dhe të përballueshme. Sidoqoftë, për shkak se nuk bëhen me porosi për secilin pacient, mund të hasen vështirësi në përshtatjen e tyre. Në shumicën e rasteve, ato përdoren kur implanti vendoset në pjesën e pasme të gojës, ku ka më shumë mbulesa të indeve të buta dhe më pak shqetësime estetike.

Mbështetëse Me Porosi

Çdo mbështetëse e personalizuar është bërë që të përputhet me formën e saktë të mishrave të dhëmbëve të pacientit dhe dhëmbëve përreth. Ato krijohen pas marrjes së një mase të implantit dhe indit përreth, në mënyrë që të garantojnë një përshtatje fikse. Rezultate më të mira kozmetike mund të rezultojnë nga ky personalizim, veçanërisht në pjesët e përparme ose të ekspozuara të gojës. Aftësia për të personalizuar mbështetëset mund të ndihmojë në higjienën së përmirësuar orale duke e bërë më të thjeshtë pastrimin rreth bazës së kurorës.

Mbështetësit Shërues

Një lloj tjetër i mbështetëses së implantit dentar është një kapak shërues. Ata luajnë një rol të rëndësishëm dhe mund të ndihmojnë shumë gjatë periudhës së rikuperimit. Qëllimi i tyre është të ruajnë indin e mishit të dhëmbëve rreth implantit të sapo vendosur dhe ai do të hiqet menjëherë pasi vendi të shërohet siç duhet.

Mbështetëse Me Kënd

Kur një implant pozicionohet në një rajon me densitet kockor të pamjaftueshëm ose nuk është në këndim optimal për shkak të kufizimeve anatomike, do të përdoren mbështetëse korrigjuese me kënd. Duke lejuar që dhëmbi protetik të përafrohet saktë me dhëmbët e tjerë, këto mbështetëse mund të korrigjojnë këndin deri në 45 gradë, duke garantuar funksionimin dhe pamjen natyrale.

Mbështetëse Zirkonike

Për shkak se zirkoni ka një ngjyrë që është e ngjashme me dhëmbët dhe përzihet me to në mënyrë natyrala, abutmentet e përbëra nga ky material do të ofrojnë shumë avantazhe estetike. Këto janë veçanërisht të dobishme për zëvendësimin e dhëmbëve të përparmë në rastet kur indi i hollë i mishit të dhëmbëve mund të mos fshehë siç duhet abutmentet metalike. Për më tepër, duke qenë se zirkoni është biokompatibël dhe rezistent ndaj akumulimit të pllakës, do të jetë një opsion i shkëlqyeshëm për njerëzit që kanë frikë se si do të duket pamja dhe gjendja e mishrave të dhëmbëve.

Mbështetëse Titani

Titani është një material i rekomanduar për mbështetëse për shkak të disa faktorëve duke përfshirë forcën e tij, pajtueshmërinë me integrimin e kockave dhe biokompatibilitetin. Ato do të jenë të shkëlqyera për pjesën e pasme të gojës pasi presioni nga përtypja është më i madh dhe nevoja për përmirësimin e pamjes estetike është më pak e nevojshme. 

Kurora per implante dentare qe garantojne siguri dhe stabilitet

Kurora E Implantit

Pasi të jenë instaluar implantet dentare, kurorat janë hapi i fundit. Ato janë të dizajnuara që të duken njësoj si dhëmbët tuaj natyralë dhe vendosen mbi mbështetëset. Ashtu si kurorat normale të dhëmbëve, ato vijnë në materiale të ndryshme duke përfshirë qeramikë, ar, argjend, porcelan dhe metal. Ndërsa qeramika dhe porcelani ofrojnë rezultate më të këndshme estetikisht, ari është më rezistent ndaj faktorëve të jashtëm.

