7 Simptoma Dentare Që Nuk Duhet T'i Injoroni Kurrë

Shëndeti dentar luan rol kryesor në mirëqenien tonë të përgjithshme dhe disa simptoma nuk duhet të neglizhohen kurrë. Dhimbja e vazhdueshme e dhëmbit është shpesh shenjë e problemeve më të mëdha si kavitetet ose infeksionet, prandaj kërkon vëmendje të vecantë. Probleme të caktuara mund të nënkuptojnë probleme më serioze. Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve mund të nënkuptojë sëmundje të mishrave ose higjienë të dobët orale, ndërsa nofulla e fryrë mund të tregojë infeksioni ose dhëmb të dëmtuar. 

Ndjeshmëria e shtuar ndaj nxehtësisë dhe të ftohtit mund të nënkuptojë kalbje ose erozion të smaltit. Era e keqe kronike mund të jetë indikacion i infeksioneve orale ose shqetësimve të tjera. Lëvizja e papritur e dhëmbëve dhe njollave të bardha ose të kuqe mund të nënkuptojnë gjithashtu cështje serioze si sëmundje të avancuara të mishrave të dhëmbëve ose kancer oral. Kontrollet e rregullta dentare dhe kujdesi në kohë janë masat kryesore që duhen marr për të trajtuar këto simptoma në mënyrë efektive.

Shenjat qe tregojne semundje te mishrave te dhembeve

 1. Ndryshimet Në Mishrat E Dhëmbëve

Sëmundja serioze e mishrave të dhëmbëve mund të tregohet nga simptoma si ënjtja dhe ndryshimi i ngjyrës. Sëmundjet periodontale, periodontiti dhe kujdesi i gingivitit janë zakonisht rezultat i mirëmbajtjes së dobët të shëndetit të dhëmbëve. Nëse nuk kujdeseni siç duhet për dhëmbët tuaj, pllakata do të fillojë të krijohet dhe do të shndërrohet në gurë, i cili formohet nën vijën e mishrave të dhëmbëve dhe përmban baktere që do të shkaktojnë inflamacion.

Ju duhet të konsideroni të kontaktoni dentistin tuaj nëse vëreni ndonjë nga këto probleme:

 • Mishrat e fryra
 • Mishrat e tërhequr
 • Ndryshimet në ngjyrën e mishrave
 • Erë e keqe e gojës
 • Hapësirat midis dhëmbëve

Fatkeqësisht, mishrat e fryrë mund të jenë gjithashtu një shenjë e hershme e kancerit oral dhe sa më shpejt të diagnostikohet aq më mirë është. Nëse jeni të shqetësuar për këtë, mund t’i kontrolloni vetë mishrat e dhëmbëve në pasqyrë dhe me ndriçim të mirë. Mund të jetë gjithashtu e dobishme të bëni fotografi nëse vini re ndonjë shenjë në mënyrë që të gjurmoni historinë tuaj.

Ndjeshmeria tek dhembet nga ushqimet e ftohta ose te nxehta

 1. Ndjeshmëria Ndaj Ushqimeve Të Nxehta Dhe Të Ftohta

Sigurisht, ushqimet e nxehta dhe të ftohta do të shkaktojnë ndjeshmëri në gojën tuaj, por kur ajo bëhet e padurueshme do të thotë se mund të ketë probleme serioze. Kjo mund të jetë një shenjë prishjes së dhëmbëve po ashtu edhe i formimit të kaviteteve. Nëse filloni të vini re këto shenja, është mirë të planifikoni një vizitë me dentistin tuaj për t’u kujdesur përpara se të përkeqësohet.

Pasojat e prishjes së dhëmbëve, procesi progresiv i konsumimit të smaltit të dhëmbëve, mund të jenë mjaft të pakëndshme. Rrjeti i ndërlikuar i nervave dhe enëve të gjakut që gjenden brenda dhëmbit në fund arrihet nga prishja ndërsa përparon përtej shtresës mbrojtëse të smaltit të dhëmbit. Për shkak të ndjeshmërisë së tij të madhe, pjesa më e brendshme e dhëmbit mund të përjetojë dhimbje të forta kur ekspozohet ndaj ekstremeve të nxehtësisë ose të ftohtit, gjë që mund të tregojë prishje.

