Mirëmbajtja E Shëndetit Oral Gjatë Shtatzënisë

Shtatzënia është një rrugëtim unik për cdokënd dhe me kalimin e muajve gra të ndryshme mund ta përjetojnë simptoma të ndryshme. Disa probleme të zakonshme gjatë kësaj kohe mund të jenë këmbët e fryra, mos shijimi i ushqimeve me të cilat jeni mësuar, rënia e flokëve dhe problemet e dhëmbëve. Edhe pse këto probleme mund të jenë shumë të zakonshme, nuk duhet t’i neglizhoni pasi mund të përkeqësohen më vonë si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj të palindur. Gjatë shtatzënisë, duhet të kujdeseni siç duhet për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Ndryshimet hormonale të shkaktuara gjatë kësaj periudhe rrisin mundësinë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, të cilat mund të kenë ndikim në shëndetin e fëmijës së palindur. Në këtë blog, ne do të bëjmë çmos për t’ju ndihmuar në mirëmbajtjen e shëndetit të dhëmbëve dhe për të shpjeguar rreziqet që vijnë nga shtatzënia, në mënyrë që të jeni sa më të kujdesshëm.

Foto që ilustron një grua shtatzënë me shëndet optimal dentar

Çfarë Është Shëndeti I Dhëmbëve Dhe Si Ndikon Ai Në Shtatzëni?

Goja, dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve përbëjnë shëndetin tuaj dentar, i njohur gjithashtu dhe si shëndeti oral. Ky është një faktor shumë i rëndësishëm në mirëqenien tuaj të përgjithshme vecanërisht nëse jeni shtatzënë.

Shanset tuaja për të zhvilluar probleme të shëndetit oral gjatë shtatzënisë mund të rriten dhe këto probleme mund të ndikojnë negativisht edhe në shëndetin e fëmijës suaj të palindur. Për shembull, studimet kanë treguar një lidhje midis lindjes së hershme dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Gjithashtu në krahasim me foshnjat e lindura në kohë normale, ato të parakohshme përjetojnë më shumë probleme shëndetësore gjatë dhe pas lindjes. Është e rëndësishme që të kujdeseni mirë për dhëmbët dhe mishrat e tyre gjatë këtyre 9 muajve për të mbrojtur shëndetin tuaj dhe të foshnjes.

Si Ndikon Shtatzënia Në Shëndetin Tuaj Dentar?

Gjatë 9 muajve të shtatzënisë, trupi i një gruaje do të ndikohet shumë duke përfshirë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Për më tepër, ne do të shpjegojmë në mënyrë më të detajuar ndikimin që shtatzënia ka tek nëna dhe tek shëndeti i fëmijës.

 • Gjatë shtatzënisë, trupi juaj prodhon sasi më të larta të disa hormoneve, të tilla si estrogjeni dhe progesteroni. Rritja e këtyre hormoneve mund t’ju bëjë më të prirur ndaj problemeve të shëndetit oral.
 • Zakonet tuaja të të ngrënit mund të ndryshojnë. Disa ushqime mund të konsumohen më shumë gjatë shtatzënisë sesa më parë. Llojet e ushqimeve që konsumoni kanë një ndikim të madh në shëndetin tuaj dentar. Disa gra dhe mund të zhvillojnë pica gjatë shtatzënisë, që është një çrregullim i karakterizuar nga ngrënia e gjërave që nuk konsiderohen ushqime. Kjo i shtyn ato të përtypin sende që mund të jenë të dëmshme për shëndetin e tyre dentar, të tilla si akulli apo edhe sende të pangrënshme.
 • Gjatë shtatzënisë, gratë mund të shmangin edhe pastrimin e dhëmbëve me fill, pasi kjo mund t’u shkaktojë të përziera dhe të çojë në përkeqësim të gjendjes së mishrave të dhëmbëve.

problemet dentare gjatë shtatzënisë

Rreziku Për Probleme Të Caktuara Dentare Gjatë Shtatzënisë

Kavitetet

Kavitetet janë pika të vogla që formohen në sipërfaqen e dhëmbëve tuaj duke dëmtuar shtresën e smaltit. Kavitetet dentare janë më të zakonshme tek gratë shtatzëna. Ju mund t’i kaloni fëmijës tuaj të palindur bakteret që shkaktojnë kavitete, gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes, të cilat mund të shkaktojnë probleme për të në të ardhmen.

