A Janë Të Sigurta Rrezet X Dentare? Procedura, Përdorimi Dhe Avantazhet

Edhe gjatë një pastrimi bazë, nuk është e pazakontë që dentisti juaj të rekomandojë rreze X dentare. Grafitë dentare janë një teknikë e përdorur shpesh që lejon dentistin tuaj të shikojë përmes smaltit të dhëmbëve, në kockat tuaja dhe pas mishrave të dhëmbëve. Megjithatë, nëse dini ndonjë gjë për grafitë dentare, duhet të jeni në dijeni se rrezatimi mund të jetë pak i dëmshëm, gjë që shqetëson shumë njerëz.

Kështu, ju mund të mendoni a janë të sigurta grafitë dentare. Përgjigja më e shkurtër është: “Po, grafitë dentare janë të sigurta dhe shpesh shumë të dobishme për shëndetin tuaj oral.” Sasia e rrezatimit ndaj të cilës jeni të ekspozuar është minimale. Duhet të dini gjithashtu se, gjatë një viti, jeni të ekspozuar ndaj sasive më të larta të rrezatimit nga shumë burime në jetën tuaj të përditshme sesa thjesht një radiografi dentare. Megjithatë, ka disa situata ku nuk radiografia nuk është e këshillueshme. Për të siguruar mirëqenien tuaj, City Dental Clinic do të shqyrtojë dozën e rrezatimit në rreze X, si dhe kush është i përshtatshëm për to.

Grafi dentare ne Tirane, te sigurta dhe te sakta

Çfarë Janë Grafitë Dentare?

Grafitë dentare janë një mënyrë e shpejtë dhe pa dhimbje për të marrë imazhe të nofullave dhe dhëmbëve tuaj. Grafitë dentare janë rrezatim në formën e rrezeve të padukshme të energjisë. Duke pasur parasysh densitetin e strukturave, rrezet do të përthithen në mënyra të ndryshme në varësi të zonës së trupit nëpër të cilin udhëtojnë, dhe fotografitë më pas projektohen në film ose në një monitor kompjuteri (imazhi dixhital). Komponentët e trupit më pak të dendur, si muskujt dhe nervat, thithin më pak rrezatim dhe shfaqen si nuanca gri në foton përfundimtare, ndërsa pjesët e dendura të trupit, si dhëmbët dhe kockat, thithin pjesën më të madhe të rrezatimit dhe shfaqen si njolla të bardha.

Sa Shpesh Janë Të Nevojshme Grafitë Dentare?

Kërkesat e pacientit, të përcaktuara nga ekzaminimi klinik dhe faktorët e rrezikut, diktojnë llojin dhe shpeshtësinë e rrezeve X dentare. Grafitë dentare mund të nevojiten nëse jeni një pacient i ri për të vlerësuar shëndetin tuaj oral ose për të ofruar një bazë për çdo ndryshim të mundshëm. Frekuenca e implanteve dentare varet nga disa faktorë të cilët janë:

 • Mosha dhe zhvillimi i pacientit.
 • Gjendja e shëndetit oral të pacientit.
 • Rreziku për karies dhe sëmundje periodontale.
 • Nëse pacienti ka ndonjë shenjë ose simptomë të problemeve shtesë orale.

 

Si Funksionojnë Grafitë Dentare?

Grafitë dentare përdorin rrezatim elektromagnetik për të krijuar imazhe të gojës suaj, ashtu si radiografitë e marra në rajone të tjera të trupit tuaj. Dhëmbët dhe kockat tuaja imazhohen nga drita e rrezatimit ndërsa udhëton nëpër indet tuaja të buta.

Grafitë dentare mund të merren në mënyrë dixhitale, duke përdorur një kompjuter dhe sensorë dixhitalë, ose në mënyrë konvencionale, duke përdorur film. Krahasuar me aparatet konvencionale me rreze X dentare, rrezet dixhitale përdorin 80% deri në 90% më pak rrezatim.

