Kujdesi Dhe Mirëmbajtja Për Kurorat Dhe Urat Dentare

Kurorat dhe urat dentare janë procedura dentare që përdoren për të rivendosur funksionalitetin dhe estetikën e dhëmbëve që mungojnë. Ashtu si çdo procedurë, mirëmbajtja dhe kujdesi pasues janë shumë të rëndësishëm për jetëgjatësinë e dhëmbëve tuaj të rinj dhe shëndetin tuaj oral. Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë në detaje se çfarë janë kurorat dhe urat dentare, procedurën e tyre dhe si të kujdesemi për to në mënyrën e duhur. Ka disa gjëra që duhen shmangur dhe hapa që duhen marrë për ta bërë sa më të thjeshtë procesin dhe për të pasur dhëmbë sa më të shëndetshëm për një kohë të gjatë.

kurorat dentare me te mira ne Shqiperi

Çfarë Janë Kurorat Dentare?

Një kurorë dentare ngjan me një kapak mbi dhëmb. Kurorat përdoren nga dentistët për të riparuar dhëmbët e dobët, të thyer ose të prishur dhe i ngjajnë një kapaku të ngushtë që mbulon të gjithë dhëmbët tuaj. Përpara se ta ngjis kurorën e re në vend, dentistit do t’i duhet të heqë pak smalt në mënyrë që ajo të përshtatet siç duhet. Ato do të bëhen nga teknikë të specializuar dentare duke përdorur një sërë materialesh, përfshirë porcelanin, metalin dhe mbushja. Për shkak të gamës së ndryshme të materialeve dhe çmimeve të disponueshme, kurorat janë të aksesueshme për një numër të madh njerëzish që kanë nevojë ti vendosin ato.

Procedura

Ju do t’ju duhet të bëni një ose dy vizita te dentisti ose protetodonti për kirurgjinë tuaj të kurorës dentare. Gjatë vizitës së parë, ata do të formojnë dhe heqin një shtresë të sipërfaqes së jashtme të dhëmbit tuaj e cila quhet smalt. Për t’u siguruar që nuk do të përjetoni ndonjë dhimbje ose shqetësim, ata do të përdorin një anestezi lokale, kështu që procedura nuk do të jetë e dhimbshme.

Më pas ata do të bëjnë një dublikatë të formës së dhëmbit. Për këtë mund të përdoret një skaner dixhital ose një formë e shtypur në kallëp. Pas kësaj, një teknik laboratori do të marrë të gjithë informacionin dhe pamjet e bëra nga dentisti juaj dhe do ta përdorë atë për të krijuar një kurorë që i përshtatet saktësisht dhëmbit. Ngjyra e kurorës gjithashtu mund të përputhet me atë të dhëmbëve të tjerë dhe dentisti mund të rekomandojë edhe disa seanca zbardhjeje për dhëmbët për t’i bërë ata të duken sa më mirë.

Nëse kurora bëhet nga një makineri e specializuar që dentisti juaj mund të ketë në klinikën e tij, ju do mund ta vendosni dhëmbin tuaj në të njëjtën ditë, megjithatë, nëse kurora bëhet në laborator, mund të marrë pak kohë. Kjo mund të tingëllojë e frikshme por nuk do të mbeteni pa dhëmb sepse dentisti do të bëjë një kurorë të përkohshme që do të duket njësoj si dhëmbët tuaj normalë për të mbuluar dhëmbin e gërryer. Ndonjëherë kurora e përkohshme mund të zgjasë 2-3 ditë dhe ndonjëherë mund të zgjasë 2 javë në varësi të rastit tuaj. Megjithatë, ne do t’ju rekomandonim të diskutonit për këtë me dentistin tuaj përpara trajtimit dhe ai do t’ju japë një kohë të përafërt se sa do të zgjas trajtimi juaj. Pasi dentisti t’ju njoftojë se kurora është gati për t’u vendosur, do të duhet të riktheheni për vizitën tuaj të dytë. Gjatë kësaj vizite, dentisti do të përdorë ngjitës dentar në mënyrë që kurora të qëndroj në vend. Zakonisht, ky trajtim rekomandohet kur mbushja nuk është një opsion dhe ju keni mjaftueshëm dhëmbë që kurorat të qëndrojnë.

kujdesi per kurorat dentare

Këshilla Si Të Kujdeseni Për Urën Tuaj Dentare

Teknikat E Pastrimit

Për të pastruar me kujdes kurorat tuaja të dhëmbëve dhe për të mbrojtur mishrat e tyre, përdorni pastë dhëmbësh me fluor dhe një furçë dhëmbësh me qime të buta. Për të pastruar si duhet sipërfaqen e tyre, mbajeni furçën e dhëmbëve në një kënd 45 gradë dhe lëvizeni atë me lëvizje të vogla rrethore, ashtu si pastroni dhëmbët tuaj natyralë. Nëse dëshironi të shmangni sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, ju rekomandojmë t’i kushtoni vëmendje të veçantë mishrave pasi ato janë më të ndjeshme.

