Çfarë janë kurorat Emax? Gjithçka që duhet të dini për kurorat dentare në qeramikë.

Zbuloni rreth gjithckaje qe duhet te dini rreth kurorave Emax

Ndër kaq shumë mundësi të kurorave dentare, në këtë artikull do të flasim mbi kurorat Emax. Një lloj proteze që është bërë nga qeramika e specializuar që jep një përfundim unik në dhëmbë dhe nuk përmban asnjë metal, por edhe shumë rezistente.

Ky artikull do ju ndihmoje me informacione rreth kurorave Emax.
Edhe pse zakonisht aplikohet në dhëmbë për shkak të estetikës së tij të pakrahasuar, mund të përdoret edhe tek pacientët që kanë ndonjë deformim ose thyerje në dhëmbët e tyre. Duhet të theksohet se, kjo procedurë nuk është për të gjithë, dhe se duhet të kryhen ekzaminime të gjera për të siguruar që ju jeni një kandidat për vendosjen e një kurore Emax. Jeni kuriozë, doni të dini më shumë? Epo, lexoni, ne do të shkojmë pak më thellë dhe do të shpjegojmë gjithçka që duhet të dini për kurorat dentare dhe në veçanti, kurorën Emax.

Çfarë Është Një Kurorë Dentare Dhe Përse Na Nevojitet?

Kurorat dentare janë proteza fikse që vendosen në dhëmbë nga një dentist i specializuar në proteza. Ato mund të vendosen edhe në një implant dentar.

Ne gjithashtu mund ta quajmë atë “mbulesë dentare”, pasi është përgjegjëse për mbulimin ose mbrojtjen e të gjithë dhëmbit tonë në pjesën e sipërme, dhe funksioni i saj është të zëvendësojë ose të sillet si çdo pjesë tjetër dentare brenda gojës, për t’i bërë gjërat më të lehta për ne.

Zbuloni se cfare eshte kurora dentare dhe per cfare ju nevojitet.

Kurorat dentare mund të krijohen me lloje të shumta të materialeve që mund t’i japin një funksion të ndryshëm dhëmbit. Ato mund të kenë shumë forma të kujdesit. Funksioni i tyre kryesor është të përshtaten me dhëmbin dhe të imitojnë dhëmbët tanë sa më mirë.

Për shembull, ndër funksionet e tjera:

Për t'i dhënë më shumë forcë një dhëmbi me probleme të përkeqësimit:

Kurorat dentare janë baza e estetikës dentare, pasi ato janë gjëja e parë që njerëzit do të shohin kur komunikojmë.

Por, ndër funksionet e tyre mund të gjejmë shumë më tepër sesa estetikë. Funksionet e një proteze dentare mund të mbulojnë zona të ndryshme brenda funksionalitetit oral. Për shembull, për të përforcuar një pjesë dentare që ka humbur aftësinë e saj për të funksionuar në zonën e kurorës, dhe që mund të përkeqësohet qartë për publikun.

Prishja e dhëmbëve mund të jetë për shkak të shumë faktorëve, dhe nëse nuk shkoni tek dentisti mund të krijojë një ndjeshmëri shumë të dhimbshme që mund të na bëjë të mos respektojmë rutinat tona të pastrimit vetëm sepse është e pamundur të prekni zonën e prekur. Në raste shumë të forta por të mundshme, ato gjithashtu mund të përkeqësojnë strukturën e përgjithshme të dhëmbëve.

Ndër arsyet për përforcimin e një pjese dentare, mund të gjejmë trauma të rënda që kanë përfshirë një thyerje të bazës dentare (aksidente, rënie, goditje të forta, etj). Nëse dhëmbi nuk ka një sipërfaqe të mjaftueshme për shkak të një mbushjeje, madje edhe përforcimi i dhëmbëve mund të konsiderohet nëse një kanal rrënje është kryer më parë.
Por, në secilën nga këto situata, është e nevojshme që dentisti të përdorë kërcitjen e dhëmbit. Ky është një trajtim dentar i cili bazohet në uljen e sipërfaqes së dhëmbit deri në 3 milimetra, në mënyrë që t’i japë dhëmbit një formë konike dhe të lejojë vendosjen e kurorës dentare pa ndonjë problem rregullimi.

