Kur është momenti i duhur për të hequr dhëmballët e pjekurisë?

Nxjerrja e molarëve të tretë, të etiketuar përgjithësisht si dhëmballët e pjekurisë, është ndër procedurat kirurgjikale dentare të kryera më zakonisht. Dhëmbët e fundit që dalin dhe rriten në pjesën e pasme të mishrave të dhëmbëve, dhëmballët e pjekurisë janë gjithsej katër, nga një në çdo cep. Ata zakonisht rriten përmes mishrave të dhëmbëve gjatë adoleshencës së vonë ose fillimit të të njëzetat dhe logjikisht duhet të kuptoni se 28 dhëmbët e tjerë të rritur janë në vend, kështu që nuk ka vend në gojë që dhëmballët e pjekurisë të zhvillohen siç duhet. Për shkak të nevojës për hapësirë, dhëmballët e pjekurisë mund të zhvillohen në një kënd ose të ngecin dhe të zhvillohen vetëm pjesërisht.

dhimbja nga dhemballet e pjekurise

Pse duhet të hiqen dhëmballët e pjekurisë?

Nxjerrja e dhëmballëve të pjekurisë nuk është e nevojshme nëse dhëmbët janë “të prekur”, por nuk shkaktojnë ndonjë problem. Kjo për shkak se nuk ka ndonjë përfitim për ta bërë këtë, dhe gjithmonë mbart rrezikun e komplikimeve. Në mënyrë sporadike, dhëmballët e pjekurisë që nuk kanë dalë plotësisht nga mishrat e dhëmbëve ose janë “të prekur”, mund të krijojnë probleme dentare. Ushqimi dhe bakteret mund të ngecin rreth skajit të dhëmballët e pjekurisë, duke rezultuar në formimin e pllakës, e cila mund të çojë në:

 • Kariesi i dhëmbëve (prishja e dhëmbëve)
 • Gingiviti (i njohur gjithashtu si sëmundja periodontale ose sëmundja e mishrave të dhëmbëve)
 • Pericoronitis (një infeksion i indeve të buta që rrethojnë dhëmbin që shkaktohet nga pllakat)
 • Celuliti (një infeksion bakterial që gjendet në faqe, gjuhë ose fyt)
 • Abscesi (akumulimi i qelbit në dhëmballët e pjekurisë ose në indet e tyre afër që vijnë si rezultat i një infeksioni bakterial)
 • Cistet dhe rritjet beninje (një herë në një hënë blu, një dhëmb i mençurisë që nuk ka qenë në gjendje të presë mishrat e dhëmbëve zhvillon një ënjtje të mbushur me lëngje, e njohur zakonisht si një kist)

Në shumicën e rasteve, këto çështje mund të trajtohen me përdorimin e antibiotikëve dhe shpëlarjes antiseptike të gojës. Heqja e dhëmballët e pjekurisë është zakonisht alternativa e fundit ndaj trajtimeve të tjera që nuk funksionojnë.

Si hiqen dhëmballët e pjekurisë?

Dentisti juaj ka mundësinë që të heqë vetë dhëmballët e pjekurisë ose t’ju referojë te një kirurg specialist për trajtim të mëtejshëm spitalor. Përpara operacionit, mund t’ju kërkohet të nënshkruani një formular pëlqimi dhe procedura do t’ju shpjegohet në detaje.

Për të mpirë zonën përreth dhëmbit, zakonisht do t’ju jepet një anestezi lokale. Përpara se të hiqet dhëmbi, do të ndjeni pak presion, pasi foleja e dhëmbit duhet të zgjerohet nga dentisti ose kirurgu oral, duke përdorur lëkundësin përpara dhe mbrapa.

Shpesh, nevojitet një prerje e vogël dhe dhëmbi mund të kërkojë që të pritet në copa më të vogla përpara se të nxirret. Për të hequr një dhëmballë pjekurie duhen nga disa minuta deri në njëzet minuta, ndonjëherë edhe më shumë.

