Gjithçka që duhet të dini për implantet dentare në Shqipëri

Pacientët që e kuptuan se po humbisnin dhëmbët kishin vetëm disa opsione trajtimi jo shumë kohë më parë. Protezat, parcialet ose urat ishin gjithmonë opsionet e vetme sipas situatës së tyre specifike. Implantet e avancuara dentare, nga ana tjetër, kanë shërbyer si një diferencues kryesor!

Implantet kanë qenë zgjedhja kryesore e trajtimit për gati pesëdhjetë vite, duke u ofruar pacientëve një qasje të sigurt dhe afatgjatë për të riparuar buzëqeshjen e tyre. Klinikat në Shqipëri mund t’ju ndihmojnë në përmirësimin e estetikës së buzëqeshjes suaj, duke e bërë më të thjeshtë për të ngrënë atë që dëshironi, madje edhe për të përmirësuar të folurit tuaj nëse ju mungojnë një ose të gjithë dhëmbët. Lexoni për të zbuluar gjithçka që mund të mësoni rreth implanteve dentare që ato ofrojnë!

Foto që ilustron implantet dentare në Shqipëri

Çfarë janë implantet dentare?

Implantet dentare janë zgjidhja në të gjitha rrethanat kur dëshironi të zëvendësoni një dhëmb të humbur, disa dhëmbë, një protezë të lirshme ose një hark të plotë të sipërm ose të poshtëm. Implantet dentare, të cilat janë bërë nga aliazh titani, janë mjaft të pajtueshëm dhe të sigurt brenda trupit tuaj. Implantet janë ngjitur në nofullën në mënyrë që të mbajnë fort dhëmbët e rinj në vend.

Kur vendi i implantit është rikuperuar, një lidhës i vogël i njohur si spirancë lidhet me implantin për të mbajtur dhëmbin krejt të ri. Klinikat në Shqipëri do të përdorin mbresat e skanuara në mënyrë dixhitale të dhëmbëve tuaj në këtë fazë për të prodhuar një model të gojës. Dhëmbi zëvendësues, i njohur zakonisht si një kurorë, më pas çimentohet në vend. Kurorat zakonisht janë të dizajnuara që të duken po aq natyrale sa dhëmbët tuaj natyralë, duke përfshirë ngjyrën dhe formën për t’u përzier me buzëqeshjen tuaj ekzistuese.

Çfarë përfshin procedura e implantit dentar?

Procesi i implantit dentar zakonisht përfundon në tre hapa. E para njihet si “faza e parë”, gjatë së cilës përfundon vendosja. E dyta ka të bëjë me përshtypjet e para. Më në fund, jepet rezultati përfundimtar, abutmenti dhe kurora përfundimtare. Kohëzgjatja e procedurës është e panjohur; megjithatë, mund të zgjasë diku nga 3 deri në 9 muaj. Për shkak se çdo rast është unik dhe i përshtatur për individin, çdo person përgjigjet ndryshe. Sidoqoftë, duhet të theksohet se nëse kërkohet transplantimi i kockave, operacioni do të zgjasë më shumë. Megjithëse trajtimi mund të duket i gjatë, mbani mend se i gjithë efektiviteti i operacionit të implantit varet nga dhënia e trupit të mjaftueshëm për t’u rikuperuar.

Foto ë ilustron një dentist në Shqipëri që ofron implante dentare

Faza 1: Planifikimi dhe dokumentimi i implantit

Nëse vendosni që dëshironi implante dentare, dentisti do të analizojë strukturën e kockave që rrethon dhëmbin ose dhëmbët që mungojnë me imazhe CBCT, që i referohet një skanimi tredimensional të nofullave. Nëse dhëmbi mungon vetëm pjesërisht, operacioni do të eliminojë çdo strukturë dentare të mbetur.

Lartësia, gjerësia dhe dendësia e duhur e kockës kërkohen për të vendosur në mënyrë efektive një implant në mënyrë që rezultati përfundimtar të jetë aq afër një dhëmbi natyral sa mund të imagjinohet. Nëse ka kockë të pamjaftueshme, mund të kryhet shartimi i kockave përpara vendosjes së implantit. Shartimi është i ngjashëm me stukon e drurit; prandaj, do t’ju kërkohet të prisni disa muaj që rajoni të shërohet përpara se të vazhdoni në fazën e dytë. Nëse shartimi i kockave nuk është i nevojshëm, Faza e Dytë mund të fillojë në të njëjtën seancë.

