Jetëgjatësia e Implanteve Dentare

Kur bëhet fjalë për rikuperimin e dhëmbëve të humbur, implantet dentare janë inovacioni më i fundit dhe i suksesshëm në fushën e stomatologjisë restauruese. Këto rrënjë dhëmbësh sintetikë futen në mënyrë kirurgjikale në kockën e nofullës për të shërbyer si bazë e fortë për dhëmbët protezë. Jetëgjatësia e implanteve dentare ndryshon në bazë të faktorëve të tillë si higjiena orale, shëndeti i përgjithshëm dhe teknikat e vendosjes së implanteve. Implantet dentare të shumë pacientëve mund të zgjasin një jetë me mirëmbajtjen dhe kujdesin e duhur. Sidoqoftë, përvojat individuale mund të ndryshojnë dhe kontrollet rutinë me një dentist janë thelbësore për të monitoruar shëndetin e implantit dhe për të adresuar menjëherë çdo problem të mundshëm, duke siguruar jetëgjatësinë maksimale të mundshme të këtyre pajisjeve.

Foto qe ilustron implantet dentare ne Shqiperi

Sa zgjasin implantet e dhëmbëve?

Implantet dentare mendohet të zgjasin për një kohë shumë të gjatë. Kjo është në mënyrë që ato të mund të integrohen, ose të lidhen me indin e kockave të nofullës. Komponenti i implantit dhe kocka përreth përshtaten me njëra tjetrën në kohën kur mbaron integrimi. Si rezultat, implanti mund të veprojë si një zëvendësues për rrënjën e dhëmbit, duke krijuar një bazë të fortë për dhëmbin protetik.

Kurora e vendosur mund të ketë nevojë të zëvendësohet për shkak të konsumit me kalimin e kohës, edhe pse implanti synohet të zgjasë gjatë gjithë jetës. Është e rëndësishme të dini se një pjesë e konsiderueshme e kurorave mund të duen të zëvendësohen pas 15 deri në 20 viteve. 

Llojet e implanteve dentare

Llojet e implanteve dentare

Ekzistojnë dy lloje kryesore të procedurave të implantit dentar:

Implantet endosteale

Forma më tipike e implantit dentar quhet një implant endosteal, i cili ngjan me një vidë ose cilindër të vogël. Ato gjithashtu mund të ndërtohen prej qeramike, por shpesh bëhen prej titani. Këto implante zakonisht vendosen në nofullën tuaj direkt gjatë dy procedurave. Gjatë vendosjes së implantit do të jeni nën efektin e anestezisë në mënyrë që të mos ndjeni asnjë shqetësim dhe dhimbje.

Për të futur implantin endosteal, dentisti juaj do të duhet të bëjë një prerje në mishrat e dhëmbëve për të krijuar vend për implantin. Pas vendosjes së implantit, mishrat dhe kocka e nofullës suaj do të kenë nevojë për kohë për t’u shëruar. Është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e dentistit tuaj për kujdesin pasues për të marrë rezultatet më të mira. Nëse keni më shumë pyetje ose shqetësime, ju lutemi mos ngurroni të pyesni. Gjatë takimit të ardhshëm, një shtyllë metalike e quajtur abutment përdoret shpesh për të ngjitur kurorën në implant. Në raste të rralla, metoda shtesë mund të përdoren përpara vendosjes së një implanti endosteal. Kjo kryhet për t’i siguruar implantit të ri një bazë më të qëndrueshme në nofullën tuaj. Praktika të tilla përfshijnë, për shembull:

 • graftet kockore
 • zgjerimi i kockave
 • ngritja e sinuseve

Implantet subperiostale

Implantet subperiostale janë të vendosura nën mishrat e dhëmbëve dhe mbi kockën e nofullës. Ato përbëhen nga një kornizë metalike dhe zgjatime të vogla që mezi dalin nga mishrat e dhëmbëve. Njerëzit të cilët nuk janë në gjendje ose nuk dëshirojnë të kryejn procedura të mëtejshme, siç është transplantimi i kockave,mund t’i konsiderojnë këto implante pasi janë më të përshtatshme. Për më tepër, ato rekomandohen për njerëz që nuk e kanë kockën e nofullës së shëndetshme për një implant endosteal.

