Çfarë duhet të bëni nëse copëtoni ose thyeni një dhëmb?

Ndërsa përtypni akull ose karamele të forta, befas vini re diçka të fortë në gojën tuaj që nuk tretet ose shkrihet. Një ndjenjë e sëmurë ju pushton ndërsa kuptoni se është një pjesë e dhëmbit tuaj të thyer.

Edhe pse smalti dentar është indi më i fortë dhe më i mineralizuar në trup, forca e tij ka disa limite. Raste të tilla si rënia, kafshimi i objekteve të forta ose marrja e një goditjeje në fytyrën tuaj, veçanërisht kur një dhëmb tashmë është i prishur, mund të rezultojë në copëtimin ose thyerjen e një dhëmbi. Nëse e gjeni veten në një situatë të tillë, nuk ka nevojë për panik. Dentisti juaj mund të bëjë shumë gjëra për ta rregulluar atë.

Shkaqet e thyerjes ose copëtimit të dhëmbëve

Pse ndodh një thyerje dhëmbi?

Shumë faktorë mund të çojnë në thyerjen e dhëmbëve. Rënia në fytyrë, marrja e një goditjeje në fytyrë, përdorimi i dhëmbëve për të hapur paketime (megjithëse dentistët këshillojnë kundër, shumë individë ende e bëjnë këtë), ose kafshimi i objekteve të forta, mund të shkaktojnë copëtimin ose thyerjen e një dhëmbi.

Shkaqet e një dhëmbi të thyer

Një dhëmb i thyer mund të vijë si rezultat i shkaqeve të ndryshme, nga dëmtimet si një goditje në fytyrë ose një rënie, në diçka më pak dramatike si kafshimi i një kubi akulli, karameleve të forta ose ushqimeve të tjera të ngurta, ose ndoshta edhe kërcitja e dhëmbëve gjatë gjumit.

Pi7compressed17345837 2009.i305.002 realistic stages destruction tooth decay 03 e1688048626194

Cilët janë faktorët e rrezikut për një dhëmb të thyer apo të copëtuar?

Nëse jeni pjesë e sporteve të kontaktit si futbolli ose hokej, është e rëndësishme të mbani gjithmonë një mbrojtëse goje. Për më tepër, duhet të përmbaheni nga kafshimi direkt në akull ose karamele të forta. Dhëmbët nuk duhet të përdoren kurrë vetëm për të përtypur ushqim dhe për të mbajtur objekte, për të hapur paketimet si çanta ushqimore ose sende të tjera të ngjashme, ose për të hapur shishe.

Për më tepër, vini re se nëse keni thyer ose copëtuar një dhëmb më parë, ai dhëmb do të bëhet më i prirur për t’u thyer në të ardhmen, edhe pasi të jetë riparuar. Prandaj, kujdesi shtesë për atë dhëmb specifik është thelbësor.

Prishja e dhëmbëve, duke përfshirë kavitetet, mund të dobësojë smaltin e dhëmbëve, dhe po ashtu gjendjet si urthi ose refluksi i acidit, si dhe ngrënia e ushqimeve me sheqer ose acide si kafeja, frutat, lëngjet e frutave dhe ushqimet pikante. Ushqimet acidike dhe acidet e stomakut mund të gërryejnë smaltin, duke e lënë sipërfaqen e dhëmbit të ekspozuar ndaj copëtimit ose thyerjes.

Individët mbi moshën pesëdhjetë vjeç janë gjithashtu më të rrezikuar për dhëmbë të copëtuar ose të thyer, pasi smalti i dhëmbëve ka tendencë të dobësohet me kalimin e moshës.

Diagnoza e një dhëmbi të thyer

Përcaktimi nëse keni apo jo një dhëmb të thyer ose të copëtuar është shpesh mjaft evident – mungon një pjesë e dhëmbit tuaj dhe zona e thyer zakonisht do të ndihet e dhëmbëzuar ose e mprehtë. Dhimbja është gjithashtu e zakonshme. Ju mund të përdorni gjuhën ose gishtin tuaj për të ndjerë vendin e dyshuar të thyer në dhëmbin tuaj. Zona përreth mund të jetë tepër e ndjeshme ndaj nxehtësisë ose të ftohtit. Nëse mendoni se keni thyer një dhëmb, kontaktoni menjëherë dentistin tuaj për të planifikuar një riparim të dhëmbit të thyer ose të copëtuar.

Çfarë duhet të bëni nëse keni një dhëmb të thyer ose të copëtuar?

Nëse keni një dhëmb të copëtuar ose të thyer, caktoni një takim me dentistin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Megjithatë, mund të ketë një periudhë pritjeje prej një dite apo edhe disa ditësh, përpara se të jeni në gjendje të siguroni një takim. Gjatë kësaj kohe, shpëlajeni gojën me ujë, përdorni fill dentar për të hequr qafe çdo grimcë ushqimi që mund të irritojë zonën dhe përdorni dyll dentar ose material lidhës të përkohshëm për të mbuluar skajet e dhëmbëzuara të plagës nga irritimi i mëtejshëm i gojës. Këto materiale mund të merren në farmaci lokale.

