Etika Dentare: Çfarë Duhet Dhe Nuk Duhet Të Bëni Para Vizitës Tuaj Dentare

Shumë njerëz ndihen në ankth para se të vizitojnë dentistin, por nuk duhet të lejoni që frika t’ju kontrollojë dhe të shkaktojë problem me mënyrën si do të silleni gjatë vizitës tuaj dentare. Për më tepër, ne kemi shpjeguar disa nga gjërat që duhet dhe nuk duhet të bëni, në mënyrë që vizita juaj e radhës tek dentisti të shkojë sa më mirë të jetë e mundshme.

një vizitë në një klinikë dentare në Shqipëri

Çfarë Duhet Të Bëni Përpara Takimit Me Dentistin

Të Vini Në Kohë

Ju duhet të jeni gjithmonë në kohë për takimet tuaja dentare. Në klinikën tonë, ne nuk  rezervojmë dy orare njëkohësisht, kështu që kur të caktojmë një takim, koha dhe përkushtimi ynë do të jetë vetëm për ju dhe nevojat tuaja. Shpesh e mirëkuptojmë kur klientët vonohen vetëm disa minuta, por nëse është më shumë se 20 minuta, pavarësisht trafikut, gjumit, etj… ju po shkurtoni kohën e pacientit të ardhshëm, kështu që nuk është e tolerueshme.

Lani Dhëmbët

Nëse keni ngrënë diçka pak para takimit, ne do ta vlerësonim nëse merrni disa minuta për të shpëlarë ose larë dhëmbët nëse është e mundur. Një gojë e pastër është shumë më e lehtë për t’u punuar dhe ne gjithmonë do ta vlerësojmë përpjekjen.

Nëse Jeni Të Sëmurë Shtyjeni Takimin

Ju lutemi telefononi për të ricaktuar takimin tuaj nëse keni një plagë infektive, temperaturë ose grip. Për të ndaluar përhapjen e sëmundjeve midis pacientëve, ne përdorim një procedurë shumë të rreptë të kontrollit të infeksionit. Kjo është bërë për të garantuar sigurinë e klientëve dhe madje edhe të mjekëve.

Anuloni Të Paktën 48 Orë Përpara (Përveç Në Raste Urgjente)

Nëse duhet të anuloni, përveç rasteve kur për rrethana të paparashikuara si aksident me automjet ose sëmundje të papritur, ju lutemi na njoftoni të paktën 48 orë përpara, në mënyrë që të gjejmë një person tjetër për të plotësuar takimin tuaj. Nëse nuk paraqiteni fare, do ta konsiderojmë si një mosrespekt ndaj mjekut, higjienistëve dhe anëtarëve të tjerë të stafit.

Shmangni Përdorimin E Telefonit Kur Jeni Ulur Në Karrigen E Dentistit

Në klinikën tonë ne nuk kemi rregulla strikte për përdorimin e celularit. Ndërsa prisni në dhomë ose prisni të mpiheni për procedurën tuaj dentare, mund të përdorni telefonin tuaj. Por ju lutem, është shumë shqetësuese të dëgjojmë celularin të bie në mënyrë të përsëritur ndërsa ne jemi duke operuar në gojën tuaj. Akoma më keq është nëse përpiqeni t’i dërgonit mesazh dikujt ndërsa dentisti është duke punuar në gojën tuaj dhe ju mundoheni të mbani telefonin mbi kokën e tij.

front view cigarette bad habit concept 1

Shmangni Pirjen E Duhanit Përpara Vizitës

Të paktën disa orë para vizitës tek dentisti, shmangni duhanin. Meqenëse tymi i cigares përfshin komponime shtesë të rrezikshme që gradualisht mund të dëmtojnë smaltin tuaj, dentistët ju këshillojnë të ndaloni fare përdorimin e tij. Pirja e duhanit mund të shkaktojë erën e keqe të gojës dhe gjithashtu do ta bëjë më të vështirë shërimin.

