implante dentare ne shqiperi

Informacion per implantin dentar

Çfarë është një implant dentar? – Implante Dentare ne Shqiperi

Po kërkoni cilësi dhe cmimet më të mira për Implante Dentare në Shqiperi? CDC City Dental Clinic Ofron atë që kërkoni. Një implant dentar është një zëvendësim artificial i një dhëmbi që mungon.

Dhëmbët natyralë kanë dy pjesë: kurorën dhe rrënjën. Kurora është pjesa që mund të shihet dhe është e mbuluar nga një smalt i bardhë.

Ajo mbështetet nga rrënja e dhëmbit që shtrihet në kockën e nofullës. Implanti dentar është procesi i zëvendësimit të rrënjës me një implant një cilësie të mirë.

Grafi per implante dentareZakonisht është një vidë titani që futet në kockën e nofullës për të zëvendësuar dhëmbin e humbur sikur të ishte një dhëmb natyral. Mund të ndryshojë në formë (cilindrike ose konike), gjatësi dhe diametër në varësi të sasisë së kockave.

Pjesët:

 • Implanti: pjesa që mbetet nën mishin e dhëmbëve.
 • Abutmemt: pjesa që lidh implantin me kurorën.
 • Kurora ose proteza: vendoset mbi abutment dhe është dhëmbi që vendosen ne gojë.
Screenshot 8

Turizmi në Shqipëri. Sa kushtonjnë implante dentare ne Shqipëri?

Kostot e kujdesit shëndetësor sigurisht që janë rritur në të gjithë botën dhe njerëzit e kuptojnë këtë sidomos pas një vizite te dentisti i tyre. Trajtimet dentare janë shumë të shtrenjta dhe madje njerëzit shtyjnë kontrollet e tyre dhe procedurat e kujdesit shëndetësor për shkak të çmimeve të larta.

Kujdesi shëndetësor dentar është një nga mundësitë kryesore për turizmin në Shqipëri, në sajë të kombinimit të procedurave të arritshme, shërbimeve dentare me cilësi të mirë dhe bukurisë natyrore të vendit.

Shqipëria është një destinacion turistik me rreth 4 milion vizitorë në vit, shumë më pak se vendet e tjera fqinje si: Italia dhe Greqia. Sidoqoftë, me klimën mesdhetare, plazhet e arta, peisazhet malore, historinë interesante, çmimet e përballueshme në gjithçka (përfshirë trajtimet dhe procedurat dentare), kuzhinën e shijshme lokale dhe njerëzit miqësorë, ky vend ka gjithçka që një turisti mund t’i nevojitet nga një aventurë evropiane.

Çmimet

Ju mund të gjeni shumë klinika ku shërbimi i ofruar është me të vërtetë modern, duke u mbështetur në pajisjet më të fundit teknologjike. Klinikat dentare në Shqipëri konsiderohen të një standardi të lartë dhe cilësia e shërbimeve është e barabartë me atë të klinikave më të mira në botë.

Çdo klinikë dentare ofron çmime të ndryshme. Në Shqipëri, është e mundur të merren trajtime cilësore dhe rezultate të shkëlqyera për një çmim 70% më të ulët se në vendet e tjera evropiane, kështu që kostoja e implantit dentar është rreth 300-400 Euro.

Faza kirurgjikale zakonisht kryhet në një operacion të vetëm për njërën ose për të dy nofullat. Duhet thënë gjithashtu se dentistët shqiptarë, të cilët punojnë në fushën e turizmit dentar, u japin përparësi pacientëve të huaj në mënyrë që gjithçka të mund të arrihet shpejt, rreth 7-10 ditë.

Si përfundim, shërbimet e ofruara nga stomatologjia shqiptare kryhen me të vërtetë në një kohë të shkurtër, me profesionalizëm dhe efikasitet, ashtu siç premtohet.

Screenshot 6

Çfarë është osteointegrimi?

Implantet dentare ndërtohen përmes një procesi të quajtur ndryshe osointegrim, i cili ndodh në rastet kur qelizat e kockave menjëherë “ngjiten” në sipërfaqen e jashtme të implantit të titanit, duke e bashkangjitur në mënyrë të përhershme implantin në kockën e nofullës.

