Implantet dentare dhe humbja e kockave: Çfarë duhet të dini

Implantet dentare nuk janë të përshtatshme për çdo person, veçanërisht për pacientët me humbje kockore. Mund të jetë mjaft e vështirë për të marrë implante dentare thjesht sepse nuk ka mbetur mjaft kockë në nofull për të mbajtur implantin.

Kështu, çështja vazhdon, a ka ndonjë mënyrë për të marrë implantet dentare me humbje kockore? Absolutisht. Në pjesën më të madhe, megjithatë, kocka do të duhet të zëvendësohet përpara se të kryhet ndonjë punë dentare. Le të shqyrtojmë më në detaje implantet dentare, rolin që luajnë kockat dhe se si mund të ndihmojë saktësisht shartimi i kockave në humbjen e kockave.

Pacient i kenaqur me rezultatet para dhe pas implanteve dentare ne Shqiperi

 

Kujt i referohet termi “Implant Dentar”?

Implantet dentare janë një zëvendësim për dhëmbët e humbur që janë të nevojshëm për nxjerrjen, duke përfshirë të tillë si dhëmbët e prishur ose të dëmtuar. Sidoqoftë, përpara se të vazhdoni me implantet dentare, profesionisti dentar do të përcaktojë se cila është mënyra më e mirë e veprimit e vendosur në varësi të gjendjes suaj dhe nevojave ose dëshirave dentare.

Një implant dentar është përgjithësisht një shtyllë titani që vendoset në nofullën që luan rolin e një spirance në vend të rrënjës së dhëmbit. Protezat dentare të përhershme ose të shkëputshme, të tilla si ura, proteza ose kurora, mbërthehen më pas në rrënjën e titanit.

Implantet dentare janë një alternativë efikase për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë te pacientët, duke qenë se janë të fortë dhe mund të veprojnë si mbështetës për dhëmbin ose dhëmbët artificialë. Përparësitë e implanteve dentare përfshijnë:

 • Estetikë e përmirësuar
 • Funksionalitet i rivendosur
 • Zgjidhje e problemeve të dhimbjes së kyçeve ose kafshimit
 • Përmirësim i aftësisë së përtypjes
 • Fjalim i përmirësuar
 • Përmirësim i tretjes
 • Restaurim ose përmirësim i indeve të fytyrës
 • Me kujdesin e duhur, implantet dentare mund të zgjasin për shumë vite, potencialisht gjatë gjithë jetës

Foto qe ilustron procesin e vendosjes se implanteve dentare

Çfarë roli luan kocka në rëndësinë e implanteve dentare?

Megjithëse implantet dentare fitojnë një nivel të mirë të densitetit kockor për mbështetje, pacientët që kanë pësuar humbje kockore – për shembull, ata që kanë mbajtur proteza të pambrojtura për një kohë – mund të përfitojnë ende nga trajtimi i implantit dentar. Në zyrën tonë të klinikës dentare të CDC-së, ne u ofrojmë pacientëve tanë procedura shtesë të quajtura graftet kockore dhe ngritjet e sinuseve. Të dyja procedurat janë krijuar në mënyrë që të mund të rindërtojnë nivelet e densitetit të kockave që ndihmojnë në rritjen e shansit të suksesit të implanteve dentare.

Graftet e kockave përdoren kryesisht në nofullën e poshtme dhe ato zakonisht kryhen në karrigen e profesionistit dentar këtu në klinikën tonë dentare CDC. Dentisti i implanteve shpërndan rajonet ku duhen vendosur implantet dentare, duke përdorur ose kockë nga një pjesë tjetër e trupit të pacientit ose kocka artificiale të ngjashme me kockat e vërteta. Pasi të shërohet, kjo do të sigurojë një bazë të fortë për implantet dentare.

Liftet e sinuseve, nga ana tjetër, përdoren në nofullën e sipërme dhe ato përfshijnë paketimin e hapësirës së zgavrës së sinusit me material grafti kockor. Edhe një herë, materiali do të inkorporohet me kockën ekzistuese në mënyrë që implantet dentare të fitojnë mbështetje të kënaqshme.

