Çfarë i bën dhëmbët tuaj të verdhë?

Edhe pse dhëmbët nuk janë krejtësisht të bardhë në asnjë person, duhet të keni parasysh se dhëmbët që janë shumë të verdhë nuk janë as tërheqës dhe në fakt mund të kenë arsye specifike për të qenë të tillë. Nëse jeni duke kërkuar arsyen pse dhëmbët tuaj mund të mos kenë një nuancë të mirë ngjyrash, këtu do të shpjegojmë pak më shumë për të!
1t Why you have yellow teeth

Arsyet pse dhëmbët tuaj kanë një nuancë shumë të verdhë:

●Lloji juaj i dietës.

Shumica e ushqimeve kanë pigmente ngjyrash në një pjesë të përbërjes së tyre fizike. Por ka disa në veçanti që mund të ndihmojnë pigmentin e ngjyrës së dhëmbëve tanë në një shumë të pakëndshme për syrin. Nëse konsumohet rregullisht. Një shembull i kësaj janë konsumatorët e verës në baza ditore ose konstante.

● Përdorimi i dobët i higjienës së dhëmbëve

Falë teknikave të dobëta të pastrimit dhe pak informacionit, higjiena e dobët e dhëmbëve është bërë realitet në 60% të popullsisë nga të rriturit deri tek adoleshentët. Falë kësaj, ne mund të shohim një numër të madh njerëzish që shkojnë në zyrën dentare duke u pyetur pse dhëmbët e tyre janë të verdhë. Dhe përgjigja është e lehtë: grumbullimi i gurëve.

Tartari është një leckë e vogël që mbulon dhëmbin që shkaktohet nga akumulimi i baktereve nga gjërat që hamë ose pimë. Kur nuk hiqen siç duhet, këto baktere mund të grumbullohen së bashku dhe të bëjnë një shtresë aq të trashë sa të jetë e dukshme në dhëmb dhe mund të ndryshojë ngjyrën e tij.

Dhe duhet theksuar se ky problem nuk është vetëm estetik, sepse nëse lëmë që guri të grumbullohet vazhdimisht mund të vuajmë pasojat e një terreni të shumimit të baktereve midis dhëmbëve tanë, të cilat do të shkaktojnë zgavra, sëmundje periodontale dhe sëmundje të tjera që do të sulmojnë drejtpërdrejt mishrat e dhëmbëve tanë.

● Konsumimi i duhanit

Ne e kemi përmendur atë në disa artikuj, dhe është se duhani është armiku më i keq i shëndetit të përsosur. Isshtë e dëmshme, njollos dhëmbët, dëmton mishrat e dhëmbëve, shkakton erën e keqe të gojës dhe madje mund të sëmuret organet e tjera të trupit tonë, duke zhvilluar të gjitha llojet e sëmundjeve që mund të çojnë në kancer ose më keq.
2t

● Gjenetika

Në varësi të shëndetit të dhëmbëve që prindërit tuaj kanë mbajtur dhe sesi janë nivelet e tyre të kalciumit, ju gjithashtu mund të zhvilloni të njëjtat karakteristika si ata.

● Medikamente

Ne nuk mund ta shmangim plakjen, asnjë pjesë e trupit tonë nuk do të mbetet e paprekur me kalimin e kohës. Dhe midis tyre ne mund të shohim dhëmbët tanë, të cilët do të bien gjithnjë e më shumë në forcë dhe mund të bëhen nuanca më të verdha edhe nëse kemi një higjienë krejtësisht të lakmueshme. Kjo është normale dhe nuk mund të bëjmë asgjë për këtë.

● Plakja

We cannot avoid aging, no part of our body will remain intact as time goes by. And among them we can see our teeth, which will increasingly decline in strength and may become yellower shades even if we have a totally enviable hygiene. This is normal, and there is nothing we can do about it.

Zgjidhje për dhëmbët e verdhë?

Edhe pse dhëmbët nuk janë tërësisht të bardhë, ekziston një zgjidhje që mund të na ndihmojë t’i zbardhim ato pak më shumë dhe t’i bëjmë pak më estetike. Kjo gjithashtu varet nga ajo që ju nevojitet dhe rezultati që do t’ju japë dentisti kur të shkoni në zyrën e dentistit. Por më e përdorura është:

Pastrim i thellë profesional:

2N2A7725 1 1625902447 46.252.45.5

Pastrimet e thella të dhëmbëve janë pjesë e rutinës sonë të pastrimit vetëm dy herë në vit në varësi të rastit tuaj. Nëse nuk e keni pasur një, me siguri keni nevojë për një të tillë. Edhe pse mund të mendoni se mund të bëhet në shtëpi, realiteti është se nuk mund të bëhet në shtëpi.
Ky pastrim i thellë ju lejon të hiqni të gjithë gurët që nuk mund t’i heqim çdo ditë, si dhe njollat dhe papërsosmëritë e smaltit, duke i lënë kështu dhëmbët tuaj pak më të bardhë. Duhet të theksohet se përdorimi i tij nuk duhet të abuzohet pasi është mjaft gërryes dhe do t’i lërë dhëmbët të ndjeshëm për disa ditë, në të cilat duhet të hani pak më të lehtë dhe ta mbani furçën e dhëmbëve pak më të butë për të shmangur dëmtimin e dhëmbëve dhe smaltit të dhëmbëve.