Mos Hezitoni Ti Bëni Dentistit Çdo Pyetje

Bëni pyetje dhe komunikoni. Ju duhet të jeni plotësisht të vetëdijshëm për gjendjen e shëndetit tuaj oral dhe mjekësor. Ekipi ynë dentar do të përpiqet gjithmonë t’u përgjigjet pyetjeve tuaja në mënyrën më të sinqertë dhe t’ju bëjë të ndiheni sa më të sigurt.

Na Tregoni Nëse Keni Ndonjë Shqetësim

Ju lutemi informoni një nga anëtarët e stafit nëse ndodh ndonjë gjë e pakëndshme në lidhje me vizitën tuaj, në mënyrë që ne të kujdesemi për këtë problem menjëherë. Ne i japim përparësi kënaqësisë së klientit tonë dhe do të donim të ishim në dijeni nëse diçka shkon keq në mënyrë që të përmirësojmë shërbimin.

Jini Të Durueshëm

Shmangni pyetjet e pandërprera: “Edhe sa kohë?” ose duke thënë: “Duhet të iki herët”. Koha nuk do të ecë më shpejt nëse pyetni çdo pesë minuta. Gjatë orës së trajtimit, dhëmbët tuaj dhe shëndeti oral janë prioritetet tona kryesore, prandaj marrim kohën tonë.

Jini Të Sjellshëm Dhe Miqësor Me Stafin

Njerëzit që përgjigjen në telefon kanë gjithashtu ndjenja. Ju lutemi jini të sjellshëm, na tregoni se për çfarë keni nevojë, na tregoni nëse diçka nuk shkon dhe ne do të jemi të lumtur t’i adresojmë ato. Edhe pse ne e kuptojmë se disa trajtime shkaktojnë dhimbje, nuk është e nevojshme të tregohemi të padrejtë me asnjë nga anëtarët e stafit. Në çdo rast, qëllimi ynë është t’ju ndihmojmë të menaxhoni çdo problem dhe ta mbani shëndetin tuaj oral në gjendje sa më të mirë. Të qenit i sjellshëm me njëri-tjetrin përmirëson marrëdhëniet në cdo lloj situate.

teknikat e duhura të larjes së dhëmbëve

Çfarë Nuk Duhet Të Bëni Përpara Vizitës Me Dentistin

Mos Harroni Të Lani Dhëmbët

Ju duhet të lani dhëmbët një natë përpara çdo vizite tek dentisti për dy arsye. Së pari ndihmon në reduktimin e baktereve dhe grumbullimit të pllakave në sipërfaqen e mishrave të dhëmbëve, gjë që mund të zvogëlojë kohën që i duhet dentistit për t’i pastruar ato. Përveç kësaj, larja e dhëmbëve ndihmon në parandalimin e erës së keqe të mundshme, e cila mund t’ju bezdis ju dhe dentistin tuaj.

Mos Pini Pije Me Sheqer

Përpara vizitës dentare, konsumimi i shumtë i pijeve me sheqer mund të ndërhyjë në analizat e gjakut që bëhen për ekzaminime të mëtejshme. Dentistët mund të mësojnë informacione të rëndësishme në lidhje me numrin e qelizave të bardha të gjakut dhe nivelin e glukozës nga këto teste dhe ato janë shumë të dobishme në ofrimin e kujdesit të duhur.

Për shembull, një grup i plotë i analizave të gjakut mund të ndihmojë dentistin të përcaktojë nëse masat paraprake shtesë janë të nevojshme gjatë operacionit tuaj dentar në rastet kur keni diabet ose sëmundje inflamatore. Për më tepër, në varësi të asaj për të cilën po trajtoheni ose ku po kryhet procedura në gojën tuaj, një listë kontrolli e gjerë e testeve para dentare mund të ndihmojë në adresimin e çështjeve të caktuara.