Është sinonim i integrimit të mirë të implantit në kockën e nofullës. Mund të përkufizohet gjithashtu si lidhje e drejtpërdrejtë, strukturore dhe funksionale midis strukturës së kockave dhe sipërfaqes së një implanti (vidë titaniumi). Ky material përdoret sepse nuk përçon irritim apo efekte anësore.

Kur osteointegrimi është i plotë (ndërmjet 4-6 muajsh), mund të vendosen dhëmbët fiks.

Gjatë këtyre muajve, mund të realizohet një protezë e lëvizshme ose një e përkohshme me ngarkesë të menjëhershme në implant. Kështu, në çdo fazë të trajtimit, pacienti nuk do të mbetet pa dhëmbë.

Pasi ndodh procesi i osteointegrimit, mbi impiantet do të vendosen protezat. Dhëmbët përfundimtarë do të arrijnë një aftësi më të mirë të përtypjeje dhe do të rikthejnë buzëqeshje e bukur që ka munguar.

Etapat:

FAZAT E OSTEOINTEGRIMIT

✔ Formimi i kockave retikulare: nga dita e parë deri në javën e katërt ose të gjashtë.

✔ Përshtatja e masës kockore në ngarkesë: në muajin e dytë.

✔ Përshtatja e strukturës së kockave në ngarkesë: nga muaji i 3-të dhe gjatë gjithë jetës

Për çfarë shërbejnë implantet dentare?

Implantet dentare zëvendësojnë dhëmbët me qëndrueshmëri të ngjashme ose edhe më të madhe se dhëmbët natyrorë të humbur, duke shmangur përdorimin dhe përgatitjen e dhëmbëve ngjitur. Ato rikthejnë funksionimin e gojës dhe duken aq natyrale sa dhëmbët tanë. Këtu mund të mësoni më shumë.

Screenshot 7

✔ Nëse mungon vetëm një dhëmb: Implanti dentar zëvendëson këtë dhëmb dhe i mban dhëmbët afër njëri-tjetrit.

✔ Nëse mungojnë disa dhëmbë: Me implantet dentare mund të vendosen proteza fikse ose ura. Në këtë mënyrë fitohet një rezultat i shkëlqyeshëm estetik dhe funksional.

✔ Nëse mungojnë të gjithë dhëmbët: Në këtë rast, 6-10 implante dentare mund të vendosen në kockën maksilare, në të cilën futet një urë fikse rrethore.

 • Ato mund të përdoren për të ankoruar protezat e lëvizshme të cilat sigurojnë qëndrueshmërinë e nevojshme për të dhënë ndjenjën e rehatisë dhe sigurisë, sikur të ishin protezat fikse.
 • Implantet dentare parandalojnë resorbimin e nofullës. Në këtë mënyrë, shmanget përkeqësimi i indeve dhe pamja e plakur e fytyrës për shkak të formimit të palosjeve dhe rrudhave.
 • Ato mund të përdoren si spiranca që lejojnë procedura të tjera të trajtimit (të tilla si ortodoncia ose ortopedia); përndryshe, ndonjëherë mund të jetë e pamundur.

Llojet e implanteve dentare.

Ekzistojnë dy (2) lloje të implanteve dentare:

Llojet e implanteve dentare

✔ Implante dentare intrakockor (të osteointegruar)

✔ Implante dentare subperisotal

impianti dentali

Implante dentare intrakockor:

Është implanti më i përdorur sot. Ky lloj implanti futet kirurgjikisht në kockën e nofullës. Në momentin që impianti është integruar në kockë, proteza ose kurora zbatohet për të dhënë pamjen reale të një dhëmbi.

Ekzistojnë forma të ndryshme të implantit endosoz: cilindrike, vidë / fije (më e përdorura), fletë, etj.

impianti dental1i

Impalnte dentare subperisotal:

Ky lloj implantimi është në të vërtetë një strukturë metalike që vendoset në kockën e nofullës, poshtë indit të mishit të dhëmbëve. Prandaj, ka formën e buzës së kockave në mënyrë që të rregullohet në mënyrë korrekte.

