Gjakderdhja nga mishrat e dhëmbëve: Simptomat, shkaqet dhe trajtimet në klinikat dentare.

Përse kam gjakderdhje nga dhëmbët?

Pse ndodh gjakderdhja në mishrat e dhëmbëve? Kjo pyetje është bërë një nga më të shpeshtat kur një pacient vjen në zyrat tona. Kjo sjell nevojën për të sqaruar disa dyshime dhe për të udhëzuar pacientët tanë për shkaqet e mundshme që çojnë në gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve dhe gjithashtu t’u bëjmë të ditur zgjidhjet e ndryshme që janë zhvilluar dhe përsosur gjatë viteve.

Kur hyjmë në botën e stomatologjisë, është shumë e zakonshme të gjejmë pacientë që vuajnë nga kjo gjendje, por nuk duhet të harrojmë se vetëm për shkak se diçka është e zakonshme, nuk do të thotë se bëhet më pak e rëndësishme. Që mishrat e dhëmbëve të konsiderohen të shëndetshëm nuk duhet të rrjedhin gjak, kështu që nëse keni gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve, me siguri ekziston një problem që reflektohet përmes kësaj simptome dhe duhet të fillohet të hetohet shkaku i saj.

Nëse jeni duke lexuar këtë blog për të mësuar pak më shumë rreth shkaqeve të gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve, më poshtë do të përpiqemi të shpjegojmë në detaje arsyet pse ndodh kjo anomali.

gj1 min

Çfarë e shkakton gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve?

Siç e përmendëm edhe më parë, arsyet pse një person mund të ketë gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve janë të ndryshme. Në rastet më komplekse, kjo anomali lidhet drejtpërdrejt me sëmundjet periodontale. Këto lloj sëmundjesh që shfaqen në zgavrën tonë të gojës shtohen si rezultat i të gjitha atyre baktereve që grumbullohen kur nuk eliminohen siç duhet nga goja jonë.

Kur flasim me pacientët tanë, shumë prej tyre kanë konsideruar se një gjakderdhje e tillë ka qenë rezultat i larjes shumë agresive, derisa simptoma të shfaqet në një situatë të pashpjegueshme.

Nuk mund ta mohojmë që, në disa raste, kjo gjakderdhje mund të ndodhë në momentin e larjes, veçanërisht nëse furça e dhëmbëve është e re ose nëse ka ndryshuar intensiteti i larjes. Kjo duhet të zgjidhet lehtësisht nëse këto janë shkaqet e vërteta, por edhe kur merren masa të tjera gjakderdhja vazhdon, është e qartë se diçka tjetër po ndodh.

Duke qenë kështu, duhet t’i kushtojmë vëmendje ndryshimeve që mund të paraqesin mishrat e dhëmbëve, qofshin ato inflamacione apo ndryshime të ngjyrës. Ky informacion mund të na japë një ide për arsyen e vërtetë pse po ndodh kjo anomali. Mund të jetë një infeksion dentar ose mund të jetë një infeksion i mishrave të dhëmbëve.

Në mënyrë udhëzuese, ngjyra që mishrat duhet të jenë në gjendjen e tyre më të shëndetshme duhet të jetë një nuancë rozë e zbehtë ose rozë. Përveç kësaj, kur preken, ato mund të kenë një strukturë të ashpër, e cila nuk lëndon dhe nuk shkakton shqetësim. Ne duhet t’i shpjegojmë këto detaje në mënyrë që të zbuloni më mirë çdo anomali që po ndodh ose mund të ndodhë.

Nëse përveç gjakderdhjes, tonalitetit të parregullt ju keni dhimbje dhe inflamacion, do të ishte mirë të vini në klinikën tonë, ku do të vlerësojmë të gjitha simptomat dhe do të sigurohemi që të aplikojmë trajtimin përkatës.

Kur i referohemi sëmundjeve periodontale, pacienti duhet të njohë fazat në të cilat ato ndahen:

Gingiviti.