Është e rëndësishme të merrni seriozisht dhimbjet dhe shqetësimet në gojë. Duhet të bëni kontrolle të rregullta për të qenë të sigurt dhe ta kontrolloni pasi mund të bëhet e padurueshme. Kur dhëmbi bëhet shumë i ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës, nuk duhet ta injoroni pasi mund të çojë në probleme më të mëdha. Gjatë konsultimit me dentistin tuaj, ai do të bëjë një ekzaminim të plotë të gojës për të gjetur rrënjën e problemit. Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të vijë nga prishja e dhëmbëve ose nga ndonjë problem tjetër që kërkon vëmendjen e një eksperti.

Procesi i konsultimit është hapi i duhur për një shëndet më të mirë oral. Ashtu si me çdo çështje mjekësore, zbulimi i hershëm i problemit dhe ndërhyrja mund të bëjnë një ndryshim, pasi duhet të ndërmerren hapa më të mëdhenj nëse çështja bëhet më komplekse dhe shkakton më shumë dhimbje. Mendimi i një eksperti do t’ju çojë në zgjidhjen e duhur dhe bashk do të rregulloni problemin. Kjo  gjë që do të mundësojë që të shijoni ushqimet tuaja të preferuara pa ndjerë siklet dhe dhimbje.

Dhimbja e dhembeve

 1. Dhimbje Dhëmbi

Kur është e vazhdueshme dhe e zgjatur, dhimbja e dhëmbëve mund të jetë shenjë e problemeve serioze dentare si infeksioni i dhëmbëve, kavitetet, infeksionet e sinuseve apo edhe kanceri oral.

Nëse një dhëmb i vetëm ju jep dhimbje pulsuese, dentisti mund tju rekomandoj vetëm një mbushje dhe problemi do të  trajtohet shpejt pasi kjo tregon se shqetësimi po shkaktohet nga rritja e baktereve. Megjithatë, nëse nervi është i infektuar, mund të nevojitet një kurorë, kanal rrënjë ose një procedurë tjetër për të zgjidhur problemin. Dentistët shpesh kryejnë një ekzaminim dhe marrin rreze X të zonës përpara se të vendosin për trajtimin.

Ilaçet dhe qetësuesit e dhimbjes do të rekomandohen nëse zbulohet infeksioni, për të ndaluar përkeqësimin e tij. Pasi të zbuloj problemin, dentisti mund të këshillojë kombinim të terapive të ndrryshmë për t’u marrë me rastin tuaj. Është e rëndësishme të kuptoni se edhe nëse dhimbja mund të ndalet për një kohë, kjo nuk do të thotë se infeksioni është zhdukur, ai mund të kthehet, ndaj duhet të ndiqni këshillat e dentistit.

Njollat e bardha tek dhembet

 1. Njolla Të Bardha Në Dhëmb

Shfaqja e njollave të bardha në dhëmbët tuaj mund të jetë një shenjë paralajmëruese e prishjes së dhëmbëve. Këto njolla të zbehta shfaqen shpesh përpara shenjave më të dukshme si dhimbja e shkaktuar nga zgavrat që depërtojnë përtej smaltit. Këto shenja paralajmëruese të hershme theksojnë nevojën për të marrë kujdesin dentar të duhur, dhe e bëjn takimin me dentistin tuaj shumë të rëndësishëm.

Njollat e bardha mund të jenë treguese të problemeve më serioze dentare, gjë që thekson vlerën e menaxhimit të hershëm. Edhe pse nuk mund të ketë gjithmonë shqetësim të dukshëm kur shfaqen këto pika, ato sinjalizojnë çështje themelore që nuk duhet të shpërfillen. Në këtë pikë, konsultimi me ekspertizën e dentistit tuaj është thelbësor pasi ata mund të përdorin pajisje moderne si rrezet X për të hetuar problemin dhe për ta trajtuar atë përpara se të përkeqësohet.

Mirmbajtja e rregullt e higjienës orale shërben si gur themeli i parandalimit të kariesit. Çelësi për ruajtjen e shëndetit oral është heqja e vazhdueshme e akumulimit të pllakës. Pllaka, një përzierje ngjitëse e mikrobeve dhe grimcave të ushqimit, duhet të hiqet nga sipërfaqet e dhëmbëve tuaj dhe praktikat e përditshme të larjes dhe pastrimit me fill janë vendimtare në këtë proces. Megjithatë, është e rëndësishme të kuptohet se lufta kundër pllakës shkon përtej sipërfaqeve të dhëmbëve që janë lehtësisht të dukshme.

