Dhimbja e nofullës dhe kërcitja e dhëmbëve: Shkaqet dhe trajtimi

Ju mund të keni një gjendje të quajtur bruksizëm nëse kërcisni dhëmbët shpesh. Ky lloj çrregullimi mund të rezultojë në dhimbje të nofullës dhe probleme dentare. Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm për faktin se po kërcisni dhëmbët gjatë gjumit. Megjithatë, nëse keni simptoma të bruksizmit si dhëmbët e liruar, është koha të konsultoheni me dentistin tuaj. Trajtimi më i zakonshëm për bruksizmin është përdorimi i një mbrojtëse nate për të parandaluar kërcitjen e dhëmbëve. Kjo zgjidhje është mjaft efektive.

Bruksizmi, ose kërcitja e dhëmbëve, është i shpeshtë tek të rinjtë dhe zakonisht ndodh gjatë gjumit ose nën stres. Kur dhëmbët e rritur zhvillohen plotësisht, ai zakonisht zhduket. Por kjo nuk do të thotë që të rriturit nuk preken. Bazuar në një studim të gjumit, 8% e individëve të moshës së mesme kërcëllijnë dhëmbët gjatë gjumit.

Kërcitja e lehtë e dhëmbëve nuk është vërtet e rrezikshme dhe nuk kërkon terapi. Sidoqoftë, është thelbësore të kërkoni kujdes dentar nëse ai bëhet i rregullt dhe mjaft serioz për të shkaktuar shumë probleme, siç janë problemet e nofullës ose dëmtimi i dhëmbëve. Nëse ju ose fëmijët tuaj vuani efekte të lehta anësore nga kërcitja, mund të provoni disa kura natyrale për t’i pakësuar ato dhe për të shmangur pasoja të tilla si dhimbja e nofullës.

Foto që ilustron dhimbjen e nofullës dhe kërcitjen e dhëmbëve

Çfarë është saktësisht bruksizmi (kërcitja e dhëmbëve)?

Ka shumë të ngjarë që herë pas here të kërcisni ose shtrëngoni dhëmbët. Kërcitja e dhëmbëve herë pas here nuk ka gjasa të jetë e dëmshme.

Megjithatë, nëse kërcisni dhëmbët çdo ditë, mund të zhvilloni bruksizëm. Ka potencialin t’ju dëmtojë për shkak të:

 • Muskujve në nofull.
 • Dhëmbëve.
 • TMJ-të janë nyjet që lidhin kockën e nofullës me kafkën dhe lejojnë njerëzit të hapin dhe mbyllin gojën.

Cilat janë llojet e ndryshme të bruksizmit?

Bruksizmi mund të ndodhë kur jeni zgjuar ose në gjumë. Megjithëse lëvizja e bluarjes mbetet e njëjtë, bruksizmi i zgjimit dhe i gjumit shihen ndryshe si kushte:

 • Bruksizmi i zgjuar ndodh kur tendosni nofullën dhe kërcisni dhëmbët gjatë gjithë ditës. Në përgjithësi shoqërohet me vështirësi emocionale. Kërcitja e dhëmbëve mund të ndodhë kur jeni nervoz, i shqetësuar ose i irrituar. Bruksizmi i ndërgjegjshëm shpesh nuk kërkon terapi pasi ju keni më shumë gjasa ta njihni dhe ta eliminoni atë. Ulja e stresit mund të ndihmojë gjithashtu në minimizimin e përsëritjes.
 • Bruksizmi i gjumit ndodh kur ju kërcisni dhëmbët gjatë gjumit, duke rezultuar në dëme. Për shkak se nuk jeni të informuar për atë që po ndodh, mund të mos merrni ndihmën e nevojshme. Një çështje tjetër me bruksizmin e gjumit do të ishte se individët nuk janë të vetëdijshëm se sa fort po shtrëngojnë nofullën dhe dhëmbët. Ata kanë aftësinë të përdorin deri në 260 paund presion, duke gjeneruar dhimbje në nofulla dhe vështirësi në dhëmbë. Shtrëngimi i dhëmbëve mund të shkaktojë gjithashtu dhimbje koke.

Foto që ilustron dhimbjet e nofullës që mund të trajtohen te një dentist në Shqipëri

Pse është e dëmshme kërcitja e dhëmbëve?