Mitet e rëndësishme për tu hedhur poshtë

● Dhëmbët e shëndetshëm kanë ngjyrë të bardhë:

Kjo është krejtësisht e rreme, në fakt, shumë pak njerëz lindin ose rriten me dhëmbë krejtësisht të bardhë dhe të përsosur. Normalshtë normale të kesh dhëmbë pak të verdhë ose ngjyrë perla, të kesh dhëmbë të bardhë mund të konsiderohet e panatyrshme.
Nëse doni të dini nëse dhëmbët tuaj janë vërtet të shëndetshëm nga ngjyra e tyre, ato duhet të jenë midis gri dhe shumë të verdhë të lehta. Nëse doni të dini saktësisht pse kanë këtë ngjyrë, ne mund të kontrollojmë strukturën e dhëmbit:

Smalt i dhëmbëve:

Nëse e shikojmë dhëmbin në pasqyrë, do të vërejmë se ai është ndoshta pak me shkëlqim dhe duket se është llakuar më parë. Ky llak quhet smalt dhe zhvillohet sapo të rritet dhëmbi. Duhet të theksohet se nuk rigjenerohet përsëri, prandaj është e rëndësishme të mos e prishni atë.

Dentina dentare:

Është shtresa që ndjek smaltin e dhëmbëve dhe mund të konsiderohet se është ajo që dikton se si do të jetë struktura e dhëmbëve. Duhet të theksohet se po ndryshon dhe funksionon vazhdimisht.

Mbushje dentare:

Baza ose rrënja dentare është e mbuluar nga një shtresë që ne e quajmë “Çimento”. Dhe siç thotë emri i tij, ai është përgjegjës për ngjitjen e bazës së dhëmbit në mënyrë që të mos ketë lëvizje të vazhdueshme. 

Pulpa e dhëmbëve:

Dhe së fundi arrijmë tek ajo që mbulon këto shtresa të ndryshme të dhëmbit, ku gjithçka ndodh; pulpa e dhëmbëve. Në këtë strukturë të vogël janë zhytur mbaresat nervore, enët e gjakut dhe llojet e tjera të qarqeve të vogla që e bëjnë funksionin e dhëmbit.

Midis të gjitha këtyre shtresave ka ngjyra të ndryshme që do të përfundojnë duke u pasqyruar në smaltin, i cili zakonisht është një blu i lehtë i tejdukshëm. Dentina është e errët, e verdhë. Dhe midis këtyre të dyve mund të ketë një kombinim që përcakton ngjyrën e dhëmbit, i cili nuk do të jetë kurrë plotësisht i bardhë.

marek studzinski 8zNDmxBWZdU unsplash 11zon scaled 1

● Dhëmbët e verdhë kanë sëmundje

Ne mund të shohim në disa reklama të pastës së dhëmbëve se si ata demonizojnë dhëmbët e verdhë, por realiteti është se këto kërkojnë vetëm të mbajnë paratë tuaja, duke ju premtuar një “Buzëqeshje të Bardhë” që është e pamundur të kesh.

Heqja e depozitave të gurëve dhe pllakës është shumë e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve, por një dhëmb i verdhë mund të jetojë në mënyrë perfekte mirë dhe të jetë i shëndetshëm pa pasur nevojë të vuajë. Sepse, siç e shpjeguam, dhëmbët janë natyrisht të verdhë.

Edhe pse ne rekomandojmë pastrime të thella të dhëmbëve për të hequr grumbullimin e gurëve dhe për të treguar dhëmbë më të pastër, nëse i abuzojmë deri në 4 herë në vit mund të dëmtojmë totalisht dhëmbët tanë, pasi dobësojmë shtresën e jashtme të smaltit që na nevojitet për të mbrojtur dhëmbët tanë dhe për të shkaktuar REAL njollat do të vijnë për ta, dhe duhet të theksohet se këto njolla NUK dalin.

● Mbajtja e telave i bën dhëmbët tuaj të verdhë.

Kjo është krejtësisht e rreme dhe është një nga arsyet pse shumë njerëz refuzojnë të marrin tela edhe sot.

Rezulton se ato mund të bëhen të verdha, por jo për shkak të përdorimit të mbajtësve, por për shkak të keqpërdorimit të telave te dhëmbëve. Nëse nuk i pastroni siç duhet, shanset janë që do të ketë një grumbullim tartari midis mbajtësve, kështu që ata do të njollosin smaltin e dhëmbëve.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të përdorni mirë ujitësin, të lani furçën për kohën e përcaktuar nga dentisti dhe të përdorni pajisje shtesë që ndihmojnë në kontrollin e gurëve të dhëmbëve gjatë kohës kur zgjaten mbajtëset tuaja.

Nëse kjo është një nga shqetësimet tuaja më të mëdha, duhet të flisni me dentistin tuaj para se të vendosni mbajtëse në mënyrë që ai ose ajo t’ju udhëzojë dhe t’ju shpjegojë se si do të jetë ky modalitet i ri, ku do të duhet të kujdeseni për dhëmbët tuaj një mënyrë krejtësisht të ndryshme nga sa jeni mësuar.

Per te mesuar me shume rreth ortodoncise ju mund te vizitoni faqen tone ose te merrni informacion per dentistrine e pergjithshme. 

Tabela e Përmbajtjes