Kur të vizitoni dentistin gjatë shtatzënisë?

Të thënit se vizita te dentisti gjatë shtatzënisë ka rreziqe të mundshme për foshnjat e palindura dhe nënat e ardhshme është thjesht një thashethem. Realiteti është krejt e kundërta – higjiena e mirë dentare është pjesë e mirëqenies së përgjithshme të secilit. Goja është një pikë hyrëse në enët e gjakut dhe sistemin tretës, duke e bërë shëndetin oral një tregues të shëndetit të përgjithshëm të një personi.

Megjithatë, shumë gra shtatzëna kanë shqetësime në lidhje me kujdesin dentar gjatë shtatzënisë dhe nëse ai është i sigurt. Plotësisht e kuptueshme – nënat duan të sigurohen që po bëjnë gjithçka siç duhet për t’i mbajtur fëmijët e tyre të shëndetshëm dhe ka shumë dezinformata në dispozicion. Për të adresuar këto pyetje të zakonshme, ne kemi krijuar një artikull standard që i përgjigjet çdo gjëje për të cilën ju, si një nënë e ardhshme, mund të shqetësoheni. Lexoni për të mësuar më shumë.

vizita te dentisti gjatë shtatzënisë

Vizita e dentistit gjatë shtatzënisë: Baziket

Universalisht, dentistët rekomandojnë që gratë shtatzëna të vazhdojnë ekzaminimet dhe pastrimet e tyre të rregullta dentare sipas nevojës. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë mund të jenë shkaku i ënjtjes së mishrave të dhëmbëve dhe irritimit të lehtë. Prandaj, këto takime janë thelbësore për të parandaluar sëmundjet dhe infeksionet e mundshme të mishrave të dhëmbëve. Megjithatë, vini re se problemet dentare mund të ndihmojnë në shkaktimin e lindjes së parakohshme, prandaj është thelbësore të qëndroni vigjilentë.                          

Përveç ekzaminimeve dhe pastrimeve të rregullta, është gjithashtu e rëndësishme të kryeni çdo procedurë tjetër të nevojshme dentare, si p.sh. vënia e kurorave ose mbushjeve gjatë shtatzënisë. Këto trajtime mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve. Megjithatë, koha është kritike. Të gjitha këto procedura rekomandohet të kryhen në tremujorin e dytë të shtatzënisë. Në tremujorin e tretë, shtrirja në karrigen e dentistit për periudha të gjata bëhet e pakëndshme. Pasi të keni arritur tremujorin e tretë, këshillohet të shtyni trajtimet jo urgjente deri pas lindjes së foshnjës, përveçse nëse keni nevojë për to. Në rast emergjencash, të tilla si nxjerrja e dhëmbëve ose kanalet e rrënjës, mund të jetë e nevojshme puna dentare edhe gjatë shtatzënisë.

Megjithatë, nëse jeni duke menduar për procedura kozmetike dentare si zbardhja e dhëmbëve, prisni deri pas lindjes. Përndryshe, këto procedura mund ta ekspozojnë fëmijën ndaj rreziqeve të vogla.

A janë të sigurt medikamentet dentare gjatë shtatzënisë?

Hulumtimi mbi efektet e medikamenteve dentare gjatë shtatzënisë është mjaft kontradiktor. Lidokaina, e cila përdoret më së shpeshti në procedurat dentare, kalon përtej placentës. Megjithatë, mbetet e paqartë nëse ka ndonjë efekt negativ tek foshnja. Në rast se nevojitet punë serioze dentare, ajo duhet të bëhet me anestezi, sa më pak të jetë e mundur. Gjithsesi, duhet të ketë anestezi të mjaftueshme për t’ju mbajtur rehat. Nëse përjetoni ndonjë dhimbje gjatë procedurës, gjithmonë mund të kërkoni më shumë mpirje. Të qenit rehat është e rëndësishme sepse stresi juaj mund të ndikojë edhe tek fëmija. Për më tepër, procedura dentare shpesh shkon më mirë kur nuk keni dhimbje.

Një ilaç tjetër që zakonisht përshkruhet në procedurat dentare janë antibiotikët. Medikamente të tilla si klindamicina, amoksicilina dhe penicilina, konsiderohen të sigurta kur ndiqen udhëzimet e përshkruara.

rëndësia e kujdesit dentar gjatë shtatzënisë

Pse është i rëndësishëm kujdesi dentar gjatë shtatzënisë?