Ënjtja dhe parehatia mund të jenë të pranishme, si brenda ashtu edhe jashtë gojës, pasi të jenë hequr dhëmballët e pjekurisë. Disa mavijosje të lehta janë gjithashtu të dukshme, herë pas here. Kjo është shumë më keq në tre ditët e para, por mund të zgjasë deri në dy javë.

Heqja e dhembeve te pjekurise ne Shqiperi

Komplikacione të mundshme

Si çdo operacion tjetër, ka komplikime që lidhen me nxjerrjen e një dhëmballe pjekurie. Këto përfshijnë infeksione ose shërim të vonuar, që të dyja janë më të mundshme kur pini duhan gjatë rikuperimit tuaj. Një rrezik tjetër i mundshëm është një “gropë e thatë”, e cila është një ndjenjë e sheshtë, dhimbje në mishrat e dhëmbëve ose nofullën tuaj, dhe shpesh një erë ose shije e keqe që vjen nga foleja e zbrazët e dhëmbit. Një gropë e thatë është më e mundur nëse udhëzimet e kujdesit të mëpasshëm të dhëna nga dentisti nuk ndiqen siç duhet.

Ekziston gjithashtu rreziku i dëmtimit të nervit, i cili mund të jetë arsyeja për ndjesinë e shpimit ose mpirjes në gjuhë, buzën e poshtme, mjekër, dhëmbë dhe mishra të dhëmbëve. Kjo është përgjithësisht e përkohshme, por në raste shumë të rralla mund të jetë e përhershme.

Si kryhet

Nxjerrja e dhëmballëve të pjekurisë mund të kryhet nga një dentist ose një kirurg specialist që punon në spital. Nëse ka një rekomandim për heqjen e dhëmballëve të pjekurisë nga dentisti, do të kryhet një rreze X e gojës për të ndihmuar në përcaktimin se ciili duhet ta kryejë procedurën.

Anestezia

Para heqjes së dhëmballëve të pjekurisë, do të bëhet një injeksion i anestezisë lokale për të mpirë dhëmbin dhe zonën përreth. Për t’ju ndihmuar të relaksoheni më shumë, ose kur keni probleme me ankthin rreth procedurës, mund t’ju jepet edhe një qetësues nga dentisti ose kirurgu juaj. Ky zakonisht injektohet në krahun tuaj.

Një anestezi e përgjithshme nuk nevojitet normalisht për heqjen e dhëmballës së pjekurisë. Përdoret herë pas here kur procedura kryhet në spital. Megjithatë, në këtë rast, ju duhet të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë me kryerjen e procedurës.

Anestezi për heqjen pa dhimbje të dhëmbëve të pjekurisë

Heqja e dhëmballës së pjekurisë

E kushtëzuar me daljen përmes mishit të dhëmbëve, do të bëhet një prerje e vogël në mishrat e dhëmbëve për akses. Për më tepër, një pjesë e vogël e kockës që mbulon dhëmbin mund të duhet të hiqet dhe dhëmbi mund të ndahet në copa më të vogla për ta bërë më të lehtë heqjen përmes hapjes. Eshtë e panevojshme të thuhet, nëse dhëmbi ka kapërcyer mishrat e dhëmbëve, ka një nevojë të vogël, nëse jo asnjë, për të bërë një prerje.

Përpara heqjes së dhëmballës, do të ndjeni pak presion duke parë se dentisti ose kirurgu oral duhet të zgjerojë folenë e dhëmbit duke e tundur dhëmbin përpara dhe mbrapa përpara se ta nxjerrë.

Megjithatë, gjatë vetë procedurës, nuk duhet të ndjeni dhimbje pasi zona është e mpirë. Anestetiku plotësues mund të administrohet nga dentisti ose kirurgu oral nëse ndjeni dhimbje gjatë nxjerrjes.

Koha që duhet për heqjen e dhëmbit është e ndryshueshme. Procedurat e thjeshta mund të zgjasin vetëm disa minuta, por nëse janë më komplekse, mund të zgjasin më shumë se 20 minuta.