Kërcitja e dhëmbëve mund të çojë në një sërë problemesh, duke përfshirë:

 • Ndryshime në pamjen tuaj (çështje estetike) dhe në profilin e fytyrës.
 • Dhëmbë të thyer ose liruar.
 • TMJ-të, muskujt e nofullës dhe qafës do të vuajnë si rezultat.
 • Prishjen e dhëmbëve.
 • Përkeqësimi i dhëmbëve.

A mund të kërcasin dhëmbët fëmijët?

Fëmijët, ashtu si të rriturit, mund të vuajnë nga bruksizmi. Prindërit mund të vërejnë se fëmijët e tyre shtrëngojnë nofullën ose kërcasin dhëmbët gjatë gjumit. Megjithatë, duhet theksuar se bruksizmi tek fëmijët mund të mos shkaktojë dëm afatgjatë. Kjo është për arsyen e vetme që dhëmbët dhe nofullat e fëmijëve zhvillohen vazhdimisht. Si rezultat, bruksizmi mund të jetë më i madh në kohën kur dhëmbët e qumështit janë zhdukur.

Megjithatë, disa fëmijë kërcasin dhëmbët derisa të arrijnë pubertetin. Kërcitja e dhëmbëve tek fëmijët, pavarësisht nga mosha, mund të rezultojë në:

 • Dhimbje koke.
 • Dhimbje nofullash.
 • Mosfunksionimi i TMJ (klikimi i nofullës dhe probleme të tjera).
 • Dhëmbët i nënshtrohen konsumit dhe tendosjes.

 

Stresi është një faktor kryesor në bruksizmin tek të rriturit, por rrallëherë është i pranishëm tek fëmijët. Kërcitja e dhëmbëve tek fëmijët mund të shkaktohet nga:

 • Alergjitë.
 • Dhëmbët të shtrembër.
 • Goja e irrituar.
 • Çrregullim i gjumit.
 • Gjenetika.

 

Nëse dhëmbët e fëmijës suaj duken të konsumuar ose dëgjoni kërcitje, konsultohuni me një dentist. Shikoni gjithashtu çdo simptomë të dhimbjes së nofullës ose dhëmbëve. Një mbrojtëse nate për njerëzit që kërcasin dhëmbët mund të rekomandohet nga dentisti juaj. Kjo mbrojtëse nate mund t’i ndihmojë ata derisa të tejkalojnë bruksizmin e tyre. Nëse bruksizmi shkaktohet nga stresi, mjekët mund të ofrojnë gjithashtu teknika për lehtësimin e stresit.Foto që ilustron një pacient me dhimbje në nofull

Kush rrezikohet nga bruksizmi?

Bruksizmi prek si meshkujt ashtu edhe femrat në përafërsisht të njëjtën shkallë. Nëse keni një histori familjare të kërcitjes së dhëmbëve, mund të jeni në një rrezik më të lartë. Stresorë të mëtejshëm janë:

 • Njerëzit që janë shumë të motivuar mund të jenë më të prekshëm ndaj kërcitjes së dhëmbëve.
 • Stresi.
 • Konsumimi i duhanit dhe kafes.
 • Disa ilaçe kundër ankthit.

Cila është prevalenca e bruksizmit?

Bruksizmi është një çrregullim i gjumit i raportuar shumë shpesh. Rreth 15% e të rriturve dhe deri në 20% e të rinjve janë të prekur.

Cili është shkaku i kërcitjes së dhëmbëve?

Bruksizmi mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë:

Pirja e alkoolit, pirja e duhanit, marrja e substancave psikoaktive dhe marrja e shumë kafeinës janë të gjitha shembuj të zgjedhjeve të stilit të jetesës (më shumë se katër filxhanë kafe në ditë). Individët që konsumojnë alkool dhe duhan kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa se ata që nuk konsumojnë.

 • Probleme me gjumin.
 • Paniku dhe tensioni.
 • Përdorimi i barnave specifike, të tilla si një lloj medikamenti kundër ankthit i njohur si frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs).

Foto që ilustron kërcitjen e dhëmbëve gjatë natës

A është bruksizmi një lloj çrregullimi i gjumit?