Faza 2: Instalimi i implantit

Implanti dentar më pas do të vendoset në vendin e specifikuar në përputhje me planifikimin dixhital duke përdorur skanimin tredimensional CBCT përpara operacionit gjatë gjithë këtij hapi të metodës së trajtimit. Ky operacion zakonisht zgjat 1-2 orë dhe do t’ju kërkohet të prisni disa muaj që rajoni të shërohet.

Faza 3: Restaurimi i implantit

Kjo fazë përfundimtare njihet si riparimi i implantit. Specialistët do të rindërtojnë një kurorë dhëmbi të lëmuar në majë të abatmentit që lidhet me vetë implantin ose një urë të qëndrueshme fikse me mbështetëset e implantit, sipas së cilës plotëson më së miri nevojat tuaja unike. Nëse keni nevojë për një riparim të plotë të harkut ose zëvendësimin e protezës suaj, riparimi i plotë i dhëmbëve do të lidhet me implantet. Sido që të jenë rrethanat, implantet janë përafrimi më i mirër me dhëmbët e vërtetë që mund të imagjinohet, duke rikthyer performancën dhe duke rritur ndjeshëm bukurinë e buzëqeshjes!

Foto që ilustron implantet dentare me çmime të përballueshme në Shqipëri

Pse duhet të konsideroni implantet dentare për të zëvendësuar dhëmbët që mungojnë?

Pacientët mund të pyesin nëse duhet të zëvendësojnë një dhëmb që mungon, veçanërisht nëse ai nuk është i dukshëm ose shkakton ndonjë problem të menjëhershëm. E vërteta është se ndryshimet e mundshme në pickim, si humbja e dhëmbit, mund të çojnë në probleme të tjera si grumbullimi, hapësirat midis dhëmbë ose humbje kockore. Sa herë që humbet një dhëmb, dhëmbët brenda së njëjtës linjë mishi fillojnë të zhvendosen nga brenda për të mbushur hapësirën e lënë nga dhëmbi i thyer. Kjo mund të ndikojë në mënyrën se si grupet e sipërme dhe të poshtme të dhëmbëve qëndrojnë kolektivisht, si dhe në mirëqenien afatgjatë për shkak të humbjes së kockave përreth dhëmbëve ngjitur.

Ashtu si shumë aspekte të tjera të jetës, vështirësitë e vogla dentare mund të rriten në shumë më të mëdha nëse injorohen. Si rezultat, ne ju bëjmë thirrje që të zëvendësoni një dhëmb që mungon ose pjesërisht i mungon sa më shpejt të jetë e mundur. Puna me ekspertë mund t’ju ndihmojë të shmangni kohën dhe koston e punës së madhe restauruese dentare.

Foto që ilustron një dentist profesionist në Shqipëri

Cilat janë avantazhet e veçanta të implanteve dentare?

Në ndryshim nga zgjedhjet e tjera ekzistuese, një implant dentar zëvendëson dhëmbin e plotë, së bashku me rrënjën. Një implant ka disa përparësi ndaj konkurrentëve të tij për shkak të aftësisë së tij për të funksionuar si një dhëmb natyral. Këto janë disa shembuj:

Ndjeheni dhe dukeni të mrekullueshëm: Avantazhi kryesor është se do të jeni në gjendje të hani gjithçka që dëshironi, ndërsa buzëqeshni! Ju nuk do të shqetësoheni nëse ushqimi do të futet poshtë pjesëve tuaja apo që protezat tuaja do të zhvendosen. Për më tepër, mbajtja e të gjithë dhëmbëve të poshtëm ju ndihmon të tresni siç duhet ushqimin dhe redukton tensionin në dhëmbët tuaj të përparmë, duke i parandaluar ata të shpërthejnë herët.

Jetëgjatësia: Shumica e njerëzve që praktikojnë higjienë të mirë dentare duhet të presin që implantet e tyre të qëndrojnë për një kohë të gjatë.

Shkalla e lartë e suksesit: Implantet dentare janë plotësisht efektive në 95-98 përqind të rasteve.

