A Duhet Të Zëvëndësohet Dhëmbi Pas Heqjes?

Fëmijët në moshë të re nuk janë të vetmit që humbasin dhëmbët. Mesatarisht, njeriu humbet 12 dhëmbë të përhershëm, qoftë për shkak të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, dëmtimit apo prishjes, të gjitha deri në moshën 50 vjeçare. Këtu në City Dental Clinic, ne jemi përballur me probleme të tilla më shumë se sa mendoni. Për më tepër, kjo nuk është thjesht një çështje kozmetike, dhëmbët që mungojnë mund të ndikojnë në kafshimin tuaj, të dobësojnë kockën e nofullës tuaj dhe ta bëjnë shumë më të vështirë përtypjen dhe të folurin.

Pyetja mbetet: A mund të injorohet një dhëmb i humbur që nuk shkakton asnjë problem, apo kjo do të rrezikojë shëndetin tuaj dentar? Më poshtë keni gjithçka që ju duhet të dini për të marrë një vendim plotësisht të informuar dhe të duhur nga dentisti juaj i City Dental Clinic.

Heqja e dhembit tek dentisti

Çfarë është Heqja e Dhëmbëve?

Heqja e dhëmbëve, e quajtur edhe nxjerrja e dhëmbëve, është një procedurë dentare gjatë së cilës dhëmbët e dëmtuar rëndë hiqen nëpërmjet tërheqjes ose mënyrave kirurgjikale. Zakonisht bëjmë çmos për të ruajtur dhe mbrojtur dhëmbin e vërtetë dhe ekonsiderojmë heqjen e dhëmbit si zgjidhje vetëm kur është më efikase.

Arsyet e Zakonshme Për Heqjen e Dhëmbëve

Ka arsye të ndrryshme të cilat mund tju cojnë në heqje të dhëmbëve.  Më poshtë janë disa nga rastet më të zakonshme sipas të dhënave të treguara nga studimet:

Për të Ndaluar Përhapjen e Infeksionit

Infeksioni i dhëmbëve është një problem dentar që mund të çojë në dëm të madh kur nuk trajtohet në fazat e hershme. Bakteret normalisht grumbullohen në gojë, pastaj shumohen dhe fillojnë të dëmtojnë mishrat dhe dhëmbët e individit. Gjatë gjithë kontrolleve të rregullta dentare, dentisti juaj do të kërkojë indikacione për probleme dentare dhe në rast se dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve janë të infektuar ndjeshëm, rekomandimi mund të jetë heqja e dhëmbëve, në mënyrë që të pengohet përhapja e mëtejshme e infeksionit.

Infeksioni i dhembeve te prishur

Për të Lehtësuar Dhimbjet e Dhëmbëve

Sikletet dhe dhimbjet dentare mund të jenë shumë intensive, duke e bërë të vështirë për ju të fokusoheni në punë ose në studimet tuaja. Kështu, nëse dhëmbi juaj dëmtohet aq shumë sa restaurimi nuk është i mundur, ai mund të duhet të nxirret.

Për të Korrigjuar Difektet e Dhëmbëve

Në disa raste, heqja e një dhëmbi mund të ketë avantazhe kozmetike, veçanërisht për njerëzit që përjetojnë çdo lloj problemi që çon në mbipopullim të dhëmbëve. Këta pacientë kanë tendencë të kenë më shumë dhëmbë sesa mund të përmbajë normalisht goja e tyre. Mbipopullimi i dhëmbëve çon në shtrembërimin e tyre duke çuar në një buzëqeshje jo tërheqëse. Për më tepër, mund të çojë në probleme të lidhura me kafshimin, të cilat shkaktojnë siklet dhe dhimbje sa herë që ushqeheni.

Pse Duhet të Zëvendësoni Dhëmbin Që Ju Mungon?

