Era e keqe e gojës, shkaqet dhe trajtimet.

Era e keqe e gojës është një simptomë e zakonshme e higjienës së dobët orale, konsumit të ushqimeve të caktuara, përdorimit të produkteve të duhanit apo edhe tharjes së gojës. Era e keqe e gojës është një problem shumë më i zakonshëm nga sa mendoni, duke prekur deri diku një në tre persona.

Arsyeja më e zakonshme për këtë është dhëmbi ynë, kujdesi dhe kontrollin e të cilit ne shpesh e neglizhojmë. Era e keqe e gojës vjen nga komponimet e squfurit të lëshuara nga bakteret në gojë, mosfunksionimi i gjëndrave të pështymës. Pa i larë dhe pastruar me fill çdo ditë, grimcat e ushqimit mbeten në gojë, në gjuhë dhe midis dhëmbëve. Këto grimca ushqimore mbledhin baktere që shkaktojnë erën e keqe të gojës. Infeksionet e mishrave të dhëmbëve dhe gjëndrave të pështymës mund të çojnë gjithashtu në erën e keqe të gojës.

Disa dieta, si ato me përmbajtje të lartë proteinash, por edhe sëmundje si diabeti, periodontiti, bronkiti, infeksionet respiratore, sinusiti janë gjithashtu shkaktarë të erës së keqe të gojës dhe gojës.

Ne foto demonstrohet nje njeriu duke mbajtur doren para gojes prej eres se keqe te dhembeve.

Cilat janë shkaqet e erës së keqe të gojës?

Le të hedhim një vështrim më të afërt në shkaqet më të rëndësishme dhe më të zakonshme të erës së keqe të gojës.

Të ushqyerit.

Disa ushqime si hudhra dhe qepa krijojnë një erë të pakëndshme në frymëmarrje. Kjo është për shkak të disa prej vajrave esencialë që ato përmbajnë. Pas përtypjes së ushqimit, copa të vogla ushqimi mbeten në gojë dhe veçanërisht mes ose rreth dhëmbëve. Këto katalizohen dhe kjo mund të çojë në erë të keqe. 

Alkooli.

Alkooli, pasi absorbohet, hyn në gjak dhe del me frymëmarrje. Është për këtë arsye që ju mund të llogarisni se sa alkool keni pirë me testin e alkomatorit. 

Duhet të theksohet se alkooli në vetvete është pa erë. Era karakteristike që ka ai që e pi është për shkak të përbërësve të tjerë që i shtohen pijeve alkoolike.

Goje e thatë.

Pështyma ndihmon në hidratimin dhe pastrimin e gojës. 

Kur goja thahet, qelizat e vdekura mblidhen në gjuhë, mishrat e dhëmbëve, faqet dhe dekompozimi i tyre krijojnë aroma të pakëndshme.

Është normale që goja të thahet gjatë gjumit. Për këtë arsye kemi erën e keqe të gojës në mëngjes.

Njerëzit që flenë me gojë hapur kanë gojën më të thatë. Disa medikamente dhe pirja e duhanit mund të shkaktojnë tharje të gojës, si dhe sëmundjet e gjëndrave të pështymës.

Ne foto demonstrohet fytyra e nje personi qe ne anen e majte i ka dhembet e pista ndersa ne anen e djathte ka perdorur turizmin dentar ne shqiperi dhe i ka dhembet e pastra.

Probleme me dhëmbët.

Kujdesi, higjiena jo e duhur e gojës dhe sëmundja periodontale mund të jenë burime të erës së keqe të gojës.

Kur dhëmbët nuk lahen çdo ditë, atëherë bakteret përhapen në dhëmbë dhe formojnë një koloni pa ngjyrë. Nëse nuk pastrohen duke larë dhëmbët, ato mund të shkaktojnë gingivit dhe prishje të dhëmbëve. 

Për më tepër, bakteret mund të përhapen dhe të krijojnë vatra midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve dhe kështu të shkaktojnë periodontit. Kjo e përkeqëson problemin dhe e përkeqëson erën e frymëmarrjes. 

