Kursimet që vijnë me koston e implanteve dentare në Shqipëri

Mbi 20 milionë shqiptarë kanë të paktën një dhëmb të humbur, që do të thotë se nuk jeni vetëm nëse keni nevojë për zëvendësim të dhëmbit. Me disa opsione të disponueshme për të rindërtuar buzëqeshjen tuaj, mund të pyesni veten se cila është zgjidhja më e mirë. Ndërsa implantet dentare mund të kenë një kosto fillestare më të lartë, ato mund t’ju kursejnë më shumë para në afat të gjatë. Këtu janë disa faktorë kryesorë që duhen marrë parasysh kur merret parasysh kostoja e implanteve dentare.

Foto qe ilustron koston e ulet te sherbimeve dentare ne Shqiperi

Shpenzimet e anashkaluara shpesh të opsioneve tradicionale të zëvendësimit të dhëmbëve

Kur krahasojmë çmimet fillestare, implantet dentare janë shpesh opsioni më i shtrenjtë, duke bërë që disa pacientë të zgjedhin trajtime alternative për të shmangur kostot e larta. Megjithatë, opsionet konvencionale si protezat dhe urat dentare mund të duken më të lira, por ato mund të vijnë me shpenzime të fshehura që shtohen me kalimin e kohës. Është e rëndësishme të merren parasysh kostot më pak të dukshme që lidhen me:

 • Zëvendësimin e protezave ose urave çdo 5 deri në 15 vjet
 • Vizitat e shpeshta te dentisti për rregullime
 • Blerja e solucioneve speciale të pastrimit, ngjitësve, etj.
 • Shqetësimet e shëndetit oral si atrofia e nofullës për shkak të mungesës së stimulimit
 • Pasojat sociale si rrëshqitja e dhëmbëve nga vendi gjatë bisedës ose ngrënies

Për fat të mirë, implantet dentare janë në gjendje të parandalojnë që të gjitha këto shpenzime që rriten dhe ju kushtojnë më shumë në planin afatgjatë.

Imazh që ilustron një model për implantet dentare në Shqipëri.

Si mund të rezultojnë implantet dentare në kursime afatgjata të kostos?

Implantet dentare janë të njohura për shkallën e tyre të suksesit prej 95%, gjë që mund t’i atribuohet vendosjes së tyre kirurgjikale direkt në kockën e nofullës. Pasi futen, ato stimulojnë rritjen e kockave të reja, duke parandaluar tkurrjen e kockave të nofullës dhe kolapsin e muskujve të fytyrës. Për më tepër, lidhja e fortë e krijuar me kockën e nofullës siguron që ato të zgjasin për dekada me kujdesin e duhur. Jetëgjatësia e jashtëzakonshme, qëndrueshmëria e pakrahasueshme dhe shkalla e lartë e suksesit të implanteve dentare mund të rezultojnë në kursime të konsiderueshme afatgjatë.

Arsye të tjera bindëse për të marrë në konsideratë marrjen e implanteve dentare

Duke shtuar përfitimet financiare të implanteve dentare, ato gjithashtu mund të ofrojnë një gamë të gjerë avantazhesh ndaj alternativave konvencionale të zëvendësimit të dhëmbëve. Për më tepër, ato janë:

 • Rezistentë ndaj kaviteteve
 • Të personalizuar për të përshtatur madhësinë, formën dhe ngjyrën e dhëmbëve tuaj natyralë
 • Mjaft të qëndrueshëm për të përtypur rehat pothuajse çdo lloj ushqimi
 • Vetë-mbështetës pa vënë stres në dhëmbët ngjitur
 • Lehtë për t’u mirëmbajtur me larje të rregullt me furçë, pastrim dhe kontrolle dentare.

