Këshilla Për Të Meaxhuar Ankthin Dentar

Tek City Dental Clinic në Shqipëri, prioriteti ynë kryesor është rehatia dhe siguria e pacientëve tanë. Ndërsa numri i njerëzve që kanë frikë nga dentistët ose vuajnë nga ankthi dentar është relativisht i lartë, specialistët tanë të aftë bëjnë çmos për t’i bërë pacientët e tyre të ndihen sa më të sigurt dhe të relaksuar. Nëse jeni duke përjetuar të njëjtën gjë, mos u shqetësoni pasi nuk jeni vetëm. Stafi ynë ka ndihmuar shumë pacientë të kapërcejnë frikën e tyre në disa mënyra të ndryshme dhe ne jemi të përkushtuar t’i ndihmojmë të gjithë ata që po përjetojnë të njëjtën gjë për t’u a bërë më të lehtë vizitën tek dentisti.

Një pacient me ankth nga dentisti

Si Ndikon Ankthi Dentar Në Shëndetin Tuaj?

Kur kemi frikë nga diçka, përgjigja jonë natyrale është ta shmangim atë, kështu që kjo ndodh edhe me fobinë dentare. Shmangia e kontrolleve dentare dhe mosmarrja e kujdesit parandalues mund të shkaktojë shumë probleme dhe adresimi i këtyre problemeve në mënyrën dhe kohën e duhur është kritik për shëndetin tuaj oral dhe të përgjithshëm. Shkuarja te dentisti është dicka e domosdoshme për shëndetin tuaj, kështu që kjo është arsye e mjaftueshme për t’ju bindur të kapërceni frikën tuaj. Për më tepër, duhet të dini se shmangia e kontrolleve dentare mund të rezultojë në disa probleme të ndryshme si:

 • Kavitetet
 • Prishja e dhëmbëve
 • Rënia e dhëmbëve
 • Dhëmbët e njollosur dhe të zbardhur
 • Infeksioni dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve
 • Recesioni i mishrave të dhëmbëve
 • Dhimbje në gojë
 • Dhëmbë të copëtuar ose të thyer

Jo vetëm që fobia dentare mund të shkaktojë të gjitha problemet e lartpërmendura, por gjithashtu mund të shkaktojë probleme të tjera të lidhura me dhëmbët si TMJ, apnea e gjumit dhe madje edhe kancerin oral. Nëse nuk bëni kontrolle të rregullta, këto sëmundje do të mbeten të pazbuluara ose të patrajtuara. Gjatë takimit tuaj, dentisti do të jetë në gjendje të kontrollojë për të gjitha llojet e problemeve dentare dhe do të jetë në gjendje të ndërmarri veprime për të parandaluar çdo dëmtim të mëtejshëm të mishrave dhe dhëmbëve tuaj.

Simptomat E Ankthit Dentar

Të gjithë përjetojnë njëfarë shqetësimi përpara se të shkojnë te dentisti, por si të dini nëse vuani bga ankthi dentar ose jo? Edhe pse disa njerëzve nuk u pëlqen të shkojnë te dentisti, ata përsëri i ndjekin takimet rregullisht, ndërsa të tjerë që përjetojnë ankth preferojnë t’i shmangin takimet dhe të mos paraqiten fare. Disa nga simptomat që ata përjetojnë janë:

 • Rrahje të shpejta të zemrës
 • Ataket e panikut
 • Presioni i ulët i gjakut
 • Sjellje agresive
 • Djersitje ekstreme
 • Qajnë 
 • Ndjenja e të fikëtit

Një dentist në Shqipëri që punon me një pacient me ankth dentar

Shkaqet E Ankthit Dentar

Të kuptuarit dhe të qenurit në dijeni të arsyes pse vuani nga fobia dentare është hapi i parë që duhet të bëni përpara se të përpiqeni të kapërceni fobinë tuaj. Ky problem mund të shkaktohet nga një gjë ose nga një kombinim i faktorëve të tjerë.

Dhimbja

Shumë njerëz mendojnë se çdo procedurë dhe kujdes dentar do të jetë i dhimbshëm dhe kjo është arsyeja kryesore pse ata zgjedhin t’i shmangin fare. Pavarësisht kësaj, duhet të dini se teknologjitë e reja janë më pak invazive, gjë që do t’i bëjë klientët të ndihen shumë më rehat dhe të relaksuar në klinikën dentare. Stomatologët tanë të specializuar do të sigurohen që ju të mos ndjeni asnjë dhimbje kështu që skeni pse të shqetësoheni për asgjë.