Pijet me sheqer shkaktojnë rritjen e nivelit të glukozës në gjak, gjë që ul pH në gojën tuaj. Analiza e pllakës është një test i shumë përdorur, rezultatet e të cilit mund të ndikohen nga nivelet e ulëta të pH. Si rezultat, duke shmangur ushqimet dhe pijet e mbushura me sheqer përpara takimit tuaj dentar ju mund të garantoni që të gjitha testet të kryhen në mënyrë të sigurt dhe të duhur.

Mos Hani Direkt Para Trajtimit

Para çdo operacioni dentar, rekomandohet që të agjëroni për të paktën tetë orë. Kjo i jep stomakut tuaj kohë të mjaftueshme për të përpunuar ushqimin përpara çdo procedure.

Për shkak të anestetikëve të kombinuar me grimcat e ushqimit, ngrënia menjëherë para operacionit mund të shkaktojë efekte të padëshiruara duke përfshirë të përziera dhe të vjella. Përveç kësaj, për shkak se trupi juaj do të duhet të punojë më shumë se normalisht për të hequr toksinat nga qarkullimi i gjakut, mund t’ju duhet më shumë kohë për t’u rikuperuar nga anestezia pas operacionit.

Mos Hani Asgjë Që Shkakton Ndjeshmëri Tek Dhëmbët Tuaj 

Kur dhëmbët janë të ndjeshëm, ushqimet, pijet dhe temperaturat specifike mund të dëmtojnë ose irritojnë dhëmbët. Është e këshillueshme që përpara se të vizitoni dentistin të qëndroni larg nga çdo vakt ose pije që mund t’i bëjë dhëmbët tuaj më të ndjeshëm. Kjo jo vetëm që do t’ju bëjë të ndiheni më të qetë gjatë takimit, por gjithashtu do t’i lejojë profesionistët tanë të ekzaminojnë me saktësi gjendjen e shëndetit tuaj oral gjatë vizitës.

Foto që ilustron ngrënien para takimit me dentistin

Mos Vendosni Shumë Make-Up

Edhe pse mbajtja e grimit mund të jetë një pjesë e rregullt e ditës suaj, mund të përpiqeni ta shmangni atë ditën kur keni planifikuar ndonjë trajtim mjekësor. Për shembull, mjeku mund t’i duhet të mbajë fytyrën tuaj me dorë për disa minuta gjatë një trajtimi për mbushjen e dhëmbëve. Nëse vendosni shumë make up, produktet mund të futen në dorezat e mjekut dhe çdo pajisje mjekësore që përdoret.

Ky problem mund ta bëjë të vështirë përdorimin e pajisjeve mjekësore dhe madje mund të rrezikojë kujdesin mjekësor. Sigurohuni që të përdorni pak ose aspak grim kur vizitoni dentistin për të siguruar që çdo takim të jetë pa stres.

Mos Vishni Rroba Të Papërshtatshme

Pacientit mund ti duhet të kalojë shumë kohë ulur, në varësi të llojit të trajtimit që marrin. Djersitja e tepërt mund të rezultojë nga veshja e rrobave të ngushta që ngjiten në trup ose kufizojnë lëvizjet, gjë që thith nxehtësinë më afër lëkurës. Përveçse është e pakëndshme, kjo mund të shkaktojë acarim të lëkurës dhe parehati gjatë gjithë procedurës.

Veshjet e lirshme shpesh bëhen prej pëlhurave të lehta, që nxisin qarkullimin e ajrit dhe rregullojnë temperaturën e trupit. Për më tepër, veshja e veshjeve të gjera jep më shumë liri lëvizjeje, gjë që ndihmon në lehtësimin e stresit në muskujt tuaj nga çdo pozicion i pakëndshëm që mund të keni gjatë trajtimit. Këto veshje ju ndihmojnë të qëndroni më gjatë pa u irrituar ndryshe nga veshjet e ngushta që ngjiten në pjesë të ndryshme të trupit.