Përdorimi I Fillit Dentar

Për të hequr qafe grimcat e ushqimit nga boshllëqet midis dhëmbëve dhe kurorës së dhëmbëve, është e nevojshme përdorimi i fillit dentar. Për pastrim efikas të zonave që rrethojnë kurorën, ju rekomandojmë të përdorni fillin çdo herë që hani nëse mundeni, por nëse nuk është e mundur, mjafton dy herë në ditë.

Përdorimi I Shpëlarësve Antimikrobik Të Gojës

Pas larjes dhe përdorimit të fillit dentar, shpëlajeni gojën me një gargarë antibakteriale. Duke eliminuar mikrobet dhe duke parandaluar akumulimin e pllakës, ju do të ulni mundësinë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe dëmtimit rreth kurorave.

Shmangni Kërcitjen Dhe Shtrëngimin E Dhëmbëve

Problemet si kërcitja e dhëmbëve ose bruksizmi mund të ushtrojnë shumë presion mbi kurorat e dhëmbëve, gjë që mund të shkaktojë thyerjen ose lirimin e tyre. Konsultohuni me dentistin tuaj për përdorimin e një mbajtësi të tejdukshëm gjatë natës për të mbrojtur kurorat gjatë gjumit nëse keni këto probleme. Në këtë mënyrë ju do të mbroni dhe dhëmbët natyral gjithashtu.

Mbroni Kurorat E Dhëmbëve Gjatë Aktiviteteve Fizike

Konsideroni përdorimin e një mbrojtësi të gojës nëse luani sporte ose angazhoheni në aktivitete të tjera ku ekziston mundësia e dëmtimit të dhëmbëve. Kurora juaj dentare mund të sigurohet nga mbrojtësit e gojës që krijohen posaçërisht për dhëmbët tuaj.

Evitoni Ushqimet Acidike Dhe Me Sheqer

Ushqimet me aciditet dhe sheqer të lartë mund të gërryejnë smaltin rreth kurorës tuaj dentare, duke rritur mundësinë e prishjes dhe dëmtimeve të dhëmbëve të tjerë. Kufizoni ngrënien e ushqimeve me sheqer dhe ëmbëlsirave, si dhe pijeve acidike si pijet e gazuara dhe lëngjet e frutave që janë të pasura me sheqer dhe acide.

urat dentare me te mira ne Shqiperi me cmime ekonomike

Çfarë Janë Urat Dentare?

Ashtu si kurorat dentare, urat dentare kanë për qëllim zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë. Më konkretisht ata mund të zëvendësojnë një ose më shumë dhëmbë që mungojnë me radhë. Urat me porosi të bëra nga dentistët mund të përputhen me ngjyrën e dhëmbëve tuaj natyralë dhe në varësi të kërkesave dhe preferencave tuaja, ato do të vijnë në një shumëllojshmëri materialesh dhe çmimesh. Një urë dentare përbëhet nga disa komponentë:

  • Komponentët që mbajnë lart urën tuaj dentare quhen abutamente. Kjo mund t’i referohet gjithashtu shtyllave të vogla që përdoren në urat e mbështetura nga implantet dentare, edhe pse përdoret më së shpeshti për të përshkruar dhëmbët natyralë.
  • Dhëmbët artificialë të quajtur Pontics përdoren për të mbushur hapësirën e krijuar nga dhëmbët që mungojnë.

 

Numri i Abutmenteve dhe Pontics që do të nevojiten në urën tuaj, varet nga rrethanat tuaja dhe lloji i urës që do t’ju nevojitet.

Procedura

Ura dentare zakonisht do të ketë nevojë për disa vizita dentare. Në mënyrë që dhëmbët që ndodhen afër të jenë gati për vendosjen e kurorës, fillimisht duhet të riformohen. Pas kësaj, është e mundur të prodhohen mbresa dentare që përdoren për të formuar kurorat në formën e saktë të nevojshme për t’iu përshtatur hapsirës.

Pas kësaj, mbresat e dhëmbëve do të cohen në një laborator dentar, ku bëhen kurorat. Ky proces mund të zgjasë për ca kohë dhe kjo është arsyeja që zakonisht rekomandohen disa vizita me dentistin. Gjatë takimit të dytë, kurorat do të vendosen mbi dhëmbë dhe do të ngjiten në vend.