Implantet subperiostale futen me anestezi, njësoj si implantet endosteale. Vendosja e një implanti përfshin disa hapa. Bërja e një shenje në kockën e nofullës është hapi i parë. Kjo kryhet për të siguruar përshtatjen optimale të implantit gjatë implantimit. Për të ekspozuar nofullën tuaj dhe për të marrë një shenjë të saktë, kirurgu juaj do të duhet të krijojë një prerje.

Kur rajoni të jetë shëruar vendoset implanti. Korniza metalike e implantit është e pozicionuar në mënyrë që të qëndrojë në majë të nofullës suaj pas prerjejes të mishit të dhëmbëve. Kurora mund të vendoset gjatë takimit pasues në këtë kornizë metalike. Zgjatjet e vogla që dalin nga mishrat e dhëmbëve gjithashtu bashkohen.

Konsulte me nje dentist per implantet dentare ne Shqiperi

Jo të gjitha implantet zgjasin përgjithmonë

Alternativa më afatgjatë për riparimin e dhëmbëve që mund të zëvendësojë dhëmbët e humbur është një implant. Megjithatë, jetëgjatësia reale e implantit do të ndryshojë në varësi të shëndetit tuaj. Disa njerëz që kanë vendosur implante dentare mund të presin t’i kenë ato për gjithë jetën. Ashtu si me çdo restaurim tjetër dentar, në disa raste duhet të jeni të gatshëm për nevojën e riparimit dhe zëvendësimit në të ardhmen.

Shtylla dhe mbështetësi i titanit shpesh kanë jetëgjatësi. Në disa raste implanti i venë mund të pësojë dëmtime të mëtejshme dhe mund të ketë nevojë të zëvendësohet.

Nëse ka një problem me pozicionimin, ajo do të duket që në fillim  dhe mund të zgjidhet me kirurgji shtesë orale ose terapi që nxisin osseointegrimin.

Ngjitja është shpesh e pakthyeshme pasi shtylla ngjitet në indin e nofullës. E vetmja mënyrë për tu shkëputur mund të rezultojë vetëm nga aksidente ose trauma. Nëse kujdeseni mirë për implantin, jetëgjatësia e tij është e sigurt. 

Megjithatë, materialet detare që janë të pozicionuara sipër mbështetëses ndoshta do të duhet të ndryshohen. Riparimet më të shpeshta, kurorat, zakonisht kërkojnë zëvendësim çdo 15 deri në 20 vjet. Jetëgjatësia e zgjidhjeve të tjera të zëvendësimit të dhëmbëve, të tilla si protezat e pjesshme dhe urat, mund të variojë nga tre vjet në dhjetë vjet, por jo më gjatë. Edhe për njerëzit që mund të kenë nevojë të zëvendësojnë disa nga pjesët e implantit, implantet dentare do të zgjasin më shumë se të gjithë opsionet e tjera.

Çdo operacion dentar, duke përfshirë implantet dentare, ka një shans të dështojë. Megjithatë, shumica e problemeve lindin në javët e para pas instalimit. Shkalla e suksesit arrin 98% pasi të ketë kaluar faza e parë e osteointegrimit. Implantet dentare kanë një shkallë suksesi prej 93% deri në 98%. Megjithëse shumica e individëve që marrin implante dentare nuk do të kenë asnjë problem,duhet të dini se jo çdo implant mund të qëndrojë gjithë jetën.

Cilët faktorë mund të ndikojnë në dështimin e implantit dentar?

Ndërsa implantet dentare në shumë rste mund të zgjasin gjithë jetën, ato herë pas here mund edhe të dështojnë. Në përgjithësi, osseointegrimi ose procesi i shërimit mund të marr më shumë kohë, gjë që çon në dështimin e implantit. Faktorët e mëposhtëm mund të kontribuojnë në dështimin e implantit:

Mungesa e kujdesit dhe mirëmbajtjes

Ruajtja e shëndetit të mirë oral është po aq thelbësore për implantet sa edhe për dhëmbët natyralë. Grumbullimi i baktereve mund të shkaktojë sëmundje të mishrave të dhëmbëve, të cilat mund të dëmtojnë nofullën dhe mishrat. Sëmundja peri-implantare është një gjendje që prek zonën rreth implantit për shkak të akumulimit të baktereve. Kjo sëmundje mund të trajtohet nëse kapet në fazat e hershme të saj. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, mund të zhvillohet në peri-implantitis, një sëmundje që mund të shkaktoj dështimin e implantit. Për shkak të kësaj, mbajtja e higjienës së duhur orale është thelbësore nëse keni një implant. Mirëmbajtja e tyre përfshin:

 • Pastrimi me fill dentar çdo ditë dhe larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë
 • Reduktimi i konsumit të ëmbëlsirave
 • Takime cdo gjashtë muaj te dentisti

Mungesa e kockës 

Implantet endosteale kërkojnë bazë të fortë në nofullën tuaj për të qëndruar në vend. Për shkak të kësaj, implanti mund të dështojë nëse kocka e nofullë është e pamjaftueshme për ta mbajtur atë  fort në vend. Një vlerësim i plotë i kockës së nofullës bëhet përpara vendosjes së implantit. Rrezet X dhe modelimi 3D përdoren në këtë rast për të vlerësuar cilësinë e kockës në vendndodhjen e mundshme të implantit.

Përpara vednosjes së implantit endosteal, disa pacientë mund të zgjedhin të bëjnë trajtime shtesë si transplantimi i kockave ose ngritja e sinuseve nëse nuk ka mjaftueshëm kockë. Po ashtu, një implant mund të bëhet i paqëndrueshëm me kalimin e kohës nëse kocka fillon dhe humbet. Kjo mund të shkaktohet nga sëmundja peri-implantare ose çrregullime mjekësore që ndikojnë në shëndetin e kockave përveç osteoporozës.

Duhanpirja, nje faktor qe ndikon ne jetegjatesine e implanteve dentare

Pirja e duhanit

është e vërtetuar se implantet dentarekanë më pak sukses tek duhanpirësit. Në fakt, sipas disa studimeve, shkalla e dështimit të implanteve te duhanpirësit ishte 11% krahasuar me 5% të joduhanpirësve. Pirja e duhanit gjithashtu mund të ndërhyjë në rrjedhjen e gjakut në zonën e dëmtuar, gjë që mund të dëmtojë osteointegrimin dhe procesin e shërimit, e cila çon në dështimin e implantit. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve gjithashtu rritet nga pirja e duhanit.

Kërcitja e dhëmbëve

Kërcitja e dhëmbëve mund të shkaktojë frakturë të implantit, lirim ose thyerje të vidës, ose një thyerje e porcelanit në kurorë. Dentisti mund tju rekomandojë të vendosni një kasë mbrojtëse në menyrë që procesi i osseointegrimit të mos pengohet nga lëvizjet e shpeshta të bluarjes që mund të bëjë që implanti të zhvendoset shumë pak.

Kushtet mjekësore

Disa sëmundje, duke përfshirë të mëposhtmet, mund të shkaktojnë dështimin e implantit dentar:

 • Diabeti
 • Osteoporoza
 • Përkeqësimi i sistemit imunitar
 • Probleme me gjakderdhjen
 • Sëmundjet kardiovaskulare

Mosha

Mosha mund të jetë një tjetër faktor që ndikon në shkallën e suksesit të implanteve dentare. Personat e moshuar mund të kenë mundësi më të larta të dështimit për implantet dentare. Kjo ndodh për shkak se ata kanë më shumë problemeve me kockat ose probleme të ndryshme  mjekësore që mund të ndikojnë. Njerëzit e moshuar gjithashtu marrin më shumë kohë për tu shëruar se të rinjtë.

Medikamentet qe mund te ndikojne tek jetegjatesia e implanteve dentare.

Përdorimi i medikamenteve apo trajtimeve të ndrryshme

Për më tepër, medikamente ose terapi specifike mund të kontribuojnë në dështimin e implantit. Disa nga këto mund të jenë:

 • medikamente imunosupresive
 • barna që hollojnë gjakun
 • trajtimi me rrezatim

Një kirurg pa përvojë

Është e rëndësishme që implantet tuaja dentare të vendsen nga një kirurg me përvojë. Nëse shkoni te një dentist pa përvojë, procedura nuk do të jetë shumë e sigurt dhe gjatë rrugës mund të shkaktohen probleme të ndrryshme. Disa nga gabimet që ai mund të bëjë janë:

 • Implantet e projektuara keq
 • Trauma e indeve gjatë vendosjes së implantit
 • Vendosja e kurorës përpara se implanti të jetë i qëndrueshëm
 • Vendosja jo e saktë e implantit

Trajtimi i një implanti dentar të dështuar

Për të hequr një implant të dështuar dentistët pëerdorin anestezi lokale. Implanti mund të ndryshohet herë pas here. Sipas disa studimeve, zëvendësimi i tyre në të njëjtin vend ka pasur një shkallë suksesi prej 71 përqind.

