Jetëgjatësia E Implanteve Dentare

Implantet dentare janë teknika më e mirë për të zëvendësuar dhëmbët e humbur. Ato përbëhen nga tre pjesë duke përfshirë implantin, abutmentin dhe dhëmbin artificial. Dhëmbi artificial quhet kurorë dhe do të duket dhe ndihet njësoj si dhëmbët tuaj natyralë. Implantet dentare konsiderohen shumë efektive pasi ato zëvendësojnë çdo strukturë të dhëmbit duke përfshirë rrënjën.

Implantet dentare kanë provuar se janë shumë të qëndrueshme dhe konsiderohen një mënyrë e përhershme për të zëvendësuar dhëmbët e humbur. Gjithashtu është provuar se kanë një shkallë suksesi prej 90 deri në 95 për qind dhe zgjasin për mbi 10 vjet. Në këtë blog, ne do të fokusohemi kryesisht në jetëgjatësinë e implanteve dentare dhe cilët faktorë ndikojnë në të.

Çfarë Janë Implantet Dentare?

high angle view preparing food table2

Para se të hyjmë në më shumë detaje, duam të flasim për atë që janë implantet dentare. Ato janë një trajtim protetik që synon të zëvendësojë të gjithë strukturën e dhëmbëve të humbur duke përfshirë rrënjën e tij. Implanti është bërë nga titani, i cili është një material biokompatibil që mund të bashkohet me indin e kockës në nofull. Më pas, rrënja artificiale e dhëmbit mbulohet me një kurorë dentare e cila ngjason me dhëmbët natyral.

Nuk ka rëndësi nëse doni të zëvendësoni një ose më shumë dhëmbë të humbur, implantet dentare do të jenë zgjedhja e duhur për këtë problem në mënyrë të përhershme. Është e rëndësishme të kuptoni se nëse dëshironi që implanti juaj të zgjasë, duhet të kujdeseni për të siç do të bënit me dhëmbët tuaj natyralë. Mos harroni t’i lani dhe të përdorni fillin dentar të paktën dy herë në ditë. Nëse ndiqni këto këshilla bazë, ka shumë të ngjarë që ato të zgjasin për një kohë shumë të gjatë.

Ka disa faktorë të cilët mund të ndikojnë në jetëgjatësinë e implanteve dentare duke përfshirë shëndetin oral të pacientit, rutinën e tyre orale dhe cilësinë e materialeve që do të përdoren. Sëmundja periodontale është gjithashtu një faktor tjetër që mund të zgjasë procedurën derisa të trajtohet siç duhet. Gjithashtu, siç e përmendëm më parë, kujdesi i mirë për implantin tuaj është shumë i rëndësishëm dhe do të shmangë infeksionet dhe dështimet e mundshme.

Është e rëndësishme që t’i kushtoni vëmendje udhëzimeve të dhëna nga dentisti që mbikëqyr procesin e implantimit nëse dëshironi që implantet tuaja dentare të mbesin të shëndetshme për shumë vite. Kjo përfshin praktikat e mirëmbajtjes së higjienës orale dhe planifikimin e ekzaminimeve dhe pastrimeve të rregullta. Për më tepër, është e rëndësishme të kujdeseni siç duhet për implantin duke larë dhe përdorur fillin dentar rregullisht dhe shmangjen e ushqimeve të forta dhe të ashpra.

Në përgjithësi, implantet dentare janë mënyra më e mirë për të zëvendësuar dhëmbët e humbur dhe për të mbajtur gojën tuaj të shëndetshme. Ato mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë dentar dhe të ofrojnë një zgjidhje afatgjatë për dhëmbët e humbur nëse kujdeseni siç duhet për to. Për të garantuar suksesin afatgjatë të implantit dentar, është thelbësore të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e përfshira dhe të ndiqni udhëzimet e dentistit.