Disa shkaqe të tjera të humbjes së kockave mund të përfshijnë:

 • Mosha: Mosha e shtyrë mund të ndikojë në densitetin e kockave dhe aftësinë shëruese.
 • Gjinia: Ndryshimet hormonale tek gratë gjatë shtatzënisë ose menopauzës mund të ndikojnë në shëndetin dhe shërimin oral.
 • Pirja e duhanit: Përdorimi i duhanit mund të dëmtojë procesin e shërimit dhe të rrisë rrezikun e dështimit të implantit.
 • Dietë e dobët: Një dietë pa lëndë ushqyese thelbësore mund të ndikojë në shëndetin e përgjithshëm oral.
 • Sëmundja periodontale: Sëmundja ekzistuese e mishrave të dhëmbëve ose higjiena e dobët orale mund të rrisë rrezikun e dështimit të implantit.
 • Trauma në dhëmbë: Trauma e kaluar në dhëmbë ose nofulla mund të ndikojë në përshtatshmërinë për implantet dentare.
 • Mospërputhja: Mospërputhja e rëndë e dhëmbëve ose nofullave mund të ndikojë në vendosjen dhe qëndrueshmërinë e implanteve dentare.
 • Infeksionet kryesore: Disa kushte sistemike ose infeksione mund të ndikojnë në suksesin e trajtimit të implantit dentar.

Përdorimi i shartimit të kockave në kontekstin e implanteve dentare

Normalisht, ju duhet të jeni në shëndet të mirë të përgjithshëm, si dhe shëndet oral, duke pasur mishra të shëndetshëm dhe kocka të mjaftueshme për të mbështetur implantin dentar. Megjithatë, nëse nuk ka mjaft kockë në nofull, ekziston një zgjidhje për të luftuar këtë problem.

Shartimi i kockave është procesi gjatë të cilit ndërtohet baza për përgatitjen e një implanti dentar. Shartimi i kockave mund të funksionojë në rast se ka dëmtime të konsiderueshme në kockë, kocka është shumë e hollë, ose edhe kur zbutja ose prishja nuk mund të mbështesë një implant dentar.

Procesi dhe mekanizmi pas shartimit të kockave në procedurat dentare

Shtyllat e implanteve dentare kanë nevojë për kocka të mjaftueshme për të mbizotëruar për të qenë mjaft të fortë dhe të qëndrueshëm për të mbajtur shtyllën në vend. Nëse ka mjaftueshëm transplant kockor të vendosur, ai do të ndihmojë me dy gjëra kryesore:

 • Rritja e densitetit të kockave
 • Lehtëson rigjenerimin e kockave (herë pas here)

Procedura do të kërkojë që stomatologu të ngrejë mishrat e dhëmbëve, të vendosë kockën tuaj në rajon ose të vendosë sintetikë dhe më pas të presë. Padyshim që do të përdoret qetësues dhe procedura është pak më e komplikuar. Sidoqoftë, kjo njihet si baza për një transplant kockor.

Pasi të vendoset kocka e re, kocka ekzistuese dhe kocka e re do të duhet të osseointegrohen brenda një kohe prej rreth katër muajsh.

Sapo grafti të shërohet plotësisht dhe dentisti të jetë i sigurt se kocka e nofullës është mjaft e fortë për të mbajtur implantin, procedura mund të rifillojë. Ekziston gjithmonë opsioni i një implanti zigomatik, të cilin do ta mbulojmë pak më vonë.

