A është e dhimbshme vendosja e implanteve dentare?

Njerëz të shumtë janë të shqetësuar për dhimbjet e dhëmbëve, dhe për disa individë, edhe shkuarja te dentisti mund të jetë një ngjarje traumatike. Është thelbësore që të keni parasysh se kujdesi efektiv dentar nuk duhet të jetë i pakëndshëm, dhe se ka edhe teknika për të lehtësuar çdo ankth që mund të keni përpara një operacioni dentar.

Shumë njerëz hezitojnë të kryejnë implante dentare sepse kanë frikë se do të jenë të pakëndshme. Megjithatë, trajtimet e implanteve dentare janë zakonisht pa dhimbje dhe kryerja e implanteve dentare ka përparësi të shumta. Edhe pse procesi mund të jetë i dhimbshëm, implantet mund të ndihmojnë në shmangien e problemeve dhe vuajtjeve të mëvonshme.

Imazh që ilustron një model për implantet dentare në Shqipëri.

Çfarë përfshin kirurgjia e implantit dentar?

Për të kuptuar se sa i pakëndshëm mund të jetë procesi i implantimit, së pari kuptoni se çfarë ndodh kur një pacient kryen një implant. Në shumë rrethana, pasi pacienti ka hequr një dhëmb natyral, por pak para se të instalohet një implant, rajoni përgatitet me një transplant kockor. Këto grafte stimulojnë formimin e kockës së re, e cila forcon kockën e nofullës dhe ndihmon në integrimin e duhur të implantit me kockën.

Një vrimë është shpuar në kockën e nofullës nga një mjek dentar gjatë operacionit të implantit dentar. Vrima është e mbushur me një shtyllë metalike. Kjo shtyllë metalike shërben si zëvendësuese e rrënjës së dhëmbit. Implanti duhet të lejohet të osseointegrohet, ose që kocka nga nofulla e pacientit të zhvillohet përmes të gjithëve.

Edhe pse kjo procedurë mund të zgjasë disa muaj, është thelbësore për një implant funksional dhe të sigurt. Abutmenti, një pjesë jetike me të cilën do të lidhet kurora dentare, zakonisht nuk bashkohet me shtyllën derisa të përfundojë osseointegrimi.

Për të vendosur abutmentin, dentistit mund t’i duhet të bëjë një operacion të vogël. Kjo është një procedurë modeste që prek vetëm mishrat e dhëmbëve. Kjo mund të shkaktojë gjakderdhje dhe ënjtje të vogël, megjithatë, shqetësimi nga vendosja e mbështetëses është më pak intensive sesa shqetësimi nga vendosja e shtyllës metalike.

Imazh që ilustron një model për implantet dentare në Shqipëri.

Kur ju nevojiten implantet dentare?

 • Metodat e tjera të ruajtjes së dhëmbit janë joefektive.
 • Ju mund të keni një problem me protezat tuaja dhe dëshironi të jeni në gjendje të përtypni, të flisni dhe të qeshni siç duhet.
 • Ju dëshironi cilësinë e përmirësuar të jetës që implantet mund të ofrojnë.
 • Duket se ka dëmtime të dhëmbëve dhe operacionet e mëtejshme estetike mund të jenë joefektive.
 • Implantet dentare janë një alternativë e qëndrueshme ndaj protezave për zëvendësimin e një dhëmbi të humbur ose të sëmurë. Ato përdoren shpesh kur një pacient kërkon një ilaç të përhershëm për arsye të tjera përveç kozmetikës. Implantet mund të dizajnohen që të duken dhe të funksionojnë si dhëmbë natyralë, duke i lejuar pacientët të rifillojnë zakonet normale të të folurit dhe 8shqimit.
 • Nëse dëshironi një zgjidhje kozmetike, implantet janë ideale për boshllëqet ku fasetat dhe ngjitja e përbërë janë joefektive për shkak të mungesës së strukturës që mund të përdoret për të rindërtuar dhëmbin.
 • Pas një dëmtimi, një grup disi i shkëlqyer dhëmbësh mund të kërkojë implante për shkak të boshllëqeve të ndikimit. Nëse dhëmbi është vetëm i plasaritur, mund të përdoret lidhja e përbërë për të siguruar një restaurim të qetë duke ndërtuar mbi dhëmbin ekzistues.
 • Aty ku dhëmbi nuk është më, një implant është alternativa më e mirë sepse kërkon ndërtimin e një strukture komplekse mbi të cilën mund të vendoset një kurorë.