Mbushjet Me Amalgamë

Nëse keni kavitete, është shumë e rëndësishme që ato të mbushen dhe trajtohen, por vetëm me mbushje dentare pa merkur. Amalgama dentare, e njohur edhe si mbushje argjendi, mund të çojë në probleme shëndetësore si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj të palindur nëse bie në kontakt me kavitetet. Amalgama është një përzierje e shumë materialeve, më së shpeshti metale dhe kimikate. Meqë amalgama përmban shumë mërkur rekomandohet të shmanget gjatë shtatzënisë.

Nëse trupi juaj ka sasi të lartë merkuri, ai mund të transferohet tek fëmija juaj i palindur përmes placentës ose qumështit të gjirit. Sipas studimeve, gratë që janë shtatzëna dhe kanë pasur mbushje me merkur mund të kenë më shumë gjasa se ato që nuk kanë për të përjetuar abort, presion të lartë të gjakut dhe fëmijë me peshë të ulët të lindjes. Përveç kësaj, merkuri mund të dëmtojë organe të tjera si veshkat dhe trurin e fëmijës.

Gjithashtu mbushjet dentare me amalgamë nuk rekomandohen nëse jeni duke ushqyer me gji fëmijën, dëshironi të mbeteni shtatzënë ose jeni aktualisht shtatzënë. Pyesni dentistin tuaj për një mbushje me rrëshirë të përbërë pa merkur nëse keni nevojë të trajtoni një kavitet. Kjo lloj mbushjeje përputhet me ngjyrën e dhëmbëve tuaj dhe krijohet duke kombinuar një lloj plastike me pluhur xhami. Mbushjet me rrëshirë të përbërë janë të sigurta si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj pasi ato nuk përfshijnë metale si merkuri. Megjithatë, nëse dentisti juaj nuk vëren se ka ndonjë problem me ndonjë nga mbushjet tuaja ekzistuese me amalgamë dentare, ai nuk do t’ju këshillojë t’i hiqni ato.

Gingiviti

Gingiviti njihet si inflamacion i mishrave të dhëmbëve i cili konsiston në skuqje dhe ënjtje të tyre. Nëse nuk trajtohet, kjo gjendje mund të përkeqësohet dhe të bëhet më e rrezikshme. Hormonet që lidhen me shtatzëninë mund të rrisin rrezikun e gingivitit. Ky ptoblem është shumë i  zakonshëm dhe prek 60-75 përqind të grave shtatzëna. Disa nga shenjat më të zakonshme të gingivitit janë:

 • Skuqje dhe ënjtje në mishrat e dhëmbëve.
 • Butësi në mishrat e dhëmbëve.
 • Gjakderdhje e mishrave të dhëmbëve, edhe kur i lani dhëmbët me butësi.
 • Shkëlqimi i tepërt i mishrave.

kavitetet gjatë shtatzënisë

Dhëmbët E Liruar

Nivelet e larta të progesteronit dhe estrogjenit të lidhura me shtatzëninë mund të shqetësojnë për një moment indet dhe kockat që mbajnë dhëmbët tuaj në vend dhe si rezultat i kësaj, dhëmbët tuaj mund të lirohen. Nëse gingiviti nuk trajtohet, mund të rezultojë në sëmundje periodontale e cila do të dëmtojë mishrat dhe dhëmbët. Nëse dhëmbët tuaj lirohen, dentisti mund të rekomandojë nxjerrjen e tyre. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të trajtoni problemet tuaja dentare përpara se ato të përkeqësohen dhe të shkaktojnë më shumë dëme në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Erozioni I Dhëmbëve

Shumë gra mund të përjetojnë të vjella në mëngjes, të njohura gjithashtu edhe si nauze dhe të vjella gjatë shtatzënisë, të cilat shpesh ndodhin gjatë muajve të parë. Acidi që vjen nga stomaku mund të ndikojë shumë në shëndetin e dhëmbëve tuaj dhe në shtresën e smaltit.