Ju mund të pyesni veten, pse të zvogëloni sipërfaqen e dhëmbit më shumë sesa është zvogëluar tashmë, nëse ky është problemi themelor? Epo, sepse është e nevojshme që të ketë një hendek mjaft të madh për të vendosur kurorën dhe të ketë një trashësi në mënyrë që të mos ndikojë në brendësinë e dhëmbit dhe të mos ndihet i pakëndshëm.

Nëse keni frikë nga kjo procedurë ose mendoni se do të ishte shumë e dhimbshme, ne jemi të lumtur t’ju informojmë se nuk do të ndjeni asgjë, pasi do të aplikohet anestezi lokale në mënyrë që të mos ketë shqetësime ose lëvizje të papritura gjatë ndërhyrjes. E vetmja gjë që do të ndodhë është se do të dilni nga klinika dentare, ndoshta pak të përgjumur.

Mirëmbajtja e një ure dentare

Në rast se një pacient ka nevojë për një urë dentare, është thelbësore që pjesët e dhëmbëve përreth që do të shërbejnë si një shtyllë të mbajnë një balancë të fortë në mënyrë që të mos ketë lëkundje.

Nëse ndonjë prej këtyre pjesëve të dhëmbëve që do të shërbejnë si shtylla ka tendencë të dështojë, dentisti përgjegjës i rastit mund të përdorë një kurorë dentare.

Vendosja e kurorës dentare do të lejojë që ura të ketë një mbështetje mjaft të fortë, dhe gjithashtu do të lejojë dhëmbët e tjerë të përmbushin funksionet e tyre të përtypjes.

Kurorë mbi implantin

Nëse aktualisht ju mungon një dhëmb ose keni jetuar me një person që i mungon një dhëmb, mund të kuptoni sa e vështirë është, jo vetëm bazuar në estetikë.

Kur një person humbet një dhëmb, gjëja më e mirë që mund të bëhet është një procedurë e vendosjes së implantit, për t’i siguruar pacientit funksionet themelore që kanë humbur.

3 1

Në implant, nevojitet kurora dentare, e cila do të vendoset përmes një vidhe.

Gjëja më e mirë për këtë procedurë është se nuk kërkon bluarjen e lartpërmendur, siç mund të shohim në trajtime të tjera të tilla si: zgjidhja e traumave ose vendosja e urave dentare.

Arsyet Estetike

Edhe pse ka arsye për të vendosur një kurorë dentare që mund të përqëndrohet në shëndetin, nuk ka asgjë të keqe ta bëni atë për arsye estetike.

Kjo, mund të ndodhë sidomos në zonën e dhëmbëve të përparmë, pasi ata janë më të dukshëm kur hani, flisni, buzëqeshni ose ndonjë gjë tjetër që meriton ekspozimin e dhëmbëve tek publiku.

Arsyet estetike për vendosjen e një kurore dentare ndryshojnë në varësi të formës së dhëmbit, deri në hijen e tij ose strukturën e përgjithshme që është e pozicionuar keq. Vetëm një kurorë dentare mund t’i zgjidhë këto çështje pa pasur shumë probleme me vendosjen.

Ortodonti gjithashtu mund të mendojë se nevojiten faseta ose aparate, pasi ato gjithashtu mund të ndihmojnë në rregullimin e strukturës së dhëmbëve. Për fatin tuaj, ka edhe mundësi që ju lejojnë të keni estetikë të përsosur dentare edhe kur ka një trajtim të thellë. Për shembull, Invisalign.

Cilat Janë Llojet e Kurorave Dentare Dhe Karakteristikat e Tyre Kryesore?

Siç ju kemi thënë, kurorat dentare nuk bazohen vetëm në arritijen e estetikës dentare. Ato gjithashtu mund të kenë arsye funksionale.