Ndryshimet hormonale dhe medikamentet specifike mund të rrisin rrezikun e sëmundjes periodontale dhe tharjes së gojës tek gratë shtatzëna. Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë që pacientët t’i lajnë dhëmbët dy herë në ditë gjatë shtatzënisë. Megjithëse kjo mund të tingëllojë si e tepërt, mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të dhëmbëve që vijnë nga konsumimi i dëshirave të ëmbla dhe minimizimi i rrezikut të erozionit të mishrave të dhëmbëve. Për më tepër, të vjellat që lidhen me sëmundjet e rënda të mëngjesit mund të çojnë në erozion të dhëmbëve. Dhe, megjithëse të rralla, hormonet e shtatzënisë mund të shkaktojnë rritje beninje në gojë që nuk janë domosdoshmërisht të rrezikshme, por mund të jenë shqetësuese.

Për më tepër, dhëmbët e foshnjës fillojnë të zhvillohen midis muajit të tretë dhe të gjashtë të shtatzënisë. Prandaj, gratë shtatzëna duhet të monitorojnë dietën e tyre për të promovuar dhëmbë të shëndetshëm tek foshnjat e tyre. Disa paciente shtatzëna mund të kenë vështirësi në larjen e dhëmbëve për shkak të një refleksi të fortë të të vjellës. Në raste të tilla, përdorimi i një furçe dhëmbësh më të vogël ose përdorimi i pastës së dhëmbëve me shije të ndryshme mund ta bëjë larjen më të menaxhueshme.

Unë jam në tremujorin e dytë të shtatzënisë. A mund të pastroj dhëmbët e mi?

Trajtimi dentar gjatë çdo tremujori të shtatzënisë është i sigurt. Megjithatë, tremujori i dytë është periudha më e sigurt për marrjen e trajtimit dentar. Procedura dentare mund të kryhet gjatë tremujorit të tretë, por disa pacientë mund ta kenë të vështirë të pushojnë për një periudhë të gjatë.

Në pjesën më të madhe, zakonisht nuk ka nevojë mjekësore për të shtyrë trajtimet më të zakonshme dentare deri pas shtatzënisë. Disa ekspertë sugjerojnë një lidhje midis sëmundjes periodontale dhe rezultateve të dobëta të shtatzënisë, duke përfshirë lindjen e parakohshme dhe preeklampsinë. Disa ofruesë të kujdesit shëndetësor do t’i këshillojnë gratë që të presin deri pas tremujorit të parë për kujdesin dentar për të minimizuar rrezikun e abortit. Ne nuk rekomandojmë vonimin e trajtimit të nevojshëm dhe nuk mendojmë se ka një rrezik të shtuar për abort me kujdesin dentar.

Kur flasim për punë të mëdha dentare ose ortodonci zgjedhore, pacientët mund të dëshirojnë të konsiderojnë shtyrjen deri pas lindjes. Kjo është këshilla jonë e përgjithshme për shumicën e procedurave mjekësore. Nëse procedura është e nevojshme për mirëqenien tuaj, bëjeni atë. Megjithatë, nëse është me zgjedhje ose mund të vonohet, pritja është zgjidhja më e sigurt.

Nëse kam nevojë për kirurgji orale ose një procedurë, cilat lloje të anestezisë janë të sigurta?

Anestetikët lokalë, duke përfshirë bupivakainën, lidokainën dhe mepivakainën, janë të sigurt për përdorim gjatë shtatzënisë. Nëse dentisti juaj sheh nevojën për anestetikë më të fortë, këshillohet që fillimisht ta diskutoni atë me mjekun tuaj obstetër ose gjinekolog, ose me infermieren e certifikuar, maminë.

grafi të sigurta dentare për gratë shtatzëna

A janë të sigurta rrezet X dentare gjatë shtatzënisë?

Radiografia moderne dixhitale ka minimizuar ndjeshëm shqetësimet e rrezatimit. Rrezet X për diagnostikimin e sëmundjeve të dhëmbëve gjatë shtatzënisë kanë shumë pak rrezik për fetusin në zhvillim – veçanërisht kur merren parasysh infeksionet dhe dhimbjet që mund të zhvillohen nëse nuk trajtohen. Megjithatë, është thelbësore t’i tregoni dentistit tuaj për shtatzëninë tuaj përpara se t’i nënshtroheni rrezeve X, në mënyrë që stafi të mund të sigurojë një veshje ose pajisje të veçantë për të mbrojtur legenin dhe barkun tuaj nga ekspozimi ndaj rrezatimit.

Kur duhet t’i tregoj dentistit tim se jam shtatzënë?

Sa më shpejt të jetë e mundur – edhe nëse nuk jeni 100% i sigurt akoma. Ndani datën tuaj të lindjes dhe sa larg lindjes jeni me ekipin tuaj dentar, në mënyrë që ata të planifikojnë kujdesin e duhur dhe të shikojnë nga afër çdo çështje të shëndetit oral që lidhet me shtatzëninë.

