A është e sigurt të kryesh trajtime dentare në Shqipëri?

Me inflacionin ende në rritje, çmimet në rritje të karburanteve dhe normat më të larta të interesit, një numër në rritje individësh po kërkojnë punë dentare në Shqipëri, për arsye të kuptueshme. Nëse po mendoni të shkoni, mund të pyesni nëse është e sigurt të kryeni punë dentare në Shqipëri. Në fakt, Shqipëria ka disa stomatologë dhe klinika të shkëlqyera dhe ju mund të jeni në gjendje të merrni trajtim me një çmim më të lirë në krahasim me Mbretërinë e Bashkuar, Italinë, Shtetet e Bashkuara ose Kanadanë. Megjithatë, ka gjëra të tjera që duhen marrë parasysh përpara se të kryeni punë dentare në Shqipëri.

Një “pushim trajtimi dentar” mund të duket të jetë një opsion tërheqës për të kursyer dollarë për një operacion zbardhjeje të dhëmbëve apo ndoshta edhe për implantet dentare, por është kritike të merren parasysh rreziqet e kryerjes së punës dentare në një vend tjetër.  Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth kryerjes së punës dentare në Shqipëri.

Imazh që ilustron një dentist profesionist në Shqipëri që punon me një pacient.

A është më pak e kushtueshme puna dentare në Shqipëri?

Sigurisht, puna dentare në Shqipëri është shpesh (por jo gjithmonë) më e lirë se në Itali, Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar ose Kanada. Kjo është thjesht sepse shpenzimet e jetesës në Shqipëri janë më të ulëta dhe për rrjedhojë janë ulur edhe shpenzimet e stomatologjisë.

Stomatologët në Shqipëri gjithashtu kanë më pak shpenzime për operacione, duke i lejuar ata të paguajnë më pak se dentistët në vendin tuaj të lindjes. Në përgjithësi, personeli dentar paguhet më pak, klinikat janë më pak të kushtueshme dhe kostot e sigurimit janë më të ulëta. Është e qartë se e gjithë kjo kontribuon në kosto më të ulëta dentare.

A është e sigurt stomatologjia në Shqipëri?

Sa herë që ka të bëjë me sigurinë e procedurave dentare në Shqipëri, nuk ka zgjidhje të thjeshtë. Edhe pse ka shumë stomatologë të aftë dhe të respektuar, ka edhe shumë mjekë dentarë të paautorizuar. Prandaj, si mund ta dalloni nëse stomatologjia shqiptare është e sigurt? Bëni kërkime të konsiderueshme! 

Më poshtë janë disa gjëra për t’u mbajtur mend:

1. Kontrolloni kredencialet.

Kontrolloni që dentisti juaj të jetë i kualifikuar dhe të ketë kredencialet e nevojshme. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shkoni në faqen e internetit për të zbuluar gjithçka që ju nevojitet. Zhvilloni një teknikë për të verifikuar kredencialet e dentistit.

Imazh që ilustron dy dentistë profesionistë në Shqipëri që punojnë me një pacient.

2. Krahasoni dentistët dhe klinikat.

Bëni një përpjekje për të hetuar disa klinika. Sigurohuni që të pyesni përreth. Konsultohuni me miqtë ose anëtarët e familjes që kanë kryer kohët e fundit punë dentare në Shqipëri. Shërbimet, çmimet, pajisjet dhe proceset e trajtimit duhet të krahasohen të gjitha.

3. Lexoni komente në internet.

Kjo është ndoshta gjëja më kritike. Ajo që thotë një dentist është vetëm ajo që thotë një dentist. Çfarë po përpiqen të thonë ata që janë pacientët e dentistit? Kjo është ajo për të cilën jeni në të vërtetë kurioz. Duke u përpjekur të ndiqni këto sugjerime të thjeshta, ju mund të zvogëloni shanset tuaja për të pasur një përvojë të tmerrshme me punën dentare në Shqipëri.

Imazh që ilustron një pacient të huaj që ka zgjedhur një klinikë dentare në Shqipëri.

A është e mirë cilësia e stomatologjisë në Shqipëri?

Disa dentistë janë jashtëzakonisht të kualifikuar dhe kanë punuar në çdo vend, ndërsa të tjerët mund të jenë më pak të tillë. Shqipëria nuk bën përjashtim. Shqiptarët janë me fat që banojnë në një vend me profesionistë stomatologjikë të cilësisë së lartë.

Së fundi, përpara se të kryeni ndonjë punë dentare, zgjidhni një dentist të besueshëm me të cilin jeni rehat. Ashtu si me të gjitha trajtimet dentare, termi  ‘i shkëlqyer’ përcaktohet vetëm pasi të jenë vërtetuar faktet. Sa herë që bëhet fjalë për turizmin dentar, niveli i kujdesit të ofruar mund të ndryshojë shumë në varësi të operacionit dhe dentistit që zgjidhni.

