5 Avantazhet E Implanteve Zigomatike Për Pacientët Me Humbje Kockore

Cilësia e përgjithshme e jetës dhe vetëbesimi juaj mund të vuajnë ndjeshëm nëse keni mangësi të dhëmbëve. Ky problem, jo vetëm që do të ndikojë në pamjen tuaj të jashtme, por edhe në shëndetin e dhëmbëve dhe mund të çojë në probleme gjatë konsumimit të ushqimit. Kjo do t’ju bëjë të mendoni edhe për shëndetin e dhëmbëve të ndodhen afër. Megjithatë, nëse po përballeni me këtë problem, duhet të dini se ekzistojnë disa trajtime për rastin tuaj. Një lloj implanti relativisht i ri që po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar është implanti dentar zigomatik. Në këtë postim, ne do të shpjegojmë se çfarë janë implantet zigomatike, si funksionojnë, përfitimet e tyre dhe fazat e përgatitjes.

Volpe Saverio 1 OK 1 11zon

Çfarë Janë Implantet Dentare Zigomatike?

Implantet zigomatike futen në kockën e mollëzës ndryshe nga implantet dentare të zakonshme. Ky është trajtimi ideal për pacientët që kanë pësuar humbje kockore në nofullën e sipërme, pasi ofron një bazë të fortë dhe të fortë për dhëmbët e rinj. Gjithashtu ato mund të përdoren nga persona që kanë pamjaftueshmëri në kockën e nofullës që e bëjnë të pamundur mbështetjen e implantet konvencionale. Procedura e vendosjes së implanteve zigomatike është e njëjtë me atë të implanteve dentare konvencionale. Fillimisht, vendi i implantit duhet të pastrohet dhe përgatitet, dhe çdo dhëmb i kalbur i mbetur duhet të hiqet kirurgjik. Pas kësaj, një shtyllë implanti jashtëzakonisht e gjatë titani vendoset në kockën e mollëzës dhe në nofull. Kocka zigomatike përdoret si spirancë për implantet zigomatike, të cilat vendosen përmes sinusit maksilar dhe kreshtës alveolare. Pas kësaj, implantet do të pozicionohen në mënyrë që të shkojnë paralel me zgavrën e sinusit dhe në kockë. Kjo procedurë stabilizohet duke mbrojtur kanalet e sinusit.

Rezultatet para dhe pas implanteve zigomatike ne Shqiperi

 

Pse Duhet Të Konsideroni Implantet Dentare Zigomatike?

Nëse keni ndonjë përvojë me teknologjinë e implanteve dentare, jeni të vetëdijshëm se këto pajisje funksionojnë si zëvendësues të rrënjëve të dhëmbëve. Këto rrënjë artificiale, pasi të implantohen, do të integrohen me kockën përreth për të siguruar një bazë të fortë për protezat dentare, të tilla si kurora ose ura. Ndërsa implantet zigomatike funksionojnë në mënyrë të ngjashme me implantet konvencionale, ka disa dallime të rëndësishme midis tyre. Këto dallime mund t’i bëjnë ato opsionin më të mirë për disa persona. Disa nga arsyet kryesore për të konsideruar implantet dentare zigomatike, janë:

Për Të Zëvendësuar Dhëmbët E Sipërm

Pacientët që kanë humbur dhëmbët e sipërm mund të mos jenë gjithmonë në gjendje të përfitojnë nga implantet tradicionale dentare pasi efektiviteti i tyre varet nga aftësia për t’u lidhur me kockën përreth. Njerëzit me një ose më shumë mangësi dhëmbësh në nofullën e sipërme mund ta kenë të vështirë të realizojnë këtë bashkim, i cili rezulton në ulje të densitetit të kockave. Për të zvogëluar mundësinë e hyrjes në zgavrën e sinusit, është gjithashtu e rëndësishme që të ketë densitet të mjaftueshëm kockor midis nofullës së sipërme dhe zgavrës së sinusit. Prandaj, për të instaluar implante standarde në nofullën e sipërme, mund të duhet të bëhen paraprakisht operacione shtesë si ngritja e sinuseve.

Për këta individë, implantet zigomatike janë një alternativë fantastike. Kjo për faktin se implantet zigomatike futen në mollëza, gjë që u jep dhëmbëve tuaj të rinj një bazë të fortë dhe të qëndrueshme. Prandaj, ato janë perfekte për individët që kanë pësuar humbje kockore të nofullës së sipërme dhe nuk dëshirojnë të bëjnë operacione të mëtejshme për të vendosur implante dentare.

Mund Të Përdoren Për Pacientët Me Humbje Kockore

Meqenëse implantet tradicionale dentare futen në kockën e nofullës, individët që kanë pasur humbje kockore mund ta kenë të vështirë instalimin e tyre. Kjo ndodh për shkak të faktit se kocka duhet të jetë e mjaftueshme për të mbajtur implantin. Në të kundërt, implantet zigomatike janë të pozicionuara brenda mollëzës. Fakti që këto implante dentare mund të përdoren nga njerëz që po përjetojnë humbje të kockës është një nga avantazhet kryesore të tij.

