Ndryshimi midis pllakës bakteriale dhe gurit të dhëmbëve

Përmirësoni Shëndetin e Mishrave të Dhëmbëve Përmes Informacioneve Tona

Gurët si dhe pllaka bakteriale janë përgjegjëse për dëmtimin e shëndetit tonë oral. Nëse nuk i kontrollojmë ato, rezultati mund të jetë katastrofik për dhëmbët tanë. Ruajtja e shëndetit të mirë oral është thelbësore. 

Prandaj, duhet të vizitoni dentistin në mënyrë periodike dhe kështu do të jeni në gjendje të trajtoni në kohë çdo prani të gurëve të dhëmbëve ose pllakave. Kjo do ju ndihmojë të mbani dhëmbët tuaj sa më të shëndetshëm.

foto1 2

Me siguri që ju imagjinoni se gurët e dhëmbëve dhe pllaka janë e njëjta gjë, por realiteti është ndryshe. Guri është problemi që shfaqet pas pllakës, prandaj bëhet një gjendje më e rëndë. Është e rëndësishme të dini se si të bëni dallimin midis këtyre dy kushteve në mënyrë që të  parandaloni ndërlikimet.

Kjo, është arsyeja pse ne do të shpjegojmë në detaje ndryshimet më të rëndësishme midis pllakës dhe gurit. Përveç rekomandimeve, që do t’ju ndihmojnë të kujdeseni për gjendjen e dhëmbëve tuaj.

Në City Dental Clinic ne përpiqemi që pacientët tanë të kenë njohuri për shëndetin oral përmes informacionit të provuar, që do t’i lejojë ata të përmirësojnë ndjeshëm shëndetin e tyre. Kjo është arsyeja pse ne sqarojmë shumë dyshime dhe u përgjigjemi të gjitha pyetjeve të nevojshme.

Dallimet midis pllakat bakteriale dhe gurit të dhëmbëve

Pllaka bakteriale hiqet më lehtë se guri i dhëmbëve

foto2 2

Siç kemi përmendur më parë, pllaka bakteriale përfaqëson një problem më të vogël dhe mund të hiqet me një furçë dhëmbësh, duke aplikuar metodën e duhur dhe duke shoqëruar procesin me fill dentar. Për më tepër, duhet të bëhet një larje e gojës për të hequr të gjitha bakteret dhe për të lejuar që dhëmbët të jenë në një gjendje më të pastër.

Për të hequr gurin e dhëmbëve, kërkohet diçka tjetër; mirëmbajtja e higjienës së mirë orale nuk do të jetë e mjaftueshme. Kjo, është arsyeja pse është e rëndësishme që të shkoni te dentisti sa më shpejt që të jetë e mundur. Specialisti shëndetësor do të jetë përgjegjës për heqjen e tartarit me anë të teknikave të duhura që nuk shkaktojnë dëmtime të dhëmbit.

Duhet të kujtojmë se sa e rëndësishme është që kjo lloj procedure të kryhet vetëm nga dentistët, pasi ata kanë të gjitha mjetet e nevojshme dhe mbi të gjitha kanë njohuritë për të kryer procedurën në mënyrë korrekte. Kjo është arsyeja pse nuk rekomandohet të aplikoni mjete rrethanore në shtëpi që mund të gjenden në internet. Mos harroni se madhësia reale e problemit nuk dihet, dhe përpjekja për të hequr gurin e dhëmbëve duke përdorur këto teknika mund të ndikojë në shëndetin e dhëmbëve ose të krijojë një problem edhe më të madh.

Guri, ndryshe nga pllaka, ngjitet shumë fort në dhëmbë, ndërsa pllaka bakteriale është e butë dhe më e ndjeshme.

