Pse duhet të përdoret implantologjia në vend të procedurave të tjera?

Pse duhet të përdoret implantologjia në vend të procedurave të tjera?

Ekziston një shans i vogël që ju që po e lexoni këtë ju mungon një dhëmb, i cili  mund të ketë rënë kohët e fundit, ose kanë kaluar vite nga momenti që e keni patur. Edhe nëse jeni të vetëdijshëm që duhet të zëvendësoni dhëmbin nga implantologjia, nuk e bëni atë për shkak të kohës, parave ose thjesht nuk mendoni se është e nevojshme.

Ju mund të mendoni se mosmbajtja e dhëmbit nuk ndikon aspak në jetën tuaj të përditshme, ose ndoshta shtyrja e tij është një mënyrë për të shmangur trajtimin me çdo kusht sepse nuk keni pse të shpenzoni para për të. Siç rezulton, ju nuk bëni asgjë tjetër përveç se përkeqësoni shëndetin e dhëmbëve tuaj përreth dhe gojës tuaj në përgjithësi. Një arsye është që dhëmbëzimi nuk është i plotë, kështu që struktura e tij është modifikuar, dhe nuk ka aftësinë për t’u marrë me problemet siç bënte normalisht. Ju mund të keni vërejtur se e keni të vështirë të hani, ose që ndonjëherë gjërat futen në brazdat e dhëmbit, por ka edhe të tjerë që janë pak më të dukshëm, ndër të cilat mund të përmendim:

  • Rënia strukturore e dhëmbëve rreth vrimës.
  • Dëmtime fizike dhe estetike.
  • Dëmtimi ose thyerja e dhëmbëve.
  • Veshje e vazhdueshme e kockave të nofullës.

Kjo temë është shumë e gjerë, pasi ne mund të gjejmë lloje të shumta të shartimit të kockave që ndryshojnë në madhësi, trashësi, material nga i cili është bërë dhe si ekspozohet përfundimisht në protezë. Pozicionimi i implantit ose fiksuesit (të cilët kanë për detyrë të mbështesin implantin) mund të jenë nga materiale të shumëfishta në varësi të nevojave dhe zgjedhjes së pacientit. Qartësisht, të gjitha opsionet janë në përputhje me trupin tonë në mënyrë që, sistemi ynë të mos gjenerojë një refuzim. Para marrjes së këtij vendimi, një skanim CT duhet të përdoret në gojën tonë, në mënyrë që specialisti të vëzhgojë me kujdes gojën, dhe të përcaktojë se cilat do të përdoren në secilin rast.

1

Ndër llojet e ndryshme të implanteve, ne mund t’i klasifikojmë ato në dy grupe:

Implantet endosoze:  Është trajtimi i zakonshëm i implanteve, i përdorur gjerësisht për shkallën e suksesit kur bëhet fjalë për rivendosjen e lëvizshmërisë së dhëmbëve, dhe përmirësimin e pamjes estetike të gojës. Futja e implantit bëhet në kockat maksilare të gojës sonë. Pas procesit kirurgjik, vida e implantit duhet të vendoset në kockën e nofullës. Trajtimi total mund të zgjasë rreth 5 muaj në varësi të shpejtësisë së operacionit dhe shërimit.

  • Llojet e implanteve endosoze

Cilindrat: Kjo është një implantologji mjaft e vjetëruar, por ende mund të përdoret. Problemi me këto implante është se ato mbajnë një proces integrimi mjaft të ngadaltë, kështu që është pak e lodhshme t’i zbatosh ato. Pozicionohet duke shpuar shtresën kryesore të dhëmbit, dhe duke iu përmbajtur asaj.

Vidat: Këto janë ato që përdoren zakonisht në një kirurgji implantare dentare. Janë të dobishme sepse nuk janë aq gërryes, dhe nuk dëmtojnë indin e mishit të dhëmbëve. Për të punuar, duhet të vidhet në kockën e nofullës. Dhe është mjaft i dobishëm sepse instalimi i tij është i shpejtë.