Gjatë vizitës suaj dentare, informoni dentistin tuaj për çdo medikament që jeni duke marrë aktualisht. Nëse shtatzënia juaj është klasifikuar si me rrezik të lartë nga dentisti ose mjeku juaj, ata mund të rekomandojnë shtyrjen e disa trajtimeve dentare.

Si do të ndikojë shtatzënia në gojën time?

Shumë njerëz nuk kanë asnjë shqetësim dentar gjatë shtatzënisë. Megjithatë, ndryshimet që ndodhin në trup gjatë kohës që mbani një fëmijë mund të modifikojnë faktorët e rrezikut për disa kushte dentare që prekin dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Disa individë mund të zhvillojnë gingivit të shtatzënisë, një gjendje që shkakton mishrat e fryrë dhe të butë që mund të rrjedhin pak gjak kur lani ose përdorni fillin dentar. Nivelet më të larta hormonale në trup gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në mënyrën se si mishrat e dhëmbëve reagojnë ndaj pllakës, filmit ngjitës që krijohet në dhëmbë, veçanërisht midis pastrimeve dentare. Duke parë se gingiviti mund të çojë në forma më të rënda të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, dentisti juaj do të sugjerojë mënyra për të trajtuar çdo simptomë që po përjetoni. Ju mund të keni nevojë për pastrim më të shpeshtë të dhëmbëve ose përdorimin e një shpëlarjeje antimikrobike të gojës.

Gjatë shtatzënisë, rreziqet e kavitetit mund të rriten gjithashtu. Nëse hani një sasi më të madhe të karbohidrateve se zakonisht, kjo siguron karburant shtesë për bakteret përgjegjëse për prishjen e dhëmbëve. Të vjellat e mëngjesit gjithashtu mund të rrisin nivelet e acideve në gojë, të cilat mund të shkaktojnë dëmtim të veshjes me shkëlqim dhe mbrojtëse të dhëmbëve tuaj, e njohur ndryshe si smalt. Dentisti juaj mund të sugjerojë shpëlarjen e gojës me një përzierje të një luge çaji sodë buke dhe ujë për të pastruar acidet e tepërta.

kujdesi dentar gjatë shtatzënisë

Si mund t’i mbroj dhëmbët dhe mishrat e mi kur jam shtatzënë?

Tani, më shumë se kurrë, është thelbësore që të lani dhëmbët rregullisht dy herë në ditë, për të paktën dy minuta, çdo herë. Idealisht, mëngjesi dhe nata janë koha më të mirë. Për më tepër, duhet t’i pastroni dhëmbët me fill dentar të paktën një herë në ditë për të hequr çdo grimcë ushqimi midis dhëmbëve dhe të pini shumë ujë të pastër ndërmjet vakteve.

Ndërsa jeni duke pritur, mund ta keni më sfiduese të mbani rutinën tuaj të rregullt dentare, aq më tepër nëse ndiheni të lodhur ose të zënë. Ju gjithashtu mund të përjetoni një refleks më të ndjeshëm të gojës ose mishrat e dhëmbëve të butë, që mund ta bëjnë larjen pak më të pakëndshme.

Nëse keni nevojë për motivim shtesë, mbani mend se shëndeti i fëmijës suaj varet tërësisht nga ju. Zakonet e këqija shëndetësore gjatë shtatzënisë janë lidhur me komplikime të ndryshme si lindja e parakohshme, preeklampsia dhe diabeti gestacional. Duke ngrënë një dietë të ekuilibruar, duke qëndruar të hidratuar dhe duke u kujdesur shumë për dhëmbët dhe higjienën orale, ju mund të kujdeseni për veten dhe fëmijën tuaj.

Cilat janë tumoret e shtatzënisë?

Tumoret e shtatzënisë, të njohura gjithashtu si granuloma piogjene ose epulide të shtatzënisë, janë rritje të tepërta të indeve që mund të ndodhin në mishrat e dhëmbëve, zakonisht gjatë tremujorit të dytë. Këto rritje nuk janë kancerogjene, janë thjesht ënjtje që shfaqen shpesh midis dhëmbëve.

Tumoret e shtatzënisë zakonisht rrjedhin lehtësisht dhe kanë një pamje të kuqërremtë, si të papërpunuar, duke imituar mjedrat. Ata priren të zhduken pas lindjes së foshnjës, por nëse jeni të shqetësuar, bisedoni me dentistin tuaj për mënyrat për t’i trajtuar ato.

A ka rreziqe të shtatzënisë për nxjerrjen e dhëmbëve?

Nxjerrja e dhëmbëve mund të kryhet në mënyrë të sigurtë gjatë shtatzënisë. Nëse keni nevojë për nxjerrjen e dhëmbëve gjatë shtatzënisë, rekomandohet që ta planifikoni atë gjatë tremujorit të dytë ose pas lindjes. Gjatë tremujorit të parë, organet vitale të foshnjës tuaj po zhvillohen dhe këshillohet që të minimizohen rreziqet e mundshme, duke përfshirë përdorimin e ilaçeve dhe antibiotikëve. Tremujori i tretë është gjithashtu i sigurt për nxjerrjen e dhëmbëve, por mund të jetë e pakëndshme të shtriheni në shpinë për periudha të gjata.

