Periodontiti - simptomat, trajtimi, këshillat

Periodontiti, gjithçka që duhet të dini: simptomat, trajtimi, këshillat

Kjo sëmundje njihet me disa emra, por më e përdorura është “sëmundja periodontale”. Dhe po pyesni veten: çfarë është periodontiti? Epo, kjo ndodh kur zona e mishit të dhëmbëve inflamohet dhe shtrihet në ligamentet dhe kockat që mbajnë dhëmbët në vend, duke bërë që dhëmbët të lirohen ose edhe të bien. Midis sëmundjeve periodontale, ajo konsiderohet si një sëmundje mjaft e zakonshme dhe zakonisht ndodh në adoleshencë. Është gjithashtu një nga shkaqet kryesore që të rriturit zhvillojnë rënie të dhëmbëve.

Ndryshe nga inflamacioni i thjeshtë që ndodh në mishrat e dhëmbëve të njohur si gingiviti, kjo lloj sëmundje prek njerëzit me një probabilitet të lartë për të zhvilluar infeksione të rënda në indet paradontale. Këto inde janë përgjegjëse për rrethimin e dhëmbëve.

periodontiti shqip

Ekzistojnë disa sëmundje dhe madje sëmundje që mund të shkaktojnë periodontit tek njerëzit. Këto mund të jenë: diabet; më konkretisht diabeti i tipit 1, sëmundja e Crohn; AIDS, dhe madje edhe sindroma Dawn. Në pacientët me AIDS, kjo sëmundje ka tendencë të zhvillohet më lehtë. Mund të ndodhë gjithashtu për shkak të pamjaftueshmërisë së vitaminës C, pirja e duhanit dhe madje edhe stresi emocional mund të jetë një faktor i konsiderueshëm.

Periodontiti është një gjendje që mund të shfaqet në çdo moshë dhe madje edhe tek fëmijët e vegjël. Ka raste kur personi vuan nga gingiviti i rëndë për shumë vite dhe pavarësisht këtij fakti, ai nuk zhvillon parodontit. Ka edhe raste të njerëzve që kanë zhvilluar sëmundjen në një moshë shumë të hershme në 20 apo 20 pa pasur ose paraqitur simptoma të gingivitit.

Siç thamë më parë, në rastin e të rriturve, kjo sëmundje njihet si një nga shkaqet kryesore që shkaktojnë shkëputjen e dhëmbëve, veçanërisht nëse është një person në moshë shumë të përparuar.

Shkaqet e periodontitit dhe kur të shkoni te dentisti

Ka më shumë se 700 lloje bakteresh në gojën tonë, këto baktere janë shkaku i sëmundjes së mishit të dhëmbëve ose sëmundjes periodontale. Ata zakonisht ruhen në mishrat e dhëmbëve, dhëmbëve apo edhe në restaurime. Në disa raste, kjo gjendje është shkaktuar nga mosnjohja e mirë e higjienës së mirë të gojës ose mund të jetë e paplotë apo madje e pamjaftueshme. Kjo shkakton një përhapje të baktereve që rriten dhe grumbullohen së bashku, të cilat mund të njihen si biofilm ose pllakë bakteriale, ne gjithashtu mund ta quajmë atë “supë bakteriologjike”.

Pllaka bakteriale zakonisht formohet në zonat më të fshehura të dhëmbëve, veçanërisht midis hapësirave të dhëmbëve. Një vend tjetër ku mund të ndodhë ky lloj bakteri është: në brazdat e mishrave të dhëmbëve dhe zona të tilla si të çarat e dhëmbëve, kjo është një nga hapësirat ku duhet pasur më shumë kujdes, pasi mbrohet nga sipërfaqja përtypëse e molarëve. Është më e vështirë të arrihet nga filamentet e furçës së dhëmbëve, nga gjuha dhe gjithashtu nga pështyma.

Përveç atyre të përmendura më parë, ka edhe shkaqe të tjera që lidhen me këtë lloj sëmundje, këto mund të jenë:

  • Stili i jetës, i cili është një ndikim i madh në shëndetin periodontal. Sidomos kur bëhet fjalë për dietë, konsumim alkooli dhe substanca të tjera. Një faktor tjetër që duhet të merret në konsideratë është mungesa e aktivitetit fizik.
 
  • Është e rëndësishme të theksohet pirja e duhanit, pasi është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për zhvillimin e paradontitit. Pirja e duhanit ndërhyn në shërimin e indeve, gjë që lehtëson zhvillimin jo vetëm të periodontitit, por edhe të llojeve të tjera të sëmundjeve të gojës.
 