Frika Nga Gjilpërat/Injeksionet

Ideja e nevojës së injeksioneve për procedurat dentare mund të jetë mjaft e vështirë për t’u pranuar nga disa klientë. Zakonisht, ky problem lind kur nevojitet një anestezi lokale për disa punë dentare për të siguruar rehatinë e pacientit. Gjithashtu, shumë pacientë kanë frikë gjithashtu se anestezia e tyre “nuk do të funksionojë”, gjë që e bën ankthin më të keq se sa ishte më parë.

Humbja E Kontrollit Dhe Frika Nga E Panjohura

Disa njerëz mund ti kap ankthi dhe bëhen klaustrofobik kur ulen përsëri në karrigen e dentistit. Disa pacient të tjerë mund ta kenë të vështirë të ndihen rehat pasi nuk janë të sigurt se çfarë do të ndodhë. Mund të jetë e frikshme të ndihesh sikur nuk ke kontroll dhe të ndihesh i pasigurt për atë çfarë të pret.

Lajmi i mirë është se klinikat moderne dentare i marrin parasysh këto shqetësime dhe ofrojnë mënyra qetësuese duke filluar nga mjetet relaksuese si batanijet, kufjet dhe maskat e syve deri te shpjegimet e hapave në detaje. Për të siguruar që vizita juaj të jetë sa më komode, stafi ynë mund të përdorë disa nga teknikat që përmendëm.

Prishja e dhembeve

Ndiheni Në Siklet Për Gjendjen E Dhëmbëve Tuaj

Nëse ankthi juaj dentar ju ka penguar të vizitoni dentistin një për një kohë të gjatë, shëndeti juaj oral mund të ketë shumë probleme. Disa individë kanë frikë se do mund të kritikohen ose gjykohen për mospërdorimin e fillit dentar çdo ditë, për mosardhjen në vizitat dentare ose nëse shfaqin shenja të mirëmbajtjes jo të duhur, edhe nëse dhëmbët e tyre duken se janë në gjendje të mirë.

Megjithatë, mbani mend se sa më gjatë të shtyni vizitën tek dentisti, aq më keq do të ndiheni për shëndetin e dhëmbëve tuaj. Duhet të dini se qëllimi ynë është t’ju ndihmojmë në arritjen e shëndetit më të mirë oral dhe ne kurrë nuk i kritikojmë apo gjykojmë klientët tanë për vendimet që ata kanë marrë në të kaluarën në lidhje më dhëmbët e tyre.

Eksperienca Të Këqija Dentare Në Të Kaluarën

Lajmi i keq është se jo të gjithë dentistët mundohen ti ofrojnë pacientëve të tyre kujdesin më të mirë dhe kujdesin që duhet për t’i bërë ata të ndihen sa më rehat. Nëse keni pasur ndonjëherë eksperiencë të keqe me një dentist, nuk është çudi pse i evitoni vizitat dentare. Ndonjëherë prindërit i detyrojnë fëmijët të shkojnë tek dentisti pa marrë parasysh frikërat e tyre dhe kjo mund t’i bëjë ata të zhvillojnë fobi në të ardhmen. Sidoqoftë, duhet të dini se në Shqipëri ka dentistë mjaft të mirë dhe të specializuar të cilët janë të gatshëm tju ofrojnë kujdesin e duhur dhe se përvojat e këqija nuk duhet t’ju pendojnë të merrni kujdesin e duhur dentar. Pasi të gjeni një dentist të besueshëm, i cili do të kujdeset për ju në mënyrën e duhur, do të shihni se trajtimet dentare nuk janë aq të frikshme sa duken.

Shkaqe Të Tjera Të Mundshme Të Ankthit Dentar

Faktor të tjerë të mundshëm që shkaktojnë ankth dentar përfshijnë:

 • Frika nga humbja e kontrollit
 • Çrregullimet e përgjithshme të ankthit
 • Problemet e besimit
 • Frika nga gjilpërat dhe shpimet
 • Probleme me ndarjen e hapsirave personale me të tjerët
 • Frika nga efektet anësore të anestezisë
 • Frika se mos nuk funksionon anestezia

trajtime dentare pa dhimbje në një klinikë dentare në Shqipëri

Këshilla Për Të Kapërcyer Ankthin Dentar

Pasi folëm për disa nga shkaqet kryesore të ankthit dentar, tani do të përmendim disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të kapërceni këtë problem.