Pas operacionit

Duke qenë se është bërë një prerje, qepjet me ndihmën e një filli tretës përdoren për të qepur mishrat e dhëmbëve. Dentisti ose kirurgu oral do t’ju njoftojë për kohën e nevojshme për tretjen e qepjeve. Në përgjithësi, ato zgjasin nga shtatë deri në dhjetë ditë.

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor oral mund të vendosë një fashë garzë mbi zonën e nxjerrjes dhe të kërkojë ndihmën tuaj për të ushtruar presion mbi të duke kafshuar nofullat tuaja së bashku, deri në një orë. Kjo i jep një mpiksje gjaku “lejen” për t’u formuar në folenë e zbrazët të dhëmbit. Ju nuk duhet të përpiqeni të hiqni mpiksjet e gjakut pasi ato janë një pjesë normale e procesit të shërimit. Nëse ka një infeksion të vazhdueshëm, mund të përshkruhen antibiotikë.

Për 24 orët e ardhshme pas heqjes (nxjerrjes) të dhëmballës së pjekurisë, duhet të përmbaheni nga:

 • Pastrimi i gojës.
 • Konsumimi i alkoolit dhe pirja e duhanit.
 • Konsumimi i lëngjeve të nxehta si supave apo çajrave.
 • Aktiviteti fortë fizik.

rikuperimi nga kirurgjia per heqjen e dhemballeve te pjekurise

Rikuperimi

Procesi i rikuperimit pas heqjes së dhëmballës së pjekurisë mund të zgjasë deri në dy javë.

Gjatë gjithë kësaj kohe, mund të keni:

 • Gojë dhe faqe të fryra. Megjithëse përkeqësohet ditët e para, kjo do të përmirësohet gradualisht, veçanërisht nëse provoni të aplikoni butësisht një leckë të ftohtë në fytyrën tuaj – e cila mund të ndihmojë në uljen e ënjtjes.
 • Një masë e mavijosjes e dukshme në faqen tuaj. Mavijosja mund të zgjasë deri në dy javë.
 • Një nofull e ngurtë dhe e lënduar. Megjithatë, ndjenja duhet të zhduket brenda shtatë deri në dhjetë ditë.
 • Dhimbje. Kjo mund të bëhet e rëndë nëse nxjerrja ishte e vështirë ose komplekse.
 • Një shije e tmerrshme në gojën tuaj.
 • Thithje ose mpirje të fytyrës, buzëve ose gjuhës. Duhet të theksohet se kjo është mjaft e pazakontë.

Kini parasysh të raportoni çdo gjakderdhje të tepërt, dhimbje të forta ose çdo lloj simptome tjetër të çuditshme te kirurgu oral ose dentisti juaj, sa më shpejt të jetë e mundur.

Këshilla për vetëkujdesin

Për të zvogëluar dhimbjen dhe për të përshpejtuar rikuperimin, mund të jetë e dobishme të:

 • Përdorni qetësues të tillë si ibuprofeni ose paracetamoli (lexoni me kujdes dhe ndiqni udhëzimet e dozimit të prodhuesit). Të dhënat kanë treguar se qetësuesi më i mirë për të marrë pas nxjerrjes së dhëmballës së pjekurisë është ibuprofeni.
 • Përmbaheni nga aktivitetet e forta dhe ushtrimet fizike për disa ditë.
 • Përdorni jastëkë shtesë për të mbështetur kokën gjatë natës.
 • Përmbaheni nga shpëlarja, pështyrja, konsumimi i pijeve të nxehta ose çdo gjë tjetër që mund të largojë mpiksjen e gjakut që formohet në folenë e zbrazët të dhëmbit, të paktën për 24 orë, duke parë se ato ndihmojnë në procesin e shërimit.
 • Hiqni dorë nga pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit për 24 orë.
 • Konsumoni ushqim të butë ose të lëngshëm për ditët në vijim dhe provoni të përtypni me pjesën tjetër të dhëmbëve.
 • Shpëlani mirë zonën e ekstraktimit me shpëlarës goje antiseptik vetëm pas 24 orësh dhe bëjeni këtë vazhdimisht gjatë ditëve në vijim, veçanërisht pas ngrënies. Për të minimizuar dhimbjen dhe inflamacionin e mishrave të dhëmbëve, gjithmonë mund të përdorni ujë të ngrohtë me një lugë çaji kripë si një gargarë.