Grafi panoramike para implanteve dentare ne Shqiperi

Llojet E Rrezeve X

Grafitë dentare vijnë në forma të ndryshme dhe kapin gojën tuaj nga këndvështrime të vecanta. Grafitë dentare intraorale janë më tipiket dhe disa forma të tjera të tyre përfshijnë:

 • Rreze X kafshuese: Për të lejuar dentistin tuaj të vlerësojë se sa mirë përputhen dhëmbët tuaj, ju do të kafshoni në një copë letre të krijuar posaçërisht për këtë punë. Kjo metodë përdoret shpesh për të kërkuar kavitetet ndërdhëmbore (midis dhëmbëve).
 • Okluzale: Ky lloj i rrezeve X shikon shtrirjen e dhëmbëve tuaj të sipërm dhe të poshtëm kur nofulla juaj është e mbyllur. Për më tepër, mund të identifikojë anomalitë anatomike të qiellzës ose dyshemesë së gojës.
 • Panoramike: Pajisja e përdorur për këtë lloj radiografie rrotullohet rreth kokës. Kjo metodë mund të përdoret nga dentisti juaj për të ekzaminuar dhëmbët tuaj të mençurisë, për të bërë plane të lidhura me implantet ose për të parë problemet e mundshme të nofullës.
 • Periapikale: Kjo metodë përqendrohet në dy dhëmbë të plotë, nga rrënja në kurorë.
 • Grafitë dentare ekstraorale mund të merren nëse dentisti juaj mendon se mund të ketë probleme në nofullën ose zona të tjera që nuk mbulohen nga mishrat dhe dhëmbët.

 

Ju do të udhëhiqeni në çdo fazë të procedurës me rreze X nga një specialist dentar. Gjatë marrjes së imazheve, ata mund të largohen për një moment nga dhoma dhe do t’ju kërkohet të qëndroni të palëvizur. Nëse përdoren ndarës (mbajtëse filmi), ato do të zhvendosen dhe rregullohen brenda gojës tuaj për të marrë fotografitë e duhura.

Pas Ekzaminimit Me Grafi Dentare

Dentisti juaj do t’i studiojë fotot dhe do të kërkojë ndonjë anomali sapo ato të jenë gati, gjë që është e menjëhershme në rastin e rrezeve X dixhitale.

Kur dhëmbët tuaj pastrohen nga një higjenist dentar, dentisti mund të diskutojë me ju gjetjet e rrezeve X pas pastrimit. Përjashtimi i vetëm do të ishte nëse higjenisti zbulon ndonjë problem serioz me grafitë dentare.

Dentisti juaj do të shqyrtojë me ju zgjedhjet tuaja të trajtimit nëse zbulojnë probleme si kavitetet ose prishja e dhëmbëve. Nëse ai nuk zbulon asgjë të keqe, atëherë mirë për ju, do të jeni gati të shkoni në shtëpi pa u shqetësuar për asgjë!

Paciente e cila ka kryer nje grafi dentare ne nje klinike ne Tirane

Kush Ka Nevojë Për Një Radiografi Dentare?

Shumë njerëz mund të kenë nevojë për rreze X dentare për disa arsye. Për të ndërmarrë trajtimin e duhur dentar, dentisti juaj mund të ketë nevojë të identifikojë problemin që po ju shqetësonn ose të vlerësojë anatominë e gojës suaj. Sasia e vogël e rrezatimit të përfshirë nuk është asgjë në krahasim me disa nga problemet që mund të identifikohen nga rrezet, kështu që ia vlen plotësisht. Problemet që mund të zbulohen duke përdorur një rreze X dentare janë:

 • Prishja në hapësirat midis dhëmbëve.
 • Ndryshimet në kanalin e rrënjës.
 • Humbja e kockave.
 • Rritje ose tumore.
 • Infeksionet që prekin mishrat dhe dhëmbët.

