A është më mirë të kryesh shërbime dentare në Shqipëri apo Turqi?

Për shumë vite, qytetet në Shqipëri dhe Turqi kanë tërhequr shumë turistë të huaj falë kulturës, historisë, plazheve me rërë dhe pamjeve të jashtëzakonshme. Megjithatë, në ditët e sotme duket se është zbuluar një arsye e re për të vizituar Shqipërinë dhe Turqinë: shërbimet dentare. Shqipëria ruan një reputacion për përsosmëri në shërbimet dentare për turistët. Ndërsa Turqia është fokusuar më së shumti te kirurgët plastikë.

dentisti me i mire ne Shqiperi

Si funksionon turizmi mjekësor?

E thënë troç, turizmi mjekësor nuk është një risi. Ai daton që nga koha romake dhe më gjerë, kur njerëzit udhëtonin nga vendi i tyre në vende të tjera që ofronin trajtime të tilla si Spa.

Megjithatë, në ditët e sotme, turizmi mjekësor është një term shumë i zakonshëm. Mijëra, për të mos thënë miliona, njerëz fluturojnë në të gjithë globin për të marrë trajtim më të lirë. Pacientët kryesorë vijnë nga vende si Italia, Britania e Madhe apo Gjermania dhe janë të gjithë pacientë që zgjedhin të shkojnë jashtë vendit, veçanërisht për shërbime dentare.

Çfarë e bën Shqipërinë një zgjedhje të mençur?

Në dy dekadat e fundit, Shqipëria është vendosur si një destinacion i spikatur për njerëzit nga vende të tjera, veçanërisht për shërbimet dentare. Që nga viti 2010, rritja e çmimeve në pjesë të tjera të Europës dhe botës, së bashku me aksesin e lehtë në trajtimin e dhëmbëve, kanë ndihmuar Shqipërinë të bëhet lider në “turizmin mjekësor”. Kjo mund t’i atribuohet cilësisë së lartë të kujdesit, çmimeve të përballueshme dhe lëvizjes së lirë të njerëzve. Përveç kësaj, ka një zgjerim të moderuar të numrit të pacientëve në krahasim me Evropën Perëndimore.

Studimet kanë treguar se ka shumë arsye pse Shqipëria ka arritur një pozicion lider në turizmin mjekësor. 

Së pari, analiza kosto-përfitim është e mahnitshme. Së dyti, shërbimet e cilësisë premium që ofron Shqipëria. Shqipëria është shtëpia e profesionistëve të kualifikuar të kujdesit shëndetësor, të cilët vazhdojnë trajnimin e tyre çdo muaj ose vit. Cilësia e materialeve dhe pajisjeve të përdorura në shërbimet dentare është gjithashtu e cilësisë premium. Standardi profesional i higjenistit është gjithmonë i përditësuar për të ndjekur standardet evropiane për kujdesin dentar. Shkalla e komplikimeve gjatë shërbimeve dentare në Shqipëri është 3%, më e ulët se në çdo vend tjetër europian. 

Së fundmi, çdo rishikim që kemi lexuar dhe çdo person që njohim që ka marrë trajtim ortodontik në Shqipëri tregon se sa të kënaqur janë me shërbimet e bëra. Numri i pacientëve që kërkojnë kujdes dentar në Shqipëri po rritet çdo ditë. Gjithnjë e më shumë pacientë pranojnë se do të kthehen në të ardhmen nëse kanë probleme me dhëmbët.

klinika dentare me e mire ne Shqiperi

Shqipëria është një destinacion i shkëlqyer për turizmin dentar, ndaj çfarë e bën atë kaq të veçantë?

Duke pasur parasysh se Shqipëria është një nga zgjedhjet më të mira për sa i përket cilësisë së trajtimit mjekësor, përballueshmërisë dhe periudhës së mospritjes, do të rekomandohej shumë të investohej në turizmin dentar në Shqipëri. Megjithatë, ka një sërë arsyesh pse Shqipëria është një zgjedhje superiore për turizmin dentar.

  • Kultura – Për shkak të kulturës së saj, zgjedhja e Shqipërisë për turizmin dentar është një zgjedhje superiore. Vendi është i hapur dhe mikpritës për turistët. Dhe ata kanë tradita dhe një kulturë që do të tërheqë vëmendjen tuaj. Më e rëndësishmja, në Shqipëri do të trajtoheni me shumë respekt dhe dashamirësi.
  • Infrastruktura – Së dyti, infrastruktura e Shqipërisë ndikon edhe në turizmin dentar. Shqipëria ka teknologjitë dhe pajisjet më të avancuara si dhe aeroportet që mirëpresin turistët çdo muaj të vitit.
  • Procesi i vizave – E fundit, por jo më pak e rëndësishme, lehtësia e marrjes së një vize Shengen është ndoshta një nga faktorët më ndikues përse Shqipëria është një zgjedhje superiore për shumë njerëz. Me fjalë më të thjeshta, nga Shqipëria mund të vizitoni vende të tjera evropiane, ndërkohë që ende trajtoni dhëmbët në Shqipëri.

Këta janë vetëm disa nga faktorët që ndikojnë tek pacientët kur zgjedhin Shqipërinë si destinacionin e tyre numër një për shërbimet dentare. Këta faktorë janë veçmas atyre të përmendur më parë si kursimet që do të bëni duke udhëtuar për trajtimin tuaj dentar. Për më tepër, ju mund t’i investoni këto para shtesë në gjëra që ju pëlqen vërtet t’i bëni, si blerjet ose të provoni ushqime të shijshme.