kujdesi për dhëmballët e pjekurisë

Indikacione të qarta që është momenti i duhur për të hequr dhëmballët e pjekurisë që po rriten

Impakti i dhëmballës së pjekurisë

Ajo që njihet zakonisht si impakt i dhëmballës së pjekurisë dhe gjithashtu treguesi më i zakonshëm që dhëmballa e pjekurisë duhet të hiqet është kur molarët e tretë rriten pa dalë plotësisht nëpër mishrat e dhëmbëve. Siç shumë prej jush mund ta dinë, ato shpesh mund të rriten në kënde të çuditshme dhe të dalin të shtrembër, duke dëmtuar dhëmbët e shëndetshëm ngjitur. Ndonjëherë, dhëmballët e infektuar të pjekurisë mund të rriten 180 gradë në drejtim të gabuar në nofull, duke rezultuar në ciste të kockave të nofullës, infeksione orale dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve. Në disa raste, dhëmballët e infektuar të pjekurisë shkaktojnë shqetësim të madh, ndërsa në të tjera mund të jeni plotësisht të pavëmendshëm ndaj ndikimit. Një dhëmballë e pjekurisë “e prekur” është në përgjithësi shkaku i shumë prej simptomave dhe shenjave të mëposhtme.

Inflamacioni i mishrave të dhëmbëve

Bakteret, pllakat dhe ushqimi që futen nën indin e mishit të dhëmbëve mund të çojnë gjithmonë në inflamacion të mishit të dhëmbëve. Megjithatë, duhet të theksohet se mishrat e fryrë ose të inflamuar mund të jenë gjithashtu një shenjë e qartë dhe shumë e zakonshme që dhëmballët tuaja të pjekurisë mund të preken ose të dalin pjesërisht. Indet që rrethojnë dhëmbët e pasëm do të bëhen të fryrë, me ngjyrë të kuqe dhe mjaft të ndjeshme ndaj prekjes. Inflamacioni i indeve të mishrave të dhëmbëve është ndër indikacionet më të zakonshme për nxjerrjen e dhëmballëve të pjekurisë sa më shpejt të jetë e mundur.

Nofulla e ngurtë

Një nofull e ngurtë është një shenjë e qartë se dhëmballët e pjekurisë po ushtrojnë presion mbi nofullën tuaj ndërsa shtypin dhëmbët e shëndetshëm. Ngurtësia dhe palëvizshmëria mund të shndërrohen lehtësisht në dhimbje të nofullës ndërsa dhëmballët e pjekurisë vazhdojnë të shtypin dhëmbët tuaj të tjerë. Thirrni dentistin ose kirurgun oral për një ekzaminim të dhëmballës së pjekurisë në momentin kur vëreni ngurtësi ose siklet në nofullën tuaj.

Dhimbja e nofullës

Nëse keni vështirësi në hapjen e gojës ose keni dhimbje në pjesën e pasme të nofullës, ky është një rast tjetër kur dhëmballët e pjekurisë mund të preken. Natyrisht, nofulla nuk ka hapësirën e duhur për më shumë se 28 dhëmbë, që do të thotë se dhëmballët e pjekurisë nuk mund të dalin saktë nëse nuk shqetësojnë disi dhëmbët e shëndetshëm. Kështu, dhëmballët e pjekurisë shfaqen shpesh në kënde ekstreme që pengojnë dhëmbët e sipërm dhe të poshtëm të takohen në pozicionin e duhur.