Fasetat: Ato përdoren në raste specifike, dhe kryesisht rekomandohen për rastet kur duhet të zëvendësojmë një dhëmb në pacientët që nuk kanë kapacitet të madh mbajtës të kockave.

Implantet e përzier-osseoze: Ky është opsioni i dytë që mund të shohim në vendosjen e implanteve dentare. Për t’i vendosur ato do të duhet të fusim një skedë ose një strukturë metalike në pjesën e brendshme të gingivës, që do të shërbejë si mbështetja kryesore për të vendosur një protezë dentare ose një kockë sintetike. Ky lloj i implantit është mjaft i dobishëm për njerëzit që nuk kanë shumë kockë dentare për të implantuar një sistem endosozor. Edhe pse përdorimi i tij është zvogëluar për shkak të jetës së saj të gjatë të implantit.

Kush e praktikon implantologjinë?

Kjo nuk përfshihet në studimin e stomatologjisë drejtpërdrejt, por është një degë e jashtme të cilës i jepet emri i implantologëve. Ata, kryesisht, studiojnë stomatologji, por kanë një specialitet tjetër brenda karrierës në degën e implantologjisë orale.

Duhet të theksohet se ata mbajnë një kërkesë mjaft të lartë, kështu që një pjesë e madhe e atyre që pranohen në stomatologji priren të shkojnë për këtë degë të studimit. Mund të themi gjithashtu se është mjaft e vështirë për t’u studiuar, veçanërisht kur bëhet fjalë për vendosjen e një diagnoze, planifikimin e një rikuperimi, dhe të qenit i vëmendshëm ndaj secilit rast të veçantë, në mënyrë që të sigurohet një trajtim adekuat.

Ata punojnë qartë krah për krah me dentistët për të mbuluar të gjithë zonën në mënyrë të saktë dhe mund të parandalojnë problemet e dhëmbëve nga të gjitha këndet e mundshme, për të shmangur shfaqjen ose zgjatjen e tyre.

Përparësitë e implanteve dentare

Ato janë në përputhje me sportet me performancë të lartë: Nëse duhet të jemi në lëvizje të vazhdueshme, këto implante do të na ndihmojnë të shmangim dhimbjen ose problemet. Sepse ato gjithmonë do të fiksohen në kockën e nofullës pa qenë në gjendje të lëvizin as edhe një centimetër.

  • Aftësi përtypëse funksionale të plotë: Kjo është mjaft e rëndësishme, pasi protezat e lëvizshme janë një problem i madh kur bëhet fjalë për të ngrënë, pasi ato mund të ngjiten në ushqim ose të dalin kur përtypet. Kjo mund të shkaktojë disa aksidente, të tilla si këputje të enës së gjakut ose të shkaktojë lloje të ndryshme aksidentesh si gërvishtje, plagë ose çfarëdo lloj shqetësimi që mund të përfundojë në një infeksion nëse nuk trajtohet në kohë, dhe përfundimisht, sëmundje periodontale.

 

Nëse vendosim një implant fiks edhe nëse ekziston mundësia për të parë një lëvizje të vogël në mishin e dhëmbëve, që mund të jetë shqetësuese për dhëmbët, probabiliteti është mjaft i vogël. Ne gjithashtu mund të shohim protezën e lëvizshme me overdenture që lejon lëvizjen e protezës minimalisht, dhe ne mund të zvogëlojmë mundësinë e dëmtimit të gojës në 0%.

