Kujdesi dhe mirëmbajtja e fasetave dentare

Mirëmbajtja e duhur e fasetave dentare është thelbësore për të zgjatur jetën e tyre dhe për të përmirësuar shëndetin oral. Kur stomatologët vendosin fasetat, rekomandojnë marrjen e një sërë masash parandaluese për t’i mbrojtur nga dëmtimet e mundshme. Kryesisht ajo që duhet bërë është t’i kushtohet më shumë vëmendje zakoneve të higjienës dentare, sepse nëse kujdeseni siç duhet, fasetat e porcelanit, për shembull, mund të zgjasin pothuajse 10 vjet. Zakonet e të ngrënit dhe mënyra e jetesës në përgjithësi mund të jenë përgjegjëse për zbardhjen e ngjyrës së fasetave tuaja, kështu që duhet të jeni të kujdesshëm me disa ushqime që mund të shkaktojnë njolla.

fasetat dentare me te mira ne shqiperi

Kur bëhet fjalë për mirëmbajtjen e fasetave, nuk ka një përgjigje të thjeshtë. Rekomandohet që të paktën t’i kontrolloni ato çdo gjashtë muaj. Gjendja e fasetave tuaja dentare lidhet me higjienën orale dhe zakone të tjera. Disa rregullime të thjeshta, të tilla si përdorimi i një pastë dhëmbësh më pak gërryes të bërë për dhëmbë të ndjeshëm ose blerja e një furçe dhëmbësh me qime të buta mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në jetëgjatësinë e fasetave tuaja. Nëse larja e dhëmbëve, përdorimi i fillit dentar dhe kontrollet dhe kontrollet e rregullta dentare me dentistin tuaj janë pjesë e rutinës suaj të rregullt, mbajtja e fasetave nuk do të jetë aq e vështirë.

 

Sa kohë mund të zgjasin fasetat dentare me mirëmbajtjen e duhur?

Dy llojet më të njohura të fasetave dentare janë fasetat e porcelanit dhe fasetat kompozite. Të dy llojet e fasetave kanë funksione të ngjashme, por nivele të ndryshme qëndrueshmërie.

Në mënyrë tipike, fasetat dentare prej porcelani mund të zgjasin afërsisht pesë deri në dhjetë vjet nëse kujdeseni siç duhet për to. Ndërkohë, fasetat kompozite mund të zgjasin të paktën pesë vjet, nëse mbani një rutinë të qëndrueshme dhe të shëndetshme të higjienës dentare.

klinika me e mire per faseta dentare ne shqiperi

Si të maksimizoni jetëgjatësinë e fasetave dentare?

Pasi të vendosen fasetat, kujdesi i mëpasshëm dhe mirëmbajtja varet tërësisht nga ju. Zakonet tuaja të përditshme orale dhe llojet e ushqimit që konsumoni mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në jetëgjatësinë e fasetave tuaja dentare. Për të arritur një jetë të gjatë dhe të shëndetshme për fasetat tuaja, mbani parasysh sa vijon:

Mbani higjienë të mirë orale

Pas vendosjes së fasetave, duhet treguar kujdes dhe kujdes i veçantë. Dentisti juaj do t’ju thotë të shmangni përdorimin e duhanit, konsumimin e ushqimeve të errëta ose pijeve që mund të shkaktojnë njolla. Këto pije përfshijnë çaj, kafe, verë të kuqe dhe pije me sheqer.

Pas konsumimit të këtyre ushqimeve apo pijeve, këshillohet që të lani dhëmbët me fill me fill për të reduktuar akumulimin e baktereve dhe për të parandaluar njollat ​​dhe zbardhjen e fasetave.

Duke i thënë jo ushqimeve të forta ose ngjitëse

Një nga gjërat e para që duhet të bëni pas vendosjes së fasetave është të shmangni ngrënien e ushqimeve që janë shumë të forta ose ngjitëse. Këto shkaktojnë dëme të konsiderueshme në fasetat, të tilla si çarje ose thyerje. Këto janë, për shembull, akulli, frutat dhe perimet e papërpunuara, mishi i fortë, ëmbëlsirat, etj.

Përtypja e ushqimeve të forta ose ngjitëse mund të shkaktojë që rimesoja të shkërmoqet, të thyhet ose të shkaktojë probleme të tjera estetike. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë acarim të mishrave të dhëmbëve dhe recesion të mishrave të dhëmbëve, gjë që është një problem për fasetat.

fasetat dentare me te mira ne shqiperi

Shmangni ushqimet dhe pijet që shkaktojnë njolla

Ushqimet dhe pijet që shkaktojnë njolla janë gjithashtu të këqija për fasetat. Vera e kuqe mund të shkaktojë njolla të dukshme në fasetat dhe dhëmbët natyralë që ndonjëherë janë të vështira për t’u hequr. Çaji dhe kafeja gjithashtu ndikojnë në fasetat dhe mund të shkaktojnë njolla të vazhdueshme.

Ushqime të tjera që gjithashtu mund të shkaktojnë njollën e fasetave përfshijnë karotat, panxharin, agrumet, etj. Është mirë të kufizoni konsumin e tyre, duke ndihmuar në rritjen e jetëgjatësisë së fasetave.