Ura dentare mund të vendoset mbi hapësirën e krijuar nga dy kurorat pasi ato të jenë instaluar. Zakonisht, dhëmbi i përkohshëm përdoret për të vlerësuar përshtatshmërinë e urës përpara se të vendoset ura e përhershme.

Larja me pastë dhëmbësh me fluor, një këshillë për parandalimin e prishjes së dhëmbëve

Këshilla Si Të Kujdeseni Për Urën Tuaj Dentare

Larja E Dhëmbëve Dy Herë Në Ditë

Disa njerëz kanë një zakon të keq dhe nuk i lajnë dhëmbët pasi shqetësohen se mos dëmtojnë urën dentare të sapo vendosur. Pastrimi i dhëmbëve rregullisht është shumë i rëndësishëm, veçanërisht pas vendosjes së urës së re dentare. Kjo do të thotë të pastroni dhëmbët të paktën dy herë në ditë për të shmangur akumulimin e pllakave dhe problemeve të tjera dentare.

Shmangni Ngrënien E Ushqimeve Të Ftohta Dhe Të Forta

Meqenëse urat dentare bëhen prej materiali qeramik, ato janë më delikate se dhëmbët natyralë. Megjithëse janë rezistent dhe të fortë, ato mund të konsumohen me kalimin e kohës, ngjashëm me dhëmbët tuaj natyral. Ndjekja e këshillave bazë, si shmangia e disa ushqimeve, është shumë e rëndësishme për të mbrojtur urën dentare. Kini kujdes nga ushqimet jashtëzakonisht të ftohta ose të forta pasi kjo mund të ushtrojë presion mbi urën dhe të shkaktojë thyerjen e saj. Për të minimizuar dëmtimin, mundohuni të konsumoni ushqime të buta që nuk kanë nevojë për shumë përtypje dhe nuk ushtrojnë presion mbi dhëmbët tuaj.

Përdorni Një Shpëlarës Me Fluor

Përdorja e një shpëlarësi me fluor është jashtëzakonisht e rëndësishme pas vendosjes së një ure dentare. Kjo për faktin se këta shpëlarës do të forcojnë vijën e mishrave dhe do të pengojnë rritjen e mikroorganizmave që rrethojnë dhëmbin e sapo instaluar. Edhe pse larja e rregullt e dhëmbëve ndihmon në parandalimin e këtyre problemeve, përdorimi i shpëlarësit ofron një mbrojtje shtesë kundër mikrobeve, sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve dhe prishjes së tyre.

Pastroni Zonën Poshtë Urës Dentare

Zakonisht urat dentare ngjiten aq fort në dhëmbë sa filli normal nuk mund të kalojë lehtësisht. Rekomandohet që të përdorni instrumente të specializuara si furça ndërdhëmbësh dhe fill dentar të specializuar për t’ju ndihmuar të pastroni poshtë urës dentare për shkak të këtij problemi të vogël.

Bëni Kontrolle Të Rregullta Me Dentistin Tuaj

E fundit, por jo më pak të rëndësishme, ne rekomandojmë kontrolle të rregullta me dentistin për të mbajtur dhëmbët sa më të shëndetshëm. Ata do të kryejnë procedurat e nevojshme për t’ju ndihmuar të mbani dhëmbët sa më të pastër. Duke vepruar kështu, ura juaj dentare dhe dhëmbët natyralë që e rrethojnë atë do të qëndrojnë të shëndetshëm për një kohë shumë të gjatë.

ushqimet qe duhen shmangur nese keni kurora dentare

Ushqimet Që Duhen Shmangur Kur Keni Një Kurorë Ose Urë Dentare

Siç e keni kuptuar, kurorat dhe urat dentare janë procedura dentare që kanë për qëllim të zëvendësojnë funksionin dhe pamjen e dhëmbëve që mungojnë. Pas procedurës duhet të dini se ka disa ushqime që duhen shmangur në mënyrë që dhëmbët të shërohen sa më mirë.

  • Shmangni çdo gjë me shumë sheqer: Ushqimet dhe pijet me sheqer mund të shkaktojnë prishje të dhëmbëve, e cila mund të ndikojë jo vetëm në dhëmbët natyral, por edhe në kurorën ose urën e vendosur. Disa ushqime që duhen evituar janë sodat, karamelet, biskotat dhe disa lloje frutash.
  • Ushqimet ngjitëse: Karamelet dhe çamçakëzët janë të dëmshëm për çdo procedurë restaurimi dentar. Për shkak se këto ushqime kanë aftësinë të ngjiten në kurorë ose urë dhe madje t’i tërheqin ato, gjë që mund të shkaktojë siklet dhe madje edhe dëme, kështu që duhet të shmangen plotësisht.
  • Ushqimet e forta: Ushqimet e forta mund të ushtrojë shumë presion mbi kurorat dhe urat gjatë ngrënies, gjë që mund të shkaktojë fraktura ose çarje. Kini kujdes kur hani akull, arra, ëmbëlsira të forta, madje edhe disa fruta dhe perime krokante. Nëse e keni të vështirë t’i rezistoni këtyre ushqimeve, copëtojini sa më shumë para se ti hani.
  • Shmangni kafshimin e objekteve: Edhe pse kjo është e ditur, shumë njerëzve u pëlqen të përtypin gjëra të tilla si lapsat ose objekte të tjera të ngjashme. Ky ves mund të shkaktojë shumë presion mbi dhëmbët tuaj natyral dhe ato të restauruar duke shkaktuar thyerjen dhe dëmtimin e tyre.