1 1
  • Jo më probleme gjatë të folurit: Po, dhëmbët kanë një funksion të rëndësishëm kur komunikojnë me njerëzit e tjerë. Kjo mund të jetë më e zakonshme në gjuhë të tilla si italishtja, spanjishtja dhe madje edhe anglishtja, pasi kemi nevojë për të theksuar dhëmbët tanë, për të krijuar aftësi të mjaftueshme fonetike për tu kuptuar nga personi që i merr ato. Nëse përdorim protezat e lëvizshme, ekziston një përqindje e konsiderueshme që aftësia jonë për të komunikuar të bier ndjeshëm si nga frika se proteza do të hiqet, ashtu edhe nga një dhimbje e shkaktuar nga vetë implanti. Pra, pse të mos i kurseni vet këto probleme me një protezë fikse që nuk shkakton kaq shumë probleme? Komunikoni të gjitha ato që dëshironi me protezat fikse dhe mos u irritoni me ato të lëvizshme.
 
  • Një pamje më e mirë estetike e dhëmbëve tanë: Protezat e lëvizshme, megjithëse një opsion mjaft i lirë, nuk priren të jenë mjaft të qëndrueshme ose funksionale kur duhet të bëjmë gjëra themelore siç thamë më parë. Kjo, gjithashtu ndikon kur bëhet fjalë për aplikimin e trajtimit në zonën estetike. Meqenëse, nëse flasim pjesërisht për protezat e lëvizshme mund të zbulojmë se, ato duhet të rregullohen me grepa speciale në mënyrë që të mos lëvizin.
 

Pra, nëse po mendoni të rregulloni dhëmbët tuaj për një pamje më të mirë estetike, protezat fikse ose implantet dentare do të jenë opsioni juaj më i mirë. Ju nuk do të shqetësoheni për fijet ose kapëset, dhe më e mira nga të gjitha, ato mund të përputhen me ngjyrën e dhëmbit tuaj pa ndonjë problem.

 

  • Nuk ka nevojë të rrezikohet struktura e dhëmbit: Nëse shikojmë trajtimet para se të ekzistonin protezat dentare, mund të shohim që për të zëvendësuar humbjen e dhëmbëve ishte e nevojshme të aplikoheshin struktura të ndryshme metalike që mund të dëmtonin integritetin e dhëmbit, kockës së nofullës dhe madje indeve të dhëmbëve. Me implantet e dhëmbëve të sotëm ne mund të veshim një strukturë rindërtimi dentare pa u shqetësuar për lëvizjen e gojës, me frikën e dëmtimit të diçkaje brenda saj, pasi që shumica e protezave hyjnë brenda mishit të dhëmbëve, dhe vendosen me shumë kujdes dhe ndjekje gjatë muajve, për tu siguruar që janë pozicionuar në mënyrë korrekte.
1 2

Me protezat, nuk duhet të shqetësoheni për një buzëqeshje të vendosur keq, dëmtime në gojë ose sëmundje të mishit të dhëmbëve. Shkoni përpara dhe buzëqeshni përsëri pa u shqetësuar!

Tabela Përmbledhëse

Pyetje të shpeshta

Implantet dentare njihen si një nga procedurat më të mira dentare për të rikthyer buzëqeshjen tuaj të përsosur. Por kostoja e tyre është shumë e lartë nëse vizitoni klinikat dentare në Evropë. Pra, cila është opsioni më i mirë? Shqiperia! CDC City Dental Clinic në Shqipëri ofron cilësi, çmime dhe profesionalizëm të shkëlqyeshëm për implantet dentare. Është e mundur të bëni një implant dentar në Shqipëri deri në 60% më lirë se në vendet e tjera të Evropës.

Implantet dentare janë 100% të sigurta. Në duart e profesionistëve CDC City Dental Clinic ju kurrë nuk duhet të shqetësoheni për cilësinë ose sigurinë e produkteve dhe procedurave tona.

1.jpg

Nuk është e dhimbshme, në fakt, nuk do të ndjeni asgjë. Me ndihmën profesionale nga ekspertët e CDC, ju nuk do të ndjeni asgjë, pasi ne përdorim anestezi të përgjithshme të sigurt ose lokale për të mpirë plotësisht gojën tuaj. Edhe derisa të shterojë anestezia nuk do të ndjeni ndonjë dhimbje të pashpjegueshme.