Përfitimet E Implanteve Dentare

Një nga përfitimet kryesore të implanteve dentare është se ato ofrojnë një bazë të fortë dhe të sigurt për të zëvendësuar dhëmbët e humbur. Duke qenë se materiali i përdorur për të bërë implantin është biokompatibil si titani, nuk ka rrezik që trupi ta refuzojë atë. Ato do të shërbejnë njësoj si dhëmbët tuaj natyralë pa ndryshuar shijen e ushqimeve të caktuara.

concept dental prosthesisgenerative ai 1

Në disa raste, disa pacientë mund të mos kenë mjaftueshëm kockë për të mbajtur implantin dhe një procedurë e transplantimit të kockave ose augmentimi do të jetë e nevojshme. Megjithatë, për shkak të avancimeve të reja në fushën e implantologjisë, nevoja për këto procedura do të eliminohet dhe ato do të zëvendësohen nga implantet pterygoide ose zygomatike. Në këto raste, dentisti do të vendosë se cila është mënyra më e mirë për të vepruar.

Implantet dentare ofrojnë shumë përfitime për shëndetin tuaj oral dhe janë një bazë e qëndrueshme për dhëmbët zëvendësues. Disa nga këto avantazhe përfshijnë:

 • Implantet dentare ofrojnë një pamje natyrale pasi ato janë të dizajnuara për të përputhur formën dhe ngjyrën e dhëmbëve tuaj natyralë.
 • Duke qenë se janë të lidhura me nofullën, implantet ofrojnë stabilitet të madh për dhëmbin zëvendësues.
 • Kjo procedurë do të eliminojë nevojën për ngjitës dentarë ose metoda të tjera që përdoren në shumë opsione zëvendësimi.
 • Nëse kujdeseni siç duhet për to, ato do të zgjasin për një kohë shumë të gjatë dhe do të ofrojnë një zgjidhje të përhershme për ata që kërkojnë një zgjidhje afatgjatë.
 • Jo vetëm që do të duken njësoj si dhëmbët tuaj natyralë, por gjithashtu do të funksionojnë po njësoj.

Procesi I Implantit Dentar

Gjatë konsultimit fillestar me dentistin tuaj, ata do të duhet të ekzaminojnë shëndetin tuaj oral në detaje. Së pari, do të kontrollojnë për ndonjë shenjë të humbjes së kockave ose sëmundjes periodontale. Ky është një hap shumë i rëndësishëm pasi nëse nuk keni mjaftueshëm kockë, transplant i kockave ose lloje të ndryshme të implanteve do të duhet të përdoren. Procedura e transplantimit të kockave do të ndërtojë kockën e nofullës në mënyrë që implanti të mund të ngjitet. Në disa raste të tjera, dentisti mund të rekomandojë implante pterygoide ose zygomatike, të cilat funksionojnë mirë në këto raste.

Gjatë ditës së procedurës, dentisti do të bëjë disa prerje të vogla për të bërë të dukshme kockën e nofullës dhe për të vendosur postin e titanit. Pasi të jetë vendosur, posti i titanit do të marr disa kohë për t’u bashkuar me kockën e nofullës duke u bërë një bazë e sigurt dhe e qëndrueshme.

female patient having procedure done dentist2

Faza tjetër e procedurës do të jetë vendosja e dhëmbit të ri. Për të garantuar një përshtatje të përsosur dhe një pamje tërheqëse, dentisti do të masë dhe krijojë implantin dentar saktësisht për gojën tuaj. Komponenti që bashkon postin e titanit dhe dhëmbin zëvendësues quhet abutment dhe përdoret për të bashkuar dhëmbin artificial me postin e titanit. Dhëmbi i ri do të vendoset vetëm pasi abutmenti të jetë pozicionuar siç duhet.

Kirurgjia e implantit dentar është shumë e sigurt dhe gjithashtu efektive kur bëhet fjalë për zëvendësimin e dhëmbëve të humbur. Një përfitim i madh i këtij trajtimi është se do të zëvendësojë gjithë strukturën e dhëmbëve tuaj duke përfshirë rrënjën e tyre, ndryshe nga teknikat e tjera të zëvendësimit të dhëmbëve.

Siç mund të dini, kur humbasim një dhëmb ose më shumë dhe nuk e trajtojmë në kohën e duhur, kocka e nofullës do të fillojë të lëvizë dhe të zhvendosë dhëmbët. Implantet dentare janë mënyra e vetme për të parandaluar humbjen e kockës së nofullës. Pasi të vendoset dhëmbi artificial, ai do të funksionojë dhe do të duket njësoj si dhëmbët tuaj natyralë.