Gjeni Dentistin E Duhur

Siç e përmendëm edhe më parë, një përvojë e keqe te dentisti mund t’ju bëjë të keni frikë prej tyre dhe gjetja e dentistit të duhur për t’u kujdesur për nevojat tuaja orale mund ta ndryshojë këtë. Disa nga karakteristikat që duhet të kini parasysh para se të gjeni klinikën e duhur dentare janë:

 • Një staf miqësor që kujdeset për nevojat tuaja dhe ju dëgjon.
 • Lexoni komentet nga pacientët e mëparshëm.
 • A u japin përgjigje për të gjitha pyetjeve tuaja.
 • Klinikë komode dhe relaksuese.
 • Kujdes dhe trajtim i personalizuar.

Pasi të gjeni klinikën e duhur dentare për t’u kujdesur për nevojat tuaja, do të vini re ndryshime të mëdha në sjelljen tuaj ndaj dentistëve dhe do të ndiheni më të sigurt dhe më rehat në takimet e ardhshme.

Përdorni Teknika Dhe Ilaçe Relaksuese

Përpara se të vini në takim, ju rekomandojmë të merrni kohën tuaj për të qenë sa më rehatë dhe të relaksuar. Frymëmarrja e thellë mund të jetë shumë e dobishme në reduktimin e ankthit, kështu që mund ta provoni. Përpara se të fillojë trajtimi, mund të diskutoni opsionet e qetësimit me dentistin tuaj dhe ai do tju shpjegojë se çfarë mund të bëhet për të zvogëluar simptomat tuaja. Zakonisht, oksidi i azotit, i njohur gjithashtu si gazi i të qeshurit ose ilaçe qetësuese të marra nga goja, përdoren për të minimizuar simptomat e ankthit sa më shumë që të jetë e mundur, në mënyrë që dentisti të bëjë punën e tij siç duhet. Stafi ynë i dentistëve ynë do të marr parasysh gjithçka para se të bëjë planin e trajtimit për çdo klient, kështu që ju nuk duhet të shqetësoheni për asgjë.

një paciente e cila është e kënaqur me përvojën e saj me turizmin dentar në Shqipëri

Sillni Një Mik

Njerëzit që vuajnë nga ankthi dentar mund të ndihen më mirë nëse sjellin me vete një mik ose një anëtar të familjes gjatë vizitave të tyre dentare. Të pasurit dikë të cilit i besoni afër dhe që kupton ankthin tuaj mund të jetë shumë qetësuese dhe gjithashtu mund t’ju bëjë të ndiheni më të sigurt. Një faktor tjetër i rëndësishëm për t’u marrë parasysh është ndërtimi i një marrëdhënieje të fortë me stafin e klinikës dentare. Mund të diskutoni opsionet e qetësimit me dentistin tuaj dhe gjëra të tjera që mund të bëhen për t’ju bërë të ndiheni më të qetë. Nga ana tjetër, njerëzit që kanë gjithashtu fobi sociale duhet të konsiderojnë konsultimin me një specialist i cili fokusohet në trajtimin e fobive.

Ejani Herët Në Takim

Nxitimi për të arritur në takimin tuaj në kohë mund të shkaktojë akoma më shumë ankth. Shmangni presionin e panevojshëm përpara se të shkoni te dentisti dhe përpiquni të vini disa minuta më herët. Stafi ynë do t’ju presë me kënaqësi dhe do t’ju ofrojë një gotë ujë. Ardhja herët në takim do t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat e ankthit dhe do të ndiheni shumë më mirë.

Bëni Shumë Pyetje

Gjatë konsultimit tuaj, mos hezitoni të shprehni ndonjë shqetësim ose pyetje. Stafi ynë do të jetë i gatshëm t’ju ndihmojë në çdo lloj mënyre. Nëse jeni duke kërkuar informacion për një mjet ose terapi të caktuar, mos kini frikë të na pyesni. Gjithashtu nëse keni nevojë për një pushim të vogël nga trajtimi sepse po filloni të ndjeni nervozizëm, informoni dentistin tuaj për këtë dhe ai do të ndalojë. Tek City Dental Clinic në Shqipëri ne i japim përparësi nevojave të pacientëve tanë dhe me kënaqësi do t’i respektojmë dëshirat e tyre dhe do të përpiqemi t’i bëjmë të ndihen sa më rehat që të jetë e mundur, duke i shpjeguar çdo hap të procesit dhe duke i pyetur herë pas here nëse ndihen mirë.