Cilat Janë Shenjat Dhe Simptomat E Problemeve Dentare Gjatë Shtatzënisë?

Ne rekomandojmë që klientet tana shtatzëna të bëjnë kontrolle rutinë me dentistin për të parandaluar çdo problem dentar që mund të ndikojë në shëndetin e tyre. Megjithatë, shumë njerëz zgjedhin të shkojnë te dentisti vetëm kur simptomat janë të dukshme ose kur shkaktojnë shqetësim. Disa nga shenjat më të zakonshme që tregojnë se duhet të vizitoni menjëherë dentistin janë:

 • Era e keqe e gojës
 • Plagë në gojë ose gunga në mishrat e dhëmbëve
 • Hapësira të reja midis dhëmbëve tuaj
 • Dhëmbët që ndihen të lirë
 • Tërheqja e mishrave të dhëmbëve është një gjendje kur mishrat e dhëmbëve zhvendosen dhe rrënjët e dhëmbëve tuaj bëhen të dukshme
 • Qelb ose rrjedhje përgjatë vijës së mishrave të dhëmbëve
 • Mishrat e dhëmbëve të kuq, të fryrë, të butë ose me shkëlqim
 • Mishrat e ndjeshme që rrjedhin gjak lehtësisht
 • Dhimbje dhëmbi ose dhimbje të tjera që ndodhen pranë zonës së gojës

Ne ju rekomandojmë t’i kushtoni vëmendje problemeve orale gjatë shtatzënisë, pasi ato mund të ndikojnë shumë në shëndetin e fëmijës suaj. Për të shmangur ndonjë ndërlikim të mëtejshëm, kontaktoni dentistin tuaj menjëherë dhe caktoni një vizitë.

trajtime dentare per femrat shtatzena

Si Mund Të Parandaloni Problemet Dentare Gjatë Shtatzënisë?

Ne i rekomandojmë shumë klientët tanë të bëjnë kontrolle të rregullta dentare para dhe gjatë shtatzënisë në mënyrë që të parandalojnë dhe minimizojnë çdo problem për nënat dhe foshnjat.

 • Dentisti duhet të jetë i vetëdijshëm nëse jeni shtatzënë ose nëse planifikoni të keni një fëmijë.
 • Tregojini dentistit tuaj për ilaçet që po përdorni përpara se të kryejë ndonjë trajtim ose të përshkruajë ndonjë medikament.
 • Nëse shtatzënia juaj është me rrezik të lartë, duhet t’i tregoni dentistit tuaj. Shtatzënia me rrezik të lartë i referohet kushteve që ju vendosin ju, fëmijën tuaj të palindur ose të dy në rrezik më të lartë të komplikimeve si për shembull : nëse keni një sëmundje kronike, vështirësi nga një shtatzëni e mëparshme ose rrethana të tjera që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj ose shëndetin e fëmijës tuaj të palindur.

Siç mund ta keni dëgjuar, kur bëhet fjalë për kushtet mjekësore, parandalimi dhe zbulimi i hershëm janë thelbësore. Kontrollet e rregullta dentare i lejojnë dentistit të gjejë dhe trajtojë problemin në kohën e duhur përpara se të zhvillohet më shumë. Gjithashtu, përpiquni t’i përmbaheni rutinës suaj dentare sepse pastrimi i rregullt dhe përdorimi i fillit dentar do t’i mbajnë mishrat dhe dhëmbët tuaj të shëndetshëm për një kohë shumë të gjatë.

A Janë Të Sigurta Rrezet X Dentare Gjatë Shtatzënisë?