Imazh që ilustron implantet dentare të përballueshme dhe me cilësi të lartë në Shqipëri.

Për sa vizita do të keni nevojë?

Udhëtimi juaj drejt implanteve mund të zgjasë diku nga 3 deri në 15 muaj, në varësi të sasisë së implanteve të nevojshme dhe gjithashtu nëse nevojiten terapi e mëtejshme mbështetëse. Një konsultim fillestar, futja e implantit të titanit dhe një ekzaminim për të vendosur kurorën me implantin janë të gjitha pjesë e procesit të pozicionimit të implantit. Gjatë gjithë rrugës, mund të keni nevojë për rreze X, skanime CT dhe procedura të tjera për të përmirësuar shëndetin tuaj dentar.

Trajtime të mëtejshme mund të nevojiten herë pas here si një komponent i trajtimit tuaj të implantit dentar. Për shembull, kudo që ka një sasi më të vogël kockash pas gojës, mund të kërkohet një transplant kockash ose ngritje e sinusit. Kjo mund të jetë e vështirë; megjithatë, ekzistojnë zgjidhje të ndryshme për lehtësimin e dhimbjeve.

Graftet e kockave dhe ngritjet e sinuseve, si operacionet e implanteve, duhet të jenë pa dhimbje. Do t’ju jepet anestezi lokale dhe do të keni mundësinë të merrni qetësim intravenoz nëse është e nevojshme. Lehtësuesit e dhimbjeve pa recetë mund të ndihmojnë me çdo dhimbje që lind gjatë procesit të rehabilitimit dhe shërimit.

Cilat janë shqetësimet e mundshme?

Një nga arsyet kryesore që individët mendojnë se operacioni i implantit dentar është i pakëndshëm është për shkak të asaj që ata vëzhgojnë në internet. Një kërkim i shpejtë për kirurgjinë e implantit dentar mund të japë një bollëk imazhesh të njerëzve që kanë vrima të shpuara në mishrat e dhëmbëve, gjë që mund të duket mjaft e frikshme nëse nuk jeni në dijeni të asaj që po ndodh. Megjithatë, nuk ka nevojë të shqetësoheni sepse operacioni nuk është aq i pakëndshëm sa duket.

Le ta bëjmë kështu: në një shkallë vlerësimi që varion nga një në dhjetë, një përfaqëson siklet të vogël dhe dhjetë përfaqëson dhimbje të tmerrshme. Një implant i thjeshtë dentar ka një vlerësim shqetësimi prej dy deri në tre në një deri në dy ditët e para për një pacient me kocka të mira që nuk kërkon shumë operacione të indeve të buta, që do të thotë se ilaçet pa recetë si Ibuprofen ose Aspirina do të kujdeseshin për çdo dhimbje që kanë.

Sikleti që pacientët përjetojnë pas operacionit të implantit dentar shkaktohet kryesisht nga manipulimi i indeve të buta që ndodh gjatë gjithë procedurës dhe jo nga vrima e krijuar në kockë ose nga futja e implantit. Me këtë në mendje, implantet dentare që nuk kërkojnë ngritjen e indeve të mishit të dhëmbëve janë në thelb pa dhimbje, me pacientët që përjetojnë nivele dhimbjeje që variojnë nga një në dy pas trajtimit. Kur nxirret një pjesë e e vogël e indit të mishit të dhëmbëve, niveli i dhimbjes është tre ose katër në ditën e parë dhe më pas zvogëlohet.

Imazh që ilustron implantet dentare në Shqipëri me çmime të përballueshme.

Nëse kocka duhet të shartohet për trajtimin, dhimbja bëhet më e fortë dhe pacientët janë në nivelin 5 ose 6 për sa i përket shqetësimit gjatë tre ditëve fillestare menjëherë pas operacionit, duke bërë të nevojshme administrimin e një ilaçi të fortë kundër dhimbjes. Pavarësisht nga sasia e indit të mishit të dhëmbëve që nxirret ose nëse nevojitet shartim, dhimbja zgjat nga një deri në tre ditë dhe më pas zvogëlohet.

Pragu i veçantë i dhimbjes së pacientit është një tjetër përcaktues në shkallën e dhimbjes së ndjerë. Disa individë janë në gjendje të durojnë dhimbje më të mëdha se të tjerët, gjë që nënkupton se pavarësisht nëse dy persona kanë operacionin identik, shkallët e dhimbjes së tyre do të ndryshojnë.

Çfarë mund të prisni gjatë shërimit?