Megjithëse dallimi kryesor midis kurorave është materiali i tyre, ka edhe ndryshime të tjera që duhen marrë parasysh. Një faktor i rëndësishëm është metoda e vendosjes së kurorave. Kurorat e mbajtura me ngjitës dentar dhe ato me vida janë dy varietetet kryesore të kurorave dentare që përdoren me implantet. Le të shqyrtojmë secilën prej tyre në më shumë detaje:

Zirkoni

Një nga materialet më të përdorura për kurorat e dhëmbëve është padyshim zirkoni. Ky material ofron një ekuilibër të shkëlqyer midis estetikës dhe qëndrueshmërisë. Zirkoni duket njësoj si dhëmbi juaj natyral, ose ndoshta edhe më mirë, dhe ju lejon të hani pa u shqetësuar për dëmtimin e kurorës, pasi është shumë i fortë.

Pjesa e pasme e gojës (zonat premolare dhe molare) është vendndodhja ideale për kurorat e forta zirkonike. Edhe përse ky material është i bardhë dhe i disponueshëm në shumë nuanca, asaj i mungon tejdukshmëria e dhëmbëve të vërtetë. Për të dhënë një pamje sa më natyrale, përdoret një lloj zirkoni më transparent për të veshur (rimesuar) materialin e përdorur në dhëmbët e përparmë.

Megjithëse është më i brishtë se zirkoni e ngurtë, zirkoni transparent mbështetet nga një kornizë solide zirkoni. Për dhëmbët e përparmë, kurora me rimeso (e tejdukshme dhe zirkon i ngurtë) është opsioni më tërheqës vizualisht, sepse lejon që të kalojë më shumë dritë, duke i dhënë kurorës një pamje më natyrale. Për më tepër, zirkonia ka një përgjigje kimike të ndryshme nga ajo e metaleve, duke ulur mundësinë e reaksioneve alergjike.

high angle view preparing food table2

Porcelani I Shkrirë Në Metal (PFM)

Përpara se zirkoni të bëhej i njohur, kurorat prej porcelani të shkrira me metal janë më të kërkuarat. Dentistët i konsiderojnë ato shumë të qëndrueshme dhe të forta për një periudhë shumë të gjatë kohore. Gjithashtu sa i përket pamjes do të jenë të shkëlqyera pasi do të duken njësoj si dhëmbët tuaj natyralë.

Megjithatë, ne disa raste ato nuk rekomandohen për përdorim në dhëmbët e përparmë, pasi baza metalike herë pas here mund të dallohet si një vijë e errët përgjatë vijës së mishrave të dhëmbit. Siç nënkupton edhe emri, titani, nikeli, kobalti dhe ari janë ndër metalet e përdorura për të bërë bazën e këtyre kurorave. Porcelani aplikohet mbi këtë bazë metalike për t’i dhënë kurorës një pamje realiste, njësoj si dhëmbët.

E-Max

Me një pamje që është jashtëzakonisht e ngjashme me dhëmbët e vërtetë, bazamenti qelq-qeramik me litium disilikat i Emax është jashtëzakonisht i fortë. Nëse një pacient nuk ka një kafshim të fortë që mund të thyejë kurorën, ky material mund të jetë mjaft i përshtatshëm. Gjithashtu Emax përdoret më së shumti në fasetat dhe për këtë arsye janë më të brishtë se opsionet e tjera. Kur përdoren në dhëmbët e pasmë, ato mund të thyhen gjatë ngrënies pasi nuk janë shumë të fortë dhe kur përdoren në pjesën e përparme mund të jetë e vështirë të përputhen me dhëmbët e tjerë. Kjo është një nga arsyet kryesore pse kurorat Emax nuk rekomandohen shumë nga dentistët.

Ari

Në mënyrë tipike, kurorat e arit përfshijnë elemente të paladiumit, kromit ose nikelit së bashku me arin. Për shkak të forcës së tyre ekstreme dhe rezistencës ndaj copëtimit dhe thyerjes, kurorat e veshura me ar nuk gërryhen lehtë. Ato gjithashtu u japin dhëmbëve një lustrim shumë të bukur, i cili zgjat jetëgjatësinë e tyre dhe i bën më të thjeshta për t’u mirëmbajtur dhe pastruar. Për shkak të pamjes së tyre të pazakontë, ari nuk është një material që përdoret zakonisht për dhëmbët e përparmë por do të jetë një opsion i shkëlqyeshëm për dhëmbët e pasmë.

Tabela Përmbledhëse