Përfshirja e ekzaminimeve rutinë te dentisti ka dy përfitime. Këto konsultime ofrojnë një mjedis për ekzaminime të plota që mund të gjejnë probleme të mundshme, duke përfshirë ato që fshihen midis dhëmbëve ose pas vijës së mishrave të dhëmbëve. Për më tepër, procedurat e pastrimit të plotë të higjienistëve dentarë luajnë një rol vendimtar në zhdukjen e akumulimit të pllakës nga ato rajone të vështira për t’u arritur. Kjo procedurë e plotë pastrimi kontribuon ndjeshëm në ruajtjen e shëndetit tuaj të përgjithshëm oral dhe ndalimin e rritjes së problemeve dentare.

Njollat e bardha të dhëmbëve janë një sinjal për të ndërmarrë veprime, një kujtesë se ruajtja e shëndetit të dhëmbëve kërkon përkushtim. Ju mund të parandaloni shfaqjen e këtyre pikave duke krijuar një rutinë të përpiktë të dhëmbëve, e cila shoqërohet me kontrolle të shpeshta dentare. Kjo do të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit dhe vitalitetit të dhëmbëve tuaj.

Dhimbja e dhemballeve te pjekurise

 1. Dhimbje Në Dhëmballët E Pjekurisë

Procesi i rritjes së dhëmbëve mund të hasi disa vështirësi rrugës.Molarët e tretë, ose dhëmballët e pjekurisë, njihen për shkaktimin e dhimbjes dhe shumicën e kohës shumë njerëz janë ndjer të detyruar ti heqin ato. Sipas statistikave, 85% e njerëzve nuk i kanë më  dhëmballët e pjekurisë. Nëse jeni ndër ata që ende i keni të gjithë ose disa nga dhëmballët e pjekurisë, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje çdo shqetësimi që shfaqet dhe t’i drejtoheni dentistit tuaj menjëherë.

Dhimbja e dhëmballëve të pjekurisë tregon se nuk ka vend të mjaftueshëm në pjesën e pasme të gojës tuaj për këto dhëmballë që lulëzojnë vonë, gjithashtu ato mund ta kenë të vështirë të përshtaten me mjedisin ekzistues në gojën tuaj pasi janë grupi i fundit i dhëmbëve që dalin. Kjo nevojë për hapësirë mund të shkaktojë dhimbje, parehati, madje edhe inflamacion.

Një dalje e dhëmballës së pjekurisë mund të tërheqë pa dashje grimcat e ushqimit dhe mikrobet, duke e përkeqësuar problemin dhe duke shkaktuar probleme. Një tjetër shqetësim është se dhëmbët që janë në pjesën e pasme të gojës janë më të vështira për t’u pastruar dhe bakteret mund të grumbullohen. Kjo mund të çojë në zhvillimin e gurëzave dhe pllakave. 

Për shkak të mungesës së hapsirës ose një këndi të papërshtatshëm, dhëmballët e pjekurisë mund të mos zhvillohen normalisht. Shqetësimi, ënjtja kronike dhe infeksioni janë të gjitha efektet e mundshme. Dhëmballët e pjekurisë mund të kenë nevojë të hiqen nëse neglizhohen pasi mund të shkaktojnë probleme më serioze.

Për të trajtuar problemin, është thelbësore të konsultoheni me dentistin tuaj kur të filojnë të shfaqen shenjat e para. Specialistët dentarë mund të ekzaminojnë dhëmballët tuaja, të vlerësojnë në cfarë grade ka shkuar problemi dhe të sugjerojnë mënyrën më të mirë ta trajtuar atë, në disa raste trajtimi mund të përfshijë nxjerrjen për të ndaluar problemet shtesë.

Në fund, dhimbja e shkaktuar nga dhëmballët e pjekurisë shërben si një kujtesë e nevojës për të marrë në kohë trajtim ekspert për të garantuar një udhëtim oral më të shëndetshëm dhe më të rehatshëm për ju. 