Përfitimet dhe avantazhet që lidhen me përdorimin e graftit të kockave

 • Ndihmon në forcimin e kockës së nofullës
 • Mund të stimulojë rigjenerimin natyral të kockave
 • Mund të parandalojë humbjen e mëtejshme të kockave
 • Mund të përmirësojë strukturën e përgjithshme të fytyrës

Të metat ose kufizimet që lidhen me përdorimin e graftit kockor

 • Procesi i shërimit për implantet dentare zakonisht zgjat disa muaj
 • Ekziston rreziku i dështimit të implantit, megjithëse është relativisht i ulët

Ndonëse e pazakontë, mund të ndodhë dështimi i transplantit kockor. Dështimi ndodh kryesisht për shkak të një infeksioni, i cili mund të çojë në dhimbje, parehati, ndjeshmëri, ethe dhe infeksion të mishrave të dhëmbëve. Profesionisti dentar do të marrë çdo masë parandaluese për të minimizuar rrezikun e dështimit të transplantit të kockave. Përkundër kësaj, gjithmonë ekziston një shans i vogël për dështim.

Foto qe ilustron nje dentist i cili po diskuton dendesine kockore te nje pacienti qe kerkon implante dentare

Cilat karakteristika apo kualifikime e bëjnë një individ një kandidat të përshtatshëm për graftet kockore?

Dentisti do të marrë kohë për t’u siguruar që ju keni karakteristikat ose kualifikimet e duhura për të qenë një kandidat i përshtatshëm për transplantet e kockave. Gjëja e fundit që ai/ajo do të dëshironte është që ju të përjetoni dështim pas transplantimit të kockave. Megjithatë, mund të ketë disa kushte themelore për humbjen e kockave që mund ta kthejnë një transplant në të pafuqishëm. Për shembull, ekzistojnë disa raste të rralla gjatë të cilave një person ka një sëmundje që ndikon në forcën e kockave dhe i bën ata të mos jenë kandidatë të ligjshëm për një transplant kockor. Kandidatura juaj do të diskutohet gjatë gjithë takimit tuaj në zyrën dentare, për t’u siguruar që transplantimi i kockave është zgjidhja më e mirë për të rikthyer buzëqeshjen tuaj të sigurt.

Me kusht që shartimi i kockave të jetë jopraktik; duhet të merret parasysh një lloj tjetër i implantit: implantet zigomatike.

Kategori ose klasifikime të ndryshme të graftit kockor

Ruajtja e folesë

 • Pas përfundimit të nxjerrjes së dhëmbit nga dentisti, procedura e shartimit të kockave që përdoret është ruajtja e folesë. Kjo përfshin paketimin e materialit të transplantit kockor në folenë e zbrazët të dhëmbit. Ruajtjet e foleve mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të kockës derisa të vendoset implanti dentar dhe gjithashtu të rrjedhë procesi i resorbimit aty ku mungon dhëmbi.

Rritja e kreshtës

 • Rritja e kreshtës do të thotë që gjatë procedurës së shartimit të kockës ndodh restaurimi i stomatologut natyral dhe konturet e një pjese të kreshtës së nofullës, ndoshta edhe e tërës. Rivendosja e niveleve të shëndetshme të kockave në një hark të nofullës mund t’i kthejë protezat në shumë më të rehatshme dhe të përshtatshme për vijën e mishrave të dhëmbëve.

Ngritja e sinusit

 • Ju mund të përfitoni nga tërheqja e një sinusi sa herë që kocka në rajonet premolare ose molare të nofullës ka humbur densitetin ose vëllimin. Lënda e shartimit të kockave mund të vendoset për të rivendosur lartësinë e duhur të kockës, duke ngritur butësisht zgavrën e sinusit.

Foto qe ilustron nje dentist i cili po diskuton procedurat e permiresimit te densitetit kockor ne nofull

Procedurat dentare që synojnë rivendosjen ose rritjen e densitetit të kockave

Në kohët e mëparshme, pacientët me densitet të pamjaftueshëm kockor thjesht nuk mund të merrnin implante dentare. Megjithatë, teknologjia dhe shenjat mjekësore të progresit kanë ndryshuar të kaluarën dhe pacientët dentarë që kanë komprometuar strukturat e kockave ose mund të kenë densitet të ulët të nofullës kanë tani disa alternativa që mund të ndihmojnë sa herë që kanë nevojë për implante dentare.

