Heqja e dhëmbit. Arsyet, Dhimbja, Këshilla Pas Heqjes

Heqja e dhëmbit. Arsyet, Dhimbja, Këshilla Pas Heqjes

Heqja e dhëmbëve është një procedurë e zakonshme në praktikën dentare që mund të konsiderohet një ndërhyrje rutinë. Është më e zakonshmja në praktikën orale kirurgjikale dhe shpesh është rutinë në klinikat dentare. Për shkak të shpeshtësisë me të cilën ato kryhen, mund të thuhet se të paktën pesë në dhjetë persona kanë një kryer një heqje dentare në historinë e tyre mjekësore.

Ka shumë arsye që mund ta çojnë një person t’i nënshtrohet këtij lloji operacioni: nga prishja e dhëmbëve, problemet e rritjes së dhëmbëve, dëmtimet dhe keqformimet. Heqja kirurgjikale shkon dorë për dore me shëndetin oral dhe estetikën dentare; pra, është një mjet i rëndësishëm për mirëqenien personale dhe pamjen e bukur.

Gjithçka fillon me llojin e gjendjes që mund të ketë dhëmbi. Ka shumë që çojnë në heqje sepse dentisti mund ta konsiderojë dhëmbin të pashpëtueshëm, si në rastin e kariesit të përparuar, dhëmbëve të thyer për shkak të një aksidenti ose sëmundje të mishit të dhëmbëve. Megjithëse puna dentare shmang humbjen e dhëmbit sa më shumë që të jetë e mundur, në disa raste nuk ka zgjidhje tjetër përveçse të vazhdohet me heqjen.

1 4

Llojet e heqjeve të dhëmbëve

Heqja e thjeshtë:

Është një procedurë ambulatore që konsiston në heqjen e dhëmbit me pincë, duke aplikuar anestezi lokale direkt në mishrat e dhëmbëve, në mënyrë që të mos ndihet dhimbje. Në disa raste, gjendja e dhëmbit kërkon një prerje të vogël në mishrat e dhëmbëve, në mënyrë që të keni një qasje më të mirë në dhëmb. Në fund, dentisti vazhdon të pastrojë folenë e dhëmbit për të shmangur ndotjen, dhe për ta shëruar atë në një mënyrë të shëndetshme.

 

Heqja e rrënjës:

Zbatohet kur kurora e dhëmbit pëson dëmtime serioze. Në këto raste është e domosdoshme të bëhet një prerje në gingivë, pasi rrënja është e lidhur fort me të. Pas procedurës, do të përdoren qepje për të arritur shërim më të mirë.

Nxjerrja e dhëmbëve vlen për:

Vlen për ato pjesë që nuk janë akoma të pranishme në mishrat e dhëmbëve, siç janë dhëmbët e pjekurisë ose një element dentar që komprometon simetrinë e gojës nëse nuk ka hapësirë të mjaftueshme për t’i lejuar ato të dalin, pa prekur pjesën tjetër të dhëmbëve. 

Rreziqet e një heqje dhëmbi

Megjithëse është një proces relativisht i thjeshtë dhe ambulator, ai prapëseprapë është një operacion në të gjitha kuptimet e fjalës, prandaj është e domosdoshme që të merrni masat e nevojshme paraprake për të shmangur rreziqet dhe ndërlikimet gjatë dhe pas procesit.

 

2 1

Për të kryer një heqje, rekomandohet që, së pari të bëni disa kontrolle për të verifikuar që shëndeti i pacientit është në gjendje optimale. Për të filluar, është e nevojshme të kryhet një tomografi orale për të njohur shkallën e dëmtimit. Është gjithashtu e zakonshme që dentisti, pasi të ketë kontrolluar dhe studiuar problemin, të propozojë trajtim me antibiotikë disa ditë para datës së caktuar për heqjen. Kjo do të sigurojë që trupi të jetë i lirë nga infeksionet që mund të rezultojnë pas operacionit. Një sistem i shëndetshëm imunitar është i rëndësishëm për procesin.

Është e domosdoshme që personeli i trajnuar me akreditim të duhur të kryejë këtë lloj ndërhyrjeje dhe studimi, pasi është një fushë shumë e ndjeshme dhe e rëndësishme. Ekziston rreziku i neglizhimit kur shëndeti dhe integriteti i pacientit mund të cenohen, prandaj nuk duhet të merret lehtë vetëm sepse është një operacion relativisht i thjeshtë.

