5 Fakte Rreth Procesit Të Rikuperimit Pas Implanteve Dentare

Implantet dentare janë pajisje protetike që vendosen në mënyrë kirurgjikale në nofull për të përmirësuar pamjen ose aftësitë përtypëse të një personi që ka mungesë dhëmbësh. Ato ofrojnë mbështetje për restaurimet dentare duke përfshirë kurorat, urat dhe protezat, të cilat janë zëvëndësues ideal për dhëmbët artificialë. Nëse kujdeseni si duhet, implantet  janë të qëndrueshme dhe do të zgjasin për një kohë të gjatë. Vendosja e tyre  mund të rrisë ndjeshëm vetëbesimin tuaj dhe do të ndiheni më mirë kur të flisni, të hani dhe të buzëqeshni.

Foto qe ilustron nje model te implanteve dentare

Si Funksionojnë Implantet Dentare?

Një person mund të vuajë nga probleme të ndryshme dentare duke përfshirë humbjen e shpejtë të kockave, probleme në të folur ose probleme në të ngrënë nëse humbet një dhëmb si pasojë e një aksidenti ose sëmundjeje. Implantet dentare mund të përmirësojnë shumë cilësinë e jetës dhe shëndetin e përgjithshëm të pacientit duke zëvendësuar dhëmbin ose dhëmbët që mungojnë.

Sistemi i implantit dentar përbëhet nga trupi i implantit, mbështetësja dhe një vidë fiksuese e saj. Trupi i implantit dentar vendoset në mënyrë kirurgjikale në mandibulë për të zëvendësuar rrënjën e dhëmbit. Për të suportuar dhëmbët artificialë të vendosur, mbështetësi i implantit dentar do të shtrihet përmes mishrave të dhëmbëve në gojë dhe do të fiksohet në trupin e implantit me anë të vidës së fiksimit të abutmentit.

Pse Përdoren Implantet Dentare?

Implantet dentare veprojnë si rrënjët e dhëmbëve që mungojnë dhe futen në mënyrë kirurgjikale në nofullën tuaj. Titani në implante integrohet me kockën tuaj të nofullës, kështu që ndryshe nga protezat ose ura e përhershme, ato nuk do të rrëshqasin, kërcasin ose thyhen. Për më tepër, ndryshe nga dhëmbët tuaj, materialet e përdorura janë rezistente ndaj prishjes duke zgjatur për një kohë shumë të gjatë. Në përgjithësi ju mund të konsideroheni kandidati i duhur për implantet dentare nëse:

 • Keni disa ose një dhëmb të rënë.
 • Nofulla juaj është zhvilluar plotësisht.
 • Keni kocka të mjaftueshme për të suportuar implantet ose nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për shartimin e kockave.
 • Indet tuaja orale janë të shëndetshme.
 • Nuk vuani nga probleme shtesë që do të ndikojnë në procesin e shërimit të kockave.
 • Ju nuk jeni një kandidat i përshtatshëm për proteza.
 • Po kërkoni mënyra për të përmirësuar aftësinë tuaj të të folurit.
 • Ju keni kohë për t’iu përkushtuar procesit që mund të zgjasë disa muaj.
 • Nuk pini duhan dhe nuk konsumoni produkte të lidhura më të.

 

vizitat dentare për njerëzit me diabet

Rekomandime Për Pacientët

Para se të vendosni nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për implantet dentare, duhet të flisni me dentistin tuaj për disavantazhet dhe avantazhet e tyre. Pasi të bëjnë disa kontrolle, ata do të vendosin se cila është procedura e duhur për ju. Disa gjëra që do të merren parasysh përfshijnë:

 • Shëndeti juaj i përgjithshëm duhet të merret parasysh përpara se të vendosni nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për këtë procedurë apo jo. Ky do të jetë një faktor përcaktues kur bëhet fjalë për procesin e rikuperimit dhe për kohëzgjatjen e implantit. 
 • Pasi të flisni me dentistin tuaj, pyesni atë për opsionet në dispozicion. Ai do të shpjegojë metodat dhe materialet sipas çmimeve dhe qëndrueshmërisë së tyre.
 • Nëse jeni duhanpirës duhet të konsideroni ta lini pasi kjo mund të ndikojë në suksesin e procedurës dhe procesi i shërimit mund të zgjas më shumë.
 • Duhet të dini se kjo procedurë mund të zgjasë me muaj dhe pasi të vendoset implanti do të keni një abutment të përkohshëm në vend të dhëmbëve.
 • Pasi të vendoset implanti dentar duhet të ndiqni me përpikëri udhëzimet higjienike të dhëna nga dentisti juaj. Dhëmbët do të funksionojnë njësoj si ata natyralë dhe mirëmbajtja do ta bëjë implantin të zgjasë më shumë dhe më të suksesshëm.
 • Ju do të duhet të planifikoni vizita të rregullta me dentistin tuaj për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve tuaj.
 • Nëse keni ndonjë problem me implantin tuaj dentar, si p.sh. lirimi i tij ose dhimbje, kontaktoni dentistin tuaj menjëherë dhe ai do ta kontrollojë atë për ju dhe do të gjejë zgjidhjen e duhur.

 

Avantazhet Dhe Disavatazhet

Për ata që kanë nevojë për vendosjen e implanteve dentare, ato mund të përmirësojnë shumë cilësinë e tyre të jetës dhe shëndetin e përgjithshëm. Sidoqoftë, komplikimet mund të ndodhin herë pas here. Problemet mund të shfaqen menjëherë pas vendosjes së implanteve dentare ose vite më vonë. Dështimi i implantit shkaktohet nga disa probleme të ndryshme (përgjithësisht të përshkruara si lirshmëri ose rënie e implantit). Nëse implanti dështon, mund të kërkohet një operacion i dytë kirurgjik për të zëvendësuar ose riparuar sistemin e tij. Kjo konsiderohet normale pasi çdo procedurë dentare ka rreziqet e veta. Megjithatë, shkalla e suksesit të implanteve është shumë e lartë, kështu që nëse zgjidhni dentistin e duhur, me shumë mundësi cdo gjë do të shkoj mirë.

Avantazhet E Implanteve Dentare

 • Përmirëson aftësinë tuaj për të përtypur.
 • Rikthen pamjen estetike dhe parandalon tërheqjen e kockës së nofullës si rezultat i humbjes së kockave.
 • Ruan integritetin e mishrave të dhëmbëve dhe kockave përreth.
 • I mban dhëmbët pranë tij të qëndrueshëm.
 • Përmirëson cilësinë e jetës.

 

Disavantazhet Që Lidhen Me Implantet Dentare

 • Dëmtimi i bërë tek dhëmbët përreth nga procedura e implantimimit
 • Dëmtime të lidhura me operacionin në indet përreth, si perforimi i sinusit
 • Dëmtimi i pësuar gjatë operacionit (si p.sh. një frakturë mandibulare aty pranë)
 • Funksionalitet i dobët, duke përfshirë ndjesinë që dhëmbët tuaj nuk përputhen siç duhet
 • Ndjenja se vida e implantit është liruar dhe dhëmbi është duke u lëvizur ose duke u liruar.
 • Dështimi i trupit të implantit:
  • për shkak të infeksionit lokal në kockë dhe mishrat e dhëmbëve që mbështesin trupin e implantit, i cili mund të jetë më i zakonshëm te pacientët që pinë duhan;
  • për shkak të infeksionit sistemik, i cili mund të jetë më i zakonshëm te pacientët me diabet të patrajtuar
 • Higjiena e dobët e gojës për shkak të vështirësisë në larjen e mishrave të dhëmbëve rreth implantit
 • Sëmundja periodontale e neglizhuar
 • Mpirje pas operacionit si rezultat i goditjes ose dëmtimit të nervit
 • Asnjëherë mos iu nënshtroni një trajtimi me rreze X ose rezonancë magnetike (MRI) pa u thënë më parë profesionistëve mjekësorë dhe teknikëve të imazherisë se keni implante dentare. Këto fotografi mund të shtrembërohen ose ndërhyjnë nga implantet dentare.