  • Një shkak tjetër që mund të çojë në sëmundje periodontale ka të bëjë me gjenetikën. Nëse vini nga një familje që zhvillon lehtësisht këto sëmundje, është e mundur që të vuani prej tyre në të ardhmen, veçanërisht nëse shtohet konsumi i duhanit.
 
  • Siç kemi thënë më parë, mbajtja e higjienës joadekuate të gojës është një faktor rreziku, veçanërisht nëse vuani nga grumbullimi i dhëmbëve ose probleme të tjera të pozicionimit të keq të dhëmbëve që mund të pengojnë një proces të duhur të pastrimit.

Cilat janë simptomat e parodontitit?

Simptoma kryesore për të parë është e njohur si gjakderdhja e mishit të dhëmbëve. Kjo gjakderdhje mund të ndodhë kur lani dhëmbët ose në mënyrë spontane. Gjakderdhja e mishit të dhëmbëve nuk konsiderohet normale dhe duhet të konsultohet një mjek.

Përveç kësaj mund të prodhohet gjithashtu:

  • Fryma e keqe.
  • Hipersensitiviteti ndaj të ftohtit.
  • Humbja e mishit të dhëmbëve ose perceptimi i dhëmbëve më të gjatë.
  • Lëvizshmëria ose ndarja e dhëmbëve.
  • Shfaqja e absceseve dhe madje edhe flegmonit në zonën e mishit të dhëmbëve mund të zhvillohet nëse sëmundja vazhdon të rritet. Këto shenja konsiderohen të jenë një manifestim i periodontitit në fazën e vonë.
  • Në rastin e duhanpirësve, kjo sëmundje zakonisht diagnostikohet pak më vonë. Kjo është për shkak të qarkullimit të dobët të gjakut që ndodh si rezultat i pirjes së duhanit, kështu që në shumë raste gjakderdhja që ndodh zakonisht në mishrat e dhëmbëve nuk shfaqet derisa të arrijë një fazë shumë e lartë e sëmundjes. Prandaj rekomandohet kujdes i madh nëse jeni duhanpirës, veçanërisht në shëndetin e mishit të dhëmbëve.
 

Në rast se tashmë po shfaqni ndonjë nga këto simptoma, rekomandohet që të shkoni në një qendër shëndetësore dentare, një periodontist ose një profesionist shëndetësor i cili merret me urgjencë me fushën e shëndetit oral. Ato do t’ju ndihmojnë të identifikoni problemin dhe të kërkoni një zgjidhje. Përveç pastrimit të dyshimeve, ata do t’ju japin rekomandime dhe do të ofrojnë trajtimin e duhur.

Cili është trajtimi i parodontitit?

Çdo trajtim për të zgjidhur periodontitin ndryshon nga rasti në rast. Kjo gjithashtu do të varet nga gjendja dhe faza e sëmundjes. Sigurisht që do të ndryshojë nga pacienti në pacient.

Ka raste në të cilat do të duhet të zbatohen vetëm disa teknika parodontale jo-kirurgjikale, siç janë ato që do të paraqesim më poshtë.

qq 1

Nga ana tjetër, ka raste kur arrin një nivel shumë të avancuar. Kjo mund të shkaktojë tërheqjen e mishit të dhëmbëve, humbjen e kockave ose ndonjë rrethanë tjetër të veçantë që kërkon kirurgji si trajtim për të zgjidhur çështjen.

Për të marrë pak më shumë njohuri për periodontitin dhe trajtimet e tij, ne shpjegojmë më poshtë:

Trajtime jo kirurgjikale periodontale

Hapi i parë që një specialist duhet të ndërmarrë përpara se të rekomandojë çdo lloj trajtimi dhe të jetë në gjendje të njohë gjendjen në të cilën është sëmundja, do të jetë kryerja e një studimi. Ky studim përbëhet nga rrezet x dhe një gram periodontal, i njohur gjithashtu si një hetim i gingivës.

Duke kryer këtë studim dhe duke kuptuar më mirë gjendjen aktuale të sëmundjes nëse është në një fazë të hershme, disa trajtime si p.sh:

Kirurgjia periodontale

Kirurgjia periodontale lejon specialistin të arrijë zona që janë të vështira për t’u arritur në xhepat periodontale, zona që nuk duhet të arrihen nga shkallëzimi dhe planifikimi rrënjësor.