Bruksizmi i gjumit është hulumtuar nga akademikët. Ata zbuluan se ajo fillon me një formë të çrregullimit të gjumit në sistemin nervor qëndror të trurit. Elementet që mund të përkeqësojnë gjendjen përfshijnë:

 • Shqetësim dhe tension.
 • Pirja e alkoolit.
 • Medikamente dhe çrregullime të ndryshme.
 • Trashëgimi gjenetike (nëse individët në familjen tuaj e kanë këtë gjendje).
 • Pirja e duhanit.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e bruksizmit?

Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm që kërcisni dhëmbët ndërsa flini. Megjithatë, këto janë simptomat e bruksizmit:

 • Gjumë i ndërprerë.
 • Mjegull e trurit ose dhimbje koke të forta, veçanërisht mëngjesin tjetër.
 • Dhimbje veshi.
 • Dhëmbë të ndjeshëm ose të dobët.
 • Muskujt e nofullës janë të ngurtë.
 • Çarje në dhëmbë.
 • Përkeqësimi i dhëmbëve.
 • TMJ është një zhurmë kërcitëse në nofull.
 • Ushqimi shkakton dhimbje.
 • Shtrëngimi i nofullës.

Foto që ilustron kërcitjen e dhëmbëve që mund të shkaktojë dhimbje të nofullës

Si identifikohet bruksizmi?

Konsultohuni me dentistin tuaj nëse besoni se po kërcisni dhëmbët. Ata mund të kërkojnë prova të bruksizmit në TMJ, muskujt e nofullës dhe dhëmbët.

Bruksizmi shpesh diagnostikohet nga ekspertë mjekësorë bazuar në një ekzaminim klinik dhe shqetësimet tuaja. Sidoqoftë, në disa rrethana, mund të kërkohet një ekzaminim i gjumit i njohur si polisomnografi. Ky test, i cili kryhet në një klinikë gjumi, mund të japë një diagnozë të duhur.

Cili është trajtimi i bruksizmit?

Nuk ka ilaçe të disponueshme për të ndaluar kërcitjen e dhëmbëve. Dentisti juaj mund t’ju rekomandojë një mbrojtëse nate për ju. Ju e vendosni këtë vegël ortopedike të personalizuar në gojën tuaj përpara se të shkoni në shtrat. Ajo mbron dhëmbët, muskujt dhe TMJ-të tuaj nga presioni i ushtruar nga kërcitja. Dentisti juaj mund t’ju këshillojë gjithashtu që të merrni një relaksues muskulor përpara se të shkoni në shtrat.

Çfarë tjetër mund të bëj për të ndaluar kërcitjen e dhëmbëve?

Dentisti juaj mund të ekzaminojë barnat tuaja për të parë nëse ato shkaktojnë bruksizëm. Stresi gjithashtu mund të luajë një rol. Diskutoni teknikat e reduktimit të stresit me dentistin tuaj:

 • Terapia konjitive e sjelljes (CBT) është një lloj terapie bisede që mund të ndihmojë në reduktimin e stresit.
 • Stërvitje.
 • Meditim.
 • Rehabilitim për trupin.

 

Mënyra të tjera për të reduktuar kërcitjen e dhëmbëve përfshijnë si në vijim:

 • Kufizoni pirjen dhe pirjen e duhanit.
 • Kafeina duhet të shmanget ose të reduktohet në ushqime dhe pije të tilla si kakao dhe kafe.
 • Kujdesuni për shtrëngimin e dhëmbëve gjatë gjithë ditës. Kufizoni veten duke i mbajtur buzët të shtrënguara, dhëmbët të ndarë dhe gjuhën poshtë dhëmbëve të përparmë.
 • Objektet që nuk prishen, të tilla si shkumësa me ngjyra ose lapsa, nuk duhet të përtypen. Për më tepër, përpiquni të shmangni përtypjen e çamçakëzit në baza ditore.

Foto që ilustron një mbrojtëse goje për kërcitjen e dhëmbëve

Si mund t’i mbaj dhëmbët nga kërcitja?

Për të shmangur bruksizmin, ndiqni këto hapa:

 • Shmangni duhanin, narkotikët dhe pijen, të cilat mund të përkeqësojnë bruksizmin e gjumit.
 • Bëni ekzaminime të shpeshta dentare. Një profesionist shëndetësor mund të trajtojë çështjet e kërcitjes së dhëmbëve sa më shpejt të jetë e mundur, duke ju lejuar të shmangni dëmtimin afatgjatë.
 • Trajtoni çdo problem tjetër dentar që mund të keni, siç janë dhëmbët e pavendosur ose të humbur.