Procedura e implantit dentar është një mënyrë e suksesshme dhe me efektive për të zëvendësuar dhëmbët e humbur në mënyrë të përhershme pa komprometuar pamjen. Dhëmbi zëvendësues vepron dhe duket si një dhëmb normal, ndërsa posti i titanit ofron stabilitet dhe forcë. Implantet dentare u ofrojnë pacientëve një zëvendësim të përhershëm për dhëmbët e tyre të humbur dhe mund të zgjasin një jetë të tërë me mirëmbajtjen e duhur.

Sa Zgjasin Implantet E Dhëmbëve?

Gjëja më e mirë e implanteve dentare është se ato janë të destinuara të jenë të përhershme pasi lidhen me kockën e nofullës përmes një procesi të quajtur osseointegrim. Pasi ky proces të jetë përfunduar dhe kocka dhe implanti të jenë bashkuar, kjo do të shërbejë si një bazë e fortë për dhëmbin e humbur dhe do të zëvendësojë të gjithë strukturën e tij.

Ndërsa implanti është i destinuar të jetë i përhershëm dhe do të jetë nëse procesi bëhet siç duhet, kurora e bashkangjitur me të mund të ketë nevojë të zëvendësohet pasi do të kalojë procesin e konsumimit ashtu siç bëjnë të gjithë dhëmbët tuaj. Megjithatë, dhëmbi artificial i vendosur mbi të do të zgjasë deri në 20 vjet nëse kujdeseni siç duhet për të para se të ketë nevojë të zëvendësohet.

Llojet E Implanteve Dentare

dental implantation teeth with implant screw 1

Më tej, do të shpjegojmë dy lloje të implanteve dentare, karakteristikat e tyre dhe çfarë i dallon nga njëri-tjetri.

Implantet Endosteale

Lloji më i zakonshëm i implanteve dentare të përdorur në ditët e sotme janë implantet endosteale. Ato duken si vida të vogla dhe cilindra dhe janë të përbërë nga titani ose qeramika. Kjo procedurë zakonisht kërkon dy procese. Procesi është pa dhimbje pasi do të jeni nën efektin e anestezisë.

Hapi i parë i procedurës përbëhet nga shpimi i kockës së nofullës për të krijuar vendin për implantin dhe bërja e prerjeve të nevojshme. Zona do të ketë nevojë për pak kohë për të shëruar pasi implanti të jetë vendosur. Pas një kohe do të duhet të vini për një vizitë të dytë. Gjatë kësaj vizite, dentisti do të bashkangjitë kurorën mbi implant dhe më pas procedura do të përfundojë.

Ndonjëherë procedura mund të kërkojë tre hapa para se implanti endosteal të vendoset sepse disa njerëz mund të mos kenë një bazë të fortë për të mbajtur implantin. Në këtë rast, dentisti mund të rekomandojë një transplant kockash, ngritje sinusi ose lloje të ndryshme të implanteve duke përfshirë implantet zygomatike ose pterygoide që do të vendosen afër kockave të faqeve tuaja.

Implantet Subperiosteale

Nga ana tjetër, implantet subperiosteale vendosen nën mishëra. Ajo që praktikisht bën ky proces është vendosja e implantit nën mishrat e dhëmbëve por mbi kockën e nofullës. Zakonisht, këto implante këshillohen për ata që:

 • Nuk kanë mjaftueshëm kockë të shëndetshme të nofullës për të mbështetur vendosjen e një implanti endosteal.
 • Nuk mund të kryejnë ose nuk duan të kryejnë një transplant kockash ose ndonjë procedurë shtesë para se të vendosin implantin.

Procedura e vendosjes së Implanteve subperiosteale kryhet nën efektin e anestezisë, njësoj si implantet endosteale. Implantimi përfshin disa hapa. Procesi fillon me krijimin e një impresioni të kockës së nofullës si hap i parë. Kjo siguron që kur implanti të vendoset, ai do të përshtatet siç duhet. Për të përgatitur vendin, kirurgu juaj do të duhet të bëjë një prerje që të ekspozojë kockën e nofullës.