Mbushje dentare për gratë shtatzëna

A mund të kryeni mbushje dentare gjatë shtatzënisë?

Shtatzënia mund të sjellë një rrezik shtesë të kariesit dentar (prishjes së dhëmbëve) për shkak të të vjellave në mëngjes dhe rritjes së aciditetit në gojë, gjë që mund të rezultojë në erozion të smaltit dhe prishje të dhëmbëve. Për më tepër, dëshirat për ushqime me sheqer dhe ulja e vëmendjes ndaj shëndetit oral mund ta gërmojnë më tej këtë çështje.

Është plotësisht e kuptueshme të ndiheni të shqetësuar për kryerjen e mbushjeve dentare gjatë shtatzënisë. Megjithatë, si mjekët obstetër ashtu edhe gjinekologët pajtohen se trajtimi i kaviteteve është i sigurt në çdo kohë gjatë shtatzënisë. Planifikimi i mbushjeve dentare gjatë tremujorit të dytë rekomandohet më së shumti sepse është kur rreziku i të përzierave ka kaluar.

Amalgamat dentare, të referuara si “mbushje argjendi”, përmbajnë mërkur, që do të thotë se ato mund të përbëjnë një rrezik minimal për foshnjën. Nëse keni nevojë për mbushje me amalgamë, sigurohuni që t’i diskutoni ato dhe rreziqet e tyre me dentistin tuaj. Ai ose ajo do të këshillojë për një mbushje të përkohshme duke përdorur një amalgamë krejtësisht të ndryshme. Kushtojini vëmendje gjithçkaje që dentisti juaj ka për të thënë kur bëhet fjalë për mbushjet e sigurta të dhëmbëve për ju dhe fëmijën tuaj, gjatë shtatzënisë.

Pavarësisht nga rreziqet, në përgjithësi është më e sigurt të trajtohen problemet dentare gjatë shtatzënisë sesa të presësh. Rreziqet e lënies së një infeksioni ose problemit dentar të patrajtuar mund të jenë të rëndësishme për nënën dhe fëmijën. Njoftoni dentistin tuaj që jeni shtatzënë dhe besojini atij ose asaj rekomandime për trajtimet më të sigurta.

A duhet të takoj dentistin tim pas lindjes?

Gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes, dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve kalojnë nëpër ndryshime, të ngjashme me pjesët e tjera të trupit tuaj. Ndjekja me dentistin tuaj pas lindjes është gjithmonë një ide e mirë. Në këtë kohë, çdo trajtim që mund të jetë shtyrë gjatë shtatzënisë mund të bëhet dhe dentisti juaj mund të vlerësojë shëndetin e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.

Rekomandohet të planifikoni një vizitë pasuese me dentistin tuaj pasi të jeni rikuperuar dhe të ndiheni rehat, pas lindjes së fëmijës suaj. Për shëndetin e dhëmbëve të fëmijës suaj, këshillohet që ta merrni për vizitën e parë dentare sapo t’i dalë dhëmbi i parë, por jo më vonë se ditëlindja e tij e parë.

trajtime dentare për gratë shtatzëna

Mos shmangni kujdesin dentar gjatë shtatzënisë tuaj

Është e rëndësishme të theksohet se çështjet që lindin nga kujdesi dentar mund të paraqesin vështirësi në shtatzëninë tuaj. Gjatë shtatzënisë, me shumë mundësi do të konsultoheni me specialistë të ndryshëm, për të siguruar mirëqenien si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj. Një dentist duhet të jetë pjesë e këtyre specialistëve, si një shtesë e ekipit tuaj të kujdesit shëndetësor, sepse, megjithëse mund të ketë disa masa paraprake specifike për kujdesin dentar gjatë shtatzënisë, shumica e shërbimeve dhe procedurave dentare mund të kryhen ende në mënyrë të sigurt.

Kujdesi i mirë parandalues dhe kujdesi pasues janë thelbësore për të mbajtur një gojë të shëndetshme. Duke përfshirë dentistin tuaj në konvertim – herët dhe shpesh – ju mund të parandaloni ose adresoni çdo problem të kujdesit oral që do të ishte shfaqur ndryshe. Nëse kërkoni këshilla dhe kujdes profesional dhe të përditësuar nga një ekip stomatologësh që kanë prioritet mirëqenien tuaj dhe të foshnjës tuaj, mos hezitoni të telefononi City Dental Clinic.

Tabela Përmbledhëse