A është i dhimbshëm shtrëngimi i telave të dhëmbëve?

Kur i nënshtroheni trajtimit ortodontik, shpesh ka shqetësime për dhimbjet e mundshme që mund të përjetohen kur mbani mbajtëse. Trajtimi ortodontik mund të shkaktojë shqetësim, por zakonisht nuk është tepër serioz. Në artikullin e mëposhtëm do të shqyrtojmë fazat e trajtimit ortodontik dhe mbi të gjitha se nga përbëhet faza e rregullimit të kllapave dhe dhimbjet që mund të shfaqen gjatë kësaj faze.

shtrengimi i aparatit ortodonik ne shqiperi

Dhimbje në fazat e hershme të trajtimit ortodontik

Procedura zakonisht fillon me vendosjen e shiritave rreth molarëve. Kjo mund të përfshijë presion të lehtë ose shtrëngim, por nuk do të jetë e dhimbshme. Më pas, ortodonti, duke përdorur një ngjitës të posaçëm, do t’i bashkojë kllapat me secilin nga dhëmbët dhe më pas do t’i lidhë ato me një tela harku. Më në fund, gjithçka do të sigurohet në vend duke përdorur breza elastikë. Presioni i aplikuar nga telat dhe ligaturat do t’i detyrojë dhëmbët të lëvizin ngadalë dhe të drejtohen. Mësimi me këtë presion zakonisht kërkon pak kohë.

Brenda disa orësh nga vendosja, disa dhimbje dhe parehati do të fillojnë të zhvillohen në dhëmbë dhe mishrat e dhëmbëve. Kjo dhimbje zakonisht zgjat rreth një javë dhe mund të zbutet duke marrë ilaçe kundër dhimbjeve që mund t’i përshkruajë mjeku ortodont. Do të mësoheni me mënyrën se si ndihen mbajtëset tuaja të reja gjatë kësaj kohe.

Pas vendosjes së mbajtëseve, gjatë javës së parë, mund të përjetoni disa shqetësime dhe dhimbje në dhëmbë dhe mishrat e dhëmbëve, veçanërisht kur përtypni. Dhimbja mund të shfaqet në brendësi të faqeve. Siklet ose prerje të vogla mund të shfaqen gjithashtu në gjuhë nëse kllapat janë kaluar.

shtrengimi i aparatit ortodonik

Si të lehtësoni dhimbjen e shkaktuar nga aparati ortodonik

Dhimbja nga mbajtëset e vendosura rishtazi zakonisht mund të kontrollohet me qetësues kundër dhimbjeve. Specialistët rekomandojnë gjithashtu të hani ushqimet e mëposhtme të buta që nuk përfshijnë përtypje të tepërt:

  • Supë,
  • Pure,
  • Kos,
  • Akullore,
  • Pije te ftohta. Ato mund të ndihmojnë në qetësimin e mishrave të dhëmbëve të përflakur dhe të irrituar.

Në të njëjtën kohë, këshillohet të shmangni edhe ushqime të tjera si kokoshkat, karamele të forta dhe çamçakëz, pasi ato mund të dëmtojnë dhe zvogëlojnë kllapat duke i shkaktuar gërmimin e tyre dhe shkaktimin e plagëve dhe, për pasojë, dhimbjes. Shumica e njerëzve mësohen me mbajtëset e tyre në afërsisht një muaj. Pas gjashtë muajve të parë, ato ndoshta nuk janë as të dukshme, edhe pse është normale të përjetoni dhimbje herë pas here gjatë trajtimit. Zakonisht zgjasin rreth dy vjet.

shtrengimi i aparatit per drejtimin e dhembeve

Çfarë përfshin rregullimi i aparatit ortodonik?

Kur vendosni telat, është e nevojshme të vizitoni ortodontin çdo disa javë për të bërë çdo rregullim të nevojshëm për të vazhduar përparimin e trajtimit. Gjatë këtyre takimeve me dentistin, ortodonti juaj do të vlerësojë dhëmbët tuaj ndërsa vlerëson sasinë e presionit që u bëjnë kllapat tuaja. Ndërsa dhëmbët tuaj lëvizin dhe tensioni zvogëlohet, mbajtëset do të bëhen më pak efektive. Dentisti juaj do të shtrëngojë telat, sustat ose shiritat e gomës gjatë çdo vizite në mënyrë që të rrisë tensionin.

Arsyeja kryesore që mbajtëset kanë nevojë për rregullim është për t’u siguruar që dhëmbët të lëvizin në mënyrë efektive. Fillimisht, telat që lidhin kllapat së bashku ushtrojnë shumë presion, por ndërsa dhëmbët ripozicionohen, presioni ulet. Kjo tregon se mbajtëset duhet të rregullohen dhe të shtrëngohen. Mjeku ortodont përdor elastikë të rinj dhe shirita gome për të rregulluar kllapat dhe telat e harkuar në mënyrë që ata të vazhdojnë të ushtrojnë presion të butë për të lëvizur dhëmbët, duke u siguruar që ata të lëvizin në drejtimin e duhur.

Ndryshimi i këtyre telave që mbajnë kllapat së bashku mund të shkaktojë dhimbje dhe parehati për disa ditë. Sikleti nuk duhet të jetë aq i rëndë sa kur u vendosën kllapat për herë të parë. Pas disa ditësh, presioni i ri mbi dhëmbët do të kalojë. Marrja e një ilaçi duhet të jetë e mjaftueshme për të kontrolluar dhimbjen.

klinika me e mire ne shqiperi per aparate ortodonike

Sa e dhimbshme është heqja e aparatit në fund të trajtimit?

Fazat e fundit të trajtimit ortodontik vazhdojnë me heqjen e kllapave pas përfundimit të trajtimit. Kur hiqen kllapat, dhëmbët pastrohen plotësisht, duke hequr çdo ngjitës të mbetur. Heqja e kllapave është padyshim një lehtësim, por nuk do të thotë që trajtimi ortodontik ka përfunduar. Është e nevojshme të vishni mbajtëse.

Mbajtësit janë bërë me porosi, zakonisht plastike, dhe parandalojnë kthimin e dhëmbëve në pozicionin e tyre origjinal, kështu që në fillim do të duhet të vishen gjatë gjithë ditës derisa kocka dhe mishrat e dhëmbëve të qetësohen. Përdorimi i mbajtësve zakonisht nuk përfshin ndonjë shqetësim ose dhimbje. Shumica e dhimbjeve të shkaktuara gjatë trajtimit ortodontik mund të trajtohen me qetësues dhimbjesh si acetaminofeni. Ortodonti mund të përshkruajë gjithashtu qetësues dhimbjesh si ibuprofen ose naproksen, të cilat gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit të mishrave të dhëmbëve.

Për të parandaluar fërkimin e kllapave me pjesën e brendshme të faqeve, mund të vendoset dyll i butë mbi kllapa. Dylli shërben si një pengesë mbrojtëse e cila mund të zvogëlojë ndjeshëm prerjet ose plagët e shkaktuara nga kllapat ose telat. Nëse një tel ose kllapa shkëputet ose shkëputet, mund të fërkohet dhe të shkaktojë dhimbje. Në këto raste duhet konsultuar menjëherë një ortodont.

Tabela Përmbledhëse