Në shumicën e kohës, këto implante konsiderohen si zgjedhja më e mirë për pacientët që kanë probleme me protezat e tyre konvencionale ose kanë lartësi minimale të kockave dhe implantet intrakockor nuk mund të futen.

Implantet subperisotale gradualisht po bien në përdorim. Kur pozicionohen mbi kockë, problemi më i madh me këtë lloj implanti është mungesa e oseointegrimit. Për më tepër, këto implante janë shumë më të gjera dhe kërkojnë ndërhyrje shumë më të mëdha, kështu që shërimi i pacientit është më i ngadaltë dhe rreziku i ndërlikimeve është më i lartë.

Procedurat e vendosjes.

Implantet dentare ndahen sipas mënyrës së tyre të pozicionimit. Ekzistojnë dy lloje të implanteve:

Screenshot 1

Implantet dentare me ngarkim të menjëhershëm (proçedurë me 1 fazë):

 • Në këtë teknikë, pas ndërhyrjes vendoset menjëherë një kurorë e përkohshme. Avantazhi i kësaj procedure është se gingiva nuk do të hapet përsëri për të vendosur një dhëmb mbështetës. 

Pas 3 ose 4 muajsh kurora e përkohshme do të zëvendësohet me një të përhershme; Është e nevojshme të keni një kockë me cilësi të mirë dhe në sasi të mjaftueshme për të përdorur këtë metodë.

 • Teknikat: ‘All on 4’ dhe ‘all on 6’

‘All on 4’ dhe ‘all on 6’, është një mundësi e mirë për njerëzit që vuajnë nga humbja totale e dhëmbëve të tyre. Qëndron në vendosjen e një protezë dentare fikse të plotë në katër implante dentare (në rastin e ‘all on 4’), ose në gjashtë implante dentare (‘all on 6’) në të njëjtën ditë të ndërhyrjes.

implant dentar ne shqiperi all on four dhe all on six

AVANTAZHET E ‘ALL ON 4’ DHE ‘ALL ON 6’

 

✔ Cilësia e jetës së pacientit përmirësohet me shpejtësi: në të njëjtën ditë me operacionin e implantit, specialisti vendos një protezë të fiksuar të gjithanshme.

✔ Trajtimi më i shkurtër: numri i ndërhyrjeve zvogëlohet ndjeshëm dhe ngarkesa e menjëhershme e protezës në të njëjtën ditë të ndërhyrjes zvogëlon kohën për vendosjen e dhëmbëve përfundimtarë.

✔ Arritja e qëndrueshmërisë (edhe nëse cilësia dhe sasia e kockave është e dobët): Implantet dentare ‘all on 4′ DHE ‘all on 6’ janë më të gjata se implantet konvencionale për të arritur një kontakt maksimal të kockave. Për pacientët pa dhëmbë ose pa dhëmbë me pak kocka, këto dy teknika janë një zgjidhje e mirë; teknika ‘all on 4’ e përshtatshme për pacientët me resorbim mesatar të kockave,  dhe teknika ‘all on 6’ për pacientët me resorbim më të rëndë të kockave (në këtë rast kërkohet më shumë qëndrueshmëri).

✔ Më e ulët se trajtimet e tjera të implanteve dentare që kërkojnë një numër më të madh të implanteve ose teknikave të tjera me shartim kockash ose ndërhyrje më komplekse.

Ngarkim i vonuar

Procedura me këtë lloj teknike përbëhet nga dy faza. Në fazën e pare vendoset implanti, mbyllet mishi i dhëmbit dhe pritet koha që implanti të integrohet në kockë. Kështu që, për të vazhduar me fazën e dytë të trajtimit, duhet të kalojë një fare kohe pas ndërhyrjes 3-4 muaj për nofullën e poshtme / 5-6 muaj për nofullën e sipërme. Në fazën e dytë të trajtimit, mishi i dhëmbit rihapet dhe shtylla do të vendoset  në implant dhe pastaj do të vendoset mbi të kurora e përhershme.