Cila është prognoza për ata që vuajnë nga bruksizmi?

Njerëzit që vuajnë nga bruksizmi kanë një të ardhme të ndritur. Shumica e fëmijëve kanë kërcitur më shumë dhëmbë në kohën kur arrijnë pubertetin. Zbatoni këshillat e dentistit tuaj për të rriturit. Vishni mbrojtësen tuaj të natës, nëse keni, për kërcitjen e dhëmbëve. Respektimi i trajtimit të rekomanduar ndihmon në përmirësimin e simptomave, duke ju lejuar të funksiononi sa më mirë.

Si duhet të kujdesem për nofullën dhe dhëmbët e mi?

Pozicionet e ndryshme të gjumit mund t’ju bëjnë të shtrëngoni dhëmbët shumë. Duke minimizuar ato pozicione, mund të jeni në gjendje të minimizoni bruksizmin.

Kërkoni edhe teknika për të përballuar stresin. Shumë njerëz zbulojnë se menaxhimi i stresit mund t’i ndihmojë ata të ndalojnë kërcitjen e dhëmbëve. Përveç psikoterapisë, mund të provoni teknika për zbutjen e stresit në shtëpi, si p.sh. të bëni një banjë të ngrohtë para gjumit ose të dëgjoni muzikë relaksuese.

që ilustron një mbrojtës goje për kërcitjen e dhëmbëve

7 kura në kushte shtëpie për të parandaluar kërcitjen e dhëmbëve

Shumë individë, veçanërisht fëmijët, përjetojnë kërcitje të dhëmbëve gjatë gjumit. Kërcitja e shpeshtë mund të bëjë shumë tendosje në nofullën dhe dhëmbët, duke rezultuar në probleme afatgjata si dhimbje veshi, probleme me nofullat dhe dhëmbë të thyer. Kërcitja e dhëmbëve zakonisht shkaktohet nga stresi, modelet e dobëta të gjumit dhe dhëmbët e gabuar. Cilido qoftë motivi, ajo duhet trajtuar. Më poshtë janë disa ilaçe shtëpiake që mund të jenë të dobishme.

1) Konsideroni terapinë me splinta

Rruga e parë e mbrojtjes nga kërcitja e dhëmbëve është terapia me splinta. Kërkohet përdorimi i një mbrojtëse nate të përshtatur dentare, mbrojtëse kafshimi ose splint. Mbrojtësja funksionon si një pengesë fizike për të mbrojtur dhëmbët dhe për të lehtësuar dhimbjet, të tilla si dhimbjet e nofullës dhe dhimbjet e kokës. Ju ose mund të blini një të lirë në një farmaci ose të merrni një të prodhuar posaçërisht nga dentisti juaj. Ata do të marrin një gjurmë të dhëmbëve të sipërm dhe të poshtëm në mënyrë që të ndërtojnë një mbajtëse që i përshtatet saktësisht nofullës suaj. Versionet e blera në dyqan nuk janë aq të qëndrueshme ose të përshtatshme.

2) Ushtrime për shtrirjen e muskujve

Ushtrime specifike të shtrirjes muskulore mund të minimizojnë shqetësimin që lidhet me kërcitjen e dhëmbëve dhe ta pengojnë atë të përsëritet. Ndër ushtrimet janë:

 • Mbajtja e një hendeku midis dhëmbëve të poshtëm dhe të sipërm: Do të ndihmojë në parandalimin e bluarjes ose shtrëngimit. Përveç kur përtypni, provoni ta kryeni këtë aktivitet gjatë gjithë kohës.
 • Ushtrimi i nofullës: Hapeni gojën sa më shumë që të mundeni në mënyrë të sigurt dhe përpiquni të kontaktoni gjuhën me dhëmbët e përparmë. Kjo teknikë do të ndihmojë në relaksimin e muskujve të nofullës.

Foto që ilustron një ushtrim të muskujve për kërcitjen e dhëmbëve

3) Kompresë e ngrohtë

Nëse po shtrëngoni dhëmbët në mënyrë të pavullnetshme, një kompresë e ngrohtë ndihmon muskujt të relaksohen dhe rrit rrjedhjen e gjakut në rajon. Shtrihuni dhe vendosni një kompresë të ngrohtë në njërën anë të kokës. Përdorni një jastëk ngrohjeje për 10 minuta dhe më pas ndërroni anën.