Simptomat e gojes se thate

 1. Gojë E Thatë

Përafërsisht 10% e njerëzve përjetojnë tharje të vazhdueshme të gojës, e cila njihet gjithashtu edhe si xerostomia. Stresi, dehidrimi dhe disa barna me recetë mund të jenë shkaktar të saj. Goja e thatë mund të tregojë herë pas here një gjendje më serioze, si diabeti ose një problem autoimun. Shmangia e vakteve, kafeja dhe përtypja e çamçakëzit është strategjia më e mirë për të trajtuar tharjen e gojës.

Uji është hidratuesi më i mirë, prandaj sigurohuni që të pini shumë. Këshillohet që të hani ushqime që ju nxisin më shumë pështymë, si limoni, nenexhiku dhe kanella. Për më tepër, infeksionet orale dhe prishja e dhëmbëve janë më të mundshme te njerëzit që kanë gojë të thatë. Bëni ekzaminime të shpeshta tek dentisti nëse keni vazhdimisht tharje të gojës.

 1. Gjëndra Në Gojë

Edhe pse gjëndrat në gojë mund të jenë herë pas here të padëmshme, ato gjithashtu mund të tregojnë praninë e kancerit oral. Ju keni një rrezik më të lartë të zhvilloni kancer oral nëse pini duhan, pini tepër alkol, hani keq ose keni HPV. Prejardhja juaj gjithashtu duhet të merret parasysh. Mënyra më e mirë për të parandaluar probleme të tilla është të bëni kontrolle të rregullta dentare. Mbani të informuar dentistin tuaj për çdo rritje të mundshme, zona të ënjtura ose ndjenja të çuditshme. Simptomat e kancerit oral përfshijnë:

 • Gunga ose plagë në gojë që duhen ditë për t’u shëruar
 • Lezionet
 • Gjakderdhje e papritur
 • Vështirësi në gëlltitje ose siklet
 • Keni vështirësi në lëvizjen e nofullës ose gojës

Si Përfundim

Si përfundim, është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht gojën, nëse ndjeni se po ndodh ndonjë gjë e pazakontë, pasi këto simptoma shpesh tregojnë se ka probleme të tjera të rëndësishme për t’u kushtuar vëmendje. Nëse zgjidhni të neglizhoni dhe të mos kujdeseni për këto shenja, problemet do të përkeqësohen dhe do të ndikojnë gjithashtu në shëndetin tuaj të përgjithshëm jo vetëm në atë oral.

Duke trajtuar dhimbjet e vazhdueshme të dhëmbëve, ju mund të parandaloni që shqetësimet e vogla të përshkallëzohen në kushte më serioze si infeksionet. Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë një tregues fillestar i sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, e cila, nëse nuk trajtohet, mund të çojë në probleme më të rënda periodontale. Po kështu, një nofull e fryrë mund të jetë shenjë e një infeksioni ose e dhëmbëve të dëmtuar , duke kërkuar ndërhyrje të menjëhershme për të parandaluar komplikimet e mëtejshmë.

Ndjeshmëria ndaj nxehtësisë dhe të ftohtit mund të nënkuptojë prishjen e dhëmbëve ose erozionin e smaltit, të cilat mund të menaxhohen në mënyrë më efektive me ndërhyrje të hershme. Era e keqe e gojësjo vetëm që mund të ndikojë në jetën tuaj të përditshme por gjithashtu mund të tregojë praninë e infeksioneve orale që lanë nevojë për trajtim.

Lëvizja e papritur e dhëmbëve të të rriturve nuk duhet të injorohet kurrë, pasi mund të jetë një shenjë e sëmundjes së avancuar të mishrave të dhëmbëve ose çështjeve të tjera themelore. Gjithashtu, zbulimi i njollave të bardha ose të kuqe duhet të ekzaminohet nga një profesionist, pasi ato potencialisht mund të jenë shenja të hershme të kancerit oral.

Përfshirja e kontrolleve të rregullta dentare në rutinën tuaj të kujdesit shëndetësor është hapi kryesor për kapjen e hershme të këtyre simptomave dhe adresimin e duhur të tyre. Duke shtuar këtu përkushtimin tuaj ndaj mirëmbajtjes së dhëmbëve dhe ju do të keni rezultatet e duhura duke minimizuar krijimin e problemeve. Prioriteti i shëndetit tuaj oral jo vetëm që siguron një buzëqeshje të sigurt, por gjithashtu kontribuon në vitalitetin e dhëmbëve tuaj në një kohë afatgjatë.

Tabela Përmbledhëse