përdorimin e një topi stresi për të lehtësuar ankthin dentar

Provimi I Teknikave Të Relaksimit Të Muskujve

Një strategji e dobishme për trajtimin e ankthit dentar është praktikimi i relaksimit të muskujve përpara takimit tuaj. Është e rëndësishme të diskutoni hapur dhe sinqerisht çdo fobi që mund të keni me stafin dentar, në mënyrë që të qetësoni ankthet tuaja gjatë procedurës. Përpara se të shkoni te dentisti ose ndërsa jeni ulur në karrige, mund të provoni të bëni disa ushtrime të frymëmarrjes së thellë ose meditim. Topat e stresit dhe forma të tjera argëtimi që ofrohen gjithashtu nga dentisti mund të lehtësojnë shpërqendrimet. Metodat e tjera të qetësimit si oksidi i azotit i njohur gjithashtu si gazi i qeshjes ose qetësuesit oral mund të ndihmojnë në bërjen e procesit më të rehatshëm për njerëzit që kanë nevojë për pak ndihmë shtesë.

Njoftoni Dentistin Tuaj

Marrëdhëniet e mira me dentistin tuaj do ta bëjnë procesin e vizitës dentare shumë më të lehtë për ju. Ju mund ta krijoni këtë marrëdhënie duke qenë të hapur me ta dhe duke diskutuar se cilat janë shqetësimet dhe frikërat tuaja. Ekipi ynë i dentistëve i kushton shumë vëmendje sigurisë së klientit dhe përpiqen ta bëjnë përvojën sa më të këndshme dhe komode.

Përdorimi I Shpërqendrimeve Për Të Mposhtur Ankthin

Ankthi dentar mund të reduktohet në mënyrë efektive gjatë takimeve duke përdorur teknika si imazhet ose muzikët relaksuese. Vendosja e kufjeve dhe dëgjimi i muzikës në sfond mund të ndihmojnë në krijimin e një atmosfere të qetë që largon shqetësimin nga trajtimi dentar. Gjatë procesit, tensioni mund të reduktohet më tej duke përdorur teknika të relaksimit muskulor ose ushtrime të frymëmarrjes së thellë. Në përgjithësi, këto metoda inkurajojnë shëndetin e shkëlqyer të dhëmbëve dhe i bëjnë pacientët të ndihen më të qetë në karrigen e dentistit.

Foto që ilustron ndjeshmërinë nga një dhëmb i thyer

Problemet Që Ndodhin Nëse Shmangni Kujdesin Dentar

Shmangia e vizitave rutinë, pavarësisht sa të frikshme mund të duken nuk janë kurrë një ide e mirë. Higjiena e dobët e dhëmbëve mund të rezultojë në një sërë komplikimesh të pakëndshme në të ardhmen. Këtu janë disa shembuj të asaj që mund të ndodhë nëse shtyni takimet dentare:

 • Era e keqe e gojës
 • Rreziku i zhvillimit të kaviteteve
 • Pllakë dhe tartar
 • Humbja e dhëmbëve
 • Sëmundja e mishrave të dhëmbëve
 • Infeksioni i dhëmbëve
 • Njollat e dhëmbëve

Konkluzioni

Si përfundim, nëse jeni një nga njerëzit e shumtë që përjetoni ankth gjatë vizitave dentare, edhe pse është e vështirë duhet të përpiqeni të gjeni mënyra për ta kapërcyer atë. Metodat e menaxhimit të ankthit përfshijnë bisedën me dentistin tuaj, praktikimin e relaksimit të muskujve ushtrimet e frymëmarrjes dhe marrjen e një shoku me vete. Gjetja e një dentisti që të kuptojë nevojat tuaja dhe të plotësojë kërkesat tuaja është hapi më i rëndësishëm. Kini parasysh se ruajtja e shëndetit të mirë të dhëmbëve nuk është e rëndësishme vetëm për shëndetin tuaj oral, por edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Mos lejoni që ankthi dentar t’ju pengojë të merrni kujdesin që ju nevojitet.rezervoni një takim me një nga dentistët e specializuar tek City Dental Clinic në Shqipëri për të bërë hapin e parë drejt menaxhmit të ankthit tuaj dentar.

Tabela Përmbledhëse