Kjo njihet si faza fillestare e patologjisë periodontale. Kur pacienti vjen tek ne duke paraqitur këtë rast, dëmi i krijuar është i kthyeshëm. Për këtë arsye është gjithmonë e rëndësishme që në momentin e shfaqjes së simptomave të para të shkoni te profesionistët.

Gingiviti shkaktohet nga akumulimi i baktereve në strukturat orale. Është një problem që, pavarësisht se paraqet disa shqetësime, ka zgjidhje mjaft të lehta për t’u trajtuar.

gj2 min

Për të shmangur ose kapërcyer këtë sëmundje duhet të mbani një rutinë të mirë higjienike. Gjithashtu duhet të jeni të përditësuar me kontrollet periodontale. Nuk mund të neglizhoni kontrollin e dhëmbëve nëse dëshironi një gojë të shëndetshme. Për të përmirësuar rezultatet dhe për të vazhduar kujdesin për gojën tuaj, këshillohet që herë pas here të kryeni një pastrim profesional dentar. Kjo do t’ju lejojë të hiqni plotësisht ato depozita të tartarit që po grumbullohen në gojën tuaj.

Vizitoni klinikën tonë që të mund të mësoni rreth planeve që kemi për pastrimin oral dhe të merrni rekomandimet tona për të mbajtur një rutinë të mirë të higjienës orale.

Simptomat e Gingivitit:

 • Gjëja e parë për të cilën kemi folur është gjakderdhja që shfaqet në mishrat e dhëmbëve.
 • Ënjtje e zonës së prekur, mishrave të dhëmbëve.
 • Mund të ketë edhe skuqje të mishrave të dhëmbëve.
 • Ndjeshmëria e dhëmbëve tuaj është një tjetër gjë që do të ndikohet.
 • Era e keqe e gojës është një tjetër nga efektet e këtyre patologjive.

Tani që i dini simptomat e kësaj sëmundjeje, mos prisni që problemi të kalojë në rrethana madhore. Ejani në City Dental Clinic! Ne do t’ju ndihmojmë me kënaqësi për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Periodontiti.

Kur pacienti nuk e sulmon gingivitin në mënyrë të shpejtë dhe të sigurt, këto sëmundje priren të evoluojnë negativisht. Kjo shkakton këtë fazë të dytë të periodontitit ose piorresë. Kjo patologji infektive konsiderohet të jetë me ashpërsi të lartë. Për shkak të shkatërrimit që bakteret mund të shkaktojnë në strukturat dentare, rezultati i këtij infeksioni është shkatërrues.

gj3 min

Nëse në këtë moment periodontiti ka shkaktuar shumë dëm në buzëqeshjen tuaj, ju ftojmë të vini në klinikën tonë dentare. Ne kemi periodontistë profesionistë të cilët do të jenë përgjegjës për kryerjen e një ekzaminimi periodontal, për të vlerësuar ashpërsinë e infeksionit. Pasi të merren rezultatet, ne do të planifikojmë trajtimin më të mirë që ju lejon të shëroni një herë e përgjithmonë sëmundjen.

Simptomat e periodontitit:

Përveç simptomave që kemi diskutuar në pyetjet e mëparshme, faktorë të tjerë mund t’ju ndihmojnë të kuptoni nëse keni sëmundje periodontale.

 • Pacienti mund të vërejë një vijë të gingivës që tërhiqet, e cila të jep përshtypjen se dhëmbët duken më të gjatë se zakonisht.
 • Mund të shkaktojë dhimbje dhe parehati gjatë përtypjes.
 • Dhëmbët mund të humbasin një pjesë të qendrueshmërisë të tyre dhe të bëhen të plogësht ose të lirohen.
 • Në disa raste, mund të zhvillohen xhepa të thellë midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.
 • Mund të ketë gjithashtu ndryshime në mënyrën se si dhëmbët përshtaten kur mund të ndodhë kafshimi ose shtrembërimi i protezave të pjesshme .