Shartimi

Në shartim, një kockë e dëmtuar me densitet të ulët përzihet me lëndën kockore nga një pjesë tjetër e trupit. Pak nga pak, të dy lëndët do të osseointegrohen, duke rehabilituar një sasi të caktuar densiteti dhe force në kockën e dëmtuar.

Siç u përmend më lart, për implantet dentare, profesionistët dentarë mund të marrin materiale nga trupi i pacientit, zakonisht tibia, kockat e ijeve ose pjesë të tjera të nofullës, dhe ta shartin atë në pjesën e kockës që nevojitet për të mbështetur implantet dentare ose përdorin material kockor të siguruar nga donatorë të tjerë, ndonjëherë përdorin edhe kockë sintetike të prodhuar në treg.

Pasi kocka e nofullës të ketë rifituar densitetin e duhur, profesionisti dentar mund të aplikojë me siguri implantin e ri dentar në rajon.

Implantet zigomatike

Një zgjidhje zëvendësuese për restaurimin e densitetit kockor të humbur janë implantet zigomatike. Ky proces ankoron implantin dentar në kockën e zigomës, e cila është pjesa e kockës së nofullës shumë më afër faqes, e njohur për densitetin e saj të lartë.

Implantet zigomatike nuk përfshijnë rishpërndarjen e lëndës së jashtme kockore siç bën shartimi i kockave. Ata zakonisht nuk fitojnë një periudhë të gjatë rikuperimi siç bëjnë graftet kockore. Koha e rikuperimit për graftet kockore zgjat nga gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj. Përkundrazi, periudha e rikuperimit për implantet zigomatike është vetëm katër muaj.

Imazh që ilustron një model për implantet dentare në Shqipëri.

A konsiderohet përdorimi i implanteve dentare zgjidhja më optimale për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë?

Implantet dentare reklamohen vazhdimisht si alternativa më e mirë për zëvendësimin e dhëmbëve, dhe sigurisht, ka një arsye të mirë pas kësaj. Implantet dentare janë një zgjidhje e vazhdueshme për restaurimin e dhëmbëve pasi ato mund të ndihmojnë në rikthimin e pamjes realiste të buzëqeshjes.

Të mirat e implanteve

Ka shumë përparësi të implanteve dentare, duke përfshirë:

 • E qëndrueshme. Kur i jepet kujdesi i duhur, implantet dentare mund të qëndrojnë për shumë vite. Me një përqindje suksesi prej 98%, implantet janë provuar të jenë ndër metodat më efikase për rikthimin e dhëmbëve.
 • Realiste në pamje. Ndryshe nga opsionet e tjera të zëvendësimit të dhëmbëve që varen nga dhëmbët ngjitur, implantet dentare ofrojnë pamjen më natyrale.
 • Ekonomik në planin afatgjatë. Ndërsa implantet dentare mund të kenë një investim fillestar të lartë, jetëgjatësia e tyre i bën ato të vlejnë. Në të kundërt, alternativat e tjera më të lira të restaurimit të dhëmbëve mund të kenë nevojë për zëvendësim çdo disa vjet, duke rezultuar në kosto shtesë çdo disa vjet.

Një avantazh i rëndësishëm i implanteve dentare është se ju mund të zëvendësoni çdo numër dhëmbësh, qoftë ai një apo i shumëfishtë.

Të këqijat e implanteve

Natyrisht, ka disa disavantazhe të lidhura me implantet që kërkojnë shqyrtim të kujdesshëm, të tilla si:

 • Kurora mund të kërkojë zëvendësim me kalimin e kohës. Megjithëse implanti dentar mund të durojë me dekada, kurorat që ulen sipër tyre mund të kërkojnë zëvendësim me kalimin e kohës.
 • Kostoja fillestare e implanteve mund të jetë relativisht e lartë. Fatkeqësisht, implantet dentare janë ndër zgjidhjet më të shtrenjta për restaurimin e dhëmbëve.
 • Procesi i vendosjes së implanteve mund të marrë kohë. Procedura e plotë e vendosjes së një implanti dentar mund të zgjasë deri në disa muaj.