 

Pa përdorimin e rrezeve X dentare, këto janë llojet e problemeve që mund të rriten gradualisht me kalimin e kohës dhe përfundimisht të shkaktojnë probleme mjaft të rënda pa u trajtuar. Zbulimi i hershëm rezulton gjithmonë në trajtim më të lehtë, më pak të kushtueshëm dhe më pak të dhimbshëm kur bëhet fjalë për shëndetin e dhëmbëve dhe gojës tuaj.

Kush Nuk Duhet Të Bëjë Radiografi Dentare?

 • Gratë shtatzëna duhet ta shtyjnë marrjen e rrezeve X deri pas lindjes. Kjo është për të mbrojtur shëndetin e fetusit, pasi ai është shumë më i prekshëm ndaj problemeve të rrezatimit sesa njerëzit e rritur. Grafitë dentare janë veçanërisht të rrezikshme për shkak se sa shpejt një fetus ndryshon në nivelet qelizore dhe të ADN-së. Gjatë gjithë shtatzënisë, duhet të planifikoni ekzaminime rutinë dentare. Thjesht sigurohuni që dentisti juaj tek City Dental Clinic të jetë në dijeni të rastit tuaj.
 • Fëmijët. Edhe pse kjo është e diskutueshme. Meqenëse ekspozimi ndaj rrezatimit rritet gjatë gjithë jetës, nuk ekziston një nivel ekspozimi plotësisht i sigurt. Fëmijët mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm për shkak të trupit të tyre të vogël dhe zhvillimit të shpejtë të qelizave. Flisni me dentistin tuaj për këtë pasi ndonjëherë ato mund të jenë të domosdoshme.

 

Avantazhet E Grafive dentare

Para çdo gjëje tjetër, duhet të keni të qartë se grafitë dentare janë thelbësore për identifikimin e saktë të problemeve dentare dhe se marrja e kujdesit dentar nuk duhet të shmanget nga ekspozimi i tyre ndaj rrezatimit. Është e qartë se ka dukshëm më shumë avantazhe për grafitë dentare sesa disavantazhe. Nëse jeni të shqetësuar për rrezatimin, dijeni se grafitë dentare përfshijnë disa nga dozat më të ulëta të rrezatimit të mundshëm.

Për shembull rrezatimi gjatë një udhëtimi me avion prej një deri në dy orë është gjithashtu i krahasueshëm me procedurën e rrezeve X. Megjithatë, duhet të dini se shumë probleme që prekin dhëmbët dhe indet përreth janë të padukshme për dentistin gjatë ekzaminimit të gojës pa përdorimin e këtij mjeti diagnostikimi.

Nje paciente e cila ka zgjedhur nje klinike dentare ne Shqiperi per grafite dhe trajtimet e saj

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Si Mund Ta Minimizojmë Rrezatimin?

Për t’u siguruar që ekspozimi ndaj rrezeve X dhe rrezatimit të dhëmbëve të reduktohet sa më shumë që të jetë e mundur, ju rekomandojmë të merrni parasysh faktorët e mëposhtëm:

 • Grafitë dentare duhet të bëhen në bazë të nevojave të çdo klienti dhe nuk duhet të bëhen si test rutinë.
 • Klinika dentare që ju zgjidhni duhet të përdorë teknologji dhe teknika të përditësuara.
 • Grafitë dentare duhet të merren vetëm kur është vërtet e nevojshme. Në këtë mënyrë, ne mund të minimizojmë rrezikun e rrezatimit sa më shumë që të jetë e mundur.

Cilat Janë Rreziqet E Rrezeve X?

Një fotografi e vetme me rreze X dentare përbën rrezik mjaft të vogël. Edhe në nivele modeste të ekspozimit ndaj rrezatimit, disa studime tregojnë një rritje të vogël të rrezikut të kancerit, veçanërisht te të rinjtë. Tek CDC ne marrim çdo masë paraprake për të kufizuar ekspozimin ndaj rrezatimit sa më shumë që të mundemi, në mënyrë që pacientët tanë të jenë sa më të sigurt.