Prandaj, ato jo vetëm që sugjerohen për pjesën e përparme të dhëmbëve, por ato mund të vendosen në cilindo prej tyre. Edhe pse është më e zakonshme tek molarët dhe premolarët, sepse ato kanë një peshë të madhe në funksionet kryesore të tilla si përtypja ose të folurit, kështu që kanë nevojë për një përforcim të fortë që mund t’i lejojë ata të kryejnë funksionet e tyre pa probleme ose pa dhimbje.

Dhe mbi të gjitha sepse ato janë të vendosura në zonën e pasme të zgavrës së gojës sonë, prandaj ata janë më të prirur të kenë akumulim bakteresh ose karies dentar nëse nuk bëhet një pastrim i duhur.

4 1

Edhe pse kurorat dentare mund të përdoren në çdo zonë, kjo varet nga nevojat estetike dhe funksionale të çdo materiali ku do të vendosen. Prandaj, është normale që dentisti të rekomandojë një lloj kurore dentare mbi një tjetër, në varësi të rastit tuaj.

Zirkoni dhe porcelani

Ky lloj kurorash janë mjaft estetike dhe përdoren për dhëmbët e pasmë për shkak të aftësive të tyre të mëdha estetike tek njerëzit.

Është një nga më të rekomanduarat sepse hija e protezës përzihet shumë mirë me dhëmbët natyralë, kështu që ato rekomandohen shumë për ata që nuk dëshirojnë që materiali të vihet re.

Kurora metalike dhe prej porcelani

Ky lloj kurorash dentare përdoren shumë më shumë në pjesën e pasme të dhëmbëve tanë sepse nuk janë aq estetikë por, janë mjaft rezistentë dhe për këtë arsye janë ideale për molarët.
Edhe pse ato janë akoma më estetike sesa opsionet më të lira, pasi metali duhet së pari të vendoset në zonë, dhe më pas të mbulohet me porcelan në mënyrë që dhëmbi të mbulohen mirë.

Sa Gjatë Mund Të Qëndrojë Një Kurorë Dentare Në Gojën Tonë?

Kjo vërtet varet nga kujdesi që i japim dhe materiali nga i cili është bërë kurora e dhëmbëve. Ato mund të zgjasin më shumë se tridhjetë vjet me kujdes optimal, por në përgjithësi ato zakonisht zgjasin midis 15 dhe 20 vjet, që është koha kur ato duhet të ndryshohen.

Gjithashtu varet shumë nga profilaksia e dhëmbëve. Mund të konsideroni se kjo protezë është vendosur mbi një dhëmb natyral dhe nuk ka mbështetje shtesë.

Prandaj, nëse kjo pjesë e dhëmbëve fillon të vuajë nga ndonjë sëmundje degjenerative siç është kariesi i dhëmbëve, inflamacion për shkak të gingivitit ose ndonjë lloj sëmundjeje tjetër që mund të shkaktojë humbjen e masës dentare, gjëja më e zakonshme është që kurora humbet bazën e saj dhe bjerë poshtë.

Kurorat dentare nuk janë implante të ndara, ato gjithashtu kanë nevojë për kujdes themelor dhe të mbahen të pastra. Ato përmes traumave mund të thyhen si një dhëmb normal.

Kjo foto ju informon rreth kohezgjatjes se kurores ne gojen tuaj.

Edhe kurorat e zirkonit nuk janë jashtë këtij realiteti, sepse edhe pse janë mjaft rezistente, duhen pasur kujdes kur i pastroni.

Gjëja më e mirë për të bërë është të shkoni herë pas here në një takim dentar me dëshirën tuaj për të konfirmuar se gjithçka është në rregull, dhe një pastrim i gjerë i gojës mund të bëhet për të hequr bakteret ose gurët e grumbulluar në dhëmbë dhe aty ku është vendosur kurora.

Në Cilat Dhëmbë Mund Të Vendoset Kurora Emax?