Pamje realiste: Implantet dentare janë krijuar që të duken dhe të ndihen tamam si dhëmbët natyralë. Kurorat gjithashtu mund të bëhen nga materiale tërësisht qeramike që duken si dhëmbë natyralë. Askush nuk do ta kuptojë se këta nuk janë dhëmbët tuaj kur buzëqeshni!

Përmirësimi i shëndetit oral dhe tretës: Meqenëse bashkohet pa mundim në kockën e nofullës, një implant dentar nuk do të rrisë probabilitetin tuaj për prishje të dhëmbëve ose mbindjeshmëri, siç mund të bëjnë urat dentare. Të kesh aftësinë për të përtypur siç duhet ushqimin me të gjithë dhëmbët, mundëson përthithje të përmirësuar dhe më pak probleme me tretjen.

Integriteti i përmirësuar i nofullës: Edhe pse implantet dentare nuk mbështeten në dhëmbët fqinjë, ato mund të ruajnë forcën e nofullës. Për më tepër, ndërsa densiteti i kockës kërkohet për të mbajtur implantin, kocka e nofullës nuk do të humbasë densitetin e kockave.

Foto që ilustron rezultatet e implanteve dentare në Shqipëri

Cila është koha e shërimit për implantet dentare?

Pas një trajtimi me implant dentar, mund të pësoni dhimbje dhe acarim të lehtë për disa ditë ndërsa rajoni rimëkëmbet. Laserët dentarë përdoren para, gjatë dhe pas procedurave në klinikat shqiptare për të ulur inflamacionin dhe dhimbjen! Përdorimi i pakove të akullit mund të zvogëlojë çdo ënjtje të vazhdueshme, ashtu si edhe mjekimi që merret sipas udhëzimeve. Dentistët përshkruajnë një dietë të lehtë për javët e para pas operacionit për të reduktuar përtypjen.

Mirëmbajtja e implantit dentar

Implantet dentare duhet të kujdesen dhe mirëmbahen në të njëjtën mënyrë si dhëmbët natyralë. Rekomandohet larja e dhëmbëve tri herë në ditë për të paktën tre minuta në të njëjtën kohë dhe pastrimi me fill çdo natë.

Një regjim i mirë dentar mund të ndihmojë në mbrojtjen e qëndrueshmërisë së implanteve dhe kostos së tyre, prandaj sigurohuni që të vini çdo gjashtë muaj për pastrim të thellë higjienik rutinë dhe teste depistimi të gojës.Foto që ilustron rezultatet e implanteve dentare me çmime të përballueshme në Shqipëri

Sa do të zgjasë një implant dentar?

Implantet dentare zakonisht mbijetojnë për një kohë mjaft të gjatë, bazuar në moshën e dikujt, shëndetin e përgjithshëm oral dhe disa gjëra të tjera. Implantet kanë një histori mjaft të demonstruar të qëndrueshmërisë afatgjatë kur krahasohen me disa zgjidhje të tjera të zëvendësimit të dhëmbëve.

Ju mund të ndihmoni që implanti ose implantet të mbeten të forta dhe të mirëmbajtura për shumë dekada duke organizuar kontrolle rutinë me klinikën dhe duke ndjekur një praktikë të shkëlqyer të higjienës orale në shtëpi.

Implantet dentare janë një trajtim i shkëlqyer afatgjatë për dhëmbët që mungojnë pjesërisht. Vetëm pas përfundimit të procedurës ata ngjajnë me dhëmbët natyralë për nga funksionaliteti dhe pamja. Ndryshe nga protezat, parcialet ose urat, të cilat herë pas here mund të çojnë në degradim të kockave dhe indeve, implantet ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit dhe forcës së kockave dhe indeve të mishrave të dhëmbëve.

Mos e shtyni për një moment tjetër zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë ose të keni probleme me buzëqeshjen ose të ngrënit! Me implantet dentare, klinikat në Shqipëri mund t’ju ndihmojnë të buzëqeshni me siguri, duke ju lejuar gjithashtu të hani gjithçka që dëshironi. Nëse keni një dhëmb të humbur, shumë dhëmbë që ju mungojnë ose një protezë që thjesht nuk përshtatet siç duhet, ju lutemi kontaktoni klinikën tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për të parë nëse jeni të përshtatshëm për këtë trajtim të mundshëm.

Tabela Përmbledhëse