Çfarë duhet të bëj nëse proteza ime dentare thyhet?

Thyerja e një proteze ose proteze dentare të lëvizshme është një shqetësim serioz që ju pengon të mbani zakone normale të të ushqyerit dhe të folurit. Nëse proteza juaj thyhet në gjysmë, është e rëndësishme që të kontaktoni një dentist për një zgjidhje sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që të mund të ktheheni në normalitet. Një protezë e thyer jo vetëm që i vështirëson detyrat e përditshme si përtypja, ngrënia, gëlltitja dhe të folurit, por edhe estetikisht dëmton buzëqeshjen duke shkaktuar pasiguri.

Në përgjithësi, është dhëmbi i sipërm ai që pëson më shumë fraktura, megjithëse mund të ndodhë edhe me dhëmbët e poshtëm. Një nga ndërlikimet më serioze të protezave të plota është thyerja e tyre. Sido që të jenë rrethanat, proteza do të duhet të riparohet shpejt.

protezat dentare me te mira ne shqiperi

Si të riparoni protezat e thyera?

Lloji dhe shkaku i thyerjes do të ndikojnë nëse proteza mund të riparohet apo jo. Ndonjëherë proteza mund të riparohet në të njëjtën vizitë në klinikën dentare. Nëse, për shembull, një copë akriliku rozë ka dalë nga proteza ose një dhëmb është plasaritur, kjo mund të rregullohet në të njëjtin takim.

Problemi shfaqet kur proteza prishet në gjysmë. Raste të tilla mund të riparohen vetëm nga një teknik dentar dhe duhet të dërgohen në laboratorin dentar për inspektim dhe riparim. Në varësi të laboratorit dentar me të cilin punon klinika, restaurimi mund të zgjasë nga një ditë në një javë.

Në rast se ju prishet proteza dentare, është e rëndësishme që të vizitoni dentistin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. majtas: ngjitja e protezës me super ngjitës. Edhe pse zakonisht nuk këshillohet, nëse nuk ka zgjidhje tjetër në dispozicion për momentin, sigurohuni që ta aplikoni ngjitësin vetëm në zonat e plasaritura ku ka ndodhur thyerja.

riparimi i protezave dentare te thyera

Është i përshtatshëm për të përdorur një furçë të vogël për të aplikuar ngjitësin. Nuk këshillohet ta derdhni direkt nga shishja pasi mund të derdhet mbi pjesën tjetër të dhëmbëve, duke e bërë të vështirë heqjen e tij kur do ta rregulloni. Ky lloj riparimi i përkohshëm duhet të bëhet gjithmonë jashtë gojës. Është e nevojshme t’i mbani pjesët së bashku fort derisa zamja të jetë vendosur plotësisht.

Shumë herë nuk mund ta kontrolloni gjendjen e protezës, por në shumë raste, një protezë prishet për shkak të aksidenteve që mund të ishin shmangur. Nëse proteza është thyer sepse nuk përshtatet më siç duhet, dentisti mund të rekomandojë rilidhjen e protezës. Nëse proteza është e vjetër dhe e konsumuar, dentisti ndoshta do të rekomandojë të bëni një protezë të re, më të përshtatshme. Humbja e kockave është e zakonshme për të gjithë njerëzit që mbajnë proteza të lëvizshme dhe shpesh rritet me kalimin e kohës.

Një mbidenturë e mbajtur me implante dentare është një opsion i shkëlqyer për të ndihmuar në vonimin dhe madje parandalimin e humbjes së kockave. Këto proteza të bëra me porosi përshtaten më mirë dhe ofrojnë siguri më të madhe gjatë aktiviteteve të përditshme si ngrënia, pirja dhe të folurit.

klinika me e mire per proteza dentare ne shqiperi

Kujdesi dhe mirëmbajtja e protezave

Është e rëndësishme që të kujdeseni siç duhet për protezat tuaja në mënyrë që të shmangni problemet e mundshme. Protezat mund të duken të jenë shumë të forta dhe në një farë mase janë. Megjithatë, ato kanë kufizimet e tyre dhe prandaj duhet pasur kujdes me ta. Dhëmbët mund të lirohen dhe madje të thyhen nga baza nëse përtypni diçka shumë të fortë me ta. Përveç kësaj, çdo pjesë e protezës mund të thyhet, copëtohet ose thyhet nëse troket gjatë pastrimit të saj.

Për të mbajtur protezat në gjendje perfekte rekomandojmë:

  • Shpëlajeni dhe pastroni protezën pas çdo vakti. Kjo do të ndihmojë në largimin e grimcave të ushqimit që mund të kenë mbetur nën të.
  • Trajtoni protezën me kujdes. Rënia e protezave është forma më e zakonshme e frakturës. Është e rëndësishme të mos përkulni kapëset dhe ju rekomandojmë të vendosni një peshqir në lavaman kur e mbani protezën nga goja për të shmangur gungat nëse ajo rrëshqet.
  • Pastroni protezat çdo ditë. Kontrolloni që në to të mos grumbullohet asgjë që mund t’i dëmtojë.
  • Disa proteza duhet të ngjyhen gjatë natës, pasi ato duhet të mbahen të lagura për të zgjatur jetën e tyre. Dentisti juaj do t’ju informojë për veçoritë e llojit të protezës suaj dhe llojin e mirëmbajtjes që i nevojitet.

kujdesi per protezat dentare

Për të shmangur problemet e ardhshme, është e rëndësishme të kuptohet se parandalimi është një element thelbësor në përgatitjen dhe parandalimin e çdo lloj emergjence dentare. Të gjitha llojet e protezave do të konsumohen në kohën e duhur, megjithatë, ato mund të zgjasin shumë më gjatë nëse kujdeseni siç duhet për to. Mirëmbajtja e mirë e protezave mund të garantojë që ato të mbeten të rehatshme, funksionale dhe me pamje natyrale. Zbuloni më shumë rreth trajtimeve tona të protezave dentare dhe lini një takim në City Dental Clinic.

Tabela Përmbledhëse