 

trajtim per mishrat e dhembeve te acaruar

Pas Procedurës

Pas përfundimit të procedurës së implantit dentar, mund të përjetoni shqetësime dhe probleme të tilla si:

 • Ënjtje e cila është e dukshme në mishrat dhe fytyrën tuaj.
 • Mavijosje në lëkurën që rrethon zonën e trajtuar.
 • Dhimbja është e lokalizuar në zonën e trajtuar.
 • Gjakderdhje nga implanti.

 

Pas operacionit të implantit dentar, mund të nevojiten qetësues kundër dhimbjeve ose antibiotikë. Kontaktoni me dentistin tuaj oral nëse ndonjë ënjtje, dhimbje ose probleme të tjera përkeqësohet në ditët pas operacionit. Pas procedurës mund të jetë e nevojshme të konsumoni ushqime të buta gjatë kohës që vendi i kirurgjisë shërohet. Zakonisht, qepjet që përdor kirurgu do të bien vetë. Megjithatë, nëse nuk bien, mjeku do të duhet ti heq ato vetë.

Rezultatet Pas Implantit Dentar

Implantet dentare funksionojnë mirë në shumicën e rasteve. Megjithatë, në raste të rralla, kocka mund të mos bashkohet mjaftueshëm me implantin metalik. Në raste të tjera pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e problemeve dhe dështimit të tij. Implanti hiqet, kocka pastrohet dhe ju mund ta provoni përsëri operacionin pas rreth tre muajsh nëse procedura nuk shkon siç duhet. Implanti juaj dentar dhe çdo dhëmb natyral që ndodhet përreth mund të mbijetojë më gjatë nëse:

 • Mbani higjienë të mirë dentare. Ruani higjienën e mishrave të dhëmbëve, dhëmbëve artificialë dhe implanteve, ashtu siç bëni me dhëmbët tuaj natyralë. Ndërlikimet rreth dhëmbëve, mishrave të dhëmbëve dhe shtyllave metalike mund të pastrohen me përdorimin e furçave të specializuara, të tilla si një furçë ndërdhëmbësh që rrëshqet midis dhëmbëve.
 • Vizitoni dentistin tuaj rregullisht. Lini një takim për ekzaminime dentare për të garantuar mirëqenien dhe funksionimin e duhur të implanteve dhe dëgjoni udhëzimet për pastrimin që do t’ju japin ekspertët.
 • Shmangni përodrimin e dhëmbëve  për thyerjen e materialeve të forta si akulli dhe karamele të forta pasi ato mund të thyejnë kurorat ose dhëmbët tuaj natyralë. Hiqni dorë nga kafeja dhe duhani që mund të cngjyrosin dhëmbët. Nëse keni problem me kërcitjen e dhëmbëve, kërkoni ndihmë nga dentisti juaj pasi kjo mund të ndikojnë shumë në shëndetin e dhëmbëve tuaj.

 

Koha E Rikuperimit Pas Implanteve Dentare

Lloji i operacionit të nevojshëm dhe sasia e implanteve që do të vendosni përcaktojnë se sa mirë shëroheni pas procedurës së implantimit. Implanti mund të ketë nevojë shtatë deri në dhjetë ditë për t’u bashkuar plotësisht me kockën. Periudha e shërimit pas implantit dentar mund të përfshijë ënjtje, mavijosje, dhimbje të fytit dhe gjuhës, dhimbje të muskujve të nofullës dhe gjakderdhje të lehtë rreth vendeve të implantit. Rutina juaj do të ndikojnë gjithashtu në sa kohë duhet që implanti juaj dentar të rikuperohet. Për shembull, pirja e duhanit mund të shkaktojë probleme me implantet ose mund të bëjë që procesi i shërimit të dështojë.