Kjo lloj procedurë e njohur gjithashtu si përplasje kryhet përmes një prerjeje të vogël në gingivë në zonën e rrënjës së dhëmbit. Kjo ju lejon të ndaheni dhe më pas të ngrini një pjesë të vogël të asaj që do të ishte indi i mishit të dhëmbëve duke i dhënë mundësi specialistit të jetë në gjendje të gërvishtë dhe të zbatojë planifikimin e rrënjëve më thellë dhe në mënyrë efektive.

Shartimi i gingivës

Ky trajtim përdoret kur ndodh recesioni i mishit të dhëmbëve. Recesioni i mishit të dhëmbëve ndodh kur periodontiti është në një gjendje më të zhvilluar, kjo bën që indet përreth dhëmbit të tkurren si pasojë.

Për të marrë shartimin, specialisti duhet të marrë një pjesë të vogël të gingivës, si nga zonat afër ashtu edhe nga qiellza, për ta aplikuar atë në zonën e dëmtuar. Kështu arrihet kirurgjia plastike periodontale.

Shartimi i kockave

Për të kryer një shartim të kockave, së pari duhet të identifikoni zonën e dëmtuar dhe të vlerësoni mundësitë e aplikimit të trajtimit. Këto procedura kanë për qëllim parandalimin e humbjes së dhëmbit ose dhëmbëve, dhe zgjatjen e jetës së tyre të dobishme.

Stimulimi i rigjenerimit të indeve

Rigjenerimi periodontal është një tjetër trajtim që përdoret për të trajtuar periodontitin. Qëllimi i këtij trajtimi është rindërtimi i indeve të dëmtuara, si pjesë e kockave dhe mishrat e dhëmbëve, dhe forcimi i rritjes së tyre.

Në disa raste, ky trajtim aplikohet përveç operacionit. Kjo metodë konsiston në vendosjen e një membrane të veçantë midis zonës së mishit të dhëmbëve dhe kockës së dëmtuar për të nxitur rritjen e saj.

Një procedurë tjetër rigjeneruese e përdorur për të përfunduar një trajtim kirurgjik është e njohur si aplikimi i proteinave që ndihmojnë në stimulimin e zonës për të rritur rigjenerimin e ligamentit periodontal dhe kockave të dëmtuara ose të humbura.

qqqq

Tabela Përmbledhëse

Pyetjet të shpeshta në lidhje me heqjen e dhëmbëve

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nuk ka asnjë metodë natyrale për ta kthyer këtë sëmundje, opsioni më i mirë është të trajtohet me një specialist i cili do të vlerësojë dëmin dhe pastaj rekomandon trajtimin më të përshtatshëm për shërim.

Edhe pse është një sëmundje kronike, ekzistojnë metoda për të parandaluar përhapjen e saj. Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se kërkon përpjekjen e çdo pacienti për t’u kujdesur dhe mbajtur një higjienë të mirë të gojës, si dhe mirëmbajtjen e zakoneve të mira shëndetësore. Mbi të gjitha, mos harroni të takoni një specialist në mënyrë që ai të vazhdojë t’ju udhëzojë dhe të përpiqet të përmirësojë shëndetin tuaj, dhe jetën e dobishme të dhëmbëve tuaj.

Mos harroni se e keni këtë trajtim dhe shumë të tjerë në CDC City Dental Clinic në Tiranë, Shqipëri. Mos lejoni që buzëqeshja juaj të mbulohet nga sëmundjet e gojës, shërohuni me ne dhe shikoni se si mund ta ndryshojmë pamjen tuaj dentare! Ne ofrojmë shërbime të shumëfishta, nga curettage te implantet dentare, teknika Invisalign, dhe gjithashtu operacione të ndryshme; duhet të theksohet se shumë prej shërbimeve tona janë për shitje, deri në 50% zbritje pa pasur nevojë të ulim cilësinë ose përkushtimin në punën tonë. Me një hyrje para operacionit dhe me një shpjegim pas trajtimit për të shmangur problemet në të ardhmen. Ne gjithashtu sigurohemi që të jemi në përputhje me të gjitha rregullat e trajtimit Covid-19 për të garantuar sigurinë tuaj dhe tonën.

Ne jemi një klinikë e përgjegjshme që kujdeset vetëm për sigurinë dhe mirëqenien tuaj, mos ngurroni të na telefononi ose të na vizitoni dhe të caktoni takimin! Stafi ynë do të jetë i lumtur t’ju takojë.