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Cilat Janë Gabimet E Zakonshme Që Bëjnë Njerëzit Kur Kujdesen Për Kurorat Dhe Urat E Tyre Dentare?

Mos mbajtja e higjenës së duhur orale është një gabim që bëjnë shumë individ kur kujdesen për kurorat dhe urat e tyre. Larja e rregullt me furçë dhe fill dentar janë të nevojshme për të parandaluar grumbullimin e pllakave dhe mikrobeve rreth restaurimeve dentare. Përveç kësaj, kurorat dhe urat mund të pësojnë gjithashtu dëmtim nga metodat ose pajisjet e ashpra kështu që mundohuni të përdoni furca të buta.

Sa Kohë Mund Të Zgjasin Kurorat Dhe Urat Zakonisht Me Kujdesin E Duhur?

Me mirëmbajtjen e duhur, kurorat dhe urat mund të zgjasin deri në 15 vjet, ose edhe më gjatë. Këto procedura të restaurimeve dentare kanë nevojë për mirëmbajtjetë higjienës orale, të tilla si larja me furçë dhe pastrimi i dhëmbëve dy herë në ditë, në mënyrë të rregullt. Për më tepër, ekzaminimet e rregullta dentare çdo gjashtë muaj mundësojnë identifikimin dhe trajtimin e hershëm të problemeve të tilla.

A Ndryshon Kujdesi I Duhur Për Kurorat Dhe Urat Në Varësi Pozicionit Të Tyre?

Në të vërtetë, mënyra se si mirëmbahen kurorat dhe urat ndryshon sipas vendit ku ato janë vendosur në gojë. Meqenëse dhëmbët e përparmë janë më të dukshëm dhe kanë më shumë gjasa të shkaktojnë probleme estetike, është e rëndësishme t’i mirëmbani ato duke i larë shpesh dhe duke shmangur veset e këqija si kafshimi i gjërave të forta. Për shkak se përdoren për përtypje, dhëmbët e pasmë mund të kenë nevojë për kujdes të veçantë për të shmangur dëmtimet nga presioni i tepërt gjatë ngrënies.

A Duhet Të Bëj Ndonjë Ndryshim Në Rutinën Time Në Mënyrë Që Kurorat Dhe Urat Dentare Të Zgjasin Sa Më Shumë?

Sigurisht! Qëndrueshmëria e kurorave dhe urave mund të ndikohet shumë nga disa ndryshime të rutines tuaj. Para së gjithash, është e rëndësishme të ruani higjienën e duhur dentare duke pastruar dhëmbët me furçë dhe duke përdorur fillin dy herë në ditë. Është gjithashtu e rëndësishme të evitoni ushqimet ngjitëse dhe të forta pasi ato mund të dëmtojnë kurorat ose urat. Për të minimizuar çdo dhimbje ose thyerje të panevojshme, duhet të shmangen edhe zakonet e këqija si përdorimi i dhëmbëve për të hapur sende të ndryshme si shishet.

A Ka Ndonjë Produkt Apo Mjet Specifik Që Duhet Shmangur Gjatë Pastrimit Të Kurorave Dhe Urave?

Kur kafshoni ushqime të forta, kurorat dhe urat mund të pësojnë presion të konsiderueshëm që mund të rezultojë në fraktura ose thyerje dentare. Nëse dëshironi të hani akull, arra, karamele të forta, madje edhe disa fruta dhe perime krokante,kini kujdes. Nëse keni vështirësi t’i rezistoni këtyre ushqimeve dhe nuk mund t’i shmangni ato plotësisht, ne do t’ju këshillonim të paktën ti copëtoni para se ti hani.

Sa Kohë Pas Procedurës Së Urës Ose Kurorës Dentare Mund Të Ha?

Pas vendosjes së urës ose kurorës dentare rekomandohet që të paktën të prisni disa orë derisa ngjitësja të ngurtësohet dhe të shërohet siç duhet.

Tabela Përmbledhëse