Një tjetër disavantazh i dukshëm i implanteve dentare është fakti se ato nuk janë mjaft të thjeshta për t’u përdorur kur ka humbje kockore të ashpër.

Foto qe ilustron urat dentare per zevendesimin e dhembeve

Opsione ose alternativa ndaj implanteve dentare për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë

Nëse implantet dentare nuk janë alternativa e duhur për ju, ka disa opsione të tjera për t’u marrë në konsideratë, duke përfshirë:

Urat

Urat mund të ndihmojnë në plotësimin e boshllëkut që shkaktohet nga dhëmbi që mungon. Me një alternativë të tillë restauruese, vendosen dy kurora në secilën anë të hapësirës së zbrazët ku dikur ishte dhëmbi që mungonte.

Megjithëse nuk është një implant i qëndrueshëm, urat mund të jenë një zgjidhje e zbatueshme për zëvendësimin e një dhëmbi të humbur. Kujdesi i duhur dhe shmangia e ushqimeve të forta mund të ndihmojnë në maksimizimin e jetëgjatësisë së urave.

Protezat e dhëmbëve

Nëse mungojnë disa dhëmbë, protezat mund të jenë një alternativë në rast se implantet dentare nuk mungojnë. Protezat e plota ose të pjesshme përshtaten mbi mishrat e dhëmbëve dhe synohen të duken njësoj si dhëmbët e vërtetë. Ato janë të përshtatura për gojën tuaj dhe shpesh janë të barabarta me dhëmbët natyralë.

Në rast se keni humbje të dhëmbit, qoftë për shkak të një dëmtimi ose sëmundjeje, ose për shkak të një nxjerrjeje, është e rëndësishme ta zëvendësoni atë sa më shpejt të jetë e mundur. Dështimi për të zëvendësuar një dhëmb të humbur mund të çojë në paqëndrueshmëri dhe probleme të tjera që mund të ndikojnë në shëndetin oral. Në zyrën dentare, ju mund të diskutoni të gjitha alternativat për zëvendësim dhe nëse një implant dentar është zgjidhja e duhur për ju.

Foto qe ilustron mirembajtjen e implanteve dentare

Udhëzimet e duhura të mirëmbajtjes dhe kujdesit për implantet dentare

Për të siguruar jetëgjatësinë dhe shëndetin e implanteve dentare, kujdesuni për to ashtu si do të bënit për dhëmbët tuaj natyralë duke:

 • Ruajtur zakonet e duhura të higjienës orale, siç është larja dy herë në ditë
 • Përdorni fill të paktën një herë në ditë për të pastruar zonat e vështira për t’u arritur
 • Shpëlani gojën me një gargarë antibakteriale
 • Caktoni takime të rregullta dentare
 • Duke iu nënshtruar pastrimeve të rregullta profesionale për të hequr grumbullimin e pllakave dhe gurëzave

Vendosja e implanteve dentare mund të ndihmojë në ndalimin e humbjes së kockave që po ndodh në radhë të parë, prandaj në klinikën dentare CDC, mendojmë se ato janë zgjidhja kryesore për humbjen e dhëmbëve.

Vizita tek profesionisti stomatologjik për të vendosur implantet dentare sa më shpejt që të jetë e mundur pas humbjes së dhëmbëve, do të ndihmojë në mbajtjen e kockës së nofullës mjaft të fortë dhe të shëndetshme për të mbështetur dhëmbët e rinj, qofshin kurorë, urë ose proteza fikse. E gjithë kjo mund të bëhet pa nevojën për procese shtesë dhe pa ngutje – pa frikë nga lufta me protezat e lira për vite me rradhë.

Në zyrën tonë dentare të CDC, shpesh herë është e mundshme vendosja e implanteve dentare në foletë e lëna nga dhëmbët e nxjerrë menjëherë pas nxjerrjes. Megjithatë, nuk ka rëndësi koha kur ju kanë munguar dhëmbët, implantet dentare gjithmonë mund të ndihmojnë. Na kontaktoni tani për të mësuar më shumë.

Tabela Përmbledhëse