Implanti me pas do të vendoset pasi zona e trajtuar të jetë shëruar. Struktura metalike e implantit pozicionohet në mënyrë që të mbështetet mbi kockën e nofullës pas një prerjeje të mishrave. Kurorat mund të vendosen në strukturën metalike të implantit gjatë një vizite të mëvonshme.

Cilët Faktorë Mund Të Ndikojnë Në Dështimin E Një Implanti Dentar?

Ndërsa implantet dentare të shumë njerëzve zgjasin për gjithë jetën, ato ndonjëherë mund të dështojnë. Duke marrë parasysh çdo faktor, osseointegrimi ose procesi i shërimit zakonisht komprometohet nga faktorët e jashtëm që çojnë në dështimin e implantit. Disa nga faktorët që mund të çojnë në dështimin e implantit janë:

Kujdesi Dhe Mirëmbajtja Jo E Duhur

woman brushing teeth smile morning by mirror health wellness self care breath home girl person happy with toothbrush mouth cleaning hygiene apartment chile 1

Ruajtja e higjienës së mirë orale është thelbësore si për implantet ashtu dhe për dhëmbët natyralë. Grumbullimi i pllakës dentare mund të rezultojë në sëmundje të mishrave të dhëmbëve, që dëmton mishrat dhe kockën e nofullës. Sëmundja peri-implantare është termi për një grumbullim të pllakës që prek indin përreth një implanti. Trajtimi i kësaj sëmundje është i mundur nëse diagnoztikohet në fazat e saj të hershme. Nga ana tjetër, nëse neglizhohet, ajo mund të përkeqësohet dhe të zhvillohet në peri-implantitis, një sëmundje që mund të çojë në dështimin e implantit. Për këtë arsye, ruajtja e higjienës së mirë dentare është jashtëzakonisht e rëndësishme nëse keni një implant. Kjo përfshin:

 • Lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë, një herë në mëngjes dhe një herë para se të flini.
 • Mos harroni të përdorni fillin dentar çdo ditë.
 • Mos anashkaloni vizitat e rregullta te dentisti.
 • Bëni kujdes me dietën tuaj dhe përpiquni të kufizoni pijet dhe ushqimet me sheqer.

Kocka E Pamjaftueshme

Implantet endosteale duhet të fiksohen në mënyrë të sigurt në nofullën tuaj. Për këtë arsye, nëse nuk ka mjaftueshëm kockë të nofullës për të suportuar implantin siç duhet, ai mund të dështojë. Para se të fillojë procedura, dentisti duhet të bëjë një ekzaminim të detajuar të nofullës. Kjo mund të përfshijë pamjet 3D dhe rrezet X për të kontrolluar integritetin e kockës. Nëse nuk ka mjaftueshëm kockë për të mbështetur implantin, një procedurë shtesë si transplantimi i kockës ose implantet më të avancuara si zygomatike dhe pterygoide do të përdoren. Kur humbja e kockës nuk trajtohet, implanti mund të destabilizohet. Kjo mund të ndodhë për disa arsye duke përfshirë:

 • Sëmundjen peri-implantare.
 • Osteoporozën.
 • Gjendje të tjera mjekësore që ndikojnë në shëndetin e kockave.

Pirja E Duhanit

Është fakt i ditur se duhanpirësit kanë një shkallë të ulët suksesi për implantet dentare. Në fakt, sipas disa studimeve, rreziku i dështimit të implantit për duhanpirësit është 11%, ndërsa për joduhanpirësit është 5%. Pirja e duhanit mund të ndikojë rëndë në osteointegrim dhe procesin e shërimit duke penguar rrjedhjen normale të gjakut në zonën e prekur, që mund të çojë në dështimin e implantit. Pirja e duhanit gjithashtu do të dëmtojë mishrat e dhëmbëve.

ShtrëngimiI Dhëmbëve (Bruksizmi)

Siç mund të dini, shtrëngimi i dhëmbëve mund të shkaktojë dëm të konsiderueshëm tek dhëmbët tuaj natyralë dhe kjo mund të ndodhë edhe me implantet. Për shkak të kësaj, implanti mund të frakturohet dhe vida mund të bëhet e lirshme ose të dëmtohet. Kjo ndodh për shkak se implanti mund të përjetojë lëvizje të vogla si rezultat i traumës ose veprimeve të përsëritura të shtrëngimit, që mund të ndërhyjnë në procesin e osseointegrimit.