Nëse dhëmbët që mungojnë kanë ndikuar në aftësinë tuaj për të ngrënë, për të buzëqeshur me vetëbesim apo edhe për të folur, është koha të merrni parasysh plotësimin e boshllëqeve me implante dentare. Kontaktoni dentistin tuaj dhe tregojini atij se si do të dëshironit të shijoni një buzëqeshje të plotë dhe të bukur që do të jetë e dobishme për shëndetin tuaj oral dhe portofolin tuaj.

Katër faktorë që duhen marrë parasysh gjatë vlerësimit të kostos

 • Protezat Krahasuar me protezat që zgjasin zakonisht 5 deri në 15 vjet, implantet dentare kanë një jetëgjatësi më të gjatë prej 20+ vitesh kur kujdeseni siç duhet. Për më tepër, protezat, qofshin të pjesshme apo të plota, shpesh kërkojnë mirëmbajtje të rregullt, të cilat mund të mos përfshihen në koston fillestare.
 • Komoditeti – Pacientët duhet të marrin parasysh angazhimin afatgjatë dhe kërkesat e mirëmbajtjes që kërkojnë kohë të protezave, të tilla si lagja gjatë natës dhe aplikimi i ngjitësve specialë.
 • Humbja e kockave – Ndryshe nga opsionet e tjera të zëvendësimit të dhëmbëve, implantet dentare mund të stimulojnë në mënyrë efektive kockën e nofullës, e cila ndihmon në parandalimin e përkeqësimit. Meqenëse protezave u mungon kjo aftësi, kjo mund të çojë në pasoja të padëshiruara si ndryshime në strukturën e fytyrës.
 • Aspekti social – Implantet dentare u ofrojnë pacientëve një forcë të fortë kafshimi dhe qëndrueshmëri të jashtëzakonshme, ndërsa protezat mund të lëvizin gjatë aktiviteteve të tilla si përtypja, e qeshura ose puthja, të cilat mund të shkaktojnë shqetësim gjatë ndërveprimeve sociale.

Foto qe ilustron nje dentist i cili po diskuton koston e trajtimeve dentare ne Shqiperi

Katër avantazhe shtesë të implanteve dentare përfshijnë:

Përkundër faktit se përfitimet nga kostoja janë mjaft të forta për t’u dalluar më vete, implantet dentare janë një zgjedhje e shkëlqyer edhe për avantazhet e tyre shtesë. Në fakt, pacientët që zgjedhin t’i nënshtrohen kësaj alternative të famshme të zëvendësimit të dhëmbëve mund të gëzojnë bonuse të tilla si:

 • Implantet janë bërë me porosi për të përshtatur në mënyrë të përkryer madhësinë, formën dhe ngjyrën e çdo dhëmbi që mungon.
 • Implantet ofrojnë një forcë të fortë kafshimi.
 • Nuk ka kufizime të rëndësishme ushqimore.
 • Implantet kanë një jetëgjatësi të gjatë.

Nëse mungojnë një ose më shumë dhëmbë në gojën tuaj dhe aktualisht po pyesni se cili zëvendësues i dhëmbëve është zgjidhja e duhur, sigurohuni që të merrni parasysh koston fillestare dhe totale. Në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të zgjidhni trajtimin e duhur për buzëqeshjen tuaj dhe llogarinë tuaj bankare.

Foto qe ilustron viziten me nje dentist ne Shqiperi te kualifikuar

Kontrollet e rregullta janë vendimtare për ruajtjen e shëndetit të mirë

Për pacientët me implant dentar rekomandohen kontrolle të rregullta mirëmbajtjeje çdo gjashtë muaj. Gjatë këtyre takimeve, dentisti do të rishikojë radiografitë rreth vendit të implantit dhe do të ekzaminojë vendin në gojën tuaj, ndërsa higjenisti do të pastrojë zonën rreth abutmentit dhe kurorës, duke hequr çdo mbetje dhe pllakë. Edhe pse mund të duket si një gjë e vogël, këto kontrolle rutinë luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit afatgjatë të implantit tuaj dentar.

Tabela Përmbledhëse