Cilat janë trajtimet për një dhëmb të thyer?

Trajtimi për një dhëmb të thyer varet nga ashpërsia e plasaritjes ose thyerjes. Për plasaritje të vogla, ngjitja ose fasetat janë të mjaftueshme. Megjithatë, në rastet kur dëmtimi është më i rëndë, mund të nevojiten kurora dentare. Siç u tha më parë, në varësi të ashpërsisë së thyerjes, dentisti juaj do të rekomandojë opsionin më të përshtatshëm të trajtimit, i cili ndonjëherë mund të jetë një kanal rrënjë.

lidhje dentare për rregullimin e dhëmbëve të thyer

Lidhja dentare

Lidhja dentare është një metodë e zakonshme për riparimin e krisjeve të vogla ose më pak të komplikuara, ose dhëmbëve të thyer. Kur lidhni një dhëmb të copëtuar, një material i përbërë krijohet mbi zonën e plasaritur dhe zonën e shëndetshme të dhëmbit. Së pari, dentisti do të gërryejë smaltin e mbetur për të siguruar ngjitjen e duhur të përbërjes. Më pas, ai/ajo do të formësojë lidhjen dentare për të krijuar një mbulesë me pamje natyrale mbi zonën e copëtuar. Së fundi, drita blu përdoret për të ngurtësuar materialin dhe për të vendosur lidhjen në vend. Me kujdesin e duhur, lidhjet dentare mund të zgjasin përafërsisht dhjetë vjet.

Fasetat

Në rastet e dëmtimit më të rëndë ose plasaritjeve, nevojiten fasetat ose implantet dentare. Fasetat përfshijnë vendosjen e mbulesave prej porcelani mbi dhëmbët e përparmë, duke rezultuar në një pamje natyrale të lëmuar që imiton – ose duket edhe më mirë – se dhëmbët origjinalë. Një dentist kozmetik me përvojë mund të aplikojë një rimeso në dhëmbin e thyer ose faseta të shumta në të njëjtën kohë për të krijuar një pamje kohezive dhe një buzëqeshje të bukur. Fasetat mund të jenë gjithashtu zgjidhja ideale për të riparuar një dhëmb të plasaritur më parë ose të thyer, dhe ato kanë një jetëgjatësi prej dhjetë deri në njëzet vjet.

Kurora dentare 

Kurorat dentare, të ngjashme me fasetat, janë mbulesa porcelani për dhëmbët. Megjithatë, ndryshe nga fasetat që mbulojnë vetëm pjesën e përparme ose pjesën e dukshme të dhëmbit, kurorat janë krijuar për të mbuluar të gjithë dhëmbin. Në përgjithësi, kurorat dentare konsiderohen si opsioni më i përshtatshëm kur një dhëmb i thyer ose plasaritur shkakton dëmtime të konsiderueshme të dhëmbëve. Kurora mund të riparojë në mënyrë efektive një dhëmb të thyer dhe të parandalojë dëmtimin e mëtejshëm, prishjen e dhëmbëve dhe dhimbjen e shkaktuar nga nervat e ekspozuar. Procesi i marrjes së një kurore dentare zakonisht kërkon dy vizita në zyrën e dentistit – e para për të marrë një kallëp ose një impresion të dhëmbit dhe për të krijuar një kurorë me porosi dhe e dyta për ta vendosur atë në vend. Mund të vendoset një kurorë e përkohshme për të mbrojtur dhëmbin e thyer.

Mbushje dentare për të rregulluar një dhëmb të thyer

Mbushjet e dhëmbëve

Mbushjet dentare janë një teknikë e përdorur zakonisht për të riparuar dhëmbët e thyer ose kavitetet, veçanërisht nëse janë dhëmbëza të prerë ose dhëmbë të pasmë që janë më pak të dukshëm. Ndërsa mbushjet metalike dikur ishin një zgjedhje shumë e popullarizuar, tani ka materiale më të reja në dispozicion, si p.sh. porcelani, që imiton nga afër pamjen dhe strukturën e dhëmbëve natyralë.

Kanalet e rrënjëve

Nëse pjesa më e madhe e dhëmbit tuaj është thyer, por maja është ende e paprekur, dentisti juaj mund të këshillojë një trajtim të kanalit të rrënjës. Kjo procedurë përfshin vendosjen e një kunji ose shtylle brenda kanalit të dhëmbit për të rindërtuar strukturën e tij. Kjo mundëson vendosjen e një kurore të përkohshme fillimisht, e ndjekur nga një kurorë e përhershme që do të çimentohet mbi shtyllë për të rikthyer buzëqeshjen tuaj.