Pllaka bakteriale tenton të jetë më e pastë dhe ngjitëse, si brumi i bukës mbase. Nga ana tjetër, guri është i ngurtë dhe i fortë, prandaj dhëmbët preken shumë më tepër. Duke ditur këto ndryshime, tani do të jeni në gjendje të identifikoni këto dy kushte pa ndonjë problem, dhe të parandaloni përhapjen e tyre.
Pllaka bakteriale mund të shfaqet në shumë mënyra, pasi të keni ngrënë ndonjë gjë ose nëse vendosni të mos i lani dhëmbët gjatë ditës. Ky akumulim i mbetjeve prodhon pllaka te dhëmbët. 

Nëse nuk e keni furçën tuaj me vete pas ngrënies, mund të shpëlani gojën me pak ujë dhe të pastroni dhëmbët me pe dentar, për të hequr sa më shumë grumbullim të pllakave derisa t’i pastroni me furçën tuaj të dhëmbëve. Nëse kaloni shumë kohë pa larë dhëmbët, përveç prodhimit të pllakave bakteriale ose zhvillimit të gurëve të dhëmbëve, mund të bëni që ato të njollosen. Kjo, është arsyeja që nëse doni të kujdeseni për pamjen e dhëmbëve duhet të bëni një përpjekje për të mbajtur gojën tuaj sa më të shëndetshme.

Pllaka karakterizohet nga një ngjyrë e bardhë ose pak e verdhë, ndërsa guri mund të jetë gjithashtu i bardhë ose ngjyrë kafe. Ngjashmëria në ngjyrë është një nga faktorët pse shumë njerëz nuk e identifikojnë se kanë gurë por, duke ditur strukturën e secilit, nuk do të keni problem t’i dalloni.
Po kështu, duhet të keni gjithmonë kujdes nga njollat ose masat që shfaqen në dhëmbët tuaj, për t’i hequr ato në kohë. Mos harroni se, nëse është e nevojshme, duhet të shkoni te një dentist, në mënyrë që ai të vlerësojë situatën.

Gjithmonë është më mirë të jeni të sigurt sesa të ndiheni keq. Kini parasysh se, ashtu si pllaka bëhet gur i dhëmbëve, ashtu dhe guri mund të çojë në karies ose edhe më keq, në gingivit. Të qenit i kujdesshëm do t’ju ndihmojë të parandaloni shumë dhimbje dhe shqetësime nga gjendje të tjera që mund të vënë në rrezik shëndetin tuaj të dhëmbëve.

Llojet e trajtimeve të pastrimit të dhëmbëve

Këto pastrime dentare dhe trajtime parandaluese janë thelbësore për të shmangur sëmundjet periodontale. Nëse ka shumë grumbullim të gurëve të dhëmbëve në brendësi të mishit të dhëmbëve, kjo mund të çojë në periodontit ose gingivit duke rrezikuar humbjen e dhëmbëve.

foto3 1

Për këtë ekzistojnë trajtimet e pastrimit.

Pastrim manual ose kuretazhi dentar.

Ky trajtim kryhet përmes kuretave të mirënjohura, instrumenteve metalikë me koka në skaje, që lejojnë hyrjen dhe heqin pllakat dhe gurët që grumbullohen midis dhëmbëve.

Pastrimi tejzanor i dhëmbëve.

Kjo procedurë është shumë më e shpejtë se ajo e mëparshme. Në varësi të shkallës së tartarit të pranishëm, trajtimi mund të përfundojë në një ose dy takime. Zbatimi i kësaj procedure bëhet përmes pajisjeve që prodhojnë ultratinguj ose dridhje të vogla të vazhdueshme. Kjo, lejon heqjen e gurëve të dhëmbëve që grumbullohen në dhëmbë, pa i dëmtuar ata.

Pastrim dentar me pastrues ajri.

Këto zakonisht përdoren si elementë ndihmës kur ka një akumulim të konsiderueshëm të gurëve të dhëmbëve nën mishra. Kjo metodë funksionon me anë të ujit të holluar me bikarbonat natriumi.