Rrezet X dentare janë një komponent shumë i rëndësishëm i trajtimit dentar, sepse ato mund të zbulojnë se çfarë nuk shkon me mishrat, dhëmbët dhe nofullën tuaj. Megjithatë, sasia e ekspozimit ndaj rrezeve X duhet të jetë minimale për gratë shtatzëna dhe ato nuk duhet të bëhen shumë shpesh. Për t’ju mbrojtur ju dhe fëmijën tuaj, dentisti përdor doza shumë të ulëta rrezatimi dhe ju do të jeni të siguruar me masa mbrojtëse. Tregojini dentistit tuaj nëse jeni shtatzënë ose po përpiqeni të mbeteni shtatzënë përpara se të rekomandojë rreze X.

grafi dentare gjatë shtatzënisë

Si Trajtohen Problemet Dentare Gjatë Shtatzënisë?

Para së gjithash, dentisti duhet të jetë i vetëdijshëm se ju prisni ose planifikoni të keni një fëmijë përpara se të rekomandojë ose të kryejë një procedurë. Në disa raste, disa procedura duhet të shtyhen deri pas lindjes së foshnjës, pasi ato mund të përbëjnë një rrezik të lartë. Disa nga trajtimet që janë të sigurta për t’u përdorur gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • Medikamente, duke përfshirë qetësues kundër dhimbjeve dhe antibiotikë për trajtimin e infeksioneve të ndryshme. Dentisti juaj mund të rekomandojë ilaçe të sigurta për shtatzëninë për ju dhe fëmijën tuaj të palindur nëse jeni duke përjetuar ndonjë lloj dhimbjeje. Çdo ilaç që rekomandon dentisti juaj duhet t’i tregohet ofruesit tuaj të kujdesit para lindjes. Ata duhet të jenë gjithmonë të vetëdijshëm për ilaçet që po merrni.
 • Anestezia lokale përdoret për të eliminuar dhimbjen. Dentistët e përdorin atë për të mpirë një zonë të caktuar të trupit, siç është goja gjatë mbushjes së dhëmbëve ose nxjerrjes së dhëmbëve. Ky medikament është i sigurt për t’u përdorur në pacientët shtatzëna dhe nuk do të shkaktojë asnjë dëm për fëmijën ose nënën.

Edhe pse mund të bëhen disa trajtime dentare kur pacientja është shtatzënë, ndonjëherë dentisti rekomandon që të presin derisa të jenë në tremujorin e dytë ose edhe pasi të lindin. Kjo bëhet për të mbajtur nënën dhe fëmijën të sigurt dhe për të shmangur çdo problem mjekësor.

Çfarë Mund Të Bëni Për Të Parandaluar Problemet Dentare Gjatë Shtatzënisë?

Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të mbani dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve tuaj të shëndetshëm gjatë shtatzënisë:

 • Përdorni pastë dhëmbësh me fluor për të larë dhëmbët dy herë në ditë dhe mos harroni të përdorni rregullisht fillin e dhëmbëve. Kini kujdes të përdorni një furçë dhëmbësh me qime të buta. Mirëmbajtja e rregullt do të ndihmojë në heqjen e çdo grumbullimi të baktereve dhe për të mbajtur dhëmbët tuaj sa më të shëndetshëm. Nëse keni ndonjë vështirësi, përpiquni të gjeni produkte dentare dhe një rutinë që ju përshtatet më së miri.
 • Edhe kur jeni shtatzënë, caktoni një ekzaminim rutinë dentar me dentistin tuaj çdo gjashtë muaj, ose dy herë në vit. Dentisti duhet të jetë i vetëdijshëm që ju jeni duke pritur një fëmijë gjatë vizitës tuaj.
 • Hani një dietë të ekuilibruar dhe shmangni ushqimet me sheqer. Frutat dhe perimet, mishi pa yndyrë, buka me drithëra të plota, makaronat dhe produktet e qumështit me pak yndyrë janë shembuj të të ushqyerit të shëndetshëm. Evitoni ëmbëlsirat dhe vaktet të pasura me sheqer, dhe pini ujë në vend të pijeve me sheqer. Mbajtja e një diete të ekuilibruar siguron lëndë ushqyese të rëndësishme si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj në zhvillim.

Tabela Përmbledhëse