Nëse dëmtimi është i tepërt për shkak të një aksidenti, pacienti ka të ngjarë të ketë nevojë për lloje të tjera të ndërhyrjeve të mëvonshme për të rivendosur normalitetin dentar ose të fytyrës. Nëse pacienti e kërkon atë, mishi i dhëmbëve mund të përgatitet për të vendosur një protezë dentare për të zëvendësuar dhëmbin problematik; kjo jo vetëm që do të shmangë sikletin, por gjithashtu do të zvogëlojë rrezikun e keqformimeve, në të cilën pjesa e hequr shkakton lëvizjen e elementeve të tjerë të mishit të dhëmbëve.

Alveoliti i Thatë

Nga ana tjetër, gjendja kryesore që mund të lindë pas procedurës është alveoliti i thatë. Ai përfaqëson një rrezik midis 3 ose 5% të njerëzve që i nënshtrohen procesit. Kjo ndodh kur nuk ka mpiksje në vendin e nxjerrjes ose kur bie shumë shpejt, duke lënë kockën dhe indin nervor të ekspozuar ndaj ajrit dhe ushqimit të konsumuar nga personi. Zakonisht ndodh 2 ose 3 ditë më vonë dhe është shumë i dhimbshëm. Në disa raste, shkakton erë të keqe. Në këtë situatë pacienti duhet të marrë ilaçe dhe të ndiqet.
Infeksionet mund të ndodhin gjithashtu nëse pacienti nuk ndjek rekomandimet e dentistit, të tilla si: në rastin e njerëzve që pinë duhan brenda 24 orësh pas heqjes së dhëmbit, konsumojnë pije alkoolike ose neglizhojnë mirëmbajtjen e higjienës së tyre.
 
o Shkaqet
 
● Pirja e cigareve, aroma, avulli, duhane të ndryshme.
● Përtypja e ushqimeve të ngurta, kokërr dhe fijor.
● Konsumimi i pijeve alkoolike, veçanërisht rum i thatë. 
● Shpëlarje e vazhdueshme për orë të tëra pas heqjes.
● Vuajtje e mëparshme nga alveoliti i thatë.

Heqja e dhëmbëve të pjekurisë

Rasti më i zakonshëm në fushën e heqjes së dhëmbëve është ai i dhëmbëve të pjekurisë, pasi shumica e tyre janë një kërcënim i vazhdueshëm për estetikën dentare. Këta dhëmbë kanë një rritje të vonë dhe të vështirë. Në disa raste mund të jenë shumë të dhimbshëm për personin, prandaj këshillohet që t’i hiqni. Duke qenë se janë molarët e fundit, nuk ka rrezik keqformimi, përkundrazi, pas nxjerrjes së një dhëmbi pjekurie, disa pacientë i nënshtrohen ortodoncisë për të arritur shtrirjen e përhershme të dhëmbëve të tyre, sepse nuk do të ekzistojë presion nga dhëmbët e tjerë.
Jo të gjithë dhëmbët e pjekurisë duhet të hiqen, pasi disa njerëz kanë aftësinë të lejojnë praninë e tyre pa ndikuar tek dhëmbët, por në shumicën e pacientëve, ndërhyrja është e nevojshme. 
Ky lloj i heqjes konsiderohet shumë i mundimshëm për shkak të vendndodhjes ku zakonisht gjenden këto pjesë. Detyra e kirurgëve oralë do të jetë ajo e vendosjes së pacientit në gjumë për të vazhduar me një prerje relativisht të madhe krahasuar me ato të kryera në operacionet e tjera të dhëmbëve, sepse dhëmbët e pjekurisë ndodhen shumë larg në nofull, dhe në disa raste ata nuk janë as të pranishëm në mishrat e dhëmbëve, pra, kërkon një ndërhyrje të thellë në gingivë, për të arritur heqjen e tij. Dyzet për qind e vizitorëve në zyrat dentare vijnë për shkak të shqetësimeve në dhëmbët e pjekurisë, gjë që çon në heqjen e tyre, duke u bere kështu një nga ndërhyrjet më të zakonshme.