Dieta Gjatë Rikuperimit

Pas operacionit të implantit dentar, dieta juaj do të duhet të ndryshojë. Ju do të duhet të evitoni disa vakte dhe pije për të lehtësuar procesin e shërimit pasi disa lloje ushqimesh mund të irritojnë indin rreth implantit tuaj, duke rezultuar në inflamacion dhe më shumë dhimbje. Disa ushqime që duhet të evitohen përfshijnë makarona, oriz, pica, djathë, rrush, mollë, limon dhe kikirikë dhe pijet acidike si çokollata e nxehtë, alkooli dhe pijet e gazuara. Nëse doni ti konsumoni ju këshillojmë të përdorni një pip kur pini.

Këtu janë disa ushqime të buta të sugjeruara që mund ta bëjnë procedurën e shërimit më të thjeshtë:

 • Bollgur
 • Supë
 • Peshk
 • Vezë
 • Avokado
 • Smoothies
 • Proteina (Lëngje)
 • Banane
 • Fasule të pjekura
 • Akullore
 • Pure patatesh

 

Turizmi dentar në Shqipëri: zgjidhja më e mirë

Disa Mënyra Për Ta Bërë Rikuperimin Më Të Shpejtë Dhe Të Lehtë.

 • Merrni kohën tuaj dhe relaksohuni pas operacionit të implantit.
 • Mos bëni detyra të vështira fizike si ngritja e peshave etj.
 • Hiqni dorë nga çdo gjë që mund të shkaktojë gjakderdhje ose mpiksje gjaku.
 • Përdorni jastëkë shtesë për të ngritur kokën ndërsa flini.
 • Gjatë ditëve të para, mos u ushtroni. Në vend të kësaj, provoni të bëni një shëtitje ose të bëni joga relaksuese.
 • Gjatë larjes dhe përdorimit të fillit dentar, përpiquni të mos ushtroni presion në zonën e trajtuar.
 • Kontrollet e rregullta dentare dhe pastrimet janë të nevojshme për implantet dentare.

 

Fakte Rreth Procesit Të Rikuperimit Të Implantit Dentar

Pacientët Mund Të Minimizojnë Dhimbjen Dhe Parehatinë Pas Procedurës

Një prerje e vogël është e nevojshme për instalimin e implantit dentar, i cili mund të jetë i pakëndshëm gjatë procedurës së rikuperimit. Fatmirësisht, ekzistojnë disa strategji për trajtimin e dhimbjes që mund të zvogëlojnë shqetësimin dhe edemën. Disa prej tyre janë gjumi, përdorimi i pakove të ftohta dhe pirja e ilaçeve të rekomanduara. Dentisti juaj do t’ju japë udhëzime se si të menaxhoni shqetësimin dhe të shmangni çdo problem gjatë shërimit.

Për të pakësuar këto efekte anësore, pacientët mund të kenë nevojë të përdorin barna me dhe pa recetë, edhe pse këto simptoma shpesh largohen brenda një ose dy javësh. Pacientët duhet të jenë në dijeni të këshillave të mëposhtme për të reduktuar sa më shumë shqetësimin pas implantit dentar:

 • Për të reduktuar shqetësimin dhe ënjtjen, përdorni pako akulli.
 • Për të trajtuar dhimbjen dhe temperaturën, përdorni acetaminofen (Tylenol) ose ibuprofen (Advil).
 • Aspirina nuk duhet të merret pasi hollon gjakun dhe rrit gjakderdhjen.
 • Mos hani asgjë të fortë ose përtypni çamçakëz derisa ta rekomandojë dentistja.
 • Për të mbajtur gojën të hidratuar, mos harroni të pini shumë ujë.
 • Mundohuni të mos shtrëngoni muskujt e nofullës, sado e vështirë të duket.
 • Vizitoni shpesh dentistin tuaj për t’u siguruar që implantet janë në gjendje të mirë shëndetësore dhe se po funksionojnë siç duhet.

