Implantet Zigomatike: Avantazhet E Mahnitshme Për Të Moshuarit Me Humbje Kockore

Humbja e kockave është një nga problemet më të zakonshme që njerëzit përballen me kalimin e moshës. Kjo mund të shkaktojë disa probleme veçanërisht kur individi ka nevojë për implante dentare. Në këto raste, për fat të mirë, përparimet e reja në këtë fushë kanë gjetur një zgjidhje të shkëlqyer: Implantet Zigomatike. Këto implante janë të ankoruara në kockën zigomatike dhe ofrojnë stabilitet dhe rikthejnë pamjen e buzëqeshjes dhe funksionin oral. Në këtë blog, ne do të flasim për avantazhet kryesore që ofrojnë implantet zigomatike për të moshuarit që kanë të bëjnë me humbjen e kockave dhe se si ky trajtim do të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës tuaj.

Pacient para dhe pas implanteve dentare ne Shqiperi - rezultate fantastke

Problemet Dentare Më Të Zakonshme Tek Të Moshuarit

Disa nga problemet më të zakonshme dentare që vuajnë të rriturit me kalimin e moshës përfshijnë:

  • Prishja e dhëmbëve e cila nuk trajtohet: Gati 96% e të rriturve më të mëdhenj se 65 vjeç kanë përjetuar kavitete dhe shumë prej tyre e kanë lënë këtë problem të patrajtuar.
  • Sëmundja e mishrave të dhëmbëve: Rreth 2 deri në 3 të rritur mbi moshën 65 vjeç kanë vuajtur nga sëmundja e mishrave të dhëmbëve. 
  • Rritja e rrezikut të kancerit oral: Ky lloj kanceri diagnostikohet kryesisht tek të rriturit mbi moshën 62 vjeç.
  • Sëmundja kronike: Edhe pse sëmundja e mishrave të dhëmbëve, e njohur edhe si sëmundja periodontale, është më e zakonshme tek njerëzit me sëmundje kronike duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës, sëmundjen pulmonare obstruktive kronike, individët me këto çrregullime kanë më pak gjasa të marrin trajtim dentar. Për më tepër, shumica e të moshuarve përdorin barna me recetë dhe ato pa recetë, shumë prej të cilave mund të rezultojnë në tharje të gojës. Mundësia e kaviteteve rritet kur prodhimi i pështymës zvogëlohet.
  • Humbja e dhëmbëve: Pothuajse një në pesë persona 65 vjeç ose më të vjetër janë pa dhëmbë. Humbja e plotë e dhëmbëve prek individët 75 vjeç e lart më shpesh sesa ata 65-74 (13%). Dieta e një personi mund të ndikohet nga humbja e dhëmbëve ose përdorimi i protezave, pasi këta individë shpesh zgjedhin ushqime të buta dhe lehtësisht të tretshme në vend të produkteve të freskëta.

Humbja E Kockave Gjatë Plakjes

Ndryshimet në kockat tuaja janë normale kur të plakeni dhe dendësia e tyre do të fillojë të ulet kur të kaloni të 30-at. Ky ndryshim do të vijë për shkak të ndryshimeve hormonale dhe përmbajtjes së mineraleve. Kjo çështje nuk mund të parandalohet por mund të trajtohet me disa nga procedurat që ne ofrojmë. Ruajtja e densitetit dhe madhësisë së kockës së nofullës jo vetëm që do të mundësojë një pamje më të bukur, por do të përmirësojë gjithashtu edhe shëndetin oral. Trajtimi i duhur për problemin tuaj specifik të kockave të nofullës duhet të vendoset me ndihmën e një specialisti dentar.

Çfarë Janë Implantet Zigomatike

Kur nuk ka kockë të mjaftueshme në nofullën e sipërme për të lejuar vendosjen e një implanti standard, implantet zigomatike synojnë të mbështesin një hark të tërë dhëmbësh. Për t’i siguruar implanteve dentare All on 4 një bazë më të qëndrueshme, implanti ankorohet në kockën zigomatike ose mollëzën.

Këto lloje të implanteve dentare vendosen në kockën e nofullës në një kënd 45 gradë për të rritur mbështetjen dhe stabilitetin dhe për të eliminuar nevojën për transplante kockore. Krahasuar me implantet standarde ato janë zakonisht më të gjata, duke filluar nga 35 deri në 55 mm në gjatësi.

Implantet Zigomatike

Si Funksionon Procedura?

Një grup specialistësh dentarë, duke përfshirë një kirurg oral dhe maksilofacial dhe një protestodont, do të kryejnë operacionin e vendosjes së implantit të zigomës nën anestezi të përgjithshme. Në fillim të procedurës do të kryhet një vlerësim i plotë i historisë mjekësore dhe dentare të pacientit, së bashku me një skanim CT të sinusit dhe nofullës.

Dentisti do të bëjë një prerje të vogël në indin e mishit të dhëmbëve dhe do të përdorë mjete të specializuara për të përgatitur kockën zigomatike për implantin. Pas kësaj, implanti futet butësisht në kockë dhe fiksohet në vendin e duhur.

Për të lehtësuar shërimin dhe osseointegrimin – procesi me anë të të cilit implanti lidhet me kockën – një protezë e përkohshme vendoset në implant. Proteza e përkohshme hiqet pasi implanti të jetë integruar plotësisht dhe një grup i përhershëm dhëmbësh vendoset në implante.

Përfitimet E Implanteve Zigomatike Për Të Moshuarit

Pacientët në të gjithë botën po kërkojnë teknologjinë e implantimit Zygoma, duke qenë se e bën të realizueshme kryerjen e protezave të plota në implante në kohën më të ulët pa sakrifikuar cilësinë. Le të shqyrtojmë tani më nga afër përfitimet kryesore të implantit Zygoma, të cilat përfshijnë:

Nuk Ka Rritje Të Kockave

Implantet zigomatike mund të instalohen edhe në rastet kur ka atrofi të moderuar deri në të rëndë të kreshtës kockore. Meqenëse kocka më e dendur që është e qëndrueshme përdoret në këtë trajtim, shtimi i indit kockor nuk është i nevojshëm. Kjo shkurton periudhën e instalimit të përkohshëm të protezës me tre deri në gjashtë muaj.

Nëse Keni Sëmundje Kronike Të Mishrave Të Dhëmbëve

Tetëdhjetë për qind e mikrokapilarëve që përbëjnë shtresën sfungjore të indit kockor janë të prirur ndaj inflamacionit, faktorëve të jashtëm dhe ndryshimeve të lidhura me plakjen. Në pacientët me sëmundje afatgjatë të mishrave të dhëmbëve, kocka zigomatike është ende e dendur. Për të shmangur përkeqësimin e ndonjë sëmundjeje, është e rëndësishme të praktikoni higjienën e duhur dhe të vizitoni dentistin tuaj rregullisht.

Cilësi E Lartë Dhe Besueshmëri

Implantet zigomatike janë cilësore dhe ofrojnë forcë të lartë. Cilësia e materialit të përdorur në këto implante do të shmangë çdo alergji të mundshme dhe ato ofrojnë një garanci të përjetshme, duke i bërë ato shumë të sigurta dhe të qëndrueshme.

Rezultate Afatgjata

Për shkak të standardeve të cilësisë së lartë dhe materialeve të përdorura, implantet e zigomës do të rezistojnë për më shumë se 50 vjet. Ata nuk thyhen dhe shkaktojnë probleme në nofullën tuaj, kështu që nuk do të paraqesin asnjë problem të mëtejshëm.

Untitleddesign1 4

Kush Është Një Kandidat I Përshtatshëm Për Implantet Zigomatike?

Edhe pse çdo pacient është i ndryshëm dhe ka disa procedura në dispozicion, për të qenë një kandidat i përshtatshëm për implantet zigomatike duhet të plotësoni kualifikimet e përmendura më poshtë:

  • Keni aktualisht proteza.
  • Nëse nuk jeni kandidat i përshtatshëm për implantet dentare konvencionale.
  • Ju po kërkoni një trajtim për të përmirësuar shëndetin tuaj oral.
  • Jeni në gjendje të mirë shëndetësore.

Kirurgjia E Implantit Zigomatik

Implantet zigomatike ndryshe nga implantet tradicionale dentare përdoren vetëm për të ofruar mbështetje për pacientët që kanë probleme me kockat në nofullën e sipërme. Procedura e implantimit do të shkojë si kjo:

Konsultimi

Ashtu si çdo procedurë, procesi i implanteve zigomatike duhet të fillojë me një konsultë me një dentist të specializuar. Gjatë këtij konsultimi dentisti do të diskutojë me ju hapat e procedurës, do të vlerësojë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe do të përcaktojë nëse kjo është procedura e duhur për ju apo ka një tjetër më të përshtatshme.

Planifikimi I Vizitës

Nëse dentisti juaj vendos që ju jeni një kandidat i përshtatshëm për implantet zigomatike, ai do të përdorë teknologji të avancuar si skanimet CT për të krijuar një plan trajtimi të përshtatshëm për nevojat dhe kërkesat tuaja. Gjatë kësaj faze, dentisti do të përcaktojë gjithashtu vendosjen perfekte për implantet që do të vendosen.

Qetësues Dentar

Dentisti do të përdorë anestezi lokale ose qetësim IV për t’u siguruar që të mos ndjeni asgjë gjatë gjithë trajtimit. Ai do të mpijë zonën dhe në këtë mënyrë do të punojë pa problem.

Prerjet

Kirurgu do të bëjë prerje të vogla për të hyrë në kockën zigomatike sapo të jap efektin anestezia. Kjo i lejon ata të shohin saktësisht se ku duhet të vendoset implanti. Rrënja juaj më pas do të zëvendësohet siç duhet nga dhëmbët protezë, të cilët gjithashtu ofrojnë një bazë më të fortë.

Vendosja E Abutmentit

Pasi implantet janë siguruar në vendin e tyre të caktuar, hapi tjetër është ngjitja e abutmentit. Ata do të vendosen sipër implanteve dhe do të shërbejnë si lidhës midis implanteve dhe dhëmbëve artificialë që do të vendosen sipër.

Rikuperimi 

Pasi implanti vendoset në kockën e nofullës, duhet të kalojë pak kohë në mënyrë që të shërohet dhe të ndërthuret. Kjo do të zgjasë disa muaj dhe pacienti duhet të kujdeset siç duhet për zonën dhe duhet të vizitojë dentistin disa herë për të parë se si po shkon procesi.

Dhëmbët Protetikë

Pasi të kalojnë disa muaj dhe implantet të jenë shëruar plotësisht, dentisti do t’i bashkojë dhëmbët protetikë të cilët do të jenë ose një protezë ose një urë dentare. Dhëmbët protezë do të personalizohen për t’u përshtatur me gojën e pacientit në ngjyrë dhe madhësi. Implantet zigomatike ofrojnë një mundësi të shkëlqyer me pamje sa më natyrale për pacientët me humbje kockore të cilëve u mungojnë dhëmbët.

destinacioni me i mire per turizem dentar

4 Arsyet Pse Implantet Dentare Zygomatike U Përshtaten Më Së Miri Pacientëve Të Moshuar

Ndërsa njerëzit plaken, shumë prej tyre vuajnë nga problemet dentare dhe një nga më të zakonshmet është humbja progresive e dhëmbëve. Zakonisht, ky problem dentar do të shkaktojë probleme në të ushqyerit, cilësinë e jetës dhe madje edhe vetëbesimin tuaj. Disa të moshuar përdorin proteza sepse nuk janë të vetëdijshëm për opsionet e tjera për zëvendësimin e dhëmbëve të humbur. Për një sërë arsyesh, implantet dentare zigomatike janë një mundësi e shkëlqyer për zëvendësimin e dhëmbëve për të rriturit.

Kjo metodë restaurimi është më efektive kur pacienti nuk është i përshtatshëm për implantet dentare tradicionale. Materialet që ngjiten në kockë ofrojnë një bazë shumë të sigurt për dhëmbët artificialë. Për të siguruar rezultatet më të mira të mundshme, procedurat e implantit zigomatik duhet të kryhen nga kirurgë dentarë shumë të aftë. Për më tepër, ne do të shpjegojmë katër arsyet kryesore pse implantet zigomatike janë zgjidhja e duhur nëse vuani nga kocka e pamjaftueshme e nofullës.

Më Pak Invazive

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe higjiena e dobët e tyre mund të bëjnë që disa të moshuar të humbasin dhëmbët e tyre natyralë. Zakonisht, shkalla e invazionit të indeve gjatë zëvendësimit të dhëmbit duhet të përcaktohet nga niveli i problemit që ka pacienti. Për shembull, nevojiten spiranca të shumta kur përdoren implante konvencionale te një pacient i moshuar të cilit i mungojnë shumë dhëmbë. Si rezultat, operacioni do të ketë nevojë për gërryerje të konsiderueshme të indit të mishit të dhëmbëve, të butë dhe të fortë.

Instalimi i implantit zigomatik është më pak invaziv se procedurat e tjera të implantit pasi përfshin më pak shpime dhe prerje. Një implant zigomatik shpesh mund të mbajë tre ose katër dhëmbë protezë. Prandaj, ka gërryerje më të kufizuar të indit oral gjatë operacionit pasi nevojiten më pak vende ankorimi. Rrjedhimisht, njerëzit e moshuar nuk kanë nevojë të shqetësohen për dëmtimin e indeve nëse zgjedhin të përdorin implantet zigomatike.

Rikuperim I Shpejtë

Humbja e patrajtuar e dhëmbëve redukton elasticitetin e indeve dhe ngadalëson rigjenerimin e indeve orale. Si rezultat, individët e moshuar me një histori të humbjes së dhëmbëve shërohen më ngadalë pas një operacioni dentar invaziv sesa pacientët më të rinj që kanë humbur kohët e fundit dhëmbët. Të moshuarit që shërohen ngadalë vuajnë nga disa efekte negative, të tilla si një rrezik i lartë i infeksionit. Shërimi i zgjatur gjithashtu ndryshon organizimin strukturor të indit lidhës, gjë që rezulton në dhëmbëza.

Procesi i rikuperimit të një pacienti të moshuar është bërë më i lehtë nga natyra më pak invazive e vendosjes së implantit dentar zigomatik, i cili lë pak prerje. Si rezultat, plagët shërohen më shpejt, paraqesin një rrezik më të ulët të infeksionit dhe inkurajojnë forcën dhe cilësinë e indeve lidhëse riparuese. Në përgjithësi, pacientët e moshuar i kthehen më shpejt të folurit dhe aktiviteteve të përditshme, si ngrënia e ushqimeve me vlera ushqyese.

Rezultate e implanteve dentare tek pacientet me humbje kockore

Bazë E Sigurt

Humbja e kockave të lidhura me moshën bëhet më e shpejtë nga pakësimi i rigjenerimit të indeve. Stimulimi i reduktuar në kockën e nofullës, veçanërisht për shkak të mungesës së dhëmbëve të pjesshëm, nxit resorbimin e kockave. Fatkeqësisht, procesi gjithashtu dobëson qëndrueshmërinë e implantit dhe ul densitetin e indeve. Kështu, për të garantuar një bazë të sigurt implanti në nofullën e një personi të moshuar, janë të nevojshme testimet dhe konsultimet e duhura përpara trajtimit.

Implantet zigomatike do të ofrojnë një bazë të fortë dhe të qëndrueshme për dhëmbët protezë. Gjatë kësaj procedure, mollëza, e cila do të shërbejë si pika e ngjitjes, do të sigurojë shumë stabilitet. Kocka zigomatike është e dendur dhe gjithashtu e palëvizsshme, dhe kjo do të garantojë që implanti të mos humbasë dhe të zgjasë për një kohë shumë të gjatë.

Procedurë E Shkurtër

Me implantet tradicionale dentare, pacientët duhet t’i nënshtrohen një procedure të transplantimit të kockave dentare. Kocka alveolare dhe grafti punojnë së bashku për të krijuar një spirancë të fortë për dhëmbët artificialë. Megjithatë, procedura e shartimit të kockave është një mendim i mëvonshëm që shkakton një vonesë në procesin e instalimit të implantit dentar. Për shembull, pacienti duhet të presë që transplanti të shërohet përpara implantimit tradicional të implantit.

 

Nga ana tjetër, implantimi i implanteve zigomatike është një procedurë dentare me një hap, ambulator. Për shkak se teknika e lidhjes vendos pikat e ankorimit në kockën e trashë zigomatike, procedura e shartimit të kockës nuk do të jetë e nevojshme. Si rezultat, pacientët kalojnë vetëm një fazë rikuperimi, e cila është shumë fitimprurëse për pacientët e moshuar të cilëve u mungojnë disa dhëmbë.

 

Disa njerëz me mungesë të pjesshme të dhëmbëve besojnë se kanë mundësi të pakta për zëvendësimin e dhëmbëve por kjo nuk është e vërtetë. Megjithatë, implantet dentare zigomatike janë zhvilluar duke përdorur teknologji të avancuar në kirurgjinë orale dhe maksilofaciale dhe janë ideale për pacientët e moshuar.

Tabela Përmbledhëse