Screenshot 3Shqip

Etapat e implantit dentar

Procedura është e ndryshme në secilin rast dhe duhet të personalizohet. Ekipi i implantit do të informojë pacientin në detaje.

Sidoqoftë, zakonisht përfshin hapat e mëposhtëm:

 • Faza fillestare e studimit dhe planifikimit.
 • Një ose më shumë hapa gjatë fazës kirurgjikale.
 • Faza restauruese.
 • Faza e mirëmbajtjes.
Screenshot 4

Faza fillestare:

Trajtimi me implantet dentare oseointegruese kërkon procedura me kompleksitet të lartë teknik. Prandaj, ky trajtim duhet të jetë i planifikuar mirë, dhe studimi duhet të kryhet në një ose më shumë vizita me qëllim të:

✔ Të japë informacion mbi implantet ose llojin e protezës së caktuat, nëse është rasti.

✔ Të ndihmojë në zgjedhjen e çastit ideal për të kryer trajtimin, pasi në disa faza mund të ndryshojë ritmin e jetës së pacientit. Faza e studimit është koha ideale për të planifikuar gjithçka.

✔ Të vlerësojë individualisht shëndetin e përgjithshëm dhe oral të pacientit për të njohur rreziqet ose efekte anësore të trajtimit.

✔ T’i ofrojë pacientit një plan trajtimi me informacion mbi procedurat klinike që do të kryhen.

✔ Të arrihet përsëri një shëndet i plotë duke e drejtuar pacientin në trajtimet e tjera dentare që atij mund t’i duhen (periodontale, restauruese, endodontike, artikulare …) ose të përgjithshme.

Gjatë kësaj faze, kryhet një histori klinike me një eksplorim të plotë të gojës, duke përfshirë teste të ndryshme të imazhit (rrezet X, skaneri CT 3D, fotografia, etj.) Dhe më pas do të bëhen modele allçie. Përveç kësaj, ekipi i implantit do të këshillojë pacientin për trajtimet e nevojshme para ose pas trajtimit të implantit.

Faza kirurgjikale:

Janë të nevojshme një ose më shumë procedura kirurgjikale për të përgatitur shtratin e kockave para instalimit të implanteve. Ndonjëherë është e nevojshme të bëni një operacion rigjenerues në mënyrë që të vendosni implantin të rrethuar plotësisht nga kocka dhe t’i jepni asaj qëndrueshmërinë e nevojshme.

Në varësi të rastit, ky pozicionim mund të bëhet në një ose më shumë veprime kirurgjikale:

✔Nëse operacioni bëhet në dy faza, në fazën e parë, implanti futet dhe lihet i mbuluar plotësisht nga mishi i dhëmbit për një periudhë është e ndryshueshme. Në fazën e dytë, përgjithësisht, disa muaj më vonë, bëhet një prerje e vogël në mishin e dhëmbit për të kontrolluar gjendjen e mirë të implantit dhe për të bërë lidhjen e mbështetësit, i cili mbetet në kontakt me mjedisin oral dhe do të shërbejë si një lidhje me protezën e ardhshme.

✔Në çastin kur përdoret një teknikë me një hap ( e cila, sot është më e zakonshme ), ajo fillon me pozicionimin e fiksimit ose implantit në kockë, dhe në të njëjtën kohë, mbështetësi ose një kupë shëruese vendoset gjatë fazës së parë të ndërhyrjes ; në raste specifike, vendoset një protezë e përkohshme fikse mbi implantet gjithmonë në të njëjtën ditë të operacionit.

Zgjedhja e procedurës varet nga kriteret individuale që do të vlerësohen nga ekipi i implantologjisë.

Screenshot 5 1shqip

Faza e trajtimit:

Është faza e trajtimit ku dhëmbët (kurorat, urat ose protezat e tjera) vendosen në implante. Ajo kryhet kur të jetë verifikuar (përmes procedurave specifike) që oseointegrimi është i përshtatshëm dhe se implantet dhe indet përreth janë gati.