Stresi mund të ndikojë në trup në shumë mënyra. Kur trupi e liron këtë hormon për periudha të gjata, kjo mund të shkaktojë probleme në trupin tonë si hipertensioni, mund të shkaktojë dëme në sistemin tonë nervor, në të njëjtën mënyrë në sistemin imunitar ose të prodhojë periodontitis.

Mund të ketë raste që pacienti nuk shfaq simptoma. Kjo nuk përjashton shkallën e infeksionit që mund të jetë e pranishme në mishrat e dhëmbëve. Në disa pacientë, dëmtimi i mishrave të dhëmbëve prek drejtpërdrejt vetëm një grup dhëmbësh. Për shembull, dhëmballët janë grupi më i ndërlikuar për të identifikuar nëse ndodh një infeksion. Kjo ndihmon për të theksuar rëndësinë e kontrolleve periodontale në baza gjashtëmujore ose vjetore.

gj4 min

Faktorët e rrezikut për gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve.

Përveç sëmundjeve periodontale, duhet të përmendim disa faktorë rreziku që bëjnë të mundur gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve. Të gjitha ato lidhen me higjienën e gabuar të dhëmbëve, praninë e gurëve dhe pllakave në dhëmbë. Prandaj, tani e tutje duhet të përmirësoni pastrimin e dhëmbëve.

 • Zakonet e këqija, si pirja e duhanit, pengojnë riparimin e indeve të mishit të dhëmbëve.

Ndryshimet hormonale tek vajzat dhe gratë, si ato që ndodhin gjatë shtatzënisë, pubertetit, menopauzës dhe menstruacioneve, i bëjnë mishrat e dhëmbëve më të ndjeshëm, gjë që lehtëson zhvillimin e gingivitit.

 • Diabeti.

Sëmundjet mund të ndikojnë në gjendjen e mishrave të dhëmbëve. Kjo përfshin patologji të tilla si kanceri ose HIV që ndërhyjnë në sistemin imunitar. Për shkak se diabeti ndikon në aftësinë e trupit për të përdorur sheqerin në gjak, pacientët me këtë sëmundje janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të infeksioneve, duke përfshirë sëmundjen periodontale dhe prishjen e dhëmbëve.

 • Përdorimi i ilaçeve.

Ilaçet mund të ndikojnë në shëndetin oral, sepse disa ilaçe ulin rrjedhjen e pështymës, e cila ka një efekt mbrojtës mbi dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Të tjerët mund të shkaktojnë rritje jonormale të indit të mishit të dhëmbëve.

 • Zakonet e këqija higjienike.

Zakonet e këqija të higjienës orale, të tilla si moslarja e dhëmbëve dhe pastrimi i dhëmbëve me fill dentar çdo ditë, lehtësojnë zhvillimin e gingivitit. Sidomos, nëse kaloni një periudhë të gjatë pa larë dhëmbët dhe hani vakte mjaft të rënda dhe jo të shëndetshme.

Duhet të theksohet se higjiena e dobët e dhëmbëve jo vetëm që mund të zhvillojë periodontit, por ekziston gjithashtu mundësia e zhvillimit të prishjes së dhëmbëve që do të ndikojë në smaltin e dhëmbëve dhe madje mund të kërkojë një heqje totale të dhëmbit. Pra, është gjithmonë e rëndësishme t’i japim përparësi shëndetit tonë dhe të pastrojmë furçën tre herë në ditë dhe të përdorim mjete të tilla si filli dentar ose ujitës oral.

gj5 min

Faktorët gjenetikë dhe/ose trashëgues.

Një histori familjare e sëmundjeve dentare mund të jetë një faktor kontribues në zhvillimin e gingivitit.

Disa njerëz kanë një gjenetikë kaq të fortë saqë mund të kalojnë infeksione ose probleme dentare tek fëmijët e tyre. Ose mund të trashëgohet edhe një sistem imunitar shumë i ndjeshëm që e bën personin të prirur të zhvillojë këto lloj infeksionesh shumë më shpejt se një person normal.

 • Dhëmbët të mbivendosur.