Arsyeja për këtë është se implantet zigomatike janë të lidhura me mollëzat, në vend që të kalojnë nëpër nofullën e sipërme. Ndryshe nga kockat e nofullës, kockat zigomatike janë dukshëm më të dendura dhe nuk e humbasin densitetin e tyre për shkak të sëmundjes periodontale ose humbjes së dhëmbëve. Për ata që po përjetojnë humbje kockore, implantet zigomatike mund të shërbejnë si trajtimi i duhur.

Kohëzgjatje E Shkurtuar E Trajtimit

Implantet zigomatike kërkojnë më pak kohë për t’u trajtuar sesa implantet konvencionale. Kjo për faktin se implantimi zigomatik dhe implantimi standard i implantit ndajnë teknika të ndryshme. Dallimi kryesor është se, për të shmangur kanalet e sinusit dhe për të arritur kockat zigomatike, implantet zikomatike janë më të gjata se implantet konvencionale dhe pak të pjerrëta. Ato gjithashtu mund të ngarkohen menjëherë dhe nuk kërkojnë ndonjë trajtim shtesë për rritjen e kockave.

Për shkak të kësaj, implantet zigomatike mund të bëhen në një procedurë të vetme. Implantet konvencionale kanë nevojë për dy procedura kirurgjikale. Gjatë kësaj procedure implanti fillimisht futet në kockën e nofullës, dhe më pas proteza dentare vendoset gjatë procedurës së dytë. Implantet tradicionale herë pas here mund të kenë nevojë të bëhen në kombinim me operacione të tjera, siç është rritja e kockave.

Foto që ilustron implantet dentare në Shqipëri

Përfitimet E Implanteve Zygomatike

Pacientët në të gjithë botën po kërkojnë gjithmon e më shumë teknologjinë e implanteve zygomatike, e cila bën sens pasi këto implante e bëjnë të realizueshme kryerjen e protezave të plota në kohën më të shkurtër pa sakrifikuar cilësinë e tyre. Le të shqyrtojmë tani më në detaje përfitimet kryesore të implanteve zygomatike:

Nuk Ka Rritje Të Kockave

Implantet zigomatike mund të instalohen edhe në rastet kur ka atrofi të moderuar deri në të rëndë të kreshtës kockore. Meqenëse përdoret kocka më e dendur që është e qëndrueshme, shtimi i indit kockor nuk është i nevojshëm. Kjo shkurton periudhën e instalimit të përkohshëm të protezës me tre deri në gjashtë muaj.

Nëse Keni Sëmundje Kronike Të Mishrave Të Dhëmbëve

Tetëdhjetë për qind e mikrokapilarëve që përbëjnë shtresën sfungjer të indit kockor janë të prirur ndaj inflamacionit, faktorëve të jashtëm dhe ndryshimeve të lidhura me plakjen. Në pacientët me sëmundje afatgjatë të mishrave të dhëmbëve, kocka zigomatike është ende e dendur. Për të shmangur përkeqësimin e një infeksioni, është thelbësore që të praktikoni higjienën e duhur dhe të vizitoni mjekun rregullisht.

Cilësi Dhe Besueshmëri E Lartë

Implantet zigomatike kanë shkallë të lartë suksesi e cila është 98%. Suksesi i tyre ndodh pasi mollëzat, të cilat janë dukshëm më të dendura se kockat e nofullës ofrojnë një pikë të shkëlqyer ankorimi për protezat dentare. Meqenëse kocka zigomatike, ndryshe nga kocka e nofullës, nuk ndikohet nga humbja e kockave, implantet zigomatike gjithashtu kanë një shkallë më të mirë suksesi. Ato gjithashtu ofrojnë rezultate afatgjata për shkak të standardeve të tyre të cilësisë së lartë.

Buzëqesh Në Një Ditë

Në fund të fundit, fakti që implantet zigomatike mund të përdoren për të krijuar një buzëqeshje të re në një ditë të vetme është një nga avantazhet e tij kryesore. Kjo për faktin se implantet zigomatike ngarkohen menjëherë pasi futen në mollëza. Kur proteza dentare vendoset në një implant gjatë operacionit, ajo quhet ngarkesë e menjëhershme. Me fjalë të tjera, ju mund të dilni nga zyra e dentistit me një grup dhëmbësh krejt të ri.

Për shkak të kësaj, njerëzit që dëshirojnë të përmirësojnë menjëherë pamjen e buzëqeshjes së tyre mund të përfitojnë shumë nga implantet dentare zigomatike. Implantet konvencionale kanë nevojë për dy procedura kirurgjikale. Implanti duhet të futet në kockën e nofullës gjatë procedurës së parë, dhe proteza dentare futet gjatë procedurës së dytë. Për më tepër, shërimi mund të zgjasë deri në gjashtë muaj përpara se të vendoset proteza dentare.