Cistet Orale

Nëse dhëmballët e pjekurisë lihen të patrajtuar, qeset e lëngjeve të njohura si cista zhvillohen në indin tuaj oral, mishrat e dhëmbëve dhe nofulla. Në kohën e duhur, cistat do të rezultojnë në kalbjen e rrënjëve të dhëmbëve ngjitur dhe dëmtim të kockës së nofullës. Në raste të caktuara, cistet orale mund të evoluojnë në tumore dhe të kërkojnë kirurgji të nofullës dhe trajtime të tjera më invazive.

Simptomat e infeksionit të dhëmballëve të pjekurisë

Dhimbje ose ndjeshmëri në pjesën e pasme të gojës kur lani dhëmbët

Dhimbja ose ndjeshmëria afër pjesës së pasme të gojës kur lani dhëmbët është një tregues i qartë se mund të jeni duke dalë dhëmballët e pjekurisë. Sa herë që jeni duke larë dhëmbët ose duke ngrënë një vakt, a mendoni se dhëmbët në pjesën e pasme të gojës tuaj janë tepër të ndjeshëm ndaj presionit dhe temperaturës? Nëse nuk jeni në gjendje të lani dhëmbët ose përtypeni pa u dridhur, është koha të merrni parasysh nxjerrjen e dhëmballëve të pjekurisë, përpara se çështja të përkeqësohet.

Prishja në dhëmbët ngjitur

Dhëmballët e pjekurisë jo vetëm që pengojnë dhëmbët e shëndetshëm, por gjithashtu i prishin ata, duke rezultuar në prishjen e dhëmbëve. Shqyrtimi i nxjerrjes së dhëmballëve tuaja të pjekurisë mund të bëhet mjaft vendimtar për pjesën tjetër të dhëmbëve të shëndetshëm pasi ata janë pak nga pak, të shtyrë nga vendi dhe të ekspozuar ndaj baktereve të dëmshme. Nëse vendosni të hiqni mënjanë ose të duroni ndjeshmërinë ose dhimbjen në gojë, po pretendoni të bëheni pjesë e një bote me dhimbje dhe probleme dentare.

Aroma ose shija e keqe e vazhdueshme në gojën tuaj

Nëse gjatë gjithë ditës keni ndjerë një shije të keqe në gojë, kjo është për shkak se dhëmballët e pjekurisë kanë shkaktuar prishje të dhëmbëve fqinjë, duke ju lënë me një dhëmb të kalbur. Kalbja dhe prishja e dhëmbëve shpesh shërbejnë si një joshje për bakteret që infektojnë plagën, duke krijuar komponime squfuri që prodhonë erë shumë të keqe, por janë gjithashtu të këqija për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Një tregues i qartë se dhëmballët tuaj të pjekurisë duhet të hiqen është era e keqe e vazhdueshme.

Problemet e sinusit

Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm për afinitetin midis dyshemesë së sinusit dhe kockës së nofullës së sipërme pranë pjesës së pasme të gojës. Nëse lejohet të zhvillohen, rrënjët e dhëmballëve të pjekurisë mund të rriten së tepërmi përgjatë nofullës dhe të dëmtojnë dyshemenë e sinusit. Si rezultat, mund të ketë komplikime të tilla si kongjestion i shpeshtë, dhimbje koke, presion i sinusit ose dhimbje sinusi. Për më tepër, nëse vendosni të mbani dhëmballët e pjekurisë, këto çështje shëndetësore dhe shumë të tjera mund të shfaqen në çdo kohë në të ardhmen.

A është e nevojshme heqja  e dhëmballëve të pjekurisë?

E thënë thjesht, po. Sa më shpejt aq më mirë. Dhëmballët e pjekurisë janë burim telashesh dhe sa më gjatë t’u jepni rrënjëve kohë për t’u zhvilluar, aq më e vështirë do të jetë nxjerrja e tyre. Mos lejoni që bari të rritet nën këmbët tuaja duke pritur derisa të keni dhimbje ose komplikime dentare. Kontaktoni zyrën tonë sot për të caktuar një takim dhe për të hequr dhëmballët e pjekurisë përpara se ata të dëmtojnë shëndetin tuaj oral.

Tabela Përmbledhëse