Sëmundjet e hundës, gojës dhe laringut.

Sëmundjet e sinusit, si sinoziti, krijojnë qelb që mund të lëvizë lart në faring duke shkaktuar erë të keqe.

Faringjiti streptokoksik, bajamet dhe mononukleoza infektive shkaktojnë erën e keqe të gojës derisa infeksioni të shërohet.

Bronkiti dhe infeksionet e tjera të traktit të sipërm respirator shkaktojnë gëlbazë dhe pështymë që mund të jenë purulente një burim i erës së keqe.

Ulçerat që krijohen në gojë, veçanërisht në rastet kur ka sëmundje periodontale, janë gjithashtu shkaqe që shkaktojnë erën e keqe të gojës.

Sëmundjet.

Sëmundjet kronike të mushkërive dhe absceset që mund të krijohen atje mund të shkaktojnë erë shumë të keqe.

Disa sëmundje të tjera kronike shkaktojnë erëra karakteristike. 

Pacientët me diabet kanë frymë me erë frutash. Pacientët që vuajnë nga refluksi kronik gastroezofageal ose edhe ata me hernie të lehta diafragmatike mund të kenë një erë të pakëndshme që lëshohet nga fryma e tyre.

Ne foto demonstrohet nje njeri i cili mban ne dore nje furce dhembesh gati per te pastruar dhembet nga era e keqe e gojes.

Cigare, llulla dhe produkte të tjera të duhanit.

Pirja e duhanit e than gojën dhe krijon një erë veçanërisht të keqe për shkak të tymit. Duhanpirësit janë gjithashtu më të prekshëm ndaj zhvillimit të sëmundjes periodontale, e cila kontribuon që duhanpirësit të kenë frymëmarrje edhe më të keqe.

Dietë e rreptë.

Personat që ndjekin një dietë shumë strikte për arsye metabolike mund të zhvillojnë acidozë ketonike për shkak të katabolizmit të kimikateve në trup, i cili shoqërohet me një erë të pakëndshme nga goja që duket paksa si fruta.

Çrregullime të tretjes.

Era e keqe e gojës nuk është shpesh për shkak të një problemi me tretjen, por është një nga shkaqet që është shumë e vështirë për t’u trajtuar. Mund të ndikohet nga stomaku ose mëlçia dhe për këtë arsye, duhet kërkuar trajtimi i duhur për të pastruar të gjithë sistemin tretës.

Probleme të frymëmarrjes.

Një nga shkaqet më pak të njohura të erës së keqe të gojës është vështirësia në frymëmarrje, qoftë kjo e shkaktuar nga një problem i sipërm apo i poshtëm i frymëmarrjes. Në përgjithësi, kjo ka të bëjë me praninë e mukusit dhe fokusin e një inflamacioni diku përgjatë rrugëve të frymëmarrjes.

Ne foto tregohet nje njeri i cili po kryen trajtime te gojes nepermjet nje dentisiti te turizmit dentar ne shqiperi

Çfarë duhet të bëni për të parandaluar erën e keqe të gojës.

Çdo person mund të ndërmarrë disa hapa për të parandaluar erën e keqe të gojës ose për të përmirësuar një gjendje të pakëndshme.

Lani dhëmbët pas ngrënies. 

Përveç larjes në mëngjes (pas zgjimit) dhe në mbrëmje (para se të shkoni në shtrat) është mirë që të keni një mini set pastë dhëmbësh për të pastruar dhëmbët pas një vakti.

Larja e gjuhës.

Larja e gjuhës largon qelizat e vdekura, bakteret dhe mbetjet e tjera ushqimore nga sipërfaqja e saj.

Përdorimi i fillit dentar një herë në ditë.

Filli dentar nuk është një ekzagjerim apo luks në higjienën orale. Është i nevojshëm dhe heq ushqimin (ose pllakën) që ka ngecur mes dhëmbëve i cili nuk ka arritur të hiqet nga larja . Përdoreni të paktën një herë në ditë.

 

Tabela Përmbledhëse