Vlen të theksohet se edhe nëse këtyre kostove u shtoni kostot e fluturimeve apo akomodimit, çmimet do të përfaqësojnë një kursim të konsiderueshëm në krahasim me trajtimin e njëjtë në vendin tuaj. Për trajtime të vogla, ju mund të fluturoni edhe brenda ditës ose të qëndroni vetëm për disa ditë.

trajtimet më të mira dentare në Shqipëri

A duhet të marr parasysh turizmin mjekësor?

Shumë faktorë mund t’ju shtyjnë të zgjidhni trajtimin dentar jashtë vendit tuaj. Për shumicën e njerëzve, faktori kryesor është se sa e lehtë dhe efektive është në këtë mënyrë për të marrë trajtimin që dëshironi dhe keni nevojë. Ju e merrni atë në kohën që ju nevojitet, dhe gjithashtu me një çmim të përballueshëm. Për më tepër, ju do të merrni gjithashtu një përvojë të mahnitshme dhe një kënaqësi mjaft të rëndësishme.

Në çfarë mënyrash i tërheq njerëzit turizmi mjekësor?

Siç u tha më parë, ka disa faktorë që mund t’ju bëjnë të zgjidhni të udhëtoni jashtë vendit tuaj për kujdesin tuaj shëndetësor oral. Këta faktorë përfshijnë:

  • Kosto më të ulëta – Përdorimi i turizmit dentar si një mënyrë për të kryer kujdesin dentar do t’ju shpëtojë automatikisht nga humbja e qindra ose mijëra dollarëve. Një procedurë që mund të kushtojë 15,000 dollarë në vendin tuaj, mund të merret në Shqipëri për 1000 dollarë. Në këtë rast, ju mund të konsideroni shumë klinika të cilat ofrojnë paketat individuale ose çift që përfshijnë fluturime dhe akomodime. Por edhe në rastet kur këto mund të mos përfshihen, biletat për në Shqipëri mund të blihen për 30 dollarë. Për vetëm 25 dollarë në natë, mund të gjesh lehtësisht një Airbnb.
  • Nuk ka periudhë pritjeje – Fakti që nuk ka periudhë pritjeje është cilësuar nga shumë pacientë si një nga arsyet më bindëse për zgjedhjen e pushimeve dentare, duke tejkaluar edhe aspektin e çmimeve të ulëta dhe të përballueshme. Kur fluturoni jashtë vendit, nuk keni nevojë të prisni në radhë për të caktuar një takim. Në fakt, ky takim mund të caktohet para se të shkoni në Shqipëri, duke përdorur telefonin ose adresën tuaj të emailit.
  • Gjuha/komunikimi – Barriera gjuhësore dhe e komunikimit ndonjëherë mund të jetë pengesë, por në Shqipëri nuk është problem. Çdo anëtar i stafit të një klinike flet të paktën dy gjuhë, ndër të cilat janë anglisht, italisht, spanjisht, frëngjisht, gjermanisht dhe/ose greqisht.
  • Trajtimet e përditësuara – Shumica e klinikave në Shqipëri kanë avancimet më të fundit në teknologji dhe pajisje. Duke bërë gjithçka të aksesueshme, ato ofrojnë një produkt të nivelit të lartë.
  • Shërbimet e specializuara – Klinikat dentare në Shqipëri kanë staf me përvojë të plotë dhe të specializuar në fushën e tyre. Për të zhvilluar Horizontin e tyre, ata gjithashtu i nënshtrohen trajnimeve të vazhdueshme.
  • “Pushime falas” – Kjo lidhet ngushtë me pyetjen “Pse Shqipëria?”. Ne mendojmë se përgjigja është mjaft e qartë. Pse t’i thoni jo udhëtimit në një vend të panjohur? Mund të shijoni gjithçka rreth tij, gjuhën, traditën, historinë, plazhet, ushqimin, të gjitha duke rregulluar dhëmbët dhe me një çmim shumë ekonomik. Pa dyshim, një nga arsyet më bindëse pse njerëzit zgjedhin Shqipërinë si destinacion të turizmit dentar është pushimet që do të marrin falas.

Turizmi dentar në Shqipëri: zgjidhja më e mirë

Përmbledhje

Duke marrë parasysh të gjitha gjërat, turizmi dentar në Shqipëri ka më shumë kuptim nga disa këndvështrime. Gjëja e parë që do të vini re për kujdesin oral shqiptar është përballueshmëria e tij. Trajtimet këtu janë më pak të kushtueshme sesa në shtetin tuaj dhe mund të prisni rezultate me cilësi të lartë. Përveç kësaj, vendi ofron periudha shumë më të shkurtra pritjeje, është miqësor, me shumë gjuhë dhe ka një industri të begatë të turizmit dentar. Për më tepër, infrastruktura e vendit është e shkëlqyer dhe historia dhe kultura shqiptare janë mjaft të shkëlqyera. Kur gjithçka është thënë dhe bërë, do të vini re se sa shumë arsye ka për të zgjedhur Shqipërinë si opsionin më të mirë. Kjo ndodh kur krahasohet me Turqinë ose destinacione të tjera të turizmit dentar në Evropë.

 

Tabela Përmbledhëse