Larja dhe shpëlarja e rregullt e dhëmbëve

Zakonet e qëndrueshme të higjienës orale mund të ndihmojnë shumë në mirëmbajtjen e fasetave. Idealisht, larja e dhëmbëve duhet të bëhet me një furçë dhëmbësh me qime të buta pas çdo vakti, veçanërisht nëse hahen ushqime me sheqer. Nëse nuk mund t’i lani dhëmbët, përpiquni të shpëlani gojën pas një vakti për të zvogëluar grumbullimin e baktereve.

Shpëlarja e gojës me gargarë ndihmon gjithashtu në freskimin dhe pastrimin e gojës pas një vakti. Kjo është mënyra më e lehtë por më efektive për të optimizuar jetëgjatësinë e fasetave tuaja. Është e rëndësishme të ruani një higjienë të mirë orale për të parandaluar rrjedhjen e ushqimit midis fasetave, gjë që mund të çojë në erë të keqe, dhe rrjedhimisht kavitete ose probleme me dhëmbët.

mirembajtja e fasetave dentare

Mbajtja e një mbrojtëse 

Të mbrosh fasetat e dhëmbëve do të thotë të mbash gjithashtu një mbrojtës goje, gjatë sporteve apo edhe gjatë gjumit. Një mbrojtës i gojës mund të mbrojë fasetat dhe dhëmbët tuaj natyralë nga aksidentet ose lëndimet, veçanërisht gjatë sporteve intensive.

Mbrojtësit e gojës mund të ndihmojnë gjithashtu njerëzit që janë mësuar të kërcasin dhëmbët gjatë natës. Ky zakon njihet edhe si bruksizëm. Bruksizmi mund të ushtrojë shumë presion dhe forcë në dhëmbët tuaj dhe fasetat dentare, të cilat mund të shkaktojnë fraktura ose thyerje.

Ndryshoni furçën e dhëmbëve çdo 3 muaj

Fasetat janë të prirur për njolla dhe vija sipërfaqësore nëse nuk kujdesen me produktet e duhura. Fasetat e porcelanit kanë një sipërfaqe të ndjeshme dhe larja e ashpër mund të shkaktojë çarje. Një furçë dhëmbësh me qime të buta është zgjidhja më e mirë dhe do të ndihmojë në mbrojtjen e sipërfaqes së fasetave. Ata gjithashtu mbrojnë mishrat që rrethojnë dhëmbët e rimesuar.

Mos përdorni produkte dentare gërryese

Duke qenë se sipërfaqja e rimeso është mjaft e ndjeshme, duhet pasur kujdes për të siguruar jetëgjatësinë e tij. Sigurohuni që të shmangni përdorimin e produkteve dentare gërryese si pastë dhëmbësh gërryes ose sodë buke, të cilat mund të shkaktojnë njolla dhe vija, duke bërë që fasetat të konsumohen shumë më shpejt.

Soda e bukës e than porcelanin duke bërë që fasetat të duken të zbehta dhe të zbardhura. Është e rëndësishme të dini se fasetat dentare nuk mund të zbardhen, ndaj është e rëndësishme të mos përdorni produkte zbardhuese mbi to, pasi kjo do të shkaktojë përkeqësimin e tyre.

kujdesi i duhur per fasetat dentare

Shmangni duhanin

Pirja e duhanit është një zakon i keq që mund të zbeh ngjyrën dhe të përshpejtojë procesin e oksidimit të fasetave. Pirja e duhanit gjithashtu mund të bëjë që fasetat tuaja dentare të dobësohen me kalimin e kohës dhe të bëhen më të prirur ndaj thyerjes ose recesionit të mishrave të dhëmbëve.

 

Mirëmbajtja dhe mirëmbajtja e fasetave nuk kërkon procedura të shtrenjta dhe invazive. Gjithçka që duhet bërë është të jemi të vëmendshëm ndaj shëndetit oral dhe zakoneve të jetesës. Thënë kështu, ekzistojnë disa procedura të thjeshta për pastrimin e fasetave në zyrën dentare, duke përfshirë kryesisht pastrimin profesional të dhëmbëve.

 

Rutina juaj e mirëmbajtjes varet gjithashtu nga lloji i materialit nga i cili janë bërë fasetat tuaja dentare. Materialet tërësisht qeramike, të tilla si disilikati i litiumit, zirkonium ose porcelani i thjeshtë, nuk kanë nevojë për shumë procedura të kujdesit të mëvonshëm. Fasetat e përbëra, nga ana tjetër, mund të kërkojnë më shumë kujdes të mëvonshëm.

 

Shëndeti dhe jetëgjatësia e fasetave varet nga shëndeti oral dhe mënyra e jetesës në përgjithësi. Nëse dhëmbët lahen dhe pastrohen me fill rregullisht, ka më pak mundësi për komplikime të ardhshme me fasetat. Pa kujdesin e duhur, fasetat mund të vishen më shpejt. Zbuloni më shumë rreth trajtimeve tona të rimesove dentare dhe lini një takim në City Dental Clinic.

Tabela Përmbledhëse