Llojet e Dhëmbëve të Thyer

Ndërsa një dhëmb i përparmë i plasaritur mund të duket si një problem më i madh për shkak të dukshmërisë së tij, një dhëmb molar i plasaritur ose i thyer mund të jetë po aq i dhimbshëm dhe problematik.

Dhëmbi i përparmë i copëtuar

Jo vetëm që dhëmbi i përparmë i plasaritur shkakton dhimbje, por mund të jetë edhe estetikisht i pakëndshëm. Në rastin e një dhëmbi të përparmë ose incisivë të plasaritur, ose ndonjë dhëmbi tjetër të dukshëm, dentisti juaj mund të rekomandojë lidhjen dentare, fasetat ose edhe kurora dentare, në varësi të ashpërsisë së thyerjes.

Dhëmbi molar i thyer

Pavarësisht se nuk janë aq të dukshëm sa dhëmbët e përparmë të plasaritur, dhëmballët e thyera mund të shkaktojnë po aq dhimbje. Riparimi i një dhëmbi të plasaritur ose molarit të thyer përfshin përdorimin e mbushjeve- molari i dytë i poshtëm është veçanërisht më i prirur ndaj copëtimit, sepse i nënshtrohet më shumë presionit kur përtypni.

Si të rregulloni një dhëmb të thyer në shtëpi?

Nëse keni një dhëmb të thyer ose të copëtuar, duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm dentar për të rregulluar problemin. Ndërkohë, ka hapa që mund të ndërmerrni për të minimizuar dhimbjen dhe për të zvogëluar rrezikun e dëmtimit shtesë të dhëmbit derisa të mund të shkoni te dentisti.

Çfarë duhet të bëni nëse keni plasaritur një dhëmb (pasi të keni telefonuar dentistin tuaj)?

Një material i përkohshëm mbushës dentar, dylli dentar, një qese çaji ose çamçakëz pa sheqer, mund të përdoren të gjitha për të mbuluar skajin e dhëmbëzuar të dhëmbit, për të mbrojtur mishrat dhe gjuhën tuaj nga prerjet ose gërvishtjet. Ilaçet kundër dhimbjeve pa recetë si ibuprofeni mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe dhimbjes. Dhe gjithmonë mund të përdorni akull për ta aplikuar atë në pjesën e jashtme të fytyrës ose faqes tuaj për të reduktuar inflamacionin.

Për më tepër, përdorimi i vajit të karafilit rreth zonave të dhimbshme të mishrave të dhëmbëve mund të ndihmojë në mpirjen e rajonit rreth dhëmbit të copëtuar.

Nëse keni plasaritur një dhëmb ose keni një dhëmb të thyer të përparmë, duhet të vazhdoni të praktikoni një higjienë të mirë orale duke pastruar dhëmbët e tjerë me fill dentar, për të hequr çdo grimcë ushqimi të mbetur midis dhëmbëve, gjë që mund të shtojë edhe më shumë presion mbi dhëmbin e thyer. Këshillohet që të shmangni përdorimin e dhëmbit të copëtuar për përtypje derisa të fiksohet dhe të zgjidhni ushqime të buta. Nëse merreni me sport ose kërcisni dhëmbët gjatë natës, sigurohuni që të mbani një mbrojtës goje që mund të sigurojë mbrojtje shtesë për dhëmbët tuaj.

paciente me nje dhemb te thyer

Keni një dhëmb të copëtuar apo të thyer?

Planifikoni një takim me dentistin tuaj, sa më shpejt të jetë e mundur, një që rregullon dhëmbët, përmirëson buzëqeshjen tuaj dhe lehtëson çdo shqetësim që mund të përjetoni. Mos kini frikë – një dhëmb i copëtuar ose i thyer shpesh mund të jetë shumë më i lehtë për t’u riparuar nga sa mendoni, dhe do të rezultojë në një buzëqeshje më të bukur, pasi të përfundojë trajtimi.

Merrni kujdesin urgjent dentar në Shqipëri nga CDC, Sot

Edhe një plasaritje e vogël në një dhëmb mund të rezultojë në dhimbje, parehati, të vështirësojë të ngrënit dhe të rrisë rrezikun e prishjes së dhëmbëve. Dhe një dhëmb i thyer rëndë mund të çojë në komplikime të tilla si një infeksion dhëmbi, i cili mund të rezultojë në humbjen e dhëmbëve.

Prandaj, pa marrë parasysh ndikimin e dhëmbit tuaj të dëmtuar, kontaktoni vendndodhjen tonë në Tiranë në +355 68 510 7070 për të shpjeguar situatën tuaj dhe ekipi ynë do t’ju ndihmojë të caktoni një takim në të njëjtën ditë për të ofruar kujdesin dentar që ju nevojitet.

Tabela Përmbledhëse