Pas heqjes së dhëmbit, do të ishte më mirë të zëvendësohej dhëmbi që mungon me një dhëmb artificial. Ja pse:

Bën Përtypjen më të Lehtë

Humbja e një dhëmbi mund ta bëjë mjaft të vështirë përtypjen e ushqimit siç duhet. Për shembull, nëse humbisni një molar, do të detyroheni të përtypni me një anë të caktuar të gojës për të parandaluar grumbullimin e grimcave të ushqimit në boshllëkun e lënë pas nga dhëmbi që mungon. Kjo mund të bëhet e lodhshme dhe mund të çojë në punë të tepërt të dhëmbëve që do të konsumohen shpejt. Pra, pse të mos rregulloni dhëmbët që mungojnë përmes implanteve dentare në Tiranë, Shqipëri dhe të bëni më të lehtë përtypjen?

Pertypja e ushqimit

Parandalimi i Humbjes Së Indit të Nofullës

Një dhëmb që mungon lë pas një boshllëk të madh që e bën buzëqeshjen tuaj më pak tërheqëse. Përvec kësaj, ajo gjithashtu mund të çojë në përkeqësim të kockave. Natyrisht, cdo dhëmb ka rrënjë që ndihmojnë mishrat në çlirimin e lëndëve ushqyese për të ruajtur kockën e nofullës dhe për ta bërë atë të fortë, duke i stimuluar ato.

Sa herë që humbet një dhëmb, mungesa e stimulimit të mishrave të dhëmbëve e bën trupin të pengojë lirimin e lëndëve ushqyese të nevojshme për ushqimin e nofullës, duke shkaktuar dobësim të nofullës. Implantet dentare mund të inkurajojnë mishrat e dhëmbëve në të njëjtën mënyrë si dhëmbët natyralë, duke i dhënë kështu mishit të dhëmbëve shenjën që të vazhdojnë të lëshojnë lëndë ushqyese për të ushqyer kockën e nofullës.

Ruani Tiparet Tuaja Të Fytyrës

Kocka e nofullës ka një rol të rëndësishëm në ruajtjen e tipareve të fytyrës dhe lëkurës. Kjo është arsyeja pse, në rast se kocka e nofullës bëhet më pak e dendur për shkak të mungesës së lëndës ushqyese, ju mund të vëreni ndryshime në pamjen e fytyrës. Për shembull, lëkura e fytyrës mund të fillojë të ulet, duke i detyruar buzët të zbresin dhe duke ju bërë të dukeni shumë më të vjetër se sa jeni në të vërtetë.

Opsionet e Zëvendësimit Të Dhëmbëve Pas Nxjerrjes

Pas nxjerrjes së dhëmbëve, mjeku dentar do të vlerësojë shëndetin tuaj oral, duke përfshirë sasinë e kockave në zonë dhe pozicionin e dhëmbit. Me këtë informacion, stomatologu juaj do tju rekomandoj për alternativat më të përshtatshme të zëvendësimit të dhëmbit për situatën tuaj.

Imazh që ilustron një dentist në Shqipëri duke i shpjeguar implantet dentare një pacienti.

Implanti Dentar

Ajo që në thelb është një implant dentar është një spirancë e përdorur për ngjitjen e një kurore. Implanti është i pozicionuar në nofullën e sipërme ose të poshtme dhe luan rolin e rrënjës. Implantet kanë tendencën të jenë solide dhe të sigurta dhe të kenë ndjesinë e dhëmbëve natyralë. Kjo është ajo që i bën ata një opsion mjaft të preferuar për pacientët që kërkojnë një dhëmb ose dhëmb zëvendësues.

Çfarë është e Përfshirë Me Implantet Dentare?

Fillimisht, implanti futet në kockën e nofullës. Më pas, goja duhet të përfundojë procesin e saj të shërimit. Gjatë gjithë kësaj faze shërimi, kocka do të rritet rreth implantit. Procesi i plotë zgjat disa muaj. Kurora vendoset në majë të implantit. Kjo mund të bëhet ose menjëherë pas vendosjes së implantit ose pasi goja të jetë shëruar plotësisht.