Cili është Funksioni I Rrezeve X Dentare?

Meqenëse pjesa e brendshme e dhëmbëve dhe kockave nuk mund të shihet kur dentisti ekzaminon gojën tuaj, grafitë dentare përdoren për të identifikuar çrregullimet që prekin këto struktura. Ato ofrojnë informacione thelbësore që ndihmojnë në organizimin e kujdesit të duhur dentar. Sasia, forma dhe rregullimi i dhëmbëve mund të përcaktohen të gjitha nga këto imazhe.

A Janë Të Dhimbshme Grafitë dentare Dentare?

Grafitë dentare janë shumë të shpejta dhe kërkojnë vetëm disa minuta. Procedura gjithashtu nuk e dëmton gojën siç bëjnë trajtimet e tjera dentare. Mbajtja e filmit midis dhëmbëve ndonjëherë mund të jetë e vështirë për shkak të madhësis së gojës dhe ndoshta mund të lindë një problem si refleks i grykës, por kaq.

Cili Është Përdorimi Më I Zakonshëm I Rrezeve X Në Stomatologji?

Lloji më tipik i rrezeve X dentare të marra janë ato intraorale. Dentisti juaj mund të zbulojë kavitetet, të vlerësojë gjendjen e rrënjës së dhëmbit dhe kockave përreth, të vlerësojë gjendjen e rritjes së dhëmbëve dhe shëndetin e përgjithshëm të tyre dhe nofullës tuaj falë këtyre rrezeve X të detajuara.

Cilat Janë Ndryshimet Midis Rrezeve X Tradicionale Dhe Dixhitale?

Rrezet dixhitale X kapin fotografi të dhëmbëve dhe nofullave duke përdorur sensorë elektronikë në vend të filmit konvencional. Ato ofrojnë fotografi të qarta që janë të dukshme menjëherë në ekranin e kompjuterit, duke eliminuar nevojën për përpunim kimik dhe duke e bërë më të thjeshtë ndarjen dhe ruajtjen e imazheve.

Sa Seanca Të Rrezeve X Janë Të Sigurta Për Dhëmbët?

Grafitë dentare mund të bëhen çdo 24 deri në 36 muaj për një individ me shëndet të mirë që ka një rrezik më të ulët të sëmundjeve dentare. Sasia ndryshon në varësi të moshës së pacientit, ndaj mos u shqetësoni. City Dental Clinic bën të pamundurën që çdo pacient të ketë një buzëqeshje të shëndetshme.

Si Funksionojnë Grafitë dentare Dentare?

Grafitë dentare përdorin rrezatim elektromagnetik për të krijuar imazhe të gojës suaj, ashtu si grafitë dentare të marra në rajone të tjera të trupit tuaj. Dhëmbët dhe kockat tuaja imazhohen nga rrezatimet ndërsa ato udhëtojnë nëpër indet tuaja të buta.

A Mund Të Shihet Infeksioni I Dhëmbëve Në Grafitë dentare Dentare?

Në përgjithësi, një dhëmb me një absces në bazën e tij është i ndjeshëm ndaj presionit ose prekjes. Për të diagnostikuar këtë problem, një rreze X e dhëmbit të prekur mund të jetë e dobishme. Gjithashtu grafitë dentare mund të përdoren nga dentisti juaj për të vlerësuar nëse infeksioni është përhapur dhe ka rezultuar në abscese në zona të tjera.

A Mund Të Shkaktohet Kanceri Nga Grafitë dentare Dentare?

Grafitë dentare kanë një shans shumë minimal për të shkaktuar kancer, veçanërisht kur përdoren me teknologjinë e re dixhitale që redukton ekspozimin ndaj rrezatimit. Në shumicën e rasteve, trajtimi i hershëm i çështjeve të shëndetit oral ka më shumë avantazhe sesa disavantazhe.

Tabela Përmbledhëse