Materiali me të cilin bëhen kurorat dentare Emax ka një sasi të madhe transmetues drite, prandaj mund ta bëjë hijen e kurorës mjaft të ngjashme me atë të dhëmbëve natyralë. Prandaj, ato përdoren mjaft gjerësisht në dhëmbët prerës ose në ndonjë dhëmb përmes këtyre rasteve:

● Kur struktura e dhëmbit të një dhëmbi duhet të korrigjohet për estetikë.

● Nuk funksionon siç duhet ose ka një mangësi në smaltin e dhëmbëve që shkakton ndjeshmërinë e dhëmbëve.

● Ka dëmtim në dhëmb kështu që nuk është më estetik dhe ka nevojë për riparim.

● Ekziston një keqformim dentar që kërkon riparim.

● Ekziston një mbivendosje e dhëmbëve.

● Përmes një trajtimi të kanalit rrënjë ka ndryshime në nuancat e dhëmbëve të cilat bëjnë që dhëmbi të mos duket estetik.

● Dhëmbët janë mjaft të vjetër dhe kanë pësuar efektet e fluorozës dhe tetraciklinës.

● Ka një dhëmb të thyer për shkak të një goditjeje.

● Edhe dhëmbët molarë të vegjël mund të kenë një kurorë Emax në krye për t’i forcuar ato.

Cilat Janë Avantazhet e Përdorimit Të Një Kurore Emax?

Teknika e kurorës dentare Emax, e njohur edhe si Perandoresha, megjithëse tashmë e përmendëm që përfitimi kryesor i saj është estetika, mund të hyjmë pak më thellë në këtë temë:

● Përmes kësaj kurore dentare nuk ka skaje ngjyrë vjollce në pjesën e mishit të dhëmbëve dhe nuk ka as skaje ngjyrë vjollce në skajet e protezës.

● Drita kalon lehtë nëpër kurorë dhe e bën dhëmbin të duket më i lehtë.

● Nuk dëmton apo ndikon në strukturën e dhëmbëve.

● Mban strukturën e pjesës së sipërme të dhëmbit të lëmuar dhe të pastër.

● Redukton ndjeshmërinë e dhëmbëve.

● Ndihmon në pakësimin e formimit të gurit përmes dhëmbit.

● Është bërë me disilikat litiumi dhe qeramike qelqi, prandaj është shumë e fortë dhe zgjat një kohë të gjatë në dhëmb, nëse ruhet kujdesi optimal.

● Thithja e lëngjeve është mjaft e vogël.

Si Vendoset Kurora Dentare Emax?

Kryesisht, kurora e dhëmbëve duhet të fabrikohet së pari përmes pajisjes cad-cam, ku vendosen blloqe monolit disilikat të litiumit të një cilësie të lakmueshme për të shmangur problemet në vendosjen e saj.

Kjo foto demostron vendosjen e nje kurore dentare Emax

Kur pacienti kontrollohet, një shtresë e vogël hiqet nga struktura bazë e pjesës dentare. Pas kësaj, realiozohet një formë specifike brenda dhëmbit, i cila do t’i dërgohet personit përgjegjës për të bërë protezën. Kjo, është që të jeni në gjendje të përshtateni me atë që ju nevojitet në veçanti dhe të përshtateni në mënyrë perfekte. Mostra mund të merret me mjete dixhitale ose tradicionale.

Në procesin e prodhimit të kurorës sonë dentare, blloku monolit i disilikatit të litiumit duhet të formohet përmes një pajisjeje. Dhe pasi janë arritur specifikimet që janë kërkuar në varësi të pacientit, duhet t’i dërgohet dentistit.

Mund të duhen një ose më shumë seanca në varësi të arsyeve të ndryshme, por pasi të jetë transplantuar, dentisti do të duhet të jetë në kontakt të vazhdueshëm me pacientin për të parë përparimin e shërimit.