Protezat e levizshme per zevendesimin e dhembeve

Proteza Parciale të Lëvizshme

Protezat e pjesshme të lëvizshme mund të përdoren gjithashtu si zëvendësim pas heqjes së dhëmbëve. Proteza të tilla përfshijnë dhëmbët zëvendësues dhe një bazë. Përveç kësaj, dentisti mund të fiksojë një kapëse që lidh protezën me dhëmbët origjinalë për të rritur funksionalitetin dhe stabilitetin e saj.

Mbajtja e Protezave të Pjesshme të Lëvizshme

Pacientët që kanë tashmë proteza të pjesshme të lëvizshme duhet t’i mbajnë ato gjatë gjithë ditës, por t’i nxjerrin gjatë natës. Takime kontrolli me dentistin për proteza të tilla janë të nevojshme për të siguruar përshtatjen e duhur. Kjo ndihmon në zvogëlimin e mundësive të zhvillimit të lëndimit gjatë përdorimit të protezave.

Në rast se protezat e pjesshme të lëvizshme plasariten ose çahen, një riparim do të jetë i nevojshëm. Për më tepër, ndryshimi në gojë mund të çojë në mospërshtatjen e protezave. Në rast se kjo ndodh, riparimet janë një domosdoshmëri.

Foto qe ilustron urat dentare mbi implante

Ura Të Fiksuara

Një tjetër alternativë e mundshme pas nxjerrjes së dhëmbit janë urat fikse. Ura është e lidhur ose e ngjtur në vend dhe nuk mund të hiqet vetë nga individi. Nëse heqja është e nevojshme, ajo duhet të bëhet nga dentisti.

Vendosja e Një Ure Fikse

Dentisti e fillon procedurën duke bërë përgatitjen e dhëmbëve në të dyja anët e vendit të lirë. Dhëmbët kërkojnë prerje, në mënyrë që të lidhen së bashku me urën. Më pas, dentisti do të marrë një imazh të dhëmbëve. Imazhi  më pas do të dërgohet në një laborator ku teknikët do të përdorin qeramikë, metal ose qelq qeramikë për të krijuar urën. Ndërkohë që po përgatitet ura e përhershme, pacientët do të duhet të mbajnë një të përkohshme.

Zëvendësimi I Dhëmbëve është i Nevojshëm

Zëvendësimi i dhëmbëve është shumë i rëndësishëm. Ju mund të zgjidhni një alternativë midis urave fikse, protezave të pjesshme të lëvizshme dhe implanteve.Dentisti juaj do tju ndihmojë për të përcaktuar se cila zgjedhje është e përshtatshme për situatën tuaj individuale. Më pas, mjeku dentar do të punojë shpejt për t’ju ofruar alternativën e zëvendësimit që ju keni vendosur të kryeni.

Zevendesimi i dhembeve

Mënyrat Më Të Mira Për Të Zëvendësuar Një Dhëmb

Alternativat për zëvendësimin e dhëmbëve në Tiranë, Shqipëri nuk janë aq të vështira apo të dhimshmë sa mund të mendoni kështu që nuk ka asgjë për tu shqetësuar.  Në fakt  procedura e zëvëndësimit të dhëmbëve të hequr nga një implant dentar është mjaft i thjeshtë dhe kostot janë shumë efektive. Kjo mund të jetë metoda më e mirë për zëvendësimin e dhëmbëve pasi implantohet në indin e mishit të dhëmbëve dhe bashkohet me kockën e nofullës për të rivendosur funksionalitetin e një dhëmbi natyral. Një implant mund të parandaloj që dhëmbët ngjitur të përkeqësohen ose zhvendosen, ndërsa gjithashtu rikrijon aftësinë për të folur dhe përtypur siç duhet.

Nëse nuk jeni ende gati për një implant, një protezë e pjesshme mund të jetë e dobishme. Megjithëse nuk është alternativa më e preferuar, mund të ndihmojë të flasësh dhe të përtypësh. Megjithatë, duke qenë se nuk ka asgjë që stimulon kockën, dhëmbët mund të zhvendosen dhe ka shumë të ngjarë që do të stresoni më shumë dhëmbët përreth, të cilët mund të dobësohen me kalimin e kohës.

 

Tabela Përmbledhëse