Mos Konsumoni Alkol Para Vizitës

Alkoli ndikon në organizëm në mënyra të ndryshme, duke shkaktuar shqetësime si të vogla ashtu edhe më të rënda. Përdorimi i alkolit mund të çojë në shumë probleme shëndetësore si dehidratim, rraskapitje, ulje të koordinimit, ndryshime të humorit dhe depresion, në varësi të sasisë dhe shpeshtësisë së përdorimit. Pasojat e dëmshme të përdorimit të alkoolit rriten kur bëhet fjalë për procedurat dentare si anestezia. Pirja e alkoolit para trajtimeve dentare mund të zgjas periudhën e trajtimit dhe të rrisë gjakderdhjen.

Alkooli mund të ndërhyjë në përthithjen e anestezisë, duke ulur sasinë që hyn në sistemin tuaj. Kjo nënkupton që për të pasur rezultatet e kërkuara gjatë operacionit tuaj dentar, mund t’ju duhet të merrni doza më të forta anestezie se zakonisht. Do t’ju duhet gjithashtu të kaloni më shumë kohë në zyrën e mjekut pasi do të duhet më shumë kohë që anestezia të hyjë në fuqi.

Mos Pini Duhan Përpara Vizitës

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, zbardhja e dhëmbëve dhe rreziku i rritur i kancerit oral janë vetëm disa nga problemet e shumta që duhani mund të shkaktojë me shëndetin tuaj oral. Përtej të qenit i keq për shëndetin tonë oral, përdorimi i duhanit ka efekte të tjera të dëmshme në trupin tonë, të tilla si sëmundjet e zemrës dhe mushkërive, një shans më i lartë për goditje në tru, një sistem imun të reduktuar dhe fertilitet më të ulët.

Pirja e duhanit mund të jetë një sfidë e madhe për të arritur rezultate të kënaqshme nga procedurat dentare si nxjerrjet ose mbushjet. Për shkak të zvogëlimit të oksigjenit dhe rrjedhjes së gjakut në indet e trupit, duhanpirësit janë më të prirur të kenë probleme mjekësore. Përveç kësaj, duhanpirësit mund të vërejnë gjithashtu se për shkak të sistemit të tyre të dobësuar imunitar, trupat e tyre rikuperohen më ngadalë se zakonisht. Për më tepër, pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e infeksionit pas operacionit.

qetësues kundër dhimbjeve pas trajtimeve dentare

Mos Merrni Ilaçe Kundër Dhimbjeve

Gjatë viteve që kemi qenë në praktikën stomatologjike, kemi parë një numër të madh pacientësh që merrnin qetësues para se të vizitoheshin. Edhe pse mund të duket si një ide e mirë për të kontrolluar ankthin tuaj para vizitës, mos e bëni. Ilaçet kundër dhimbjeve mund të mbulojnë problemin themelor, duke e bërë më sfiduese për dentistët identifikimin dhe trajtimin e problemit tuaj dentar në mënyrën e duhur.

Prioriteti ynë kryesor është gjithmonë të sigurohemi që pacientët tanë të ndihen sa më rehat gjatë gjithë qëndrimit të tyre tek klinika jonë, kështu që për t’u ofruar atyre trajtimin më të mirë të mundshëm, ne marrim kohën e duhur për të përcaktuar nevojat e tyre specifike. Ne jemi të vetëdijshëm për shqetësimin ose ankthin që mund të kenë disa njerëz gjatë vizitës tek dentisti kështu që punojmë fort për të krijuar një mjedis sa më të qetë gjatë vizitave duke marrë parasysh cdo faktor.

Nëse merakoseni për dhimbjen gjatë procedurave mjekësore, mos u shqetësoni pasi ne do të diskutojmë gjithashtu opsione të ndryshme anestezishë për t’u siguruar që ju të merrni ndihmën e duhur për të menaxhuar çdo shqetësim që mund të ndodh gjatë procedurave dentare të ndryshme. Këto opsione përfshijnë anestezi lokale, oksid azoti (gazi i të qeshurës), ilaçe qetësuese orale ose anestezi të përgjithshme. Zgjedhja e duhur do të bëhet me ndihmën e dentistit.

Tabela Përmbledhëse