Si të lani dhëmbët tuaj në mënyrën e duhur?

Do të bëjmë një ndalesë pak para se të shpjegojmë se si të lajmë dhëmbët, për të theksuar rëndësinë e furçës së dhëmbëve që do të përdorim. Duhet të qartësohet se, nuk ka rëndësi nëse është një furçë dhëmbësh tradicionale apo elektrike, secila është funksionale. Ajo që me të vërtetë ndikon në pastrimin e dhëmbëve është cilësia e furçave dhe gjendja e tyre aktuale.

Është normale ta ndryshoni atë çdo 3 ose 4 muaj pas përdorimit fillestar, dhe madje edhe shumë më herët nëse vërejmë se ajo ka filluar të konsumohet para kohe. Ne rekomandojmë përdorimin e furçave ekologjike të bambusë për këtë praktikë, pasi ato janë shumë më miqësore me mjedisin.

Cila është teknika më e mirë e larjes?

Për të larë ne do të zgjedhim një pastë dhëmbësh që përmban fluor në përbërësit e saj ose një që është miqësore me mjedisin tuaj oral. Siç e kishim përmendur më parë në një artikull tjetër, nuk na duhet një sasi e madhe pastë dhëmbësh për të pastruar dhëmbët siç duhet. Mund të përdorim sasinë e një fasule ose më pak.

Anët e jashtme

Ne do të fillojmë me anën e jashtme të dhëmbëve të sipërm. Për këtë ne do të hapim gojën dhe do ta vendosim furçën tonë me një kënd 50º drejt mishrave të dhëmbëve. Pas kësaj, ne do të fillojmë të bëjmë lëvizje rrethore ose gjysmërrethore rreth secilit dhëmb. Në këtë mënyrë do të sigurohemi që do të pastrojmë pjesën e jashtme të dhëmbit dhe gjithashtu furça të mund të hyjë në zonën e mishit të dhëmbëve.

Mbani mend se, nuk keni nevojë të ushtroni shumë forcë, pasi mund të jetë edhe më keq sesa të mos lani dhëmbët fare. Vazhdoni t’i pastroni butë, por në mënyrë të vendosur. Nëse shihni se ka gjakderdhje, duhet të ulni intensitetin dhe madje të merrni një furçë me fije shumë më të buta.

Anët e brendshme

Procesi është pak më ndryshe, sepse tani do të bëjmë lëvizje të ndryshme për secilin lloj dhëmbi. Kur të jemi në to, ne do të ushtrojmë një presion më të lehtë dhe do të bëjmë një pastrim horizontal me të gjithë furçën, drejt pjesës së jashtme. Për dhëmbët e tjerë normalë, ne do të vazhdojmë të bëjmë gjysëm rrathë me pjesën e përparme të furçës sonë.

Fytyrat bluarje

Me këtë i referohemi molarëve ose dhëmbëve të pasëm që kanë funksionin e përtypjes së ushqimit dhe bërjen e tij më të vogël për një tretje të mirë. Njëlloj si me dhëmbët e sipërm, ne do të vendosim furçën nga njëra anë, dhe ajo do të bëjë gjysmërreth me pozicion ndaj gingivës për t’u siguruar që nuk ka mbetje. Pas një minutë duke e bërë këtë, ne do të vazhdojmë të përdorim teknikën horizontale të pastrimit për të përfunduar procesin.

Për të përmbyllur këtë temë, ekspertët rekomandojnë që të shkoni te dentisti çdo 6 muaj ose të paktën një herë në vit. Kjo na lejon të kemi një kontroll më të mirë të shëndetit tonë të dhëmbëve dhe të parandalojmë çdo problem që mund të shfaqet. Edhe nëse keni zakone të mira higjienike, vizita te dentisti nuk mund të neglizhohet. Pastrimi nuk është i mjaftueshëm sepse ka kushte që nuk janë të dukshme me sy të lirë.

Tabela Përmbledhëse