 

Konsumojeni Ushqimin Me Kujdes Pas Procedurës Së Implantit

Pas operacionit, mund të pini pije dhe të hani vakte të buta, por duhet të qëndroni larg ushqimeve krokante dhe të forta që mund të vendosin presion mbi implantin. Është më mirë të shmangni vaktet e nxehta, pikante që mund t’ju irritojnë ose shqetësojnë, si dhe ushqimet ngjitëse si karamel dhe çamçakëz. Për t’ju ndihmuar se cfarë duhet të konsumoni, pyesni dentistin tuaj dhe ai do tju jap një listë të ushqimeve të përshtatshme.

Foto qe ilustron rutinen e pastrimit te dhembeve me fill dentar

Higjiena Orale

Mbajtja e higjenës së mirë orale është një nga pjesët më të rëndësishme të rikuperimit pas  implantit tuaj dentar. Kjo nënkupton mos pirjen e duhanit, gjë që mund të pengojë procesin e shërimit, pastrimin e dhëmbëve dhe përdorimin e fillit dentar dy herë në ditë si dhe shpëlarjen e  gojës për të mbajtur zonën sa më të pastër. Për të parandaluar dëmtimin e implantit gjatë gjithë procesit të tij të shërimit, dentisti juaj mund të sugjerojë gjithashtu të bëni rregullime afatshkurtra në rutinën tuaj të larjes së dhëmbëve.

Vizitat Pasuese Tek Dentisti Pas Implantit Dentar 

Është shumë e rëndësishme që të paraqiteni për të gjitha takimet tuaja pasuese tek dentisti gjatë kohës që jeni duke u shëruar. Këto konsultime janë një pjesë e rëndësishme e procedurës së implantimit, pasi ato lejojnë dentistin tuaj të monitorojë zhvillimin e dhëmbëve, të sigurohet që implanti po shërohet siç duhet dhe të dallojë çdo problem të mundshëm sa më herët. Ju duhet të bashkëpunoni me dentistin tuaj për të ruajtur shëndetin oral dhe për të mbrojtur investimin që keni bërë në buzëqeshjen tuaj të re duke shkuar rregullisht në këto vizita.

Si përfundim, rikuperimi pas implantit dentar nuk duhet të jetë një procedurë e vështirë ose e frikshme. Shërimi do të bëhet më i shpejtë dhe i plotë nëse i dini faktet dhe ndiqni këshillat e dentistit tuaj. Është shumë e rëndësishme ta trajtoni këtë periudhë me seriozitet dhe të mbroni dhëmbët tuaj të sapo vënë, pasi implantet dentare janë një investim afatgjatë në shëndetin tuaj oral dhe mirëqenien e përgjithshme. Kontaktoni dentistin tuaj nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me procesin e shërimit ose jeni duke menduar të vendosni implantet dentare. Ata do të jenë të gatshëm t’ju ofrojnë detaje të mëtejshme dhe tju ndihmojnë të riktheni buzëqeshjen tuaj.

Koha E Rikuperimit Pas Procedurës Së Implantit Dentar Ndryshon

Ka faktorë të ndryshëm që ndikojnë në kohën e shërimit pas operacionit të implantit dentar. Këto faktorë mund të përfshijnë, llojin e implantit të përdorur, vendin ku vendoset dhe nëse pacienti ka ndonjë problem mjekësor të rëndë. Zakonisht periudha minimale e rikuperimit pas implanteve dentare është tre javë.

Pas një jave, pacienti mund të rifillojë punën, të hajë normalisht dhe ti rikthehet aktiviteteve normale, në rastet kur nuk ka nevojë për ndonjë operacion shtesë pas implantimit. Megjithatë, si thamë dhe më parë rikuperimi i plotë do të marr 4 javë ose më shumë në varësi të rastit tuaj. Në rastet kur pacienti do të vendos implante të tipit All-On-4, periudha e rikuperimit mund të shkurtohet dhe më shumë. Ndërsa procesi i shërimit zakonisht zgjat tre javë, mund të duhen deri në katër muaj që implantet dentare të vendosen plotësisht dhe të shihni rezultatet e plota.

Tabela Përmbledhëse