Stomatologët në Shqipëri mund të paguajnë më pak në krahasim me homologët e tyre në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar ose Kanada; megjithatë, kjo nuk do të thotë se shërbimet e tyre janë të cilësisë më të keqe. Përveç ekselencës së punës dentare, shumë të huaj në Shqipëri e admirojnë kujdesin që marrin pacientët.

Siç e dini, shkalla e vëmendjes, dokumentacioni i plotë dhe ndjekja mund të kenë një ndikim të rëndësishëm! Kështu, nuk ka zgjidhje të drejtpërdrejtë për çështjen e ‘cilësisë’; e gjitha varet nga ajo që ju kërkoni nga shërbimi juaj i kujdesit dentar.

A janë implantet dentare të përballueshme në Shqipëri?

Kostot ndryshojnë shumë, megjithatë është dukshëm më pak i kushtueshëm se procesi identik në vendet e Evropës Perëndimore. Por kini kujdes! Krahasimi i çmimeve është thelbësor në çdo rajon, madje edhe në Evropën Perëndimore, por sigurohuni që të kuptoni se për çfarë po shpenzoni, si dhe çfarë po merrni.

Nuk është se të gjithë dentistët përdorin të njëjtat materiale dentare, dhe sigurisht jo të gjithë mjekët janë të barabartë. 

Imazh që ilustron një pacient të huaj që ka zgjedhur turizmin dentar në Shqipëri.

A flasin anglisht dentistët dhe stafi shqiptar?

Në të vërtetë, të gjitha klinikat shqiptare janë të pajisura me mjekë dhe punonjës që flasin rrjedhshëm anglisht. Për më tepër, zyrat dentare janë të vendosura në zona të njohura të turizmit dentar, përfshirë ato që janë lehtësisht të aksesueshme në kufirin shqiptar ose pikat e njohura turistike, dhe ofrojnë shërbime dentare për vizitorët e shpeshtë evropianë.

A janë klinikat dentare profesionale dhe a përdorin të njëjtat teknika higjienike dhe sterilizuese si dentistët amerikanë?

Po, përndryshe, pse evropianët do të vazhdonin të vizitonin Shqipërinë? Ne bëjmë vizitat tona në terren në ordinancat dentare që sugjerojmë për t’u siguruar që ato përmbushin kërkesat tona kërkuese. Ne e kuptojmë plotësisht se mbajtja e standardeve të shkëlqyera të pastërtisë është thelbësore për të siguruar procedura të sigurta dentare.

A është një implant dentar një procedurë më e dhimbshme se nxjerrja e dhëmbit?

Të gjitha trajtimet kirurgjikale përfshijnë disa nivele dhimbjeje dhe procedurat e implantit dentar kërkojnë një nivel anestezioni. Kur anestezia kalon, pacientët zakonisht ndjejnë siklet të vogël dhe raportojnë dhimbje të moderuar. Intensiteti i dhimbjes gjithashtu ndryshon në varësi të faktit nëse trajtimi është një implant dentar bazë apo një transplant kockor.

Imazh që ilustron një dentist profesionist dhe të përballueshëm në Shqipëri.

A garantojnë çmimet e ulëta të implanteve dentare në Shqipëri cilësi të lartë?

Askush nuk dëshiron të sakrifikojë cilësinë e kujdesit shëndetësor për të kursyer para, dhe ju nuk duhet ta bëni këtë. Njerëzit në vendet e Evropës Perëndimore janë mësuar të supozojnë se rritja e çmimeve nënkupton cilësi më të mirë.

Në Shqipëri nuk është kështu për punën dentare. Kursimi i parave nuk nënkupton përdorimin e përbërësve me cilësi më të ulët. Stomatologët e licencuar përdorin materiale identike në gojën tuaj që do t’i përdornit nëse do t’i nënshtroheni punës dentare në Evropën Perëndimore, nga kurorat prej porcelani deri te shtyllat metalike dhe protezat.

Thënë gjerësisht, kostoja e jetesës në Shqipëri është dukshëm më e ulët se në vendet e Evropës Perëndimore, Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, duke e bërë shumë më të zbatueshme për stomatologët të krijojnë dhe të drejtojnë një praktikë. Gjithashtu, stomatologët në Shqipëri nuk janë të detyruar të kenë sigurim për keqpërdorime.

Për shkak të ndihmës së qeverisë, stomatologët shqiptarë kanë më pak barrë kredie studentore sesa dentistët perëndimorë. Studentët i rimbursojnë këto subvencione duke përfshirë një vit shërbim falas pas shkollës. Shpresojmë që kjo të sqarojë uljen e kostos pa ngritur asnjë dyshim.

Tabela Përmbledhëse