Pas nxjerrjes

Pas kryerjes së procedurës, ka një numër të masave paraprake që duhet të merren parasysh për të shmangur dy gjëra: boshllëkun e thatë dhe gjakderdhjen në zonën e mishit të dhëmbëve. Pas heqjes, një mpiksje e vogël gjaku do të formohet në zonën e ekspozuar, e cila është thelbësore për shërimin pasi do të jetë themeli për shërimin. Nëse dëmtohet, ekziston rreziku që kocka të ekspozohet, d.m.th. alveloiti i thatë. 
 
3 1

Nga ana tjetër, nëse operacioni kërkon një prerje, është e mundur që me lëvizjen e vazhdueshme ose mos vëmendjen e pacientit, plaga të hapet dhe të ketë gjakderdhje të vazhdueshme. Në këtë rast thirrni dentistin tuaj pasi mund të jetë e nevojshme një qepje ose një trajtim i ndryshëm. Ndërkohë, vendosni garzë sterile në vend për të përmbajtur gjakderdhjen.

Marrja e antibiotikëve pas operacionit për të paktën 4 ditë është normalisht e vendosur nga specialisti, për të shmangur infeksione të çdo lloji. Në rast të injorimit të këtij udhëzimi, rekomandohet pushimi total për 3 ditë dhe aplikimi i paketave të ftohta, si p.sh. marrja e ushqimit dhe madje lëngje të ftohtë. Kjo ndihmon shumë në lehtësimin e sikletit dhe zvogëlimin e ënjtjes.

Si çdo operacion, është e mundur të vuani nga disa efekte anësore që do të shfaqen pas heqjes së dhëmbit; prandaj sugjerohet që pas ndërhyrjes të merren parasysh këshillat e mëposhtme për kujdesin oral:

● Shmangni nxehtësinë: kjo përfshin pije dhe ushqimin.
● Vendosni pako të ftohta kur është e nevojshme. Akullorja është një ndihmë e madhe në këtë rast, por ato që bëhen me qumësht duhet të shmangen pjesërisht pasi mund të ndihmojnë në përhapjen e baktereve më të dëmshme.
● Merrni lehtësues për dhimbje dhe antibiotikë për të parandaluar infeksionet.
● Mos e shpëlani gojën deri në 2 ditë pas procedurës, pasi presioni i ushtruar nga lëvizja mund të shkaktojë shkëputjen e mpiksjes shëruese.
● Përdorni furçë dhe pe për të mbajtur higjenën, por kushtojini vëmendje zonës së prekur. Nëse është e mundur, shmangni pastrimin në vend deri në ditën e tretë ose pastrojeni shumë lehtë me një furçë të butë.
● Flini me kokën lart për të nxitur qarkullimin e mirë të gjakut dhe për të shmangur presionin në vend.
● Pushoni për të paktën dy ditë.
● Mos ngrini pesha dhe mos ushtroni presion të çfarëdo lloji.
● Hani kryesisht ushqime të buta ose të lëngshme, të tilla si pure, kremra dhe supa në temperaturën e dhomës.
● Vizitoni dentistin tuaj muajin vijues për të kontrolluar zonën dhe shërimin.

Pushimi i duhur dhe dieta e duhur do të lehtësojnë shërimin. Zakonisht, duhet një javë për të qenë plotësisht mirë, nëse rekomandimet dhe këshillat e specialistit janë ndjekur.

Tabela Përmbledhëse

Pyetjet të shpeshta në lidhje me heqjen e dhëmbëve

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Aspak! Gjatë këtij procesi aplikohet anestezi në zonën e prekur, kështu që ju nuk ndjeni asnjë shqetësim. Madje efekti zgjat të paktën 3 orë, që ju lejon të shkoni në shtëpi me qetësi dhe të pushoni pa probleme.
Nëse është një dhëmb i rritur apo i përhershëm, është e pamundur që ai të rigjenerohet, kështu që është shumë e zakonshme të përdorni protezat për të zëvendësuar atë të humbur dhe që goja të mos preket nga mungesa e të njëjtit. Sidoqoftë, dhëmbët e qumështit rigjenerohen, meqënëse njerëzit ndryshojnë të gjithë dhëmbët një herë në fazën e zhvillimit.