Shqiperia: vendi me i mire per turizem dentar

Fazat E Implantimit Dentar Zigomatik

Stomatologjia e implantit është një proces dentar kompleks. Është e nevojshme që dentisti që ju zgjidhni të ketë informacionin, ekspertizën dhe aftësinë e duhur për kryerjen e kësaj procedure. Procedura e instalimit të implantit zigomatik përfshin:

Përgatitja

Dentisti do të bëj një vlerësim vizual dhe do të krijojë një plan paraprak trajtimi gjatë konsultimit. Asnjë përgatitje fillestare nuk do të jetë e nevojshme.

Ekzaminimi Diagnostik

Dentisti që do të vendos implantin duhet të ketë të dhënat e sakta në mënyrë që të jap rezultatin e duhur dhe të përcaktojë pikat e implantimit. Pacienti do të ketë nevojë të kryej ekzaminime të tilla si CT, OPTG dhe rreze X. Gjithashtu, pacienti duhet të bëjë teste laboratorike për të përjashtuar kundërindikacionet dhe për të verifikuar koagulimin e gjakut.

Modelimi 3d

Pjesa e punës së një implantologu është përgatitja e një modeli 3D të nofullës së pacientit e cila do të prodhohet nga programe kompjuterike shumë të sakta, të cilat identifikojnë gjithashtu vendet më të mira për vendosjen e implanteve.

Faza Kirurgjikale

Për të mpirë gojën e pacientit dentisti do të përdor anestetikët e fortë në mënyrë që të eliminojë cdo parehati dhe dhimbje. Dentisti do të vendos dhëmbët e rinj pas nxjerrjes së atyre ekzistues. Dy implante zigomatike dhe dy implante frontale do të vendosen nga implantologu gjatë një procedurës all-on-4. Përdorimi i dy implanteve zigomatike dhe dy çifteve shtesë në pozicionet 4-2|2-4 për all-on-6. Për shkak të vështirësisë së procedurës dhe rrezikut më të lartë të problemeve, nuk këshillohet instalimi i katër ose gjashtë implanteve zigomatike në një implantim të vetëm.

Vendosja E Protezës Së Përkohshme

Si pjesë e protokollit, implantet duhet të ngarkohen menjëherë për të nxitur qarkullimin e gjakut, për të përshpejtuar integrimin kockor dhe për të nxitur proceset metabolike. Protezat vendosen dy deri në tre ditë pas operacionit. Protezat e përkohshme janë estetikisht të këndshme dhe gjithashtu plotësisht funksionale.

Zëvendësimi I Protezës Së Përkohshme Me Një Të Përhershme

Operacioni kryhet tre deri në gjashtë muaj më vonë. Pacientit gjithashtu do ti jepet një pajisje ortopedike për ta vendosur vazhdimisht.

Foto që ilustron implantet dentare në Shqipëri

Çfarë Lloj Protezash Vendosen Në Implantet Zigomatike?

Kompoziti qeramik, dioksidi i zirkonit dhe metal-qeramika janë materialet që përdoren më së shumti në stomatologji për të bërë proteza nofullash zigomatike. Më poshtë do të diskutojmë për secilën prej tyre.

Pacientët më së shpeshti zgjedhin implantet prej qeramike metalike, i cili është një material i përballueshëm dhe estetikisht i këndshëm, për krijimin e protezave dhe kurorave. Krijimi shtresë pas shtrese i strukturës është karakteristika kryesore e produkteve metal-qeramike. Brenda ka një bazë metalike. Nga jashtë ka një shtresë qeramike që imiton smaltin e dhëmbëve. Qeramika metalike ka një jetëgjatësi të përafërt dhjetëvjeçare.

Një material bashkëkohor me transparencë të shkëlqyer natyrore është kompoziti qeramik. Për shkak se vjen në një gamë të gjerë nuancash që korrespondojnë me ngjyrën e smaltit, dhëmbët tuaj do të duken njësoj si ata të vërtetë. Ato sigurojnë qëndrueshmëri dhe jetëgjatësi.

Materiali më i mirë dentar për proteza është dioksidi i zirkonit. Ka performancë të jashtëzakonshme dhe cilësi estetike. Gjithashtu është shumë i fortë, afatgjatë, jo alergjik dhe biokompatibël.

Në Përfundim

Në këtë blog ne diskutuam për pesë avantazhet kryesore të implanteve zigomatike: ato mund të zëvendësojnë dhëmbët e sipërm, mund të përdoren për pacientët që kanë pësuar humbje të kockës, ofrojnë një periudhë më të shkurtër rikuperimi, kanë një shkallë të lartë suksesi dhe mund t’ju rikthejnë buzëqeshjen në një ditë të vetme. Nëse po mendoni vendosjen e implanteve zigomatike ne ju ftojmë të merrni më shumë informacion nga klinika jonë me anë të konsultimit me një nga kirurgët tanë. Ne do të jemi të gatshëm ti përgjigjemi çdo pyetje që ju mund të keni.

Nëse vuani nga mungesa e dhëmbëve dhe doni të përmirësoni buzëqeshjen tuaj, implantet zigomatike mund të jenë një zgjedhje fantastike. Kontaktoni me klinikën tonë për të mësuar më shumë rreth implanteve zigomatike dhe ne do të jemi të gatshëm t’ju ndihmojmë.

Tabela Përmbledhëse