Në rastet kur ka pasur humbje kockore përreth implantit, mund të kërkohet një transplant kockor për të ndihmuar në rivendosjen e indit. Në këtë rast, mund të duhet pak kohë derisa të merrni implantin tuaj të përhershëm.

Nëse nuk jeni në gjëndje të zevendësoni implantin ose ta riparoni atë atëher ka alternativa tjera të mundshme si protezat dhe urat dentare. Nëse nuk ka pasur shumë humbje kockore, peri-implantiti mund të menaxhohet pa hequr implantin. Kjo përfshin përdorimin e disa antibiotikësh, si dhe një pastrim dhe dezinfektim të plotë të implantit dhe rajonit përreth.

Kirurgjia per implantet dentare ne Shqiperi

Çfarë duhet të bëni nëse keni një implant të dështuar?

Dështimi i një implanti nuk do të thotë se ato duhet të ndërpriten. Në shumë raste, duhet vetëm të zëvendësojmë implantin ose pjesën e dëmtuar. Në rastet kur osseointegrimin nuk ngjitet me kockën sugjerohet një transplant kockor për t’i siguruar postit hapësirë.

Nëse as implanti i ri nuk do të ketë sukses rekomandohet vendosja e urave ose protezave. Ekziston një mundësi e madhe që problemi juaj me implantet të menaxhohet dhe të shmanget dështimi nëse problemet sapo kanë filluar të shfaqen.

Mund të duhet një pastrim i plotë i zonës përreth dhe disa antibiotik për të ruajtur implantin. Kjo i jep fund peri-implantitit, një sëmundje që shpesh ndikon në jetëgjatësinë e implanteve. Në disa raste kur vetëm riparimi është dëmtuar, dentisti juaj mund të projektojë një pjesë të re dhe thjesht ta zëvendësojë atë pa pasur nevojë për ndonjë procedurë të mëtejshme.

Mirembajtja dhe kujdesi per implantet dentare

Çfarë mund të bëj që implanti im dentar të zgjasë sa më gjatë?

Që një implant dentar të zgjasë për një kohë të gjatë, duhet të merrni parasysh marrjen e disa masave paraprake. Për shembull:

Mundohuni të lani dhe pastroni dhëmbët me fill rregullisht.

Ruajtja e zakoneve të mira të higjienës së dhëmbëve është thelbësore për shëndetin tuaj oral. Lani dhëmbët dy herë në ditë dhe pastroni dhëmbët me fill një herë në ditë. Jo vetëm individët që kanë implante dentare këshillohen ta bëjnë këtë. Megjithatë, mbajtja e implantit tuaj dentar varet nga mirëmbajtja e dhëmbëve tuaj. Edhe nëse implanti juaj dentar nuk është drejt përkeqësimit, mirëmbajtja e dhëmbëve të tjerë dhe gjendja e mishrave të dhëmbëve ndikon drejtpërdrejtë me të.

Shkoni tek dentisti çdo 6 muaj.

Vizitat e rregullta dentare janë gjithashtu thelbësore për jetëgjatësinë e implantit tuaj. Mirëmbajtja e mishrave të dhëmbëve dhe mbajtja e dhëmbëve të pastër do të ndihmojë që implanti juaj të qëndrojë në vend. Këto ekzaminime zbulojnë gjithashtu çdo problem të mundshëm, duke përfshirë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, që mund të rrezikojnë implantin tuaj.

Shmangni duhanin.

Një nga rreziqet më të mëdha për shëndetin e implantit tuaj dentar është pirja e duhanit. Implanti juaj mund të mos ngurtësohet kurrë, sepse pengon rrjedhjen e gjakut në kapilarët e gjakut të mishrave të dhëmbëve, gjë që mund të ketë një ndikim si në proceset e shërimit ashtu edhe në proceset e osseointegrimit.

Jetoni shëndshëm.

Shëndeti juaj i përgjithshëm është thelbësor për ruajtjen e shëndetit të mirë oral po ashtu shëndeti i kockave është thelbësor sepse kockat e dobësuara mund ta bëjnë nofullën tuaj më pak të aftë për të mbajtur implantin tuaj sesa dhëmbët e tjerë. Me rekomandimin e mjekut, merrni vitamina dhe suplemente, veçanërisht kalcium dhe kalium për kocka të shëndetshme.

Tabela Përmbledhëse