Ekzistojnë një sërë kushtesh që mund të rrezikojnë integritetin e punës kirurgjikale, të tilla: si gropa e thatë, infeksione dentare të shkaktuara nga infeksionet e zonës së trajtuar, formimi i mpiksjes që nuk është i mirë për shërim, etj.

Në këto situata, rekomandohet që menjëherë të vizitoni dentistin për të parandaluar përkeqësimin e situatës dhe vënien në rrezik të shëndetit tuaj.

Rimëkëmbja e plotë e mishit të dhëmbëve do të bëhet në 3 deri në 4 javë. Në të këtë pikë indet do të jenë shëruar plotësisht, ënjtja do të ulet dhe dhimbja do të zhduket plotësisht. Në rastin e mishrave të qepur, duhet të shkoni te dentisti rreth javës së dytë në mënyrë që qepjet të hiqen. Në këtë mënyrë mund të vazhdoni shërimin pa probleme, duke marrë parasysh rekomandimet dhe këshillat e kujdesit.

Po, pas shërimit mund të përtypni normalisht pa ndonjë problem, për sa kohë që merrni parasysh kohën që keni rikuperuar, pasi ngrënia e një ushqimi shumë fijor ose të fortë mund të dëmtojë pak. Me kalimin e kohës, zona e trajtuar zhvillon një farë fortësie dhe mpirjeje që ju lejon të përtypni normalisht pa u prekur në asnjë mënyrë.

Kjo do të varet nga dhëmbi në fjalë, nëse janë dhëmbët e pjekurisë nuk ka rrezik të ndodhë kjo, as nëse janë të fundit Por, pjesa tjetër e dhëmbëve mund të jetë problematike pasi hendeku ndikon në shtrirjen natyrale. Prandaj këshillohet të vendosni automatikisht një implant, në mënyrë që dhëmbët të mos rrezikojnë deformimin. Megjithëse, jo të gjithë vuajnë nga dhëmbët e zhvendosur nëse hiqen dhëmbët e përparmë, për sa i përket estetikës, kjo i shkakton shqetësim pacientit.

Dyshimet e këtij lloji janë mjaft të natyrshme kur aplikoni këtë lloj trajtimi, sepse është shumë e zakonshme të ndiheni të tmerruar, të hutuar dhe të dyshimtë kur bëhet fjalë për një vend aq të rëndësishëm sa goja; megjithatë nuk ka asgjë për t’u frikësuar. Falë teknologjive që janë aktualisht në dispozicion dhe studimeve të palodhura në këtë zonë, ne mund të shkojmë me siguri në studion tonë të besuar dhe të praktikojmë procedurat e nevojshme pa ndonjë problem.

Kujdesi për gojën konsiderohet jashtëzakonisht i rëndësishëm, pasi është një nga pjesët më të rëndësishme të trupit të njeriut. Trajtimi dhe shëndeti i tij varet nga secili individ, si dhe mirëqenia e tij, varet nga secili dentist kur i besohet atij. Përgjegjësia është reciproke.

Sekreti i higjienës së mirë të gojës, është të ndiqni rekomandimet që dëgjojmë çdo ditë, që kur ishim të vegjël; larja e dhëmbëve pas çdo vakti, përdorimi i shpeshtë i fillit dhe shpëlarjes së gojës, dhe vizita tek dentisti juaj i besuar sa herë që keni mundësi.

Shërimi nga heqja e dhëmbëve mund të zgjasë 2-4 javë në varësi të rrethanave të ndryshme. Kjo është arsyeja pse ekspertët e CDC City Dental Clinic ofrojnë gjithmonë këshilla të shumta relaksuese për secilin pacient. Në këtë mënyrë, ju mund të mbroni indet tuaja të buta dhe t’i ndihmoni ato të rigjenerohen më shpejt. Zakonisht kirurgët CDC këshillojnë të qetësoheni, të pushoni dhe të konsumoni ushqimet ose pijet e duhura për 48-80 orë pas operacionit.

Ju mund të filloni të përdorni pastën e dhëmbëve 24-48 orë pas heqjes së dhëmbit në përputhje me gjendjen tuaj. Ju mund të lani dhëmbët normalisht, por përpiquni të shmangni vendin e heqjes. Mund të jetë ende duke u rikuperuar, prandaj sugjerohet në atë pjesë.