4) Meditoni dhe bëni joga

Bruksizmi shkaktohet nga shqetësimet e shëndetit mendor si stresi, ankthi dhe trishtimi. Teknikat e menaxhimit të stresit mund të përmirësojnë shëndetin tuaj të përgjithshëm. Për të medituar, pushoni dhe përqendroni mendjen tuaj në qetësi për një kohë. Mos e lini mendjen të lëvizë; përpiquni ta qetësoni atë. Ju gjithashtu mund të mësoni të praktikoni joga, e cila përfshin disa nga pozat më të mira për lehtësimin e stresit, si pjerrësia e legenit.

Foto që ilustron meditimin për bruksizmin

5) Konsumoni ushqime të pasura me magnez

Magnezi ndihmon në relaksimin dhe rregullimin e humorit. Produktet e pasura me magnez për t’u përfshirë në dietë janë frutat e thata, spinaqi i gatuar, bananet, salmoni, bizelet me sy të zinj, gjalpi i bajames dhe farat e lirit. Këto do të ndihmojnë në relaksimin e muskujve muskulor dhe enëve të gjakut, si dhe parandalimin e gërvishtjeve të shkaktuara nga spazmat e tensionuara ose të pavullnetshme të muskujve në muskujt e nofullës. Mund të merrni edhe suplemente të magnezit, por fillimisht duhet të shihni një specialist ose dietolog.

6) Konsumoni qumësht shafran i Indisë

Shafrani i Indisë përmban cilësi anti-inflamatore që mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve të muskujve të nofullës. Qumështi gjithashtu përmban aminoacidin triptofan, i cili ndihmon sistemin nervor të pushojë dhe inkurajon një gjumë të qetë. Nëse nuk jeni fans i aromës së qumështit të shafranit të Indisë, ëmbëlsojeni atë me sheqer dhe konsumoni një gotë përpara se të flini për të arritur rezultatin e dëshiruar.

7) Çaj bimor

Në vend që të konsumoni lëngje me kafeinë si kafeja, duhet të konsumoni zëvendësues pa kafeinë. Zgjedhja e çajit bimor ose jasemini është një qasje e shkëlqyer për të lehtësuar organikisht stresin dhe për të trajtuar shenjat e bluarjes në gjumë, të cilat përkeqësohen nga tensioni nervor. Çaji bimor qetëson trupin dhe mendjen tuaj. Për të ulur rrezikun e kërcitjes ose shtrëngimit të dhëmbëve gjatë gjumit, pini një filxhan të ngrohtë me çaj jeshil para gjumit. Për të menaxhuar dhe shmangur kërcitjen e dhëmbëve, problemi rrënjësor duhet të eliminohet. 

Teknikat e menaxhimit të stresit, vaktet e duhura dhe trajtimi i nyjeve mund të ndihmojnë me ankthin, stresin ose dëshpërimin. Ju duhet të shihni një specialist nëse shkaktohet nga një problem mjekësor themelor si problemet e gjumit, sëmundja e Parkinsonit, epilepsia ose çrregullimi i refluksit gastroezofageal. Mbani mend se praktikimi i teknikave të relaksimit dhe përdorimi i trajtimeve alternative të listuara më sipër mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit. Ju gjithashtu duhet të konsultoheni me një ortodont nëse kërcitja e dhëmbëve tuaj është shkaktuar nga struktura ose forma e nofullës suaj.

Foto që ilustron konsumimin e çajit për dhimbjet e nofullës

Një fjalë nga ne

Kur shtrëngoni dhe kërcisni dhëmbët, keni kërcitje të dhëmbëve, i njohur gjithashtu si bruksizëm. Mund të ndodhë kur jeni zgjuar ose në gjumë. Bruksizmi i gjumit mund të jetë më problematik sepse nuk jeni në dijeni se po e bëni atë. Kërcitja e dhëmbëve, nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë vështirësi me dhëmbët, muskujt e nofullës dhe nyjet e nofullës. Konsultohuni me një mjek nëse zgjoheni me dhimbje koke ose dhimbje nofullash. Ata mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni ilaçin më të mirë për ju, i cili mund të përfshijë vendosjen e një mbrojtëse nate gjatë gjumit. Reduktimi i stresit mund të ndihmojë gjithashtu në eliminimin e kërcitjes së dhëmbëve.

Tabela Përmbledhëse