Këshilla Që Do T'ju Ndihmojnë Të Mbani Protezën Tuaj Emax Të Shëndetshme Dhe Pa Probleme

● Mos konsumoni ushqime që janë të vështira për tu përtypur, ose mundohuni të copëtoni ushqimin më mirë.
● Mos përtypni akull.
● Mos kafshoni thonjtë tuaj.
● Mos përdorni dhëmbët tuaj për të zhbllokuar sende apo pajise.
● Përdorni nyje për të fjetur në rast se jeni pacient që vuani nga bruksizmi, sepse këto lëvizje të vogla mund të dëmtojnë dhëmbin dhe kurorën protetike.
● Kini zakone relaksimi dhe largoni stresin para gjumit për të shmangur shfaqjen e episodeve të bruksizmit gjatë natës.
● Mbani një higjienë të përsosur dentare që plotëson nevojat e dhëmbëve tuaj (për ta ditur këtë, shkoni te dentisti).
● Mbani takimet tuaja dentare në mënyrë konstante.
● Bëni një pastrim të plotë të dhëmbëve dy herë në vit.

Keshilla per mbajtjen e protezes Emax te shendetshme

Pyetje Të Shpeshta

Nëse kam alergji nga metali, a mund të vendos kurora Emax?

Sigurisht! Nëse keni alergji nga metali, vetëm kurorat metalike mund të kenë këtë efekt tek ju. Por kurorat Emax janë bërë nga një material tjetër, një qeramikë e specializuar. Pra, mos u shqetësoni, ata nuk do t’ju japin alergji. Por është akoma e rëndësishme të kontrolloni me ne para se t’i vendosni ato.

Kjo qeramikë e veçantë është mjaft miqësore për njerëzit që vuajnë nga lloje të tjera alergjish dhe përshtatet në mënyrë të përkryer me faqet, mishrat dhe zonat e tjera të gojës sonë. Por siç thamë, është më mirë të dalim nga dyshimet dhe të bisedojmë me një nga profesionistët tanë.

A është e mundur të vendosni kurora Emax në të gjithë aparatin e gojës?

Nuk është vërtet shumë e këndshme të kesh këtë lloj kurorash dentare në pjesë të ndryshme dentare. Sidomos, sepse kurorat metalike janë më të mira për dhëmbët molarë, dhe kështu me radhë me dhëmbët e tjerë të cilët shërbehen më mirë nga llojet e tjera të materialeve në varësi të funksionit të tyre.
Në veçanti, kurorat Emax janë ideale për dhëmbët prerës dhe në veçanti për disa zona të tjera të gojës. Por, kjo duhet të kontrollohet paraprakisht me një dentist i cili do të jetë në gjendje të vlerësojë rastin tuaj të veçantë dhe t’ju këshillojë në përputhje me rrethanat.

Sa zgjasin kurorat Emax?

Kohëzgjatja e kurorave dentare, Emax apo jo, do të varet nga faktorë të shumtë. Kryesisht, varet nga pacienti, mënyra e jetesës, higjiena e tij dhe rasti i tij i veçantë. Gjithashtu, nëse keni çrregullime të tjera dentare ose sëmundje degjenerative.
Por në përgjithësi këto kurora dentare mund të zgjasin deri në 15 vjet me përdorim të zakonshëm.

Si t’i mbaj dhëmbët e shëndetshëm duke përdorur kurora Emax?

Këshilla më e mirë që mund të japim është të ndiqni udhëzimet e dentistit tuaj. Meqenëse jo të gjitha rastet janë të njëjta, dhe mund të kenë nevoja të ndryshme. Por, nëse vërtet dëshironi këshilla të përgjithshme, është të mbani një higjienë shumë të mirë të dhëmbëve, duke u fokusuar në teknikën me të cilën i lani dhëmbët.

Mos harroni se në klinikën dentare CDC Dental Clinic ne do të jemi gjithmonë në dispozicion për ju 24 orë në ditë pas trajtimit tuaj. Në rast se keni ndonjë dyshim ose nëse dëshironi të keni një kurorë dentare Emax ose ndonjë lloj tjetër të kurorës dentare, mund të na kontaktoni përmes kësaj faqe ose të vini direkt në zyrën tonë. Ju presim

Tabela Përmbledhëse