Dhëmbët e mbivendosur ose jo të rreshtuar drejt nxisin akumulimin e baktereve, pasi ato komplikojnë aftësinë për të larë mirë dhëmbët dhe për të hequr bakteret e mbetura midis ndarjeve të dhëmbëve.

 • Ortodonci me tela.

Aparatet dentare të fiksuara, ose mbajtëset, e bëjnë të vështirë aksesin e mjeteve higjienike në të gjitha pjesët e gojës. Këshilla jonë është që gjatë trajtimit ortodontik, duhet të përfshini një ujitës të mirë dentar në rutinat tuaja të pastrimit oral.

 • Protezat e dhëmbëve.

Protezat që nuk përshtaten mirë janë gjithashtu një faktor rreziku për praninë e baktereve në gojë.

 • Larje agresive e dhëmbëve.

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve nuk është normale gjatë larjes. Por kujdes! Larja agresive e dhëmbëve mund të kontribuojë në problemin. Përveç kësaj, ajo ka edhe pasoja negative në smaltin e dhëmbëve.

 • Bruksizmi.

Kërcitja e dhëmbëve shkaktohet si pasojë e disa problemeve të gjakderdhjes dhe mishrave të fryrë.

 • Trajtim për gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve.

Trajtimi për mishrat e dhëmbëve që zakonisht rrjedhin gjak ndryshon në varësi të ashpërsisë së problemit. Për gingivitin e lehtë, përmirësimi i higjienës orale është thelbësor. Të vizitosh një dentist dhe të ndjekësh të gjitha këshillat e tij është thelbësore për të patur një buzëqeshje optimale. Profilaksia profesionale dentare do të eliminojë të gjitha bakteret që po sulmojnë mishrat e dhëmbëve.

Mos harroni të lani dhëmbët me butësi, me një furçë dhëmbësh jo shumë të fortë. Nëse mishrat e dhëmbëve ju rrjedhin gjak me raste dhe në sasi të reduktuar, duhet ta shpëlani gojën me shpëlarës mbrojtës.

Nëse gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve është për shkak të problemeve më serioze periodontale, është e nevojshme të vizitoni një periodontist. Mjeku periodont kryen analizat e nevojshme për të përcaktuar shkakun parësor të sëmundjes. Nëse xhepat periodontal janë të pranishëm, kuretazhi dentar mund t’i heqë ato me sukses.

Plani i trajtimit periodontal ndryshon në varësi të çdo rasti. Në City Dental Clinic ne studiojmë strukturat tuaja orale, me teknologjinë më të mirë dentare. Qëllimi ynë është të krijojmë një trajtim të personalizuar, i cili na lejon të rikthejmë shëndetin e humbur në buzëqeshjen tuaj.

gj6 min

Parandalimi i gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve.

Larja e dhëmbëve.

Furça e dhëmbëve është aleati juaj i madh për higjienën orale optimale. Shmangni furçat e forta dhe mos ushtroni shumë presion mbi dhëmbët tuaj. Në këtë mënyrë mbajmë smaltin e dhëmbëve në gjendje perfekte dhe nuk dëmtojmë mishrat e dhëmbëve.

Mjetet e pastrimit.

Furçat interproksimale, filli dentar, pastruesit e gjuhës dhe ujitësit oral janë artikuj cilësorë që ju ndihmojnë të përmirësoni higjienën tuaj dentare.

Shumica e baktereve të gojës janë vendosur në gjuhë, nën gjuhë dhe në brendësi të faqeve, kështu që mos harroni të pastroni këto zona!

Ushqimi.

Një dietë e shëndetshme, e pasur me fruta dhe perime, është çelësi. Shmangni ngrënien e ushqimeve me sheqer të shtuar ose ushqime që përmbajnë shumë acide.

Shmangni duhanin.

Duhani është armiku i madh i shëndetit oral. Pirja e duhanit maskon simptomat e sëmundjeve orale, siç është periodontiti.

gj7 min

Tabela Përmbledhëse