Sëmundje Të Ndryshme

Faktorë të tjerë që do të ndikojnë në jetëgjatësinë e implanteve dentare dhe do të shkaktojnë dështimin e tyre përfshijnë:

 • Diabeti.
 • Sistem imunitar i dobët.
 • Çrregullime të lidhura me gjakderdhjen.
 • Osteoporoza.
 • Çrregullime kardiovaskulare përfshirë tensionin e lartë të gjakut, arteriosklerozën dhe dështimin kongjestiv të zemrës.

Mosha

Si me çdo procedurë tjetër mjekësore, sa më i rritur të jeni, aq më i lartë është rreziku i dështimit. Kjo për shkak se të moshuarit kanë më shumë probleme të fshehura shëndetësore dhe sepse procesi i shërimit do të zgjasë shumë më gjatë sesa te të rinjtë.

Medikamente Ose Trajtime Të Ndryshme

Shëndeti ynë oral mund të ndikohet shumë nga medikamentet dhe trajtimet që marrim. Zakonisht, llojet më të zakonshme të medikamenteve dhe trajtimeve që do të ndikojnë në shëndetin e implanteve dentare janë:

 • Terapia me rrezatim, siç është kimioterapia, që përdoret për trajtimin e kancerit.
 • Medikamente që hollojnë gjakun.
 • Medikamente imunosupresive.

Një Kirurg Pa përvojë

Çdo procedurë dentare duhet të kryhet nga një kirurg me përvojën e duhur. Disa nga problemet që mund të ndodhin nëse dentisti nuk ka përvojën e duhur përfshijnë:

 • Implantet dentare nuk janë dizajnuar siç duhet për ju.
 • Implanti nuk është vendosur siç duhet.
 • Ata do të dëmtojnë mishrat dhe indet përreth implantit.
 • Ndonjëherë mund të bashkangjisin kurorën para se implanti të jetë gati për ta mbajtur atë, duke shkaktuar dështimin e tij.

Çfarë Ndodh Nëse Implanti Dështon?

Disa nga shenjat më të zakonshme që tregojnë se implanti po dështon përfshijnë:

 • Implanti juaj fillon të lëvizë nëse ushtroni presion mbi të përmes aktiviteteve normale si të ngrënit.
 • Ndjeni dhimbje në zonën e trajtuar ndërsa hani ose përtypni ushqimin tuaj.
 • Infeksion i mishrave të dhëmbëve duke i bërë ata të duken të kuq, të ënjtur dhe të tërhequr.

Nëse vini re ndonjë nga këto shenja, është shumë e rëndësishme që të kontaktoni dentistin tuaj menjëherë. Pasi ai të bëjë një ekzaminim të plotë dhe të identifikojë problemin, do të marrë hapat e duhura për ta trajtuar atë.

Trajtimi I Një Implanti Të Dështuar

dental implant isolated teal background 1

Nëse implanti dështon, duhet të hiqet. I gjithë procesi do të jetë pa dhimbje pasi do të bëhet nën efektin e anestezisë lokale. Në disa raste, nëse është e mundur, implanti do të zëvendësohet. Kjo teknikë ka një shkallë suksesi prej mbi 71%, e cila është mjaft e lartë.

Para se të vendoset implanti i ri, transplanti i kockës mund të jetë i nevojshëm nëse ka ndodhur humbja e kockës rreth implantit. Kjo do të ndihmojë në riparimin e indit të saj. Gjithsesi nëse vendosni të mos zëvendësoni një implant të dështuar ose nuk jeni në gjendje ta bëni këtë, ka trajtime të tjera alternative në dispozicion siç janë protezat dhe urat dentare.

Nga ana tjetër, në rastet kur pacienti përjeton peri-implantitis, problemi mund të trajtohet pa hequr implantin. Në këtë rast, dentisti do të bëjë një pastrim të plotë të zonës duke përfshirë implantin dhe mund të rekomandojë antibiotik.

Tabela Përmbledhëse