Ngjitësi dentar: Llojet dhe përdorimet

Nëse sapo keni vendosur proteza të lëvizshme, i keni veshur për vite me radhë ose njihni dikë që ka probleme me këto lloj aparatesh, ndoshta keni disa pyetje rreth mënyrës më të mirë për t’i bërë ato të qëndrojnë në vend pa lëvizur, të sigurt dhe të rehatshëm. Edhe pse protezat e lëvizshme mund të përshtaten mirë, është gjithmonë një ide e mirë të kërkoni pak siguri shtesë. Kjo është arsyeja pse ngjitësi i protezave mund t’ju ofrojë pak qetësi në këtë drejtim.

Ngjitësit që synojnë t’i bëjnë protezat më funksionale dhe më të rehatshme janë të disponueshme në treg në forma dhe forma të ndryshme. Kështu, të dish se cilin të përdorësh, apo edhe të dish nëse një ngjitës është zgjedhja e duhur, mund të jetë e vështirë dhe nganjëherë dërrmuese.

protezat dentare me te mira ne shqiperi dhe ngjitesi dentar

Çfarë është ngjitësi dentar dhe funksionet e tij?

Ngjitësi i protezave është një produkt që aplikohet në brendësi të protezave tuaja. Ngjitësi krijon një shtresë midis protezës dhe mishit të dhëmbëve që parandalon që proteza të lëvizë ose të rrëshqasë nga vendi. Ngjitësi është i përshtatshëm si për ata që përdorin proteza të plota ashtu edhe për ato të pjesshme.

Në përgjithësi, nëse protezat janë të montuara mirë, zakonisht nuk është e nevojshme të përdorni ngjitës për t’i mbajtur ato në vend. Megjithatë, nëse vëreni lëvizshmëri dhe mendoni se nevojitet një ndihmë për të mbajtur në vend protezat e plota dhe të pjesshme, gjëja e parë që duhet të bëni është të flisni me dentistin tuaj për të vlerësuar gjendjen e protezës dhe nëse ajo duhet të rregullohet apo edhe zëvendësohet me një të re.

Me kalimin e viteve, strukturat që mbështesin gojën mund të dobësohen ose të ndryshojnë formën dhe madhësinë e tyre, duke bërë që protezat të mos përshtaten më siç duhet. Protezat me montim të dobët mund të shkaktojnë dhimbje, lëndim ose dëmtim të dhëmbëve të tjerë, kështu që ato duhet të vendosen siç duhet sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse protezat përshtaten mirë, por ju po kërkoni një siguri shtesë, një ngjitës mund të ofrojë pak qetësi. Sidoqoftë, mbani në mend se nuk duhet ta konsideroni ngjitësin si një zgjidhje të përhershme për çështjet serioze me montimin e protezës suaj.

protezat dentare me te mira ne shqiperi dhe ngjitesi dentar

Llojet e ngjitësve dentar

Ngjitësit e protezave vijnë në forma të ndryshme:

Ngjitës që përfshijnë xhel dhe paste: këto lloje vijnë në formën e xhelit ose pastave të cilat aplikohen direkt në protezë. Më pas proteza vendoset në gojë.

Pads: ato duhet të shkurtohen për të përshtatur madhësinë e secilës protezë dhe më pas të aplikohen drejtpërdrejt në protezat me anën ngjitëse të jastëkut. Më pas, jastëku duhet të laget përpara se të vendoset në gojë.

Për shumicën e ngjitësve, pështyma në gojë ndryshon konsistencën e saj për t’i dhënë asaj një kapje më të fortë dhe më elastike. Ky kapje i mban protezat në vend përgjatë vijës së mishrave të dhëmbëve. Çdo ngjitës protezash është paksa i ndryshëm, prandaj sigurohuni që të ndiqni me shumë kujdes udhëzimet e aplikimit të dhëna nga prodhuesi. Nuk duhet të rrjedhë kurrë nga poshtë protezave, dhe nëse del, është për shkak se po aplikohet shumë.

llojet e ndryshme te ngjitesit dentar

Rëndësia e higjienës orale gjatë përdorimit të ngjitësve

Këto ngjitëse nuk janë të dëmshme për protezat ose dhëmbët ngjitur që kanë mbetur në gojë, por ato mund të bëhen johigjienike nëse nuk pastrohen pas çdo vakti. Ju duhet të siguroheni që të hiqni protezat tuaja pas çdo vakti në mënyrë që të hiqni çdo mbetje ushqimore si dhe mbetje ngjitëse. Nëse protezat hiqen për të fjetur, është e rëndësishme që ato të mos ruhen kurrë me mbetje ngjitëse.

Çdo aplikim i ngjitësit nuk duhet të zgjasë më shumë se një përdorim dhe mospastrimi i plotë i protezave pas këtij përdorimi mund të shkaktojë grumbullim të baktereve që mund të çojnë në infeksione ose probleme të tjera shëndetësore në gojë.

rendesia e higjenes se mire orale per mirembajtjen e protezave dentare

Pse më duhet ngjitësi dentaar?

Ka shumë pacientë që kanë vite që mbajnë proteza dhe kur marrin komplete të reja protezash e shohin të nevojshme përdorimin e ngjitësve, gjë që nuk e bënin me protezat e vjetra. Ky është një problem tipik për pacientët që kanë mbajtur protezat e tyre për një kohë veçanërisht të gjatë. Përgjithësisht, në këto raste kocka mbështetëse është shumë e resorbuar dhe ka aq pak kockë saqë ngjitja e protezave është e ndërlikuar.

 

Me kalimin e kohës, ju mësoni të mbani protezat dhe, megjithëse të vjetrat mund të jenë të veshura dhe të kenë njëfarë lëvizshmërie, ndiheni rehat me kompletin e vjetër sepse jeni përshtatur plotësisht me to. Në rastet kur protezat e reja prodhohen pa kockë mbështetëse, ato krijohen për të përshtatur gojën në gjendjen e saj aktuale. Kafshimi gjithashtu zakonisht ka ndryshuar për shkak të gjithë konsumimit të dhëmbëve të vjetër.

 

Kjo është arsyeja pse kur bëhet një grup i ri protezash, ai ndihet kaq ndryshe dhe me disa lëvizje. Përdorimi i ngjitësit mund të ndihmojë në gjetjen e stabilitetit të nevojshëm derisa të ndodhë përshtatja e plotë me to. Edhe pse është e mundur të përdoren proteza të cilat janë proteza të rehatshme dhe funksionale pa ngjitës, në të shumtën e rasteve, ngjitësi dentar ndihmon në përmirësimin e ndjeshëm të qëndrueshmërisë së protezave të reja, duke u kujdesur që të përdoret sipas udhëzimeve të dentistit. Sigurohuni që të mos përdorni shumë ngjitës. Vetëm tre ose katër rrahje në madhësinë e një kokrre orizi janë zakonisht më se të mjaftueshme.

 

Tabela Përmbledhëse