Ndërsa anesteziku kalon, mund të prisni pak dhimbje. Sidoqoftë, nuk është e pakapërcyeshme. Dentisti juaj ka shumë të ngjarë t’ju këshillojë të përdorni një qetësues kundër dhimbjeve nëse keni ndonjë dhimbje gjatë procedurës së rikuperimit. Është e rëndësishme që të zbatoni çdo udhëzim për kujdesin e mëvonshëm të dhënë nga dentisti. Kjo mund të ndiqet si më poshtë:

 • Për 24 orët e para pas operacionit, shmangni përdorimin e pipëzave (kallamëve).
 • Parashikoni një ënjtje modeste për dy deri në tre ditët e ardhshme.
 • Të nesërmen, shpëlajeni me ujë të kripur tre deri në katër herë në ditë.
 • Në 48 orët e para, shmangni ngrënien e çdo gjëje që është shumë pikante.
 • Gjatë 24 deri në 48 orëve të ardhshme, ndiqni një dietë të lëngshme.
 • Pirja e duhanit duhet të shmanget për të paktën tre ditë pas operacionit.
 • Për çdo shqetësim, merrni ibuprofen.

Imazh që ilustron një dentist në Shqipëri duke treguar një model për implantet dentare.

Rimëkëmbja dhe rehabilitimi i të gjithëve do të jenë unike. Pikëpamja e përgjithshme është se ju duhet të përjetoni pak dhimbje gjatë trajtimit ose shërimit. Nëse keni dhimbje, veçanërisht disa ditë më vonë, kërkoni ndihmë mjekësore ose bëni një takim pasues me dentistin.

Megjithëse operacioni nuk njihet si pa dhimbje, implantet dentare përbëjnë një nga procedurat më të menaxhueshme. Shumica e individëve e krahasojnë agoninë me atë të nxjerrjes së një dhëmbi.

A duhet të mendoni për marrjen e implanteve dentare?

Nëse kohët e fundit keni menduar të vendosni implante dentare, hapi i parë është të konsultoheni me një dentist. Një dentist mund të shpjegojë trajtimin në detaje, duke përfshirë atë që duhet të parashikohet dhe këshillat vijuese.

Klinika do t’ju ofrojë gjithashtu vlerësime të çmimeve midis zgjedhjeve të ndryshme të zëvendësimit. Implantet dentare nuk janë të përshtatshme për të gjithë. Operacione të mëtejshme do të kërkohen për disa pacientë. Graftet e kockave dhe ngritjet e sinuseve janë dy operacione të zakonshme që pacientët kërkojnë për të përmirësuar integritetin e kockës së nofullës së tyre.

Individët që kanë mbajtur proteza për shumë vite mund të kenë nevojë për operacione të mëtejshme për të përmirësuar cilësinë e kockës. Humbja e kockave është një çështje serioze për mbajtësit e protezave dhe një arsye e qartë pse një person nuk është një kandidat i përshtatshëm për implantet dentare.

Në konsultën fillestare, dentisti do të vlerësojë gjendjen e dhëmbëve të mbetur, mishit të dhëmbëve dhe kockës së nofullës për të përcaktuar nëse implantet dentare janë një opsion i mirë për ju. Pavarësisht se nuk jeni një kandidat i mirë për momentin, ju nuk jeni plotësisht jashtë garës për implantet dentare. Për të kushtëzuar rajonin për një implant, dentisti mund të hartojë një plan terapeutik që përfshin trajtimet e lartpërmendura, graftet e kockave dhe ngritjen e sinuseve.

Imazh që ilustron një pacient që ka zgjedhur të bëjë implante dentare në Shqipëri.

Përmbledhje

Çdo formë e operacionit mund të jetë e frikshme. Ju mund të jeni shumë të shqetësuar për shpimin, prerjen ose nevojën për qepje. Linja bazë është se nuk duhet të përjetoni ndonjë shqetësim gjatë marrjes së implanteve dentare. Gjithashtu nuk duhet të keni shumë dhimbje gjatë rehabilitimit tuaj.

Ne në City Dental Clinic sigurohemi që gjatë operacionit të jeni plotësisht të mpirë. Në ditët në vijim, ne do t’ju ofrojmë një listë të barnave ose artikujve pa recetë që mund t’i përdorni lehtësisht për të lehtësuar çdo shqetësim që mund të keni në zonën e operuar. Ne jemi pranë jush në çdo hap për të garantuar që do të keni një procedurë pa dhimbje dhe do të ndiheni të qetë.

Tabela Përmbledhëse