Kjo fazë kërkon një numër të ndryshueshëm fazash, me disa takime që synojnë të sigurojnë integrimin total funksional dhe estetik të dhëmbëve të rinj në grupin e strukturave orale dhe të fytyrës, dhe është po aq e rëndësishme sa ajo kirurgjikale.

Anëtarët e ekipit të implantit përgjegjës të protezës (dentisti restaurues dhe tekniku dentar i ngarkuar me laboratorin) duhet të kenë njohuritë e duhura.

Ndonjëherë, nevojat e përshtatjes ndaj situatës së re estetike dhe funksionale janë komplekse dhe duhet të shtrihen në mënyrë të konsiderueshme derisa të arrihet një restaurim optimal. Atëherë mund të jetë e nevojshme të vendosen protezat e përkohshme të cilat, në çdo rast, do të lejojnë funksionin dhe estetikën e duhur.

Faza e mirëmbajtjes:

Studime të shumta kërkimore kanë treguar se trajtimet e implanteve janë shumë të sigurta. Kjo siguri bie në protokollet e kontrollit dhe mirëmbajtjes shteruese.

Higjiena e përditshme e pacientit është thelbësore për të pasur një protezë afatgjatë dhe për të shmangur infeksionet perimplantare.

Duhet të vendoset mbikëqyrje e përshtatshme dhe duhet të kryhet kujdes periodik i mirëmbajtjes për të shmangur kontaminimin bakterial dhe çekuilibrin e mundshëm të protezave për shkak të konsumimit që mund të shkaktohet nga përdorimi dhe kalimi i kohës.

Me kujdesin e mirëmbajtjes, qëllimi është të kontrollohet evolucioni i rezultateve të trajtimit me kalimin e kohës duke zbuluar së pari çdo situatë të pafavorshme që mund të ndodhë dhe duke vepruar në përputhje me rrethanat.

Në rastet kur nuk ka problem, që ka më shumë të ngjarë, kryhen rutina diagnostikuese dhe parandaluese. Stafi i implantit identifikon secilin rast specifik për të siguruar shëndetin e trajtimit afatgjatë.

Screenshot 6 1

Kujdesi pas procesit të vendosjes.

Normalisht, në orët e para pas ndërhyrjes së implantit dentar, do të ketë gjakderdhje, si dhe inflamacion në zonë (zakonisht zgjat rreth 1-2 ditë). Nëse gjakderdhja vazhdon për një kohë më të gjatë, pacienti duhet të shkojë te dentisti. 

Në zona të caktuara ku nëse do ketë enjtje/fryrje, duhet të vendoset akull. Eksperti do të këshillojë dhe formulojë receta të tilla si lehtësues të dhimbjeve ose anti-inflamatorë të tjerë.

Pas operacionit të implantit dentar, duhet të ndiqen një sërë trajtimesh në mënyrë që implanti të shërohet në kohën më të shkurtër të mundshme. Disa rekomandime janë:

✔ Mos bëni larje të gojës në ditën e parë pas ndërhyrjes – shpëlarja e gojës mund të shkaktojë rënie të qepjeve dhe gjakderdhje të rëndë.

✔ Larja e rregullt e dhëmbëve: dhëmbët duhet të pastrohen butësisht, me një furçë shumë të butë, sidomos rreth zonës së implantit. Mund të bëhet me një furçë dhëmbësh elektrike ose manuale, por ditën e ndëhyrjes nuk duhet t’i lani dhëmbët!

✔ Ushqimi: Gjatë 3 orëve pas operacionit, duhet të shmangni ushqimin dhe pijen. Pas kësaj, duhet të ushqeheni me ushqime të buta e të ftohta, dhe të pini shumë lëngje.

✔ Pirja e duhanit është një tjetër JO e madhe, pasi duhani dëmton indet, duke vonuar procesin e shërimit dhe ndoshta duke shkaktuar dhimbje.

✔ Aktiviteti fizik: rekomandohet të mos bëni asnjë aktivitet që përfshin përpjekje për të paktën 2 javë.

✔ Kontrollet dentare: Sigurohuni që të kontrolloni rregullisht statusin e implantit tuaj (kontrollet e rregullta rekomandohen 3 ditë, 7 ditë, 10 ditë).

Përfitimet dhe rreziqet e implanteve dentare.

Avantazhet e implanteve dentare

✔ Parandalojnë rezorbimin e kockave.

✔ Ruajnë dhëmbët ngjitur.

✔ Restaurime fikse.

✔ Nuk shkaktojnë dhimbje.

✔ Të përhershme.

 • Implantet dentare parandalojnë resorbimin e kockave. Nëse mungon një dhëmb, domethënë kurora dhe rrënja, kocka tërhiqet dhe pamja fizike ndryshon. Implantet dentare parandalojnë zhvillimin e këtij procesi.
 • Implantet dentare kursejnë dhëmbët ngjitur. Në rastet kur mungon vetëm një dhëmb, ekzistojnë dy zgjidhje: një urë me tre kurora ose vendosja e një implanti. Në rastin e urës, dhëmbët ngjitur ndonjëherë duhet të rregullohen; megjithatë, kur vendoset një implant dentar, këta dhëmbë nuk janë të përgatitur fare.
 • Implantet dentare nuk lëvizin. Dallimi me zgjidhjet e lëvizshme është se implantet dentare do t’i japin pacientit besim të mjaftueshëm si dhëmbët natyralë sepse janë të fiksuar dhe nuk lëvizin.
 • Me implantet dentare, nuk ka dhimbje. Pacienti nuk do të ndiejë më dhimbjen dhe ënjtjen e mishit të dhëmbëve që shkaktojnë protezat e lëvizshme.
 • Implantet dentare janë të përhershme. Implantet dentare janë për një periudhë të gjatë të jetës nëse pacienti kujdeset për to.

 

Edhe pse implanti dentar është një operacion shumë i sigurt dhe me një normë suksesi mbi 90%, rrallëherë mund të lindin rreziqe ose ndërlikime.

RREZIQET E IMPLANTEVE DENTARE

✔ Refuzimi i implantit (rreziku kryesor).

✔ Infeksionet.

✔ Dëmtimi i nervave dentarë.

 • Refuzimi i implantit (rreziku kryesor). Në këtë rast, implanti dentar mund të lëvizë ose të bjerë, por pa shkaktuar komplikime. Suksesi ose dështimi i implantit mund të shihet 4-6 muaj pas ndërhyrjes.
 • Për të shmangur këto probleme, të gjitha instrumentet janë të disponueshme ose të sterilizuara në instrumente speciale, dhe menjëherë pas operacionit, dentisti u përshkruan pacientëve antibiotikë dhe analgjezikë.

Dëmtimi i nervave dentarë. Në këtë rast, mund të ketë dhimbje, ose ndjesi të kruajtjes ose mpirje të buzëve, mishrave të dhëmbëve dhe faqeve. Lëndimi nervor mund të ndodhë kur përdoret një teknikë e gabuar dhe zgjidhet një implant me përmasa të papërshtatshme; për këtë arsye, para trajtimit, do të kryhet një studim i thelluar për të gjetur strukturat anatomike që duhet të respektohen, për t’i hequr ato ose për t’i manipuluar ato me vetëdije për të pozicionuar implantet duke ruajtur shëndetin e përgjithshëm.

Screenshot 7 1

Si veprohet në rast se një implant dentar humbet?

Edhe pse është një situatë shumë e rrallë, është një ndërlikim i njohur i implantologjisë.

Nëse implanti humbet para vendosjes së protezës, vlerësohet shkaku i humbjes dhe më pas korrigjohen të dyja (shkaku dhe pasojat e mundshme). Nëse është akoma e mundur, një implant i ri zëvendësohet.

Nëse ajo humbet pas vendosjes së protezës, proteza hiqet, dhe zakonisht më vonë ndodh i njëjti protokoll si më parë.

Ndonjëherë implantet e mbetura janë të mjaftueshme për të siguruar qëndrueshmërinë e protezës; në këto raste, nuk është e nevojshme të zëvendësohet implanti i humbur.

Ju mund te na kontaktoni gjithashtu edhe ne Instagram dhe Facebook, ku mund te